Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koristite spliter sa mikrofilterom koji ste dobili od telekoma i pored toga krci? Uticnica u zidu> kabl do splitera> iz splitera jedan kabl za fiksni, drugi u ruter. Jel vam je tako povezano?

@ Gizmor: naravno da jeste. Instalacija u kuci je komplet promenjena, a ljudi iz Telekoma kazu da nije do njihovog linka (bili su da vide, neznam sta su radili, nisam bio prisutan). Al' cudno je da net (kad radi) radi dobro kada krchi fixni. Opasno nervira...

I jako cesto (vise puta dnevno) puca veza na 20-ak sekundi (na net mislim), pa onda opet proradi kao da nista nije bilo. Lelekonj...

Poslednja izmena:
Jetspeed

za ovaj nesrecni ruter - obavezno ugasite Firewall iz konfiguracije.. ovo mi je resilo problem sa pucanjem neta, malo malo.

@ Gizmor: naravno da jeste. Instalacija u kuci je komplet promenjena, a ljudi iz Telekoma kazu da nije do njihovog linka (bili su da vide, neznam sta su radili, nisam bio prisutan). Al' cudno je da net (kad radi) radi dobro kada krchi fixni. Opasno nervira...

I jako cesto (vise puta dnevno) puca veza na 20-ak sekundi (na net mislim), pa onda opet proradi kao da nista nije bilo. Lelekonj...

puca wifi, na po 10 sec ili manje... 5 do 10

Pre par meseci, iz Telekoma su me obavestili da razmišljaju da starim korisnicima omoguće zamenu starih havajaca za novi wi-fi ruter. Ima li ko informacije o tome, ili je jedini način da dođem do wi-fija da raskinem ugovor i ponovo ga sklopim (a to me baš onako mrzi)?

@aloha

Tu pricu pricaju godinama i nikako da to urade. Mada kome treba wifi ruteri nikada nisu bili povoljniji za kupovinu .

Ma jesu jeftini, ali šta ću koji k. da radim s ovim havajcem koji imam, bar da mi skinu pretplatu za jedan mesec ako koristim svoj ruter, ili da mi ga daju, pa da ga prodam. A onda pogledaš kako novi korisnici imaju odlične pogodnosti, dok su stari izduvali :mad:.

^^Ne znam što bi te mrzelo da raskineš i ponovo sklopiš ugovor (osim ako portovi nisu deficitarni na tvojoj centrali) jer osim wireless rutera dobijaš i bar tri meseca besplatnog neta.
Mislim da se malo cimanja isplati ( 3x1425 + cena rutera = 7000 din)

Zapravo najlakši način da dobijete novi ruter jeste da uradite sledeće: isključite ruter iz struje i iz splitera, sačekajte oko 5 minuta, a onda pozovite 0800/100-100 i prijavite kvar (strujni udar) i recite da ruter neće da radi, iako ste probali da ga uključite u neku drugu utičnicu.

Zatim će teta da uzme neke vaše podatke i proslediće zahtev za hitnu zamenu opreme vašoj lokalnoj tehničkoj službi i novi ruter vam stiže na kućnu adresu u roku od 24-48 sati (obično to bude odmah sutradan).
Ne zaboravite da stari ruter sa ostalim kablovima zapakujete u kutiju i tako im je date kad dođu. Daće vam da potpišete ugovor o zaduživanju opreme i to je to.

Mislim da sada dele isključivo wireless rutere, tako da možete dobiti Pirelli, Huawei ili Intracom ruter. Ja sam dobio Intracom JetSpeed IAD-Wp2 i super šljaka.

P.S. I što je najvažnije - uštedećete novac ako uradite ovako. Umesto bacanja kinte na ruter, odite u neku kafanu i proslavite wireless internet u vašoj kuči :)

Zapravo najlakši način da dobijete novi ruter jeste da uradite sledeće: isključite ruter iz struje i iz splitera, sačekajte oko 5 minuta, a onda pozovite 0800/100-100 i prijavite kvar (strujni udar) i recite da ruter neće da radi, iako ste probali da ga uključite u neku drugu utičnicu.

Zatim će teta da uzme neke vaše podatke i proslediće zahtev za hitnu zamenu opreme vašoj lokalnoj tehničkoj službi i novi ruter vam stiže na kućnu adresu u roku od 24-48 sati (obično to bude odmah sutradan).
Ne zaboravite da stari ruter sa ostalim kablovima zapakujete u kutiju i tako im je date kad dođu. Daće vam da potpišete ugovor o zaduživanju opreme i to je to.

Mislim da sada dele isključivo wireless rutere, tako da možete dobiti Pirelli, Huawei ili Intracom ruter. Ja sam dobio Intracom JetSpeed IAD-Wp2 i super šljaka.

P.S. I što je najvažnije - uštedećete novac ako uradite ovako. Umesto bacanja kinte na ruter, odite u neku kafanu i proslavite wireless internet u vašoj kuči :)

A šta ako dođe neko iz tehničke službe i uključi ti ruter da bi proverio kvar? :D

@bolt,

Oni ne proveravaju kvarove, već po nalogu izvršavaju zamenu uređaja. Kvar konstatuju oni iz BG-a koje zoveš kad vide da ADSL na tvoj telefonskom broju nije aktivan.

Kad pogledam kakve sad rutere daju, razmišljam da ostavim ovog nesrećnog havajca :d.

za ovaj nesrecni ruter - obavezno ugasite Firewall iz konfiguracije.. ovo mi je resilo problem sa pucanjem neta, malo malo.

Ajd objasni malo bolje kakve si probleme sa net-om sa ovim ruterom imao, pošto i ja imam isti ruter, probleme sa wireless pucanjem ili?

Interesantna stvar, a ja sam mesecima bio u zabludi i mislio sam da je problem sa Packet Loss-om do linije, kad sam od skora video da neki ortaci koji su dobili huawei ruter a takodje su isto udaljeni od centrale namaju taj problem , i posle video ovaj post, iskljucio sam firewall i rezultet na ping testu je sledeći:

A kad je firewall na ruteru (jetspeed) uključen bude ovako:

ili ovako:

Mada neko ubrzanje u browsing-u nisam primetio, tj. da brže otvara stranice, da youtube brže učitava i tako to

Poslednja izmena:
http://www.pirelli.com/investor/2007/ita/static/imgs/pages/modem router pirelli a_opt.jpeg
Ovakav ruter imam, Pirelli model. Jel radi kod njega wi-fi, ima lampica na njemu za wlan ali sam cuo da je to estetske prirode. Antenu malu na njemu nemam.

to ti nije wi fi ruter jer ja imam takav a pre njega sam imao isti samo sto je onaj bio wi fi i ima dve antenice sa gornje strane... evo ovako izgleda...

http://www.netok.biz/index.php?main_page=popup_image&pID=622&zenid=09cf1cd3de5fd9e52e366428798dde83

Interesantna stvar, a ja sam mesecima bio u zabludi i mislio sam da je problem sa Packet Loss-om do linije, kad sam od skora video da neki ortaci koji su dobili huawei ruter a takodje su isto udaljeni od centrale namaju taj problem , i posle video ovaj post, iskljucio sam firewall i rezultet na ping testu je sledeći:

A kad je firewall na ruteru (jetspeed) uključen bude ovako:

ili ovako:

Mada neko ubrzanje u browsing-u nisam primetio, tj. da brže otvara stranice, da youtube brže učitava i tako to

isključio sam firewall na jetspeedu i prvi put nemam packet loss:

a ovako je sa uključenim firewallom:

dakle u tome je kvaka :)

isključio sam firewall na jetspeedu i prvi put nemam packet loss:

a ovako je sa uključenim firewallom:

dakle u tome je kvaka :)

Je li a kako ti Net radi od kako si isključio firewall na ruteru, primecujes li neko ubrzanje, na download ne mislim jer nema mnogo veze sa ping-om već na brže otvaranje stranica, youtube, i tako to?

Sramota je vise ovaj .interoute.net, nije mi jasno zasto se ne ratosiljaju vise .interoute-a, nema sansi da se poprave i jednostavno treba da ih napuste.

Makedonci vise ne uzimaju link preko nas, koliko sam cuo svi ce redom napustiti.
Samo ce nas da maltretiraju sa interoute-om.

Par meseci je sve lepo islo preko 10g.gblx.gsw-2-6k.routers.chtix.eu kad su u pitanju zemlje sa leve strane, i sad opet forsiranje interouta danas na vecini opsega pod telekomom, samo par ih je i dalje preko 10g.gblx.gsw-2-6k.routers.chtix.eu.

Sramota jednostavno sramota!

Moj savet bi bio starijim korisnicima Bencha (preko 25 godina), koji su na ADSL Telekomu, da telefonskim pozivom ali organizovano naprave zalbu direktno u NOC centru Telekoma.

Ako nas se skupi 30 bice dovoljno da se napravi alarm.

Cutanjem nikada necemo resiti problem!

Ali nikada!

Prijavljivanje Telekomovom nepismenom supportu nema koristi.

Naime bio je kao prekid na optickom kablu u Novom Sadu i sada je jelte sve preusmereno na Interoute.

Pozdravljam ljude na ovom forumu i da podelim jedno iskustvo i jedan problem ako je rešiv. Pre četiri dana PIRELLI ispustio dušu popalio sve led diode što ima i ni da makne a kamoli da se konektuje. No dobro 0800-100-100 "probajte drugi utikač za struju" ali ruter dobija struju, "resetujte ruter" resetovao sam već pet puta, ima struje popalio sve led-diode, greje se nenormalno samo što se plastika ne istopi "ako je tako isključite ga i poslaćemo nekog" I šta reći stigao meni HG-520c čovek vadi iz kutije priključuje i ništa "jel ti imaš struje u utičnici" imam sve je priključeno na jedan veliki razvodnik. Donosi drugi iz auta i opet neradi "nešto sa ovom utičnicom nije u redu" a ja unimer i izvolite 232V jel dosta. Donosi treći iz auta otpakiva i treću kutiju priključuje kad ono proradio HG-520c. Šta reći dva nova rutera u kutijama neispravni. Ajd da probamo konekt učitavanje stranice koje traje deset sekundi, pa ajd opet neki drugi sajt pa opet deset sekundi učitavanje . Ja kažem Pirelli je to uradio za nepunu sekundu šta je ovo . "Potpišite i doviđenja" a ja i dalje učitavam sajt bilo koji od 5 do 10 sekundi . Jel može neko da mi pomogne šta da mu radim. A usput sam dobio ovo.

882928756.png

Click 1 paket . Uvek je bilo oko 1 Mbit a od juče mnogo brže dali to ima neke veze sa rutiranjem što VUK spominje.

Poslednja izmena:
Sramota je vise ovaj .interoute.net, nije mi jasno zasto se ne ratosiljaju vise .interoute-a, nema sansi da se poprave i jednostavno treba da ih napuste.

Makedonci vise ne uzimaju link preko nas, koliko sam cuo svi ce redom napustiti.
Samo ce nas da maltretiraju sa interoute-om.

Par meseci je sve lepo islo preko 10g.gblx.gsw-2-6k.routers.chtix.eu kad su u pitanju zemlje sa leve strane, i sad opet forsiranje interouta danas na vecini opsega pod telekomom, samo par ih je i dalje preko 10g.gblx.gsw-2-6k.routers.chtix.eu.

Sramota jednostavno sramota!

Moj savet bi bio starijim korisnicima Bencha (preko 25 godina), koji su na ADSL Telekomu, da telefonskim pozivom ali organizovano naprave zalbu direktno u NOC centru Telekoma.

Ako nas se skupi 30 bice dovoljno da se napravi alarm.

Cutanjem nikada necemo resiti problem!

Ali nikada!

Prijavljivanje Telekomovom nepismenom supportu nema koristi.

Ja cim sam promenio provajdera vise nemam problema sa losim pingom.
Sad sam na veratu i sve radi kako treba:

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    54.9 KB · Pregleda: 95
Ja cim sam promenio provajdera vise nemam problema sa losim pingom.
Sad sam na veratu i sve radi kako treba:
sa telekom adsl,

raceroute to thoron.typefrag.com (85.17.146.33), 30 hops max, 60 byte packets
1 * * *
2 212.200.204.1 (212.200.204.1) 15.584 ms 21.557 ms 27.527 ms
3 212.200.15.149 (212.200.15.149) 31.504 ms 35.474 ms 41.463 ms
4 212.200.227.237 (212.200.227.237) 49.510 ms 212.200.227.254 (212.200.227.254) 51.440 ms 57.405 ms
5 212.200.227.234 (212.200.227.234) 61.381 ms 67.344 ms 212.200.227.249 (212.200.227.249) 73.332 ms
6 decix.crs.evo.leaseweb.net (80.81.192.246) 277.292 ms 270.115 ms 272.119 ms
7 po100.sr1.evo.leaseweb.net (85.17.100.226) 266.153 ms 265.907 ms 267.859 ms
8 thoron.typefrag.com (85.17.146.33) 267.871 ms 263.799 ms 267.862 ms

ruta je kolko vidim ista, a latencija nebo i zemlja sa tvojom.

Pa ako Verat ima svoj link onda i ne cude ti ping rezultati.

@Vuk

Tesko da ces zalbom kod NOC-a nesto resiti . Koliko znam NOC sluzi, uglavnom, da razresava svoje i probleme partnera kojima iznajmljuje infrastrukturu. To je uglavnom remote podesavanje mrezne opreme i otklanjanje problema (kvarova) bazirano na tzv. trouble ticket-ima koje dobijaju.
Za zakupljivanje ubogih linkova je odgovoran menadzment. Ako saznas njihov broj onda se mozes zaliti njima ali tesko je ocekivati da preko noci predju na npr Level3.net. Vrlo verovatno da ili prave ogromnu ustedu na ovaj nacin ili neko odgovoran za planiranje nema odgovarajuce kvalifikacije.
Mada ako im okolne zemlje otkazuju zakupnine onda postoji velik razlog da konacno stave prst na celo i da se malo zabrinu.

Poslednja izmena:
na slici traceroute-a od Verata, na hop-u 3,4,5 se vidi da i onu idu preko telekoma, medjutim telekom Veratu verovatno garantuje kvalitet, dok telekom sa svojim krajnjim adsl korisnicima moze da radi sta hoce.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno