Vlada>>>
Slavan
- Učlanjen(a)
- 29.06.2007
- Poena
- 425
Moja oprema
- CPU & Cooler
- AMD RYZEN™ 9 7900
- Matična ploča
- ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI
- RAM
- 64GB KINGSTON FURY BEAST DDR5 5600 MHZ
- GPU
- AMD RADEON RX 7700 XT SAPPHIRE PULSE
- Kućište
- FRACTAL DESIGN DEFINE R5
- Monitor
- LG 27GN850-B ULTRAGEAR™ QHD NANO IPS
- Pristup internetu
- Optički internet
Delim potpuno isto misljenje.
U teoriji OS X obecava da bude ultimate UNIX masina - spoj moci terminala i utegnutog GUI-ja na kome postoje vazni komercijalni programi. U praksi nesto sasvim drugo.
Bem li ga, izgleda da je dizajnerima i graficarima dobar. Za networking i scripting development definitivno ne.
Čitam vaše komentare i razmišljam šta da vam kažem, obzirom da su GUI i njegov dizajn u prvom redu jedna od stvari koje recimo mene zanimaju. Elem, očigledno je da se nameće samo jedan odgovor, a to je da NE postoji savršeni interfejs koji će odgovarati apsolutno svima. Ja sam napr. iz grupe onih koji OS X koriste za dizajn i crtanje i što se toga tiče definitivno mi je bolji od Windowsa, ali ja nemam problem gomile prozora i tome sl. Ne znam kako izgledaju ti programi za developing, ali cenim da su Spaces izmišljeni i ugrađeni u OS upravo iz ovog razloga. Ja recimo koristim spejsove i kada radim sa 3-4 aplikacije ili prozora, no činjenica je da ovo stanje ovako kako je u ovom momentu svakako daleko od savršenog i ja prosto očekujem da spejsovi i još možda neke slične funkcije budu dodtano unapređene ili razvijene u budućnosti. Cenim da bi to svakako pomoglo svima vama koji radite sa gomilom prozora, premda u situacijama kada jedan program koristi 50 podprozora problem svakako ostaje, ali za ovo ne treba kriviti Apple već pre onoga ko je napisao takav program.
Naravno treba se još samo navići na spejsove i njihovo manevrisanje. Ja recimo korisitm inverziju na funkcije command i control, pa mi je vrlo zgodno da nabodem kontrol palcem + 1,2,3 ili 4 po potrebi za promenu spejsa.
Lično mislim da ljudi iz Apple svakako jako puno razmišljaju i o ovome. Apple se bez obzira na značajno unapređenje GUI-a pod Leopardom pokazao kao jako krut, jer se zapravo gotovo apsolutno ništa bitnije ne može preurediti, premestiti ili promeniti kada je u pitanju Leopardov interfejs, bez korišćenja naravno posebnih aplikacija koje ovo omogućuju, premda je i to jako mršavo u ovoj 10.5 ili 6 verziji. Dakle što se tiče ovoga razumljivo mi je zašto imaju ovakav stav ali ipak mislim da bi trebalo da budu svakako malo fleksibilniji po ovom pitanju u budućnosti...
S jedne strane gledano, jako teško ili potpuno neizvodljivo je napraviti nekakav univerzlni GUI koji će fukcionisati tako da svima odgovara u svom originalnom izdanju (kad ovo kažem mislim i na dizajn), dok opet s druge strane kada se ponudi programibilni i apsolutno fleksibilni interfejs u 99% slučajeva nastaje zbrka ili konfuzija kod samih usera, i to pre svega u situacijama kada se naprave određene promene ili se nešto premesti ili zameni nečim drugim a neretko su i sami ljudi zbunjeni u ovakvim situacijama samom činjenicom da nešto može biti premešteno ili zamenjeno te im sve onda izgleda komplikovano i odbojno. Mislim da je zlatna sredina pravo rešenje, ali u kojoj meri na koji način i sa kakavim dizajnom, pravo je pitanje za sve pa i za Apple!??
Poslednja izmena: