Šta je novo?

WiFi kartica - driver?

rambolini

Cenjen
Učlanjen(a)
15.07.2010
Poena
159
Поздрав,

Имам проблем са бежичном картицом на компијутеру кад инсталирам линукс на комп. Питање је како то средити и дали постоји могћност да се инсталира виндовс дривер? И можда негдје објашњење како се то ради?

Захваљујем

Поздрав,

Имам проблем са бежичном картицом на компијутеру кад инсталирам линукс на комп. Питање је како то средити и дали постоји могћност да се инсталира виндовс дривер? И можда негдје објашњење како се то ради?

Захваљујем

Mozes da instaliras win drajvere uz pomoc ndiswrappera......

http://sourceforge.net/apps/mediawiki/ndiswrapper/index.php?title=Main_Page

Koju karticu imas ( oznaka modela ) ?

Имам: "IEEE 802.11b Wireless MiniPCI CARD 7007" "Manufacturer: ASKEY COMPUTER CORP"

То је најбоља информафија што могу наћи.

(пробат ћу да видим како се инсталира виндовс драјвер такође)

Хвала вам обадвојици, ако имате још неки предлог или рјешење молим вас напишите :)

@Demone:

Product ID tvoje kartice je WLL070, što ti može biti od koristi u daljem traženju pomoći. Uređaj koristi Agere/Orinoco čipset, za koji postoji i odgovarajući Linuks drajveri (Orinoco / orinoco_cs).

Reci koju si distribuciju instalirao i daj mi izlaz komande:
Kod:
# lspci -v | grep -A3 Eth*

Poslednja izmena:
користио сам лубунту, убунту и хубунту. а свидио ми се и линукс на http://crunchbanglinux.org/. тренутно имам инталиран виндовс на рачунару.

који би био најбољи за инсталирати мислећи на картицу?

хвала пуно на помоћи

користио сам лубунту, убунту и хубунту. а свидио ми се и линукс на http://crunchbanglinux.org/. тренутно имам инталиран виндовс на рачунару.
Pa ne mogu da verujem... A još sam se razmišljao da li da ti naglasim da navedeš i verziju OS-a, al' reko' nema potrebe... podrazumeva se to. :S:

Zamisli da tražiš neki savet vezan za auto i kada te majstor pita koji auto imaš, šta ćeš mu reći? Mercedes. :d Pa valjda ide i ono... model, godina proizvodnje itd... !?!?!?

Drugo, Hubuntu ne postoji! Ako si mislio na Xubuntu, to se čita (i piše na srpskom) Zubuntu ili barem Iks-Ubuntu, a nikako Hubuntu. X nije isto što i H ! Poštuj to pravilo "piši kao što govoriš" kada ti je već tako sveto. :) Ćirilica nema slovo "iks" pa ga ni ne možeš nadomestiti slovom "h".

који би био најбољи за инсталирати мислећи на картицу?
Da parafraziram Henrija Forda... Najnoviji! :D

Hehe nemoj sad tu temu o cirilici prenosit i ovdje, upravo sam narucio one keyboard stickers sa ebay, patnja :) Cirilicu stavljam radi sebe, a ne da diskutujem sa ljudima oko toga. Steta sto nema ni jedan smart phone sa cirilicnim meny...

Isto mi koju verziju instaliram, samo da radi. Pocetnik sam tako da neznam nista nazalost. Lubuntu 10.04 je mozda najbolja, neznam... Predlog?

I hvala na pomoci do sad, cim se vratim kuci od djevojke testirat cu sve to..

Sva "tri" navedena sistema su ustvari jedan sistem, sa različitim grafičkim okruženjem, tako da je hardverska podrška identična.

@Demone:

Kao što NekyBrate reče, sve je to isto (zasnovano na Ubuntuu). Bitno je da smo utvrdili koju karticu imaš, odnosno to da kartica/čipset ima drajver za Linuks.

Ja niti imam mnogo iskustva sa Ubuntuom niti imam tu karticu tako da ne znam kol'ko ću ti biti od pomoći. Možda onako, na nivou generalnog poznavanja linuksa... Pokušaj malo da pretražiš Ubuntu forume (engleski i srpski), verovatno je već neko imao sličnih problema. :)

Probaj PCLinuxOS, generalno ima jako dobru podrsku za hardware, i instaliraj najnoviji kernel kada ga budes instalirao na hdd, poslednja verzija u repository je 2.6.33.6, a uskoro treba da izadje i 2.6.34.1.

Kod Linuxa drajveri se nalaze u kernelu i opet vazi pravilo, noviji kernel, vise drajvera i veca sansa da ti tvoj hardware proradi.

Probaj PCLinuxOS, generalno ima jako dobru podrsku za hardware,
Ne kapiram, kako PCLinuxOS može da ima bolju hardversku podršku od Susea, Fedore ili Ubuntua? Noviji kernel!?!? Teško...

i instaliraj najnoviji kernel kada ga budes instalirao na hdd,
Mislim da je čovek baš početnik, tako da ovaj deo ne dolazi u obzir, osim ukoliko nema neko dugme "instaliraj novi kernel". :p

poslednja verzija u repository je 2.6.33.6, a uskoro treba da izadje i 2.6.34.1.
Izašao 2.6.34.1 još pre više od dve nedelje, kada i 2.6.33.6, a uskoro će da izađe i 2.6.35, koji će sadržati izvesna poboljšanja u Orinoco drajveru, ali... Rekao bih da kod njega nije problem u nedostatku drajvera, već u konfiguraciji sistema...

Nazad
Vrh Dno