Šta je novo?

Windows XP 32 bit ili 64 bit?

VUCKO-91

Slavan
Učlanjen(a)
21.08.2008
Poena
319
Interesuje me, da li ce mi racunar osetno brze raditi poslove ako instaliram 64bit-ni XP, trenutno ovde imam 32 bit-ni XP (nije u pitanju racunar iz potpisa)?
Po meni je logicno da hoce, al' da li ce se to primetiti i jel vredi da reinstaliram racunar i sta ce biti bolje u odnosu na sad?

Mislim da tvoj racunar iz potpisa ne podrzava 64-bitne instrukcije, ako je u pitanju Socket A procesor.

Ukoliko podrzava, razlika je zanemarljiva danas, jer jos uvek nema adekvatnih programa koji su kompajlirani kao 64-bitni.

Interesuje me, da li ce mi racunar osetno brze raditi poslove ako instaliram 64bit-ni XP, trenutno ovde imam 32 bit-ni XP (nije u pitanju racunar iz potpisa)?
Po meni je logicno da hoce, al' da li ce se to primetiti i jel vredi da reinstaliram racunar i sta ce biti bolje u odnosu na sad?

Nista sem vise glavobolje .
Sem sto ga koriste neki profesionalci xp64 bit je beskorisan

Mislim da tvoj racunar iz potpisa ne podrzava 64-bitne instrukcije, ako je u pitanju Socket A procesor.

Ukoliko podrzava, razlika je zanemarljiva danas, jer jos uvek nema adekvatnih programa koji su kompajlirani kao 64-bitni.

Kazem, nije u pitanju racunar, iz potpisa,
Evo konfiguracija :

Prilozi

Koliko vidim u ovom report-u, računar ima samo 1GB RAM-a, tako da ne vidim nijedan benefit od instaliranja x64 verzije Windows XP-a (druga bi bila priča da se ima 4GB+, ali i tada bih prije stavio Windows 7 x64, nego XP x64). A XP x64 verzija je ionako problematičnija što se tiče drajvera.

Znaci ako bi se povecao ram na nekih 4GB, onda bi se primetilo?
Koje memorije bi to trebalo staviti i koliko to otprlike kosta?

Poslednja izmena:
ja mislim da je bolje instalirati 64bit XP. sigurno ce biti sve vise 64bit programa.
sto se tice memorije, obicno se kaze da 64bitni treba instalirati ako je imas puno jer 32bitni ne moze toliko da podrzi (iliti 'adresira').

ako budes resio da dodas jos ram-a onda razmisli i o win7.

drajveri mogu da budu problem kod 'egzoticnih' uredjaja tipa tv kartica i slicno, ali meni (uglavnom) radi cak i scsi skener na xp64..

Moj kolega je instalirao Win 7 64 bit sa nadom da ce mu brze raditi 3D Max.
Medjutim nikakvu razliku vrednu pomena nije ostvario (rendering enterijera).
Na kraju se zbog nekih dodatnih problema vratio na 32 bit.

Pozdrav

Xp 64 bit nije nikad zaziveo to je polu-mrtav os za razliku od xp 32 bit i ako neko hoce bas 64bit tu je win 7 64bit a ako smatra da mu je cpu problem tu je win 7 basic mnogo lepsi je od xp pa i startera nema basic temu koju se vidi u ultimate ili premium vec ima delimicno aero i podrzava do 8 gb rama http://www.winsupersite.com/win7/shots_homebasic.asp

32bit: WinXP
64bit: WinXP ili Win7

32 ili 64bit?
Ako neko pita koji od ta dva, onda svakako 32.
Onaj kome *treba* 64bita, taj i ne pita!
(opa, rimuje se! 😀 ).

Pozdrav

Ali kolega nije stavio brži procesor pa je sasvim normalno da nije ni dobio ubrzanje u renderu 🙂

64bit se stavlja isključivo ako postoji potreba za 3GB+ po aplikaciji i shodno tome bi trebalo da bude podržano i hardverski, sa dovoljno RAMa

...

Pozdrav

Tvoj kolega radi 3DS Max sa 2 GB rama ? Za taj program ti treba rama 4 GB+ ako radis nesto iole ozbiljnije, ako si totalno ozbiljan 8 GB - 12 GB je optimum. 32 bitni sistem moze da prepozna samo 3.25GB rama dok 64 bitni moze da prepozna mnogo vise 🙂. Razlike u brzini nema sve je to isto 🙂.

Pozdrav!

da je isto mi bi (i dalje) radili sa 8-bitnicima..

svakako je bolji i bolje podrzan od xp-a

da je isto mi bi (i dalje) radili sa 8-bitnicima...
Pogrešna analogija.

Windows x64 instaliraju korisnici koji, uglavnom, imaju više od 3GB RAM-a. Windows x86 ima limit i ne može prepoznati i koristiti više od 3.25GB RAM-a.

Dakle, odgovor je jednostavan: 64-bitni Windows će instalirati oni koji imaju više od 3GB RAM-a ili kojima eksplicitno treba 64-bitno okruženje (upotreba "specifičnog" software-a ili razvoj istog), dok svi ostali neće primetiti razliku u performansama instalacijom 64-bitnog OS-a na sistem sa 3GB ili manje RAM-a.

Edit: Dakle, VUCKO-91, nemaš potrebe za instalacijom x64 OS-a. 🙂

Poslednja izmena:
Uglavnom definitivno je bolje instalirati 32bitni nego 64bitni.
barem po mom mišljenju. :d

Tvoj kolega radi 3DS Max sa 2 GB rama ? Za taj program ti treba rama 4 GB+ ako radis nesto iole ozbiljnije, ako si totalno ozbiljan 8 GB - 12 GB je optimum. 32 bitni sistem moze da prepozna samo 3.25GB rama dok 64 bitni moze da prepozna mnogo vise 🙂. Razlike u brzini nema sve je to isto 🙂.

Pozdrav!

Kolega u racunaru ima 4 GB i jedan od razloga instalacije 64-bitnog OS-a je upravo zelja da koristi sav raspolozivi ram, i da eventualno dobije u brzini. Nazalost imao je dosta problema sa nekim od ostalih intaliranih programa pa je na kraju odustao.
Znaci bez obzira na njegove probleme ja sam za sada ipak za 32-bitni OS, osim ako mi bas nekom treba preko 4 GB memorije.

Pozdrav

Kolega u racunaru ima 4 GB i jedan od razloga instalacije 64-bitnog OS-a je upravo zelja da koristi sav raspolozivi ram, i da eventualno dobije u brzini. Nazalost imao je dosta problema sa nekim od ostalih intaliranih programa pa je na kraju odustao.
Znaci bez obzira na njegove probleme ja sam za sada ipak za 32-bitni OS, osim ako mi bas nekom treba preko 4 GB memorije.

Pozdrav

Pa pre svega zavisi koji racunar koji os i koji programi.
Ako nekome kompjuter sluzi samo za office, adobe ,corel , slusanje muzike, filmove surf netom ,rezanje dvd-cd , video konvertovanjevi igrice Zar treba vise!!!😀 i ima => 4 gb rama moze mirne duse instalirati win 7 64 bit .
Naravno kod starijeg hardvera moze biti problema kao i sa starijim stampacem itd

Programi koji se koriste na tom racunaru su, cubase i reason, eventualno sound forge... Mislim da su 32 bitni...
Hvala u svakom slucaju na savetima, bilo je poucno, bar za mene! 🙂

Nazad
Vrh Dno