Šta je novo?

Najbolji ISP za igre

Stef

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
620
Koristim ADSL i nemam uslova za kablovski internet. Zanima me, koji je po vama najbolji internet provajder pod pretpostavkom da me isključivo i jedino interesuju ping, lag i uopšte sveukupni kvalitet veze u, po tom pitanju, najzahtevnijim igrama preko neta (npr. FPS-ovima ala UT, BF, CoD i drugi), pre svega na stranim serverima po Evropi?

Hm, čudi me da nema nikakvih sugestija...

Kakva su vaša iskustva sa YUBC-om po pitanju igara preko neta (na stranim serverima) u odnosu na druge provajdere? Da li je neko upoređivao? Listajući teme u nazad, učinilo mi se da kad god se nabrajaju provajderi za ADSL niko ne pominje YUBC iz nekog razloga...

Svi imaju telekom kao nadISP, tako da ne verujem da ima prevelikih razlika, vec zavisi samo koliko ko ima korisnika na kojoj centrali (koji dele odredjeni bandwidth).

Svi adsl provajderi idu preko Telekoma, tako da manje vise imaju isti ping. Eventualno mozda Telekom ima najbolji kad se ukljuci speedup. Pogledaj po forumu koji adsl provajderi su najbolji, pa odaberi.

edit: preduhitrio me zevs :)

ja sam piko cod jedno vreme i ping na skoro svim serverima mi je oko 60max

i konstantan je znaci nema odskakanja.

speed up ti ne treba, bitno je da igru podesis dobro(kod coda cl_maxpackets)
i ima da sljaka ko besna

btw koristim telekom

Fino, ako je manje više isto. Zbog ugovornog principa, bila bi mi velika zezancija da sad isprobavam razne provajdere.

Zahvaljujem na odgovorima :)

To je osnovno razlika izmedju ADSL i kablovskog neta u domacim okvirima. Kabal je za igre bolji ali je veoma nestabilan i nepouzdan, dok je ADSL generalno losiji ali veoma stabilan.
Ja licno preferiram Eunet, jer imaju odlicnu podrsku 24/7, koja mi zatreba 2 puta godisnje (i svede se na to da je kvar kod Telekoma :D). Kada razgovaram sa njima jasno je da su strucni i da ne zavlace, kao ovi kablovski provajderi - odgovori tipa:
1. SBB: "kvar na mreznom cvoristu", a posle se ispostavi da je neko izvukao zicu iz modema u firmi (sto mi se dogodilo 2 puta),
2. Radijus Vektora: "poslacemo ekipu", koja stigne sledece nedelje, posle 5 dana u 9 ujutru, a onda me jos ultraljubazno posle 3 dana uznemiravaju na mobilni telefon da me pitaju da li je kvar otklonjen. A kvar inace otklonjen posle 5 sati (neko se u centrali igrao sa dugmicima ili su zakacili kabal koji je pao izmedju zgrada, jer je na njega sletela svraka kapitalac).

kalbovski internet nije brzi od ADSL-a (u smislu brzine odziva)
FTH je naravno najbrzi pristup internetu za gaming ali kod SBB-a to kosta dosta.

ADSL je veoma dobro resenje za gaming a npr ako uzmes FTH poboljsace ti se ping za 10% ali ce ti cena biti 10x skuplja.

pa sta znam imam druga na SBB-u i secka svaki cas zato sto ide
preko ne znam koliko switcheva :)

a i mislim da kada sam ranije gledao pingove da su bili za nijansu
bolji na adsl-u (kod vecih paketa)

mada i dalje tvrdim da je ADSL, CABLE znacajno uznapredovao i da
to radi stvarno dobro u zadnje vreme.

Poslednja izmena:
@Vrhunski

Ajde izmeri svoj ping na www.speedtest.net pa ga okaci ovde (serveri Beograd i Frankfurt).

Pogresio si topic jer je rec o game pingu a ne o budjavom speedtest.net-u

a covek pita za ADSL isp a ne za cable isp

@Stef za ADSL gamera je Telekom "prirodni izbor" zbog SpeedUP opcije jer na manjem paketu imas upload sledeceg paketa

Clik 1 Telekom sa SpeedUP ima brzinu 1024/192 sto bi znacilo da mozes sve igre da igras sa 120 packeta uploada sto je vise nego dovoljno za sve highfps igre QuakeLive/UT3

ostali ADSL isp to nemaju ili debelo naplacuju (Verat/Eunet)

EDIT: napustanjem Telekoma i iznajmljivanjem linkova od drugih SBB je ponistio prednost cable tehnologije nad adsl u pogledu pinga po evropi/usa

Poslednja izmena:
Izvinjavam se zbog offtopica, ali po mom iskustvu sbb ima dosta bolji (manji) ping u odnosu na adsl. Iz tvog posta moze neko zakljuciti da je sbb sad kod nekog drugog domaceg nadprovajdera, sto srecom nije vec direktno kupuje linkove iz inostranstva.
I da cable obicno daje veci upload za iste pare.
Na slajdovima korisnika Nothingman postoji ping (pri dnu). U pitanju je Ikom koliko vidim.

Sto se teme tice, mozda je najbolje da uzmes telekom adsl, racunam da ce ipak najvise da brinu za svoje korisnike. Skoro je bio neki problem sa internetom (telekom prodao provajderima mnogo vise protoka, nego sto je zakupio u inostranstvu), pa se pokazalo da su njihovi korisnici imali najmanje problema...

Pogresio si topic jer je rec o game pingu a ne o budjavom speedtest.net-u

a covek pita za ADSL isp a ne za cable isp

Originalni poster je vec dobio sve odgovore koji su ga zanimali. Ja sam se obratio forumashu Vrhunski u vezi offtopic razgovora koji je krenuo u poslednjih nekoliko poruka. Verujem da si prochitao sve poruke u ovoj temi, pa si i sam mogao da vidis da je speedup vec pomenut, te da je sve bitno vec recheno.

Izvinjavam se zbog offtopica, ali po mom iskustvu sbb ima dosta bolji (manji) ping u odnosu na adsl.

Teoretski bi trebalo
bar dok sam imao PTT cable/adsl ping na cabletu je bio uvek nizi za 10tak ms

sto se tice SBB cableta testirao sam ga na tri lokacije u bgd i nemacka/skandinavija/rusija/usa
razlika u pingu cable SBB odnosu na Telekom adsl (in game) ne postoji da bi se pominjalo u bilo kom kontekstu "mnogo manji ili bolji ping"
tj 2-3ms u korist jednog ili drugog u zavisnosti gde je lokacija servera

Prethodni clan je tvrdio da je ping na kablu losiji od adsl-a. Zato je napisano. A ja ne igram igre, tako da samo poredim ping vrednosti iz razlicitih krajeva (Jednom smo merili prema raznim egzoticnim destinacijama).

Originalni poster je vec dobio sve odgovore koji su ga zanimali. Ja sam se obratio forumashu Vrhunski u vezi offtopic razgovora koji je krenuo u poslednjih nekoliko poruka. Verujem da si prochitao sve poruke u ovoj temi, pa si i sam mogao da vidis da je speedup vec pomenut, te da je sve bitno vec recheno.

slazem se sa tobom. Nisam imao pojma ovo za SBB (doduse ni ne koristim ga) samo imam druga koji je na SBB-u i kad god igramo nesto online on uvek dropuje i to svaki cas a ping mu je znacajno veci (a nema mogucnost za ADSL). Mada moguce da je kod njega nesto losija veza nego inace. Ping ti je za 4ms bolji nego kod mene na 8mbit/s ADSL-u.

Ranije sam imao 16 Mbit/s i ping je bio recimo 8-9ms ali mi je pucao ADSL recimo 1-2 dnevno pa su mi rekli da moram da spustim na paket od 8 Mbit/s.

Poslednja izmena:
Fiber to home?

Inače ne znam odakle nekome da je ADSL stabilniji od kablovskog neta? Au contraire. Meni se sbb net nije prekinuo godinu dana. I inače kablovski net radi mnogo bolje od ADSL-a (bar kod nas), a ADSL je taj koji ima prekide u radu i sl.

Iz licnog visegodisnjeg iskustva, naravno.
Kod kuce imam i kabal (Radijus vektor) i ADSL (Eunet).
Pre neki dan sam na kablu presao na paket 1Mb/s/128 Kb/s (ima sam duplo u prethodnom paketu) i uopste ne moze da se igra online. Na CS serverima prijavljuje greske. Toliko o njihovom 1Mb/s/128 Kb/s. Poslao sam zahtev da mi vrate paket koji sam imao, jer sam svestan njihovih ogranicenih mogucnosti da pruze kvalitetnu uslugu.
S druge strane imam identicni ADSL i on sljaka kako treba (stabilni ping od 10 do 30, retko skoci preko 40 ali to zavisi i od situacije na serveru, ako, na primer, neki igraci imaju veliki ping onda se i ostalima povecava...).
Inace kablovski SBB imam na poslu i za nijansu je bolji od ovog Radijusovog, ali sa potpuno istim karakteristikama nestabilnosti.
Takodje bih napomenuo da se sve ovo o cemu pricam uocava tek ako igrate online, ako isti koristite za FB i slicno, onda to mozda necete ni primetiti.

Iz licnog visegodisnjeg iskustva, naravno.
Kod kuce imam i kabal (Radijus vektor) i ADSL (Eunet).
Pre neki dan sam na kablu presao na paket 1Mb/s/128 Kb/s (ima sam duplo u prethodnom paketu) i uopste ne moze da se igra online. Na CS serverima prijavljuje greske. Toliko o njihovom 1Mb/s/128 Kb/s. Poslao sam zahtev da mi vrate paket koji sam imao, jer sam svestan njihovih ogranicenih mogucnosti da pruze kvalitetnu uslugu.
S druge strane imam identicni ADSL i on sljaka kako treba (stabilni ping od 10 do 30, retko skoci preko 40 ali to zavisi i od situacije na serveru, ako, na primer, neki igraci imaju veliki ping onda se i ostalima povecava...).
Inace kablovski SBB imam na poslu i za nijansu je bolji od ovog Radijusovog, ali sa potpuno istim karakteristikama nestabilnosti.
Takodje bih napomenuo da se sve ovo o cemu pricam uocava tek ako igrate online, ako isti koristite za FB i slicno, onda to mozda necete ni primetiti.

Eto i ja se igram online preko kabla i uopste nemam probleme o kojima govoris. Ti si znaci iz svog pojedinacnog primera izvukao zakljucak da je adsl bolji od kabla?
To je kao da neko ko ima problema sa adsl-om (recimo ljudi na centrali Zarkovo su pre par godina imali masovne gubitke paketa) krene da generalizuje kako je adsl losh. Jednostavno nemas srece sa provajderom/lokacijom, ali definitivno ne mozes iz toga da izvuces nikakav zakljucak.

Eto i ja se igram online preko kabla i uopste nemam probleme o kojima govoris. Ti si znaci iz svog pojedinacnog primera izvukao zakljucak da je adsl bolji od kabla?
Da li je bolji cable ili ADSL je pitanje na koje je davno odgovoreno

Kod nas taj odgovor ne važi zbog tehničkih uslova koje ISP ne ispunjavanju.
A to znači da svako ima posebno iskustvo sa istim/različitim ISP i tehnologijom cable/ADSL

Nažalost

ovo je veza za pravog gamera ;)

831723722.png

Ne vidim ni u tvom slucaju drugi metod dokazivanja - navodjenja svog slucaja. Naravno, ovaj metod ne osporavam, naprotiv, u forumskim raspravama, cak najvise cenim upravo licno iskustvo.
Tacno je da dosta zavisi od lokacije. Medjutim, ako ti zapadne losa lokacija onda se ti zalis podrsci, pa oni otklone nedostatke. E, o tome se radi!

pa pazi i ja sam se zalio podrsci telekoma za 16 mbit/s ADSL i izlazili su i dolazili kod mene jedno 20 puta i nista ne moze da se uradi. Losa parica i to ti je to. Maximum 8 Mbit/s a. Isto tako moze da bude i sa SBB-om. Ne mora da znaci da mogu svaku lokaciju instant da rese. Ping je izgleda nesto manji na SBB-u (za 4-5 ms) od paketa 8Mbit/s na telekomu. Mada jos ako bi neko uzeo turbo 30 tu je ping do sbb-a maltene 1-2ms u odnosu na ADSL 12ms. Opet to su za nekog "prosecnog ili cak i iznad prosecnog" gamera vrlo dobri rezultati. Sta god da uzme Cable ili ADSL ako radi (onako kako bi trebalo da radi) bice mu veza vrlo kvalitetna i pouzdana.

Ne vidim ni u tvom slucaju drugi metod dokazivanja - navodjenja svog slucaja. Naravno, ovaj metod ne osporavam, naprotiv, u forumskim raspravama, cak najvise cenim upravo licno iskustvo.
Tacno je da dosta zavisi od lokacije. Medjutim, ako ti zapadne losa lokacija onda se ti zalis podrsci, pa oni otklone nedostatke. E, o tome se radi!

Nista ja nisam dokazivao. Sve ti zavisi od sluchaja do sluchaja. To sto tebi adsl radi bolje od kabla nije nikakav dokaz onoga sto si tvrdio. Isto vazi u oba smera.

O, konfuzije... Pa kada nesto tvrdis onda je to dokazivanje. Naravno da jeste dokaz kada ja tvrdim na osnovu licnog iskustva da nesto bolje radi, medjutim, taj dokaz nije apsolutni. Javice se ljudi sa drugacijim dokazima, a neko ce da proceni ko je u pravu i sta je tacno...
Ono sto je poenta mog posta je da ako postoji neki nedostatak u vezi onda je podrska duzna da otkloni kvar ili da posteno kaze da ne moze da pruzi datu uslugu (na primer, u slucaju "vrhunski", oni kazu: ne mozemo obezbediti 16mb, ali mozemo 8mb, te stoga nema potrebe da placate 16mb, zao nam je, vraticemo vam pare koje ste uplacivali za nas servis koji nismo u stanju da vam pruzimo...)

Nazad
Vrh Dno