kovacm
Čuven
- Učlanjen(a)
- 28.01.2005
- Poena
- 870
Ode ova diskusija u potpuno pogresnom smeru posto sam naseo na kovacevo pitanje i naveo nekoliko stvari koje mi smetaju na macuDobio sam jako cudne odgovore, da instaliram 3rd party appove, da nije obavezno da osx aplikacije budu staticki linkovane ali su opet sve takve, da je navika cudna stvar te je dugogodisnjim korisnicima maca prirodno da imaju neke shortcutove na tasterima a meni nije itd. Video sam cak i cudne tvrdnje da su aplikacije sa manje featuresa u stvari elegantnije a ne siromasnije, prigovaralo se MS-u za stvari za koje prigovora ne sme da bude (office ribbon).
U principu, mnogo price a odlutasmo skroz od teme. Steta.
1. "da instaliram 3rd party appove" - pa makar imas 3rd party programe koje mogu da ti rese problem koji ti imas, ili neko drugi
2. "da nije obavezno da osx aplikacije budu staticki linkovane ali su opet sve takve" - ostavio sam ti link, a mozda i nisam: http://osxbook.com/book/bonus/ancient/whatismacosx//programming.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Prebinding
3. "te je dugogodisnjim korisnicima maca prirodno da imaju neke shortcutove na tasterima a meni nije" - mogu da se kladim da 99% stvari mogu brze da odradim na mac os xu nego na windowsu.
pogledaj ovo: 1986. PC useri su govorili kako je DOS bolji jer mogu da startuju program kucanjem imena programa + enter - sto je po njima mnogo brze i elegantnije od kliktanja po ikonicama.
2004. ti isti PC korisnici klikcu po ikonama (sreca, sreca radost) da startuju program a Mac useri imaju QuickSilver i kucaju samo prvih par slova programa koji zele da startuju (to, ali i mnogo, mnogo vise sa QuickSilverom!). srecom pa se neko setio pre dve godine da napise Launchy za Windows
i aplikacije na Macu nemaju MANJE opcija. nadji za Windows program kao sto je ThumbsUp! nema! a to su sve sitnice koje ubrzavaju ili olaksavaju rad sa kompjuterom... za Mac postoji jedan program za skener, jedan program za web kamere... dve baze za crackove... za minut mozes da vidis da li ce ti skener raditi na mac os x ili ne. ako radi, neces morati da juris driver i imaces 10x vise opcija nego na windowsu sa originalnim driverom. windows je kupus, mac os x je naspram njega odlicno uredjena platforma (steta sto nema bar jos dve ovakve "zatvorene" platforme... gde se zna da ne treba da pise "YES, NO i CANCLE" vec "SAVE, DON'T SAVE i CANCLE" - nadam se da su makar ove dugmice prilikom zatvaranja dokumenta iskopirali u Windowsu 7; to su sve sitnice koje Mac OS X cini boljim, odnosno zbog cega ljudi komentarisu prelazak na Mac OS X sa odusevljenjem, nesto sto su cekali godinama...) Windows bukvalno sve, ali sve iskopira posle par godina (i ukine svoje *****izme poput Personalizovanih Menija)
btw Ribon je koristan koliko i Apply dugme u ne-modalnom dialogu (90% dialoga u Windowsu).
Poslednja izmena: