Šta je novo?

GTX280 pregrevanje!?

Skyw@lker

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X + Cooler Master Hyper 212 RGB
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550M-Plus
RAM
DDR4 32GB (2x16GB kit) 3200MHz CL16 HyperX Fury RGB
GPU
ASUS TUF RX6800 OC Edition 16GB GDDR6
Storage
Kingston 1TB M.2 NVMe SA2000M8/1000G + Western Digital 4TB + 2 x WD Elements 8TB
Zvuk
AV Yamaha RX-A2A
PSU
BE QUIET! Pure Power 12M 850W
Kućište
Fractal Define R4 Black Pearl
Monitor
Gigabyte M27F
Miš & tastatura
Logitech K350 + Logitech M705
Ostale periferije
PS5 , Xbox Series S
Laptop
Lenovo ThinkPad T14 Gen 1
Mobilni telefon
Samsung S24 Ultra
Pametni uređaji
Xiaomi Redmi Pad 2 Pro, Hawei Watch GT 3 Pro, Huawei Body Fat, Xiaomi Mi Hub 2, Xiaomi Mi Kettler
Steam
markov211
Pristup internetu
  1. Optički internet
Srećni sam vlasnik ove kartice od novembra prošle godine. E sad imam neviđen problem - u poslednje vreme mi se posle nekog vremena (nekad posle 5 min nekad posle 20ak min) dešava da samo nestane slika i upali se neka crvena lampica na kartici. Resetujem komp i sve radi kako treba, ali kad opet pokrenem istu igru ista stvar. Kod nekih igara sam čak smanjivao rezoluciju i to je pomoglo, al je počelo da me nervira jer ako je pregrevanje dokupiću neki kuler, jer smanjujem rezoluciju ne zbog seckanja već zbog pregrevanja!!!! Užas... 🙁

Napominjem da sam prešao mnoge zahtevne igre poput Crysis-a 1 i 2 i sve je radilo ko podmazano, ne znam u čemu je problerm i da li je moguće da je stvar samo pregrevanja? Ako nije da je reklamiram...

hm...crvena lampica je znak nedostatka napajanja u kartici... najjednostavnije je da je ubodes kod nekog u racunar i proveris....
Znaci moze biti do napajanja, proveri i kablove...

Poslednja izmena:
Odakle ti uopste ideja da je pregrevanje? Lepo covek rece da je napajanje. Izgleda da je Chief malo oslabio 😉

Nema to veze sto lazu. Specifikacija je tu da se cita i tumaci kako kome odgovara ali poenta je da je coveku od Novembra radilo sve ali sada vise ne. Zato sam rekao da je oslabio.
Vreme je za malo bolje napajanje 😉

Samo napajanje i nista vise. Govorim iz licnog iskustva.

Hvala ljudi, moguće da je napjanje, al kako je onda ranije radilo? Zar je moguće da napajanje tek tako "oslabi"?

Instalirao sam Rivu Tuner i proveravao temp. Recimo kada ništa ne radi u Win joj je temperatura oko 60 - 70, posle pola sata igranja oko 80 - 90 stepeni, valjda je to normalno, nemam neko veliko kućište i dodatne coolere... Znači opet kažem nije to u svim igrama tako. Evo sad sam instalirao najnovije driver-e igrao pet igara u 1366 x 768 na max (Sega Rally, World At Conflict) i ok je... Nisam još proverio kako radi u Full HD-a ali ranije u dotičnim igrama npr. čim stavim rezoluciju na Full HD dešava se isto... Kad igram npr BioShock 2 ili Call Of Juarez ili Burnaout Paradise u Full HD (1980 x 1280) na max detail radi ok ne dešava se black screen... U oba slučaja temperatura nije veća od ove koju sam naveo...

Ne znam šta da kažem, ako je napajanje onda extra, ja se brinuo da mi kartica ne riknjava ili nešto sl. Nije frka zameniti ga, al stvarno nisam očekivao da će mi trebati više od ovog Chief-a na 550! 🙁

Ja sam imao isti problem ali sa ATI-jem, masina iz potpisa, isti slucaj, isto svetljenje lampica (BTW kod mene ih ima 4 a 2 su se palile). Isto se desavalo da igram normalno pa zabode, tj nestane slika i ne pomaze nista sem reseta.
I na kraju, nije bilo ni do karte ni do napajanja, ni do memorije, vec do ploce. Znaci karta takodje ima temp u idle 70c a kad igram i do 100c ali problem je sto je pasivni kuler od ploce tik iznad kartice i greje se s njom, pa je samim tim izazivao nestajanje slike usled velike temp. (pregreje se cipset i jednostavno nestane slika, vent na grafici zavrti na 100% i to je to ;S)
Od kad sam nabacio vent da udara u pasivni kuler ploce sve radi OK tako da bi i ti mogao da prekontrolises temp ploce, vrlo lako bi moglo da se desi da je to problem 😉

Poslednja izmena:
uzmi i produvaj kartu (kompresor/kompresovani vazduh) , ja sam tako smanjio temperaturu za skoro 20 stepeni,mislim da sam "kilo" prasine produvao 😀

Skoro 100% napajanje. Isti problem sam imao i ja - tripovao sam se da se greje pa da se zato resetuje a ono - napajanje.

Druze moj. Ti verovatno imas samo jedan 6-pinski konektor za grafiku, a drugi "napajas" pomocu onog "adaptera". E, ako je tako, tu ima "fora". Taj adapter ako ikako mozes prikaci na 2 molex konektora koji nisu na istom kabelu i potrudi se da:
1. jedan od njih bude sam na svom kabelu (verujem da ne koristis bas sve "grane" sa molexima
2. da drugi OBAVEZNO bude na drugoj "grani" i da na toj grani nemas velike potrosace, dakle ne neki HDD ili Optiku, vec nesto slabije, neki ventilator ili slicno. Takodje potrudi se da molexi na koje se prikljucujes budu "sto vise" blizi samom napajanju, dakle po mogucnosti prvi u nizu. Ovako ces smanjiti "pad" napona koji se kroz te tanke kablove neminovno javlja usled velike "amperaze".
Hajde prvo pokusaj ovo. Moguce je da si, ako je ovo situacija, nesvesno nesto premestao na kablovima u kucistu i da posle toga krece ova pojava. Takodje bi bilo dobro da ocistis hladnjak graficke do prasine.

Poslednja izmena:
E ovako - prvo povezovao sam onako kao što si mi rekao, ali probelm je ostao. Držao sam otvoreno kućište dok sam igrao ali opet isto. Ne znam šta da kažem osim da jedino promena napajanja može da pomogne kao što kaže većina forumaša ovde. Opet napominjem kada smanjim rezoluciju igre u kojoj se ovo dešava sve radi normalno... Recimo Brunout igram u najvišoj rezoluciji i sve je ok dok u C&C4 recimo moram da smanjim rezoluciju na 1340 x 768 jer posle 15ak min black screen...

Jel ste sigurno da je napajanje u pitanju?

Ništa nije sigurno, ali najviše sumnje pada na napajanje. Ako imaš nekog drugara sa dobrim jačim napajanjem, pozajmi na test

Uspeo sam da nabavim zaista vrhunsko napajanje (SilverStone od 850W modularno) pošto nameravam da radim kasnije i neki upgrade na jači CPU tj. ploču - ali AVAJ! ISTO se dešava!!! Ustvari sada imam osećaj da je još gore!!! Uključim 3D Mark i na drugom testu mi kartica "pukne", samo mi se zamrači ekran, upali se crvena lampica na grafičkoj i pomaže jedino restart.... Igre se ni ne usuđujem da probam! Sada jurim lika za garanciju, a kako to ide u našoj zemlji ima da se načekam 🙁 Znači totalno sam razočaran, očigledno sam dobio faličan primerak....

Poslednja izmena:
Ma sta se brines,ako ima garanciju posalji im i reci sta se desava.Inace ako je od Novembra radilo i u skorije vreme pocelo da zeza,nije do primerka verovatno se neki kondezator naduvao ili tako nesto.

Nažalost, ovo je četvrti ili peti slučaj da čujem da GTX280 nakon ~ godinu dana ispušta dušu.
Ako imaš garanciju odlično, ja bih na tvom mestu bio srećan 😉

Imam garanciju i nadam se da će mi zameniti ali za ŠTA? Pitanje je sad... 🙁 Ne znam da li je zbog temperatura prvo je počela da se gasi u Full HD rezolucijama u igrama i to pre 3 - 4 meseca, onda je to bilo sve učestanije i u nižim rezolucijama da sam na kraju promenuo napajanje (imao sam Chief 550W). Na kraju sam skapirao da nije do napajanja jer ovo koje imam je zaista moćno a kartica sada gotovo da ne moze da izdrzi ni 3 min. u 3D modu. Sada se samo nadam da će mi je zameniti - i to za nekog ATI-ija 😀

Jesi je testirao na drugom kompu?

Imam garanciju i nadam se da će mi zameniti ali za ŠTA? Pitanje je sad... 🙁 Ne znam da li je zbog temperatura prvo je počela da se gasi u Full HD rezolucijama u igrama i to pre 3 - 4 meseca, onda je to bilo sve učestanije i u nižim rezolucijama da sam na kraju promenuo napajanje (imao sam Chief 550W). Na kraju sam skapirao da nije do napajanja jer ovo koje imam je zaista moćno a kartica sada gotovo da ne moze da izdrzi ni 3 min. u 3D modu. Sada se samo nadam da će mi je zameniti - i to za nekog ATI-ija 😀

Ako nemaju gtx280 na stanju imaš prava da tražiš pare sa računa 😉

Jesi je testirao na drugom kompu?

Ne znam nikoga u blizini koji ima jače napajanje (min 500W a da je kvalitetno). Ako je već u garanciji neka ga oni istestiraju. Ploča i procesor su stari skoro godinu dana, a memorija mi je takođe nova (uzeta pre nekoliko meseci) - sve radi savršeno dobro osim 3D aplikacija, jedino ako postoji neka nekompatibilnost sa pločom što je suludo... A opet grafička je radila od novembra (kada sam je dobio) do marta savršeno sa istim komponentama...

Ako nemaju novu gtx280 ,dobices il neku novu u cenovnom rangu gtx280 kada si je kupio il trazis povrat para.

Obe solucije mi skroz odgovaraju! Al treba to dočekati... 😛

Ma traži GTX470, to je ta klasa, toliko je koštala u startu, glupo je sada da ti daju GTX285, koji košta smešno. Pre godinu i po dana, GTX285 je bio skup...

Ma samo da mi radi... Mada čuo sam loše kritike za Fermija, bučan, greje se, puno troši.... ATI je sada daleko isplatljvija (da ne kažem bolja) investicija.

Ma samo da mi radi... Mada čuo sam loše kritike za Fermija, bučan, greje se, puno troši.... ATI je sada daleko isplatljvija (da ne kažem bolja) investicija.

ili trazi 5850 ili cekaj neki gtx460 1gb nabrijani...

ne verujem da ce ti ponuditi gtx470...

u najgorem slucaju,kao sto je rekao Rama,trazi pare natrag pa kupi sta ti hoces...

gtx460 1gb je sada best buy karta,koliko sam video ovih dana na testovima...

ludacki se klokuje,manje trosi,manje se greje...

Poslednja izmena:
Nema sanse da dobije 470...

Nema sanse da dobije 470...

bas tako...

najbolje bi bilo kada bi mogao da uzme kes,jer sigurno kartu nije platio manje od 300-320e...

uzme kes,saceka gtx460 i za ostatak para promeni CPU ili kupi nesto sta ima na umu...

GTX 280 moze da istrpi veliku temperaturu..90c za tu kartu je neki gornji prag ali tolerantan i karta bi trebalo da radi normalno..Tek na 105c ona ima thermal trottling i tada performanse opadaju i turbina radi ubrzano da bi sto pre skinula temperaturu sa chipa ali se karta ne iskljucuje..Meni tvoj crni ekjran i iskljucivanje karte deluje kao OVP..Na osnovu ovog sto sam mogao da procitam na to me podseca..
Mislim na simptome jer prilikom veceg napona chip ima zastitiu i karta se iskljuci..Ne kazem da je kod tebe takav slucaj jer je to zapravo nemoguce,nisi dodavao voltazu,nisi radio nikakav hard mod ali isto tako mi je nemoguce da se GTX gasi na 90c!
Meni vise lici na lose napajanje ili nedovoljno ampera na grani..
A sto se tice temperature..Prva greska svakog korisnika je kada uzme kartu sto ne skine onu smrt zvaku koja se naziva pastom!Takva pasta fabricka koju oni stavljaju vremenom i to za kratko vreme izgubi viskozitet,provodljivost,prelazi u beton fazu i stvara samo nus pojave tj kontraefekat!
Skini ti lepo cooler,kupi OCZ Extreme Freeze i nabaci tankim slojem na chip!
Ako ti i tad karta ne bude radila kako treba + da je proveris na boljem napajanju onda reklamiraj bez razmisljanja..
I da ti daju GTX460 mada je nema jos nigde na stanju pevaj jer je karta brza od GTX280 a znatno bolja po svim karakteristikama..
P.S.Postoji jedan momak koji moze da ti resi to sa reklamacijom da dobijes kartu adekvatnu tvojoj kad si kupio..

I da jos jedno pitanje...Jedan trol je video tvoj post i istipovao je da je tvoj problem vezan 100 % sa nVidia "killer" driverom pa me interesuje cisto da bi i tu mogucnost iskljucili koji driver koristis?

Poslednja izmena:
@ PC Beast hvala na iscrpnom odgovoru. Opet kažem sigurno nije do napajanja jer imam SilverStone na 850W, a ono bi trebalo da gura i SLI mod. Šta ti znači ona skraćenica "OVP"? Nekako mi deluje kao cimanje da skidam taj fabrički kuler i još dodatno trošim pare na kupovinu novog a ne znam jer grafička karta ispravna? Šta si mislio to pod tim da znaš nekog momka koji rešava to sa garancijom? Uteruje strah i trepet u kosti serviserima tj. dobavljačima da ubrzaju proces zamene kartice? 🙂 Ništa drugo mi ne pada na pamet xexexe... 😉

P.S. Pa i da mi zamene za 460 ne bih se bunio, samo da mi kartica lepo fercera....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno