Šta je novo?

Sve stvari koje ste želeli da znate o Apple-u

Delim potpuno isto misljenje.

U teoriji OS X obecava da bude ultimate UNIX masina - spoj moci terminala i utegnutog GUI-ja na kome postoje vazni komercijalni programi. U praksi nesto sasvim drugo.

Bem li ga, izgleda da je dizajnerima i graficarima dobar. Za networking i scripting development definitivno ne.

Čitam vaše komentare i razmišljam šta da vam kažem, obzirom da su GUI i njegov dizajn u prvom redu jedna od stvari koje recimo mene zanimaju. Elem, očigledno je da se nameće samo jedan odgovor, a to je da NE postoji savršeni interfejs koji će odgovarati apsolutno svima. Ja sam napr. iz grupe onih koji OS X koriste za dizajn i crtanje i što se toga tiče definitivno mi je bolji od Windowsa, ali ja nemam problem gomile prozora i tome sl. Ne znam kako izgledaju ti programi za developing, ali cenim da su Spaces izmišljeni i ugrađeni u OS upravo iz ovog razloga. Ja recimo koristim spejsove i kada radim sa 3-4 aplikacije ili prozora, no činjenica je da ovo stanje ovako kako je u ovom momentu svakako daleko od savršenog i ja prosto očekujem da spejsovi i još možda neke slične funkcije budu dodtano unapređene ili razvijene u budućnosti. Cenim da bi to svakako pomoglo svima vama koji radite sa gomilom prozora, premda u situacijama kada jedan program koristi 50 podprozora problem svakako ostaje, ali za ovo ne treba kriviti Apple već pre onoga ko je napisao takav program.

Naravno treba se još samo navići na spejsove i njihovo manevrisanje. Ja recimo korisitm inverziju na funkcije command i control, pa mi je vrlo zgodno da nabodem kontrol palcem + 1,2,3 ili 4 po potrebi za promenu spejsa.

Lično mislim da ljudi iz Apple svakako jako puno razmišljaju i o ovome. Apple se bez obzira na značajno unapređenje GUI-a pod Leopardom pokazao kao jako krut, jer se zapravo gotovo apsolutno ništa bitnije ne može preurediti, premestiti ili promeniti kada je u pitanju Leopardov interfejs, bez korišćenja naravno posebnih aplikacija koje ovo omogućuju, premda je i to jako mršavo u ovoj 10.5 ili 6 verziji. Dakle što se tiče ovoga razumljivo mi je zašto imaju ovakav stav ali ipak mislim da bi trebalo da budu svakako malo fleksibilniji po ovom pitanju u budućnosti...

S jedne strane gledano, jako teško ili potpuno neizvodljivo je napraviti nekakav univerzlni GUI koji će fukcionisati tako da svima odgovara u svom originalnom izdanju (kad ovo kažem mislim i na dizajn), dok opet s druge strane kada se ponudi programibilni i apsolutno fleksibilni interfejs u 99% slučajeva nastaje zbrka ili konfuzija kod samih usera, i to pre svega u situacijama kada se naprave određene promene ili se nešto premesti ili zameni nečim drugim a neretko su i sami ljudi zbunjeni u ovakvim situacijama samom činjenicom da nešto može biti premešteno ili zamenjeno te im sve onda izgleda komplikovano i odbojno. Mislim da je zlatna sredina pravo rešenje, ali u kojoj meri na koji način i sa kakavim dizajnom, pravo je pitanje za sve pa i za Apple!??

Poslednja izmena:
Mac OS X u svakom slucaju cini Mac daleko boljim od bilo koje Wintel kutije.
Hteo si da kažeš "daleko skupljim"? :-devil-: Uzgred, zašto ne LinAMD "kutija"? ;)

U svakom slučaju, Win "kutija" je univerzalnije, svestranije i daleko pristupačnije rešenje od Mac-ova, dakle - ne može se reći da je lošije. Možda (sigurno) je lošije rešenje za neke specifične namene, ali generalno nije.

Hteo si da kažeš "daleko skupljim"? :-devil-: Uzgred, zašto ne LinAMD "kutija"? ;)
zato nekoime, jer kao i vecina ovde, imas kompjuter poslednjih 10-15 godina inace bi znao zasto Wintel a ne LinAMD.

skupljim 200% opravdano ;)

ako neko moze da plati vecu cenu, dobice sigurno kvalitetniji "dozivljaj" racunara.
a vecu cenu placa zato sto Mac jednostavno nema konkurenciju a sve to opet zahvaljujuci Microsoftu i "pametnim" kompanijama koje su stancovale hardware bez softwarea. Evo izgleda da ce HP biti prvi PrC proizvodjac koji ulaze u svoj OS - WebOS. (na kraju krajeva, desktop/mobilni OS ce postati nevazan za 90% korisnika kada sve predje/padne na cloud servere.)

ali ja nemam problem gomile prozora i tome sl. Ne znam kako izgledaju ti programi za developing, ali cenim da su Spaces izmišljeni i ugrađeni u OS upravo iz ovog razloga.
ja sam u poslednjih godinu dana sa 24" iMaca presao na 13" MacBook i skroz mi je ok. Flash ionako vise ne korisim :D ali sam se navikao da radim na 13" jer Mac OS X ima po meni sjajne precice i trikove za upravljanje prozorima tako da mi je rad na 13" sasvim ok! (jedno vreme sam teglio i 17" MBP ali mislim da je to stvarno over kill)

dok opet s druge strane kada se ponudi programibilni i apsolutno fleksibilni interfejs u 99% slučajeva nastaje zbrka ili konfuzija kod samih usera
amin.
ovako na Mac OS Xu samo advanced useri koji znaju da pronadju pravi alata mogu da menjaju UI i to u daleko vecoj meri nego na Windowsu!!!

Poslednja izmena:
amin.
ovako na Mac OS Xu samo advanced useri koji znaju da pronadju pravi alata mogu da menjaju UI i to u daleko vecoj meri nego na Windowsu!!!

Ja nešto ne uspevam da nađem nekakav kršten alat za 10.5 kojim bi mogao da menjam GUI ili Leopard temu. Napravio sam za XP nekoliko (mogao bih reći sada bez preterivanja) jako kvalitetno izrađenih i dizajniranih tema, ali kada je Leopard u pitanju sve se svodi na menjanje samo boje menija i eventualno izgleda caption dugmića. Ispravi me ako grešim, ili mi ponudi na uvid da je neko napravio nešto pismeno i drugačije za OS X... (naravno ovde ja sad govorim samo o dizajnu ali to je tek pola posla!)

U stvari nedavno sam video da je neko na DeviantART-u napravio glass prozore, ali je sve još uvek u nekoj beta fazi tako da nisam imao prilike da to i isprobam... Premda mi se da budem iskren ta glass varijanta i ne sviđa baš previše jer glass efekat po meni može da stoji i izgleda kako treba samo ako su komplet prozori sve zajedno sa pozadinom stakleni. A to još dugo niko neće napraviti, ali dobro...

Pre jedno godinu dana sam napravio koncept takvog jednog prozora i ikonica gde sam bio objasnio onako usput po kom ključu bi trebalo da funkcioniše jedan takav interfejs (napr. preview ovih filmova bi trebalo da ide direktno na ikonicama), ali pošto je to samo kostur da tako kažem a i verovetno će zauvek ostati samo ideja i ništa dalje od toga, onda nije ni bitno... Ali ako to nekoga zanima ovde evo kako bi to trebalo da izlgeda...

BTW, ovo je samo nacrt...

Prilozi

• My_OS___preview_by_vladimir0523.jpg
    My_OS___preview_by_vladimir0523.jpg
    274.8 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
ja u windowsu nikad nisam prckao gui. eventualno style xp i to je to. windows gui programi generalno naprave haos u sistemu, koji posle njih radi sporije, secka, zabada itd. na meku mi je skoro neverovatno kako su dobro resene GUI ekstenzije (a koristim preko 10tak programa koji dodaju funkcije). sve je glatko i radi kao da je native opcija. prosto neverovatno.

bla bla... zasto uopste pricamo o ovome :p :)

mene je neakko prosla euforija, i moram da se slozim sa kutijom - koristi sta koristis i sta ti vise lezi, i sta ima vise da se prica o tome. meni je mek neuporedivo bolji. neuporedivo. za ovo cime se ja bavim offkors.

btw postovao sam spisak GUI extendera ako vas zanima OVDE

Aha, ok...

Pa neke od ovih programčića već koristim ima neko vreme...

Ove ostale ću svakako isprobati čisto da vidim o čemu se radi...

Hehe, eto, znači da nisi advanced user ;)

Pa nisam... Leopard ne korsitim previše dugo...

Samo... kad smo kod ovoga... Pokaži ti meni alate i programe, a ja ću tebi kako se postaje pravi advanced user za tili čas... heh! :D

Poslednja izmena:
Naravno treba se još samo navići na spejsove i njihovo manevrisanje. Ja recimo korisitm inverziju na funkcije command i control, pa mi je vrlo zgodno da nabodem kontrol palcem + 1,2,3 ili 4 po potrebi za promenu spejsa.

Pazi ja koristim to sto se kod apple-a zove spaces na linuxu/bsd-u (tamo su to virtuelni/multiple desktopovi) aktivno vec 10 godina. Imala je cak i amiga nesto slicno (mrzi me sad da guglam da vidim kako se to zvalo) ali tada sam bio klinac i uglavnom sam se igrao te i nisam imao potrebe da koristim doticnu mogucnost :)

Elem, iz nekog razloga, nikad nisam mogao uspesno da se nosim sa vise od 2 virtuelna desktopa, ali na linuxu/bsdu nije ni bilo potrebe. Naime linux GUI ima klasican taskbar gde se grupisu prozori iste aplikacije (slicno kao na windowsu) tako da ih je uvek lako 'iscupati' iz gomile.

To kod OSX-a i docka, takav kakav je, nije tako lako. Na docku nema labela, prozori se ne grupisu u stackove, a prozori koji nisu manuelno spusteni prakticno ne postoje na docku. Drugim recima za nalazenje konkretnog prozora u gomili potrebno je mnogo vise napora nego u windowsu ili linuxu.

Probacu da docaram zasto je ovo problem bas na primeru Xcode-a - kod njega su odvojeni interface builder i sam xcode, tu je jos i quartz composer (za programiranje grafike), pa se onda otvori help i debugger, i sve su ovo MDI aplikacije. Dakle, za tili cas, stvori se i po 10+ prozora koje treba juriti okolo. Slicno je i sa drugim razvojnim okruzenjima (napr. Eclipse).

To je u windowsu 7 prilicno dobro reseno, i nerado moram da priznam da je win7 taskbar po ovom pitanju superioran u odnosu na OS X dock (iako se iz aviona vidi da je MS ukrao i obradio ideju).

Ako mene pitate bolje bi bilo da je Apple poradio na nedostacima docka nego sto je uveo spaces, ali ok, to je stvar ukusa i navike.

Evo ja vec nekoliko dana rovarim po netu trazeci 3rd party app koji ce da resi to sto me kod docka nervira, i bio bih jako zahvalan da cujem neki dobar predlog.

Poslednja izmena:
ako neko moze da plati vecu cenu, dobice sigurno kvalitetniji "dozivljaj" racunara.

Na ovo moram da se osvrnem i kazem da ja licno nisam doziveo ni katarzu ni prosvetljenje otkad vecinu vremena za racunarom provodim za apple masinom :)

Drugacije svakako jeste, ali ne nuzno bolje i efikasnije.

amin.

E onda si ti pravi covek da mi pomognes da nadjem 3rd party app da sredim dock. Detalji su u mojoj prethodnoj poruci.

ps. nije me strah da rascerecim sistem do koje god granice treba, u stvari vec sasvim lepo poznajem internalije sistema (after all ipak je ovo unix).

Vlado, ja sam graficki dizajner (i programer) i da li se i tebi cini da bi sam mogao da uradis bolji posao sto se tice Vista/7 GUI-a? Meni je sve nekako umrljano, taj glass evekat je sve samo ne elegantan. Dok kod MacOS-a je vodjeno mnogo vise racuna u dizajniranju elemenata interfejsa i vise se tezilo perfekcionalizmu.

@dzef ja sam arhitekta (graficki dizajner, fotograf bla bla...) i slazem se sa tobom. mislim ne treba se preterano razumeti u estetiku da covek zakljuci da 7 zaista deluje zamuljano i nekako nedovrseno.

Meni OS X izgleda potpuno cudno. Npr.. sve je ravno i bez 3d sencenja ali su zato scrollbar-ovi uradjeni kao "rastegnuta" kapljica vode i imaju pomalo 3d efekat.
Smeta mi sto prozor mogu da povecavam/smanjujem samo iz donjeg desnog coska.

pa nije tacno. sve je 3d, ali flat 3d. imas senku ispod prozora, i kad imas gomilu prozora jedan ispod drugog deluju kao kartice - tipa stampane koje su naslagane. a scrollbar je 3d - u okviru flat kartice... mislim logicno je. meni win7 nema ama bas nikakve logike - sem sto je radjen da sljasti i puca :p

i meni smeta to za prozor. zato koristim zooom koji to resava + ti daje tako dobar feeling dok radis sa prozorima, da mi prosto nije jasno zasto ovo ne postoji u svim OSevima

@dzef ja sam arhitekta (graficki dizajner, fotograf bla bla...) i slazem se sa tobom. mislim ne treba se preterano razumeti u estetiku da covek zakljuci da 7 zaista deluje zamuljano i nekako nedovrseno.

Meni recimo Office 2007 GUI (paleta boja, 3d efekat i sl.) mnogo lepse izgleda od AERO-a. MacOS X je jos vise doderan i nije ni cudo sto nije menjan jos od Leopard-a.

PS. Ja i moja devojka se bavimo fotografijom hrane, pa baci pogled na www.becook.com ;)

Ja nešto ne uspevam da nađem nekakav kršten alat za 10.5 kojim bi mogao da menjam GUI ili Leopard temu. Napravio sam za XP nekoliko (mogao bih reći sada bez preterivanja) jako kvalitetno izrađenih i dizajniranih tema,

aha, ti bi hteo da menjas izgled prozora (ja sam mislio na funkcionalnost...)
ne retko Mac OS X programi imaju gomilu TIFFova ili PNGova za interface koje mozes slobodno da editujes :)

u svakom slucaju ShapeShifter ce ti pomoci: http://interfacelift.com/themes-mac/software.php
a vidim da i ThemePark sluzi bas za crtanje/menjanje Mac OS X interfacea...

U stvari nedavno sam video da je neko na DeviantART-u napravio glass prozore, ali

cc_desktop_vl.jpg
http://wp2.musingsfrommars.org/2007/02/crystal-clear-pushing-macosx-windows-beyond-translucent.html

btw Lucas dobri su ti oni extenderi, za neke sam znao, za neke ne ,)

Meni recimo Office 2007 GUI (paleta boja, 3d efekat i sl.) mnogo lepse izgleda od AERO-a. MacOS X je jos vise doderan i nije ni cudo sto nije menjan jos od Leopard-a.
www.becook.com ;)
Kome se nesvidja aero tu je Basic tema .
Meni niti smeta nakicenost ni win 7 ni MacOS X sto se mene tice moze i tako ali i spartanski graficki interfejs .
Funkcionalnost je jedino bitna .
Pravi primer je kad je izasla vista on je mozda i lepsa od win 7 ali korisnike windowsa niko nije mogao da natera da predju na vistu sa xp a sta vise dosta ih je preslo na MacOS X .

Evo ja vec nekoliko dana rovarim po netu trazeci 3rd party app koji ce da resi to sto me kod docka nervira, i bio bih jako zahvalan da cujem neki dobar predlog.

sad cu ti iskopati aplikaciju koja dodaje taksbar u Mac OS X ala Windows Vista (postovao sam link u vreme kad se pojavila Vista... nadam se da cu ga iskopati).

evo ga: http://www.docklandsoft.com/fantasktik/ (post izgleda da je obrisan...) - meni licno ne treba ali radi bas ono sto izgleda da vama treba: oponasa klasican Windows taksbar...

a za snalazenje u gomili prozora moza http://manytricks.com/witch/ moze da pomogne ;)

- poenta je sto se Mac OS X fenomenalno lako customizuje, i kao sto rece Lucas, sve to izgleda nativno i radi glatko; za razliku od onog ObjectDocka ili kako se vec zove ona firma koja ima 5-6 programcica za promenu Windowsa i isti uspori 3x puta... predpostavljam da je od Viste ovo daleko, daleko bolje; ipak ima kompozitni desktop :) (evo sad gledam da se i za Vistu pojavljuju slicni programi link)

Poslednja izmena:
sad cu ti iskopati aplikaciju koja dodaje taksbar u Mac OS X ala Windows Vista (postovao sam link u vreme kad se pojavila Vista... nadam se da cu ga iskopati).

evo ga: http://www.docklandsoft.com/fantasktik/ (post izgleda da je obrisan...) - meni licno ne treba ali radi bas ono sto izgleda da vama treba: oponasa klasican Windows taksbar...

a za snalazenje u gomili prozora moza http://manytricks.com/witch/ moze da pomogne ;)

Vise bih voleo ako moze nesto slicno ponasanju windows 7 taskbara? Neka indikacija koliko prozora 'drzi' ikona u taskbaru, kad se predje misem preko da se vide koji su to prozori i sl. Probao sam docktopus koji ima bedzeve ali ne za ovo o cemu govorim. U stvari, ako postoji app koji kompletan windows 7 taskbar moze da prenese u OS X umesto docka, to bi bilo idealno, zaista je dobro odradjen.

Witch mi se dopada i koristim ga zadnjih 10-ak dana, jedino sto uskoro istice licenca a malo mi bez veze da dajem 20 dolara za takvu sitnicu....moracu da proverim postoji li nesto slicno a da je free.

Poslednja izmena:
***.. $10 za ovo, $20 za ono, itd.. da bi podesio OS X po zelji, na cenu od $30 dodaj jos stotinak.

@Licas:
Ne.. ono nisu 3D prozori. To sto bacaju senku nije senka nego samo osenceni ram. Kada imas otvorenu gomilu prozora, jedini nacin da izaberes neki koji ti treba je Expose. U stvari.. sustina je sto Windows cuva i otvorene i minimizovane prozore u taskbaru, dok Apple to drzi odvojeno, otvoreni prozori se mogu birati kroz expose dok minimizovani iz docka.

Witch mi se dopada i koristim ga zadnjih 10-ak dana, jedino sto uskoro istice licenca a malo mi bez veze da dajem 20 dolara za takvu sitnicu....moracu da proverim postoji li nesto slicno a da je free.

kcnscrew?

inace lepo opisana razlika izmedju windows i mac filozifije je u onom tekstu na arstehnici "paradigma lost..."

***.. $10 za ovo, $20 za ono, itd.. da bi podesio OS X po zelji, na cenu od $30 dodaj jos stotinak.
eto, taman dodjes na cenu Viste Ultimate :p

@Licas:
Ne.. ono nisu 3D prozori. To sto bacaju senku nije senka nego samo osenceni ram. Kada imas otvorenu gomilu prozora, jedini nacin da izaberes neki koji ti treba je Expose. U stvari.. sustina je sto Windows cuva i otvorene i minimizovane prozore u taskbaru, dok Apple to drzi odvojeno, otvoreni prozori se mogu birati kroz expose dok minimizovani iz docka.

nismo se razumeli izgleda - prozori su flat - ali se nalaze u 3d okruzenju. otud senka

inace lepo opisana razlika izmedju windows i mac filozifije je u onom tekstu na arstehnici "paradigma lost..."

Ama briga me za filozofiju i mlacenje prazne slame (document vs application oriented OS-evi - teska glupost), trazim alat koji ce da mi poboljsa udobnost i efikasnost rada.

Taj windows taskbar (superbar) je ono sto dock treba da bude, a nije. Kratko i jasno.

da... i meni je smetalo kod osxa sto nije narocito precizan po pitanju otvorenih programa / prozora. mda moram da primetim da mi ne smeta od kako sam se navikao... dock ima neke druge prednosti opet... mda def deluje nekako.... kao da nije izbrusen do kraja - u funkcionalnom smislu. malo je zbrkan.

Ono što treba sada docku da se upotpuni su thumbnailovi prozora kada se pređe mišem preko ikonica.

Zaa prvu pomoć, zanate li neki način da se skrati vreme držanja ikonice da bi se pojavio dock expose?

stavi expose u coskove ekrana. onda sibnes mis u cosak i on ti pokaze sve sto je otvoreno

Mislio sam na Expose za prozore jedne aplikacije koji se aktivira kada klikneš i držiš ikonicu aplikacije u Docku. Čini mi se da bi vreme držanja da bi se aktivirao moglo da bude kraće pa tražima način da ga skratim. Kada bi bilo taman kako treba taj Dock Expose bi mogao da služi kao thumbnail-ovi prozora u takbaru u Windows-u 7.

Nazad
Vrh Dno