Šta je novo?

Kako zaštiti komponente od groma?

Da li ovo apc cudo ili ovaj sa 8 uticnica sljakaju normalno sa SBB kablovskim netom? Pitam posto planiram kupovinu

attachment.php

Nije mi dalo mira pa sam morao da ga rasturim :) Lepa stvar je što je za telefon totalno odvojeno tako da ne verujem da je neki problem da se popravi :) EVo kako izgleda, pogledajte sliku. Ja sam laik što se elektronike tiče ali znam da zalemim ponešto i da koristim unimer za osnovne stvari:)))) Ovi osigurači izgledaju OK? Probao sam unimerom i niti jedan od njih ne propušta struju... Nešto naopako radim?:) Vidim da ima i 3 varistora... Da li bi pomagalo da sva 5 komada zamenim? Tako i tako nema ničeg drugog a to nije skupa investicija :)

Edit: na varistorima piše:
CNR 14D51 1K i zaokruženo 5A
CNR 10D27 1K i zaokruženo 5A

Šta predstavljaju ove cifre?:D

Poslednja izmena:
Nije mi dalo mira pa sam morao da ga rasturim :) Lepa stvar je što je za telefon totalno odvojeno tako da ne verujem da je neki problem da se popravi :) EVo kako izgleda, pogledajte sliku. Ja sam laik što se elektronike tiče ali znam da zalemim ponešto i da koristim unimer za osnovne stvari:)))) Ovi osigurači izgledaju OK? Probao sam unimerom i niti jedan od njih ne propušta struju... Nešto naopako radim?:) Vidim da ima i 3 varistora... Da li bi pomagalo da sva 5 komada zamenim? Tako i tako nema ničeg drugog a to nije skupa investicija :)

Edit: na varistorima piše:
CNR 14D51 1K i zaokruženo 5A
CNR 10D27 1K i zaokruženo 5A

Šta predstavljaju ove cifre?:D

Pa zasto bi menjao varistore ako ti osiguraci ne provode?Zameni ih i vozi.

Da li ovo apc cudo ili ovaj sa 8 uticnica sljakaju normalno sa SBB kablovskim netom? Pitam posto planiram kupovinu[/IMG]
Nema razloga da ne šljaka. Meni štiti UTP od Webstara do rutera jer mi tako diktira raspored u sobi ali probao sam i coax direktno u APC i nema smetnji.

Pa zasto bi menjao varistore ako ti osiguraci ne provode?Zameni ih i vozi.

Zamenio ih i šljaka! Jedino što mi se sada ADSL modem sihronizuje preko APC-a za 700-1000 Kbs manje nego kada idem direkt u zid. Toga ranije nije bilo 100%. U čemu je caka?:)

Meni je pre dve godine od udara groma otisao tv a na racunaru crklo srecom samo napajanje.
Secam se da se kod komsije iznad mene bukvalno "rascvetao" produzni kabl.
Kupio sam sad produzni kabl APC sa prenaponskom zastitom. E sad da li je to dovoljno za udar groma...

nije dovoljno... ali je bolje...

zhivo me interesuje kako vas ti surge protectori sluzhe tako dobro od gromova, moja dva APC-a nisu uradila apsolutno nishta pri dve nestruchne intervencije EDB-a koje sumnjam da su mogle biti ekvivalent gromu po bilo kom kriterijumu... tata je definitivno spalio djenku oba puta, sva srecha da sam ja te shtete naplatio od osiguranja...

ko shto neko reche na prvoj strani mante se surge protectora, ja lichno probao i ne funkcionishe, ako ochete sigurnu zashtitu vadite kablove, druge nema...

Ja sam svoj racunar nakacio na APC surge protector, njega na Bandridge surge protector, a njega gurnuo u uticnicu. Mislim da je to dovoljno, mada sigurnosti nikad dosta.

zhivo me interesuje kako vas ti surge protectori sluzhe tako dobro od gromova, moja dva APC-a nisu uradila apsolutno nishta pri dve nestruchne intervencije EDB-a koje sumnjam da su mogle biti ekvivalent gromu po bilo kom kriterijumu... tata je definitivno spalio djenku oba puta, sva srecha da sam ja te shtete naplatio od osiguranja...

ko shto neko reche na prvoj strani mante se surge protectora, ja lichno probao i ne funkcionishe, ako ochete sigurnu zashtitu vadite kablove, druge nema...
Za zastitu od groma ti treba uredjaj koji je predvidjen da izdrzi tako visoke napone. Baci pogled na ovo:
http://www.schrack.co.rs/proizvodi-i-resenja/schrack-energetska-tehnika/prenaponska-zastita/
Stavise, zakonom je obavezno njeno koriscenje, kako unutrasnje u vidu ovih visokonaponskih odbojnika tako i spoljasnje u vidu gromobrana, naravno retko ko to ispostuje.
A ako bi da ides bas u krajnost, uz dobro uzemljenje i nesto poput ovog mozes mirno da spavas :)
visokinapon.jpg

ha, ovo vech izgleda kao neshto shto bi moglo da odradi posao... iskreno meni zashtita od groma ne treba, za 26 godina svog zhivota ja nisam video direktan udar groma... ever (pa kad neko kazhe "grom udario moj APC 5 puta" meni je to malo smeshno). samo sam hteo rechi da su surge protectori sharena lazha velikom vechinom i da se ljudi ne zavaravaju da che ih APC od 3-4k dinara spasiti groma... mene nije spasio nichega za sada...

ako neko sad pomene onu ispaltu od 10000e od strane APC taj ne zna shta znachi rech marketing...

Meni je 07.05. ove godine crkla dioda za stand by u topower napajanju, kada je grom udario u susednu zgradu, koja je udaljena nekih 100-120 metara vazdušnom linijom i viša za nekih 15 spratova.
Svi TV-i i monitori sa CRT u celoj zgradi su imali pomešane boje u donjem levom uglu i gornjem desnom. Fleke su se protezale skoro do centra CRT-a.

Još sam i dobro prošao, popravka me je koštala 75 dinara, jer me je mrzelo da napajanje nosim u servis na garanciju. Lakše je bilo zameniti diodu.

P.S. Udar je bio toliko jak da se na poslu, koji je udaljen oko 3km od mesta stanovanja, čulo kao da je neko detonirao barem 250kg eksploziva :S:

Ne pomaze nista kad su nase gradske el. i ptt ininstalacije NIKAKVE.

Ja sam na kraju ulice u u individualnoj kuci, relativno strogom centru malog grada gde su el., ptt i kablovska tv instalacije izvedene vazdusno toliko kvalitetno da mi je za 10 godina crklo: 7 modema, 4-5 TV-a, dva motora frizidera, nekoliko telefona daljinaca i jedan mali rotocni bojler, posle relativno bliskih udara po gradu (500m do 3km).

Dzabe meni svo znanje, nulovalja, majstori moja i njihova merenja itd... kada to sto dolazi do mene kroz te razne zice uopste ne lici ni na sta. Prenose se sve smetnje iz svih tih mreza sa raznoraznim strujnim udarima i slicnim *******cijama. Spasava me samo mala nuklearka u podrumu ili fabriski agregat. Kako sam na kraju ulice udari su kod mene najveci i najcesci.

Slicna situacije je po granicnim prelazima i rubnim carinskim ispostavama. Tu se mnoge drzavne el. instalacije zavrsavaju, a nema vise tzv, kompenzatorskih i poprecnih vodova (nestali u junackom obracunu sa NATO agrsorom 1999.). Skoro svako nevreme je tu ravno katastrofama iz novina.

PS
Onaj slucaj sa kafanom koja se zapalila SA POSTOJECIM gromobranom je za humoristicki program, a ne za crnu hroniku. Ko je bre izvodio tu instalaciju, sta je ukopano, ko je projektovao to, koji su vodovi stavljeni. NEVEROVATNO je u svakom slucaju da ljudi ne vide taj kriminal u gradjevinarstvu!

PSS
Za neku godinu izgledacemo kao Turski gradovi posle zemljotresa od 2-3 stepena rihtera.
U japanu se posle zemljotresa od 9 stepeni zaglavi neka macka u liftu i celi japan gldea njeno spasavanje, dok u Turskoj posle pet puta slabijeg zemljotresa raseljavaju u satore cele pokraine.

Poslednja izmena:
MUKA me da sad sve citam od pocetka ... moze li neko da sumira pricu i da kaze sta je najbolje uzeti i zastitise od groma ?

evo sad cu da iscitam sve ovo , jer vidim da niko za mene nece citat /...=)

zastita od groma samo cista sreca grom nebira gde udatrra pozz

Nazad
Vrh Dno