Šta je novo?

e 7200 nemoze na maloj voltazi!!!!pomoc!!!!

sinda

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poena
515
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD R7 [email protected] 1.325V (EK Quantum Velocity cpu waterblock)
Matična ploča
MSI B550 Tomahawk Max
RAM
G.Skill 4x8gb DDR4 @ 3800mhz (16-16-16-36 1.42v)
GPU
AMD Saphire Vega 64 (EK FC waterblock)
Storage
ADATA XPG Gammix S11 PRO 1tb M.2
Zvuk
EK WATER Custom loop (EK Coolstream PE360mm+EK Coolstream PE240mm)
PSU
Corsair HX 750i
Kućište
InWin 303
Monitor
AOC 24"
Mobilni telefon
OnePlus8
pozz svima!treba mi mala pomoc oko oc-a mog intela e7200...svaki oc na nizoj voltazi je nemoguc!imam plocu gigabyte ep 35 ds3l i kingston hyperx ddr2 800mhz...recimo kad hocu da ga stavim na 3.16ghz (333x9.5) min voltaza setovana u biosu mora da bude 1.33v za v-core!sve ispod toga je nestabilno!za 3.4ghz mi treba 1.4v,a za 3.6 cak 1.5v!!!!!!!doduse cpu-z pokazuje nesto manje vrednosti,ali ipak......neznam sta da radim!inace temp su mi uvek dobre,recimo na tih 3.6ghz sa voltazom 1.5v mi nikad ne predje 58 stepeni i to pod primom 95 ili orthosom,tako da za temp namoram da brinem,inace hladim ga sa tx3,i imam dosta dobro provetreno kuciste,ali su mi te voltaze stvarno zabrinjavajuve....inace imam napajanje SILVERSTONE STRIDER 500W 80+.....ja kontam da sam jednostavno ubo los primerak procesora i to je to.jedini napon koji njakam u biosu je taj za cpu.sve ostalo stoji na auto.inace sve mi to sljaka savrseno vec skoro 2god ali se ipak brinem da cu sprziti cpu,jer sam nalazio po netu da neki likovi sa mnogo manjom voltazom klokuju isti cpu kao sto je moj.....ako neko zna sta bi moglo da bude u pitanju neka slobodno da neki savet...hvala unapred

Voltazu koju pokazuje u biosu u sistem info ili u CPUZ je prava voltaza ostale programe zanemari., inace te gig ploce imaju veliki v drop, te je potrebno da se stavi malo veca voltaza.
Moj ti je savet da stavis na auto krenes orthos vidis koja je max voltaza u cpuz i tu postavis u biosu +2-3 koraka iznad ako bas oces fixnu voltazu ali mislim da je najbolje da stavis na auto jer onda ploca sama odredjuje koliko ce v da bude u zavisnosti od opterecenja pa je samim tim manje zagrevanje.

Za Intel core 2 duo procesore sve preko 1.45 V hoce da bude pogubno osim ako se ima hladjenje na tecni azot.

ma u pocetku i jesam stavljao na auto,medjutim u tom slucaju voltaza bude jos veca!a kada ga sibnem na 1.5v za 3.6 ghz,tada mi cpu-z pokazuje 1.45v.....kao sto rekoh,sa temperaturama stvarno nemam problema ni pri ovoj voltazi od 1.5,tada mi ne prelazi 58 stepeni.....ma sibacu ga tako pa dok ide-ide,a ako vrisne.....pa kako bi drugacije i kupio novu masinu??? :) :)

ma u pocetku i jesam stavljao na auto,medjutim u tom slucaju voltaza bude jos veca!a kada ga sibnem na 1.5v za 3.6 ghz,tada mi cpu-z pokazuje 1.45v.....kao sto rekoh,sa temperaturama stvarno nemam problema ni pri ovoj voltazi od 1.5,tada mi ne prelazi 58 stepeni.....ma sibacu ga tako pa dok ide-ide,a ako vrisne.....pa kako bi drugacije i kupio novu masinu??? :) :)

Nemoj da te zabrinjava sto je na 1.45 ploca je u pitanju i ja sam imao problema 2180 nisam mogao nikako da klokujem i isto mi je bila frka da dizem voltazu kao i tebi.Te ploce imaju onu opciju da cuvaju energiju i zato imaju veliki v drop i treba vise voltaze za overklok , najbolji pokazatelj da li cpu podnosi voltazu je temperatura ako je ona ok nema brige.

Koje je revizije taj procesor?
Ako nije R0 onda me ni ne cudi da mu toliko struje treba,a za napon se ne brini ....iako ta ploca ima "samo" 4-phase naponsku meni je izdrzala mnogo vece torture i sa quadovima
Verovatno te stvarno zapao los primerak, Ja mislim da za penryn-e i E7xxx seriju tek od E7400 ide R0 revizija kojoj stvarno malo struje treba i lepo se klokuje.
Problem je taj 1 MB L2 kesa vise u odnosu na E5xxx seriju koja drasticno povecava potrosnju a samim tim i temperaturu i klok mogucnosti

pozz svima!treba mi mala pomoc oko oc-a mog intela e7200...svaki oc na nizoj voltazi je nemoguc!imam plocu gigabyte ep 35 ds3l i kingston hyperx ddr2 800mhz...recimo kad hocu da ga stavim na 3.16ghz (333x9.5) min voltaza setovana u biosu mora da bude 1.33v za v-core!sve ispod toga je nestabilno!za 3.4ghz mi treba 1.4v,a za 3.6 cak 1.5v!!!!!!!doduse cpu-z pokazuje nesto manje vrednosti,ali ipak......neznam sta da radim!inace temp su mi uvek dobre,recimo na tih 3.6ghz sa voltazom 1.5v mi nikad ne predje 58 stepeni i to pod primom 95 ili orthosom,tako da za temp namoram da brinem,inace hladim ga sa tx3,i imam dosta dobro provetreno kuciste,ali su mi te voltaze stvarno zabrinjavajuve....inace imam napajanje SILVERSTONE STRIDER 500W 80+.....ja kontam da sam jednostavno ubo los primerak procesora i to je to.jedini napon koji njakam u biosu je taj za cpu.sve ostalo stoji na auto.inace sve mi to sljaka savrseno vec skoro 2god ali se ipak brinem da cu sprziti cpu,jer sam nalazio po netu da neki likovi sa mnogo manjom voltazom klokuju isti cpu kao sto je moj.....ako neko zna sta bi moglo da bude u pitanju neka slobodno da neki savet...hvala unapred
Ploca ima Vdrop.
- imao sam takvu plochu i Vdrop cca 0.065 V je bio .

Nemoj da te zabrinjava sto je na 1.45 ploca je u pitanju i ja sam imao problema 2180 nisam mogao nikako da klokujem i isto mi je bila frka da dizem voltazu kao i tebi.Te ploce imaju onu opciju da cuvaju energiju i zato imaju veliki v drop i treba vise voltaze za overklok , najbolji pokazatelj da li cpu podnosi voltazu je temperatura ako je ona ok nema brige.

ma temp mi je stvarno ok,hladi ga tx3,cak i po ovim vrelim danima zatvoreno kuciste idle oko38 a full load 58 stepeni....hvala momci na savetima,nastavljam da ga cepam na 3.6ghz :)

Koje je revizije taj procesor?
Ako nije R0 onda me ni ne cudi da mu toliko struje treba,a za napon se ne brini ....iako ta ploca ima "samo" 4-phase naponsku meni je izdrzala mnogo vece torture i sa quadovima
Verovatno te stvarno zapao los primerak, Ja mislim da za penryn-e i E7xxx seriju tek od E7400 ide R0 revizija kojoj stvarno malo struje treba i lepo se klokuje.
Problem je taj 1 MB L2 kesa vise u odnosu na E5xxx seriju koja drasticno povecava potrosnju a samim tim i temperaturu i klok mogucnosti

uh....pojma nemam koja je revizija mog cpu-a....maximalni stabilni klok koji sam sa njim postigao bio je 3.8ghz i to na 1.57v core (cpu z tada pokazuje 1.51vcore) vrteo 2h prime-a95 i max temp mi je bila oko 62 stepena....cak sam jednom i bootovao uspesno na 4ghz na toj voltazi ali mi pukao prime posle 10 min.... :) pa nisam hteo dalje da mu sibam voltazu za tih 4 ghz,kontao sam da mu je i ovo previse :) mada kontam da me je ipak zapao malo losiji primerak,ali sada je dilema definitivno resena-nastavljam na 3.6ghz sa 1.5v pa nek ide zivot! :)

revizija je M0.......

Onda sta je tu je...tako te zapalo i bolje ne moze...E7xxx se tek sa R0 extra klokuju sa malo napona.
Meni recimo moj primerak ide rock solid do 3.8 ghz za default naponom+0.016 V...nesto bedno zaboravio sam koliko,
Za 4 Ghz treba malo da mu pojacam, a vec za i preko 4.2 trazi dosta..otprilike kao i taj tvoj sad 1.5V i jos sto ne mogu da ga ohladim tada kad krene Linx..nagruva 7o stepeni ocas
I Zaboravi Prime za testiranje, daj mu Linx..iznenadices se temperaturama

Poslednja izmena:
Onda sta je tu je...tako te zapalo i bolje ne moze...E7xxx se tek sa R0 extra klokuju sa malo napona.
Meni recimo moj primerak ide rock solid do 3.8 ghz za default naponom+0.016 V...nesto bedno zaboravio sam koliko,
Za 4 Ghz treba malo da mu pojacam, a vec za i preko 4.2 trazi dosta..otprilike kao i taj tvoj sad 1.5V i jos sto ne mogu da ga ohladim tada kad krene Linx..nagruva 7o stepeni ocas
I Zaboravi Prime za testiranje, daj mu Linx..iznenadices se temperaturama

e vidis,LINX nisam probao,probacu pa cu videti sta se desava......mada meni je najbitnije da mi ni u ovim vrelim danima pri igranju bilo koje igre temp ne prelazi 58 stepeni,bez obzira na 1.5v,tako da sam s te strane siguran,a i kontam da ga nijedna igra nemoze opteretiti kao taj linx.....bar dosad nije :) aj probacu pa cu videti sta se desava kada ga opteretim linx-om

Pravilo je i da Linx i Prime prolaze bar +12h testa, sve ostalo je *******cija... mada ima ljudi koji guraju skroz nestabilne masine i BSOD-ve smatraju greskama M$, zvezdama na nebu, itd..
Stoji da ta ploca ima veci vdrop ali i sa boljom i puno skupljom plocom tesko da bi izvukao vise od 20-50Mhz

Pravilo je i da Linx i Prime prolaze bar +12h testa, sve ostalo je *******cija... mada ima ljudi koji guraju skroz nestabilne masine i BSOD-ve smatraju greskama M$, zvezdama na nebu, itd..
Stoji da ta ploca ima veci vdrop ali i sa boljom i puno skupljom plocom tesko da bi izvukao vise od 20-50Mhz

probao sam linx i posle 2min mi nabije temp preko 70 stepeni!!!kakvo zlo! :) nemogu da verujem da je toliko zahtevniji od prime-a!!!medjutim nikada nisam imao bsod pod tim setovanjima (3.6ghz-1.5v(1.45 cpu-z)niti bilo kakve nestabilnosti,nekada igram crysis po 2-3h......i nikada nisam sibao 12h pod prime95,kada budem imao vremena pusticu ga da odradi i taj test,a sto se linxa tice....zlo!:)mada kontam da je i ovih 3.6ghz sasvim dovoljno za ovaj cpu,sve dalje preko toga bi bilo cisto izivljavanje za svaki dan.....

Ne postoji "pravilno" kod testiranja procesora...

LinX ima broj prelaza a ne vreme, i dovoljno je staviti 50 prelaza sa ukljucenom svom memorijom - i to sve ne traje dugo(12h je apsurd)

Sa tom plocom se neces leba najesti...GA ploce za 775 imaju izuzetno veliki Vdrop, imao sa GA-P35-S3G i Ga-X38-DS4 i obe su imale veliki Vdrop.

Sada na ovom asusu bukvalno nema Vdrop, jer ploca ima neku tehnologiju da cak i Q6600 overklokovan pod Linx-om ne obara napon - koji stavim u bios-u taj pise u CPUZ za vreme testa i jako malo varira na drugoj decimali.

@playboy jel si se ti javio da provociras?
Linx kod ekstremnog OC-a moze puci i tek nakon 12h, evo ja mogu da demonstriram samo dignem CPU na 4.45Ghz pa Linx radi par sati bez problema nekad cak pukne i nakon 14h...

vdrop je generalno veci na gigabyte plocama, ali pitanje koliko je to vazno jer uvek ti mozes forsirati vecu voltazu u bios-u

Ok sto mozes forsirati veci napon da bi pri loadu bio stabilan, ali onda ce proc idlovati na veoma visokom naponu i nepotrebno mu dizati idle temp, brljaviti senzore koji zavise od napona(i temperaturne izmedjuostalih), i skracivati vek...generalno vdrop je losa stvar i ne moze se tek tako kulturno kompenzovati....nadam se da se slazemo sa time bez zelje da ulazim u neki flame
offtopic
Kod mene je ukljuceno u biosu i ona opcija za menjanje mnozioca i ona opcija za smanjivanje napona u idle rezimu, ali na gigabyte ploci(mojoj) to izgleda ne funkcionise najbolje jer nikakve fluktruacije napona nisam primetio osim onih izazvanih zestokim load-om...

Kod mene je ukljuceno u biosu i ona opcija za menjanje mnozioca i ona opcija za smanjivanje napona u idle rezimu, ali na gigabyte ploci(mojoj) to izgleda ne funkcionise najbolje jer nikakve fluktruacije napona nisam primetio osim onih izazvanih zestokim load-om...

Funkcionise ali eist i c1 nemaju veze sa vdropom... jedan obara mnozilac a drugi smanjuje napon kad je procesor manje opetrecen
Moje iskustvo je da obaranje mnozioca ne utice na stabilnost OC-a ali treba istestira, meni je upravo ukljucen i ne pravi smetnje... dok smanjenje napona itekako smeta prilikom ekstremnijeg OC-a

jurenje ploca bez vdropa (ili pencil mod za vdrop) mislim da se jedino isplati kad se ide na ekstremne voltaze...

Cini mi se da si pobrkao vdrop i vdroop ili sam ja...nema veze.
U pravu si za to da obaranje mnozioca ne utice na klok , a za stednju struje pri neopterecenom sistemu ne mogu da tvrdim, jer kazem kod mene iako je ta opcija ukljucena C1e nisam primetio da ista korisno se desava, ploca ima i vdroop i vdrop...koliki toliki.
Na extremni klok ne idem , ali kad sam testirao OC mogucnosti proc-a ,terao sam ga sa ukljucenim i EIST i C1 i nisam primetio da C1 funkcionise onako kako sam ja to zamislio

Poslednja izmena:
ma ljudi,mene samo interesuje dali je ta voltaza koju ja furam stetna po procesor (1.5v u biosu a 1.45v u cpuz)za 3.6ghz,i hoce li moj cpu ostati ziv recimo u narednih godinu dana?svakako cu preci na i5 750 i na p55(ili mozda jos nesto novije) platformu iduceg leta,pa me interesuje hoce li sve ovo izdrzati do tad na tim setovanjima?

ma ljudi,mene samo interesuje dali je ta voltaza koju ja furam stetna po procesor (1.5v u biosu a 1.45v u cpuz)za 3.6ghz,i hoce li moj cpu ostati ziv recimo u narednih godinu dana?svakako cu preci na i5 750 i na p55(ili mozda jos nesto novije) platformu iduceg leta,pa me interesuje hoce li sve ovo izdrzati do tad na tim setovanjima?
Ostavi tako pa nam javi posle godinu dana kako si prosao :D
Stvarno neznam nikog ko je drzao C2D 45 nm 24/7 na tom naponu, al zasto da ne....

Ostavi tako pa nam javi posle godinu dana kako si prosao :D
Stvarno neznam nikog ko je drzao C2D 45 nm 24/7 na tom naponu, al zasto da ne....

pa sta da mu radim,kad nece na nizoj voltazi....bem ti baksuza,gde me zapade tako los primerak.....:)

Tesk ce ti iko odgovoriti tacno na to pitanje, ali 99% da tako moze raditi bar jos 5 godina :)

Tesk ce ti iko odgovoriti tacno na to pitanje, ali 99% da tako moze raditi bar jos 5 godina :)

uh,bice dovoljno jos godinu dana da izdrzi :)a do tada cu vec skupiti pare za nesto "modernije".....

Sinda kad stavis v u biosu na auto i kad overklokujes verovatno ti sama ploca stavlja voltazu na preko 1.5 ako ranije nisi dirao voltazu (auto) a klokovao si znaci vec ti je radila na tom naponu. Ja sam godinu dana drzao na 1.45 (mozda i vise) u cpuz 2180 i nisam imao nikakvih problema. Jednostavno ploce sa tim M0 procesorima se overklokuju samo sa vecim naponom i imas 3 solucije:
1: da iskuliras i ostavis napon na 1.45 (cpuz) i povremeno pratis temperaturu kod zahtevnijih aplikacija (igre)
2: da odradis volt mod ima na netu da se nadje kako
3: da zamenis plocu
Jedino realno ti je ovo prvo jer volt mod je malo komplikovan koliko se secam.
Znaci iskuliraj jos god dana mala je verovatnoca da cpu otkaze (a ako i otkaze verovatno imas garanciju).

Poslednja izmena:
@playboy jel si se ti javio da provociras?
Linx kod ekstremnog OC-a moze puci i tek nakon 12h, evo ja mogu da demonstriram samo dignem CPU na 4.45Ghz pa Linx radi par sati bez problema nekad cak pukne i nakon 14h...

vdrop je generalno veci na gigabyte plocama, ali pitanje koliko je to vazno jer uvek ti mozes forsirati vecu voltazu u bios-u

Nisam se ja javio da provociram...naprotiv.

Potpuno je irelevanto ako ce tebi posle 12h puci linX zato i postoje prelazi...

Kada ces ti opteretiti procesor 100%( i to linX 100%) tako dug vremenski period?Meni se u praksi pokazalo 75 prelaza sa svom memorijom da je dovoljno.

A to da ces staviti procesor 4.5GHz itd...su gluposti ima temperatura da ti ode na 100C za 2minuta.

EDIT: tek sam sad video da imas tog celerona, sorry

Poslednja izmena:
A to da ces staviti procesor 4.5GHz itd...su gluposti ima temperatura da ti ode na 100C za 2minuta.

Zasti iznosis netacne informacije...
1. verovatno ni neznas koliko e3xxx CPU trosi
2. e3300 na 4.4Ghz sa stock kulerom ne prelazi ~85-90C, meni sa obicnim cooler masterom TX2 na 4.4Ghz ne prelazi 71C pod linx-om... u toploj sobi sa kucitem koje se ne provetrava dodatno...

Editovao sam gore post...
Znam koliko trosi i kako se klokuje, stavio sam ga tetki skoro sklapao sam joj office masinu i na G31 ploci ga kloknuo na def naponu 3.5GHz

nego nisam video odma sta imas...

Sinda kad stavis v u biosu na auto i kad overklokujes verovatno ti sama ploca stavlja voltazu na preko 1.5 ako ranije nisi dirao voltazu (auto) a klokovao si znaci vec ti je radila na tom naponu. Ja sam godinu dana drzao na 1.45 (mozda i vise) u cpuz 2180 i nisam imao nikakvih problema. Jednostavno ploce sa tim M0 procesorima se overklokuju samo sa vecim naponom i imas 3 solucije:
1: da iskuliras i ostavis napon na 1.45 (cpuz) i povremeno pratis temperaturu kod zahtevnijih aplikacija (igre)
2: da odradis volt mod ima na netu da se nadje kako
3: da zamenis plocu
Jedino realno ti je ovo prvo jer volt mod je malo komplikovan koliko se secam.
Znaci iskuliraj jos god dana mala je verovatnoca da cpu otkaze (a ako i otkaze verovatno imas garanciju).

ja sam definitivno za opciju br 1 :) ostavim ga na toj voltazi pa sta bude bude :) a temperature u igrama su mi uvek odlicne-ne prelaze 58-60 stepeni ni po ovim vrelim danima:)

Nazad
Vrh Dno