Šta je novo?

Sve stvari koje ste želeli da znate o Apple-u

Ode ova diskusija u potpuno pogresnom smeru posto sam naseo na kovacevo pitanje i naveo nekoliko stvari koje mi smetaju na macu :) Dobio sam jako cudne odgovore, da instaliram 3rd party appove, da nije obavezno da osx aplikacije budu staticki linkovane ali su opet sve takve, da je navika cudna stvar te je dugogodisnjim korisnicima maca prirodno da imaju neke shortcutove na tasterima a meni nije itd. Video sam cak i cudne tvrdnje da su aplikacije sa manje featuresa u stvari elegantnije a ne siromasnije, prigovaralo se MS-u za stvari za koje prigovora ne sme da bude (office ribbon).

U principu, mnogo price a odlutasmo skroz od teme. Steta.

1. "da instaliram 3rd party appove" - pa makar imas 3rd party programe koje mogu da ti rese problem koji ti imas, ili neko drugi ;) (menjanje shortcutova u bilo kom programu ili system wide, dodavanje gesturese system wide, promena file selectora...)

2. "da nije obavezno da osx aplikacije budu staticki linkovane ali su opet sve takve" - ostavio sam ti link, a mozda i nisam: http://osxbook.com/book/bonus/ancient/whatismacosx//programming.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Prebinding

3. "te je dugogodisnjim korisnicima maca prirodno da imaju neke shortcutove na tasterima a meni nije" - mogu da se kladim da 99% stvari mogu brze da odradim na mac os xu nego na windowsu.

pogledaj ovo: 1986. PC useri su govorili kako je DOS bolji jer mogu da startuju program kucanjem imena programa + enter - sto je po njima mnogo brze i elegantnije od kliktanja po ikonicama.
2004. ti isti PC korisnici klikcu po ikonama (sreca, sreca radost) da startuju program a Mac useri imaju QuickSilver i kucaju samo prvih par slova programa koji zele da startuju (to, ali i mnogo, mnogo vise sa QuickSilverom!). srecom pa se neko setio pre dve godine da napise Launchy za Windows ;) a i Google je nedavno angazovao autora QuickSilvera...

i aplikacije na Macu nemaju MANJE opcija. nadji za Windows program kao sto je ThumbsUp! nema! a to su sve sitnice koje ubrzavaju ili olaksavaju rad sa kompjuterom... za Mac postoji jedan program za skener, jedan program za web kamere... dve baze za crackove... za minut mozes da vidis da li ce ti skener raditi na mac os x ili ne. ako radi, neces morati da juris driver i imaces 10x vise opcija nego na windowsu sa originalnim driverom. windows je kupus, mac os x je naspram njega odlicno uredjena platforma (steta sto nema bar jos dve ovakve "zatvorene" platforme... gde se zna da ne treba da pise "YES, NO i CANCLE" vec "SAVE, DON'T SAVE i CANCLE" - nadam se da su makar ove dugmice prilikom zatvaranja dokumenta iskopirali u Windowsu 7; to su sve sitnice koje Mac OS X cini boljim, odnosno zbog cega ljudi komentarisu prelazak na Mac OS X sa odusevljenjem, nesto sto su cekali godinama...) Windows bukvalno sve, ali sve iskopira posle par godina (i ukine svoje *****izme poput Personalizovanih Menija)

btw Ribon je koristan koliko i Apply dugme u ne-modalnom dialogu (90% dialoga u Windowsu).

Poslednja izmena:
i aplikacije na Macu nemaju MANJE opcija. nadji za Windows program kao sto je ThumbsUp! nema!

Ništa posebno. Ja sam ranije koristio Microangelo da napravim custom ikonice za neke skripte koje sam pravio. Windows i Gnome sami prave thumbnails od slika i filmova.

za Mac postoji jedan program za skener, jedan program za web kamere... dve baze za crackove... za minut mozes da vidis da li ce ti skener raditi na mac os x ili ne. ako radi, neces morati da juris driver i imaces 10x vise opcija nego na windowsu sa originalnim driverom.

Mac OS aplikacije obično imaju MANJE opcija nego one za druge platforme, ima izuzetaka, ali to je generalno pravilo. To pojednostavljuje korišćenje, ali smanjuje mogućnosti. Obično ako neka potrebna opcija u interfejsu nije odmah jasno vidljiva, džabe kopaš po menijima, jednostavno je nema. Sad, pitanje je ko šta više voli.

To takođe povlači i da je Mac OS platforma oko koje ne možeš mnogo da majstorišeš, čak i da hoćeš. Interfejs je uglavnom fino uređen, ali ne možeš mnogo da ga menjaš, to ti je što ti je. Ako za hardver nema oficijelnih drajvera, komotno digni ruke od toga da ćeš ga naterati da radi, što u Windows-u, a pogotovo u Linux-u, često nije slučaj.

Ništa posebno. Ja sam ranije koristio Microangelo da napravim custom ikonice za neke skripte koje sam pravio. Windows i Gnome sami prave thumbnails od slika i filmova.

I KDE ovo ima vec negde od verzije 3.2 ili 3.3, tako da ni ja ne vidim nista epohalno u pomenutom osx programcicu. Da ne pominjem imagemagick koji je fantasticna alatka i moze da se inkorporira u bilo koji scripting jezik.

kovacm je napisao(la):
3. "te je dugogodisnjim korisnicima maca prirodno da imaju neke shortcutove na tasterima a meni nije" - mogu da se kladim da 99% stvari mogu brze da odradim na mac os xu nego na windowsu.

I ja brze uradim 99% stvari u terminalskom prozoru nego u bilo kom GUI-ju.

I KDE ovo ima vec negde od verzije 3.2 ili 3.3

Na žalost, KDE 4 ne pravi preview tumbnail za video. Ima plugin koji to omogućava, ali on mi je onesposobljavao video preview u Dolphin-u.

Tako isto i Android ima sve shto ima iPhone pa se opet na neku shemu drastichno razlikuju kad ih uzmesh u ruku :d

I ja brze uradim 99% stvari u terminalskom prozoru nego u bilo kom GUI-ju.

Ajde da se uozbiljimo :d

Poslednja izmena:
Ili npr preimenovati ogroman broj slika, prebaciti samo one koje su odredjenog tipa ili sl...

upravo sam to hteo da kazem - driver. sem toga na 15" laptop ne moze da se smesti full size numericka tastatura.
Kako ne može, kad gomila laptopva od 15" (ok, preciznije 15.4 ili 15.6) ima numeričke tast? Evo, ja u kući imam dva takva laptopa :)

Može, može.
A da je funkcionalno i ergonomski .... bome nije.

Kako ne može, kad gomila laptopva od 15" (ok, preciznije 15.4 ili 15.6) ima numeričke tast? Evo, ja u kući imam dva takva laptopa :)

to je 15.4 + wider (onaj duzi za filmove). mislio sam na klasicnu 15ticu... (kao sto se ispricasmo sa saletom)

Prosto moram da napišem ovaj post jer sam lično bio svedok da neke male stvari bolje rade pod Mac OS X-om ili na Mac-u, nego na Win PC-u.

U ovom slučaju to su USB hard diskovi. Kada eject-ujete eksterni disk u Mac OS X-u desi se ono što bi svako i očekivao, disk se zaustavlja (može se rukom osetiti) i može se bezbedno izvući kabl. Kad se Mac gasi, gasi se i disk koji nije izbačen.

E na Windows-u se posle "izbacivanja" disk i dalje vrti (može se osetiti), i ne samo to, već je disk uključen i vrti se i dok je računar ugašen :zgran:. De je logika u tome. Ako se ovako dešava kod svakog, a ne samo kod pojedinih, onda je ovo primer da Apple bolje implementira standard koji je masovno korišćen i u PC svetu.

E ako je ovo jedina prednost i argument koji se moze upotrebiti za poredjenje sa windowsima, onda no comment

Može i Gnome, i to još ranije nego što je mogao Mac OS, čisto da pomenem. :) Voli i Apple da uzme dobru ideju od drugoga, ali ako, ideje i treba da se razmenjuju, a ne patentiraju. :mad:

ko je pomenuo preview? ja pricam o quicklook - dodatku findera. finder pusta movie u thumbnailu ne preview

EDIT : preview ZIP filea, ne preview kao preview u macosu :) sadrzaj zip fajla

Poslednja izmena:
ko je pomenuo preview? ja pricam o quicklook - dodatku findera. finder pusta movie u thumbnailu ne preview

EDIT : preview ZIP filea, ne preview kao preview u macosu :) sadrzaj zip fajla

Pročitaj šta pišeš, meni je delovalo da si promašio naziv "efekta", zbog toga sam te ispravio.

procitaj ti sta pisem

1. i raw slike,
2.i maxwell render filove,
3.i zip, rar, itd.. preview (ok ovo uz plugin)...
4. bla bla...

...kul je ta stvar quicklook

inace - nisam ***** - znam kako se sta zove, ne znam zasto si predpostavio da ne znam

Poslednja izmena:
E ako je ovo jedina prednost i argument koji se moze upotrebiti za poredjenje sa windowsima, onda no comment

A postovao si onako da nam svima kažeš da nemaš nikakav komentar čisto da znamo da te ne bi pitali za tvoje mišljenje ako nam zatreba?

;)

Poslednja izmena:
hahah fascinantno je kako ovi sto imaju nesto bolje vole da objasnjavaju ovima sto imaju nesto gore da je ovo bolje, a isto tako i ovi sto imaju nesto gore kako mrze ovo sto je bolje. (sad sami se pronadjite, i sta je sta :))

pa i na meku je tako lol.

a cekaj, sta se josh duplo klikce sem ikonica na desku? kako selektujes fajlove?

Duplo se klikce bilo sta u Windows Exploreru od ikonica - dakle kada zelis da udjes u folder, pustis film etc etc a isto je i sa shortcutovima na desktopu
Fajlovi se selektuju ili na desno dugme misa ili tako sto kliknes jednom na isti a ako je single click onda moras da drzis ctrl
Elem jos jedna odlicna stvar kod KDE-a je Dolphin - vrlo jednostavan, a sve skoro na drag 'n' drop plus tu su i odlicni contex meniji :)

Duplo se klikce bilo sta u Windows Exploreru od ikonica - dakle kada zelis da udjes u folder, pustis film etc etc a isto je i sa shortcutovima na desktopu
Fajlovi se selektuju ili na desno dugme misa ili tako sto kliknes jednom na isti a ako je single click onda moras da drzis ctrl
Elem jos jedna odlicna stvar kod KDE-a je Dolphin - vrlo jednostavan, a sve skoro na drag 'n' drop plus tu su i odlicni contex meniji :)
ma ajde bre to ponasnanje se moze promeniti jos od win95 IE4 integracije, single click, underline when I point... pitanje je samo sta vise volis...

ma ajde bre to ponasnanje se moze promeniti jos od win95 IE4 integracije, single click, underline when I point... pitanje je samo sta vise volis...

Nije isto. Mene nervira to underline when i point. Ne moze se podesiti ni vreme koliko to traje. Uostalom koristim to na kde, pa mi je ukljuceno i u windowsu i nije ni priblizno udobno...

Jedna petina ljudskog genoma je pod patentima ... pazi nakaradnosti. Jel se to neko igra Boga da može patentirati tako nešto?

No, vezano uz IT, dovoljno je pogledati za šta je Apple tužio HTC.

Neki od bisernih Apple patenata:
Unlocking A Device By Performing Gestures On An Unlock Image
Conserving Power By Reducing Voltage Supplied To An Instruction-Processing Portion Of A Processor
Object-Oriented Graphic System
List Scrolling And Document Translation, Scaling, And Rotation On A Touch-Screen Display

Poslednja izmena:
Nije isto. Mene nervira to underline when i point. Ne moze se podesiti ni vreme koliko to traje. Uostalom koristim to na kde, pa mi je ukljuceno i u windowsu i nije ni priblizno udobno...

slazem se da iole ozbiljnijem korisniku odziv ne odgovara... tako da i ja to ne/pailm tj. gasim...

Vrh Dno