Šta je novo?

HP Pavilion dv6-2057ez (mozda najjeftiniji i7 laptop?)

simma

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2008
Poena
310
U principu, do sada sam gledao i5 laptopove sa cenama 600-700e, a onda vidim ovo:
http://www.technology-experts.rs/item/171

Sada sam u rebusu, buduci da nisam video i7 laptopove sa ovom cenom, pa osim ako nije u pitanju onaj lejm bez-pedevea fazon, ovo mi deluje kao sasvim solidan izbor.

Zanimaju me iskustva i misljenja iskusnijih :) Otprilike ima sve sto mi treba (za rad u PS-u i Illy-ju, bez igara) - mocan procesor, dovoljno memorije, 7200rpm hard, hdmi za kacenje na monitor), jedino smara ta uboga garancija od 1 godine (i trend pomeranja touchpada sa sredine ulevo).

U nazivu računara piše: HP R Pavilion dv6-2046ez VY675EA
Proveri da ovo R nije refubrished.

Nekome smeta, nekome ne, ali to bi moglo da objasni povoljne cene.

Nema R, ali Coral sam zvao dva puta za dva model i jednom je bilo "računar je refubrished", a drugi put sam pitao da li je, a oni su rekli da ne znaju, ali mogu da provere u magacinu, vide samo da je nemačka qwertz tastatura, pa verovatno jeste refubrished.

Anyway, garancija je 12 meseci, pa sada R ili ne R....mene brine samo baterija.

Pozoveš, pa proveriš :)

Taj fazon :)

U principu na bateriji ce biti mozda 0,01% vremena, pa mi to i nije toliko presudno. Ali svakako bi dobra baterija bila pozeljna :)

Druga stvar koja me zanima je buka/zagrevanje.. kontam da ovaj laptop nije imun na to, buduci da je procesor relativno jak. Koliko bi postolje sa ventilatorima pomoglo? Neke preporuke?

Haha moguce, mada mi ni to nije presudan faktor, jer bi bio desktop replacement, tj. prikljucen na monitor 90% vremena :)

Jedna stvar koja mi je cesto jako iritantna (u ovom slucaju takodje) - nepostojanje relevantnih informacija/recenzija o konkretnom modelu. Na HP sajtu jedva nadjoh specifikaciju i par ocena korisnika, a resto su sve bugarski, juznoafricki i indijski shopping sajtovi. Od takvih modela najcesce odustanem i potrazim nesto provereno. Te u tom duhu:

http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/4363-dell-inspiron-1564-core-i5-yxjn8

Za ovaj model sam bio prethodno zagrejan, navodno neki su imali freezeve od par sekundi sa integrusom, sto se da ispraviti apdejtom biosa.. Slabija je masina, ali sta znam.. mislim da bi trebalo fino da gura Adobe Suite + cinjenica je da Dell jedini daje 3 godine garancije (bez uplate raznih care-ova i ostalih gluposti) ipak znaci.

HP ima dosta i7 cheap notebook-ova. Zasto? Ekran je krsh... a to je najskuplji deo laptopa ;)

Kriza čini svoje, najveći proizvođači su u najvećim problemima kad stane posao, zato su i takve cene. Pavilion notebookovi imaju LED display, to rade od početka, bez najave, takođe dodatno (prijatno) iznenađenje je HDD koji radi na 7200 rpm (iako u specifikaciji piše 5400) tako da radi nestvarno brzo. Dakle, teško da su krsh.
Oznaka R u oznaci može da znači Renew ili Renamed - na kutiji je puna oznaka Rmkd, takav računar ima 1g garancije (i baterija) i može se dokupiti još 2 g (ali to je neisplativo, bolje je redovno ići u servis i na recimo 6 meseci čistiti računar od prašine), dakle u glavnom ostaci neke velike isporuke za veće tržište. Treba izbegavati oznaku Rfb ukoliko nema garanciju - to je refabrikovan računar. Oznaka Rfb kada ima garanciju 1g meni više poverenja uliva nego mnogi novi notebookovi jer da bi ponovo izašao na tržište ima daleko više provera i naravno znatno manju cenu, ukoliko kao takav ima i mogućnost dokupljivanja garancije onda mu sigurno ništa ne fali.

Pavilion notebookovi imaju LED display, to rade od početka, bez najave, takođe dodatno (prijatno) iznenađenje je HDD koji radi na 7200 rpm (iako u specifikaciji piše 5400) tako da radi nestvarno brzo. Dakle, teško da su krsh.

Ja sam rekao da je monitor krsh i to jeste u ondosu na skoro sve i7 ponude ostalih proizvodjaca. Nije Sony i7 skup jer je "Sony" vec zato sto je monitor pravi high-end, kome retko sta moze prici.
Monitor im je 1366x768, uglovi su 10*/10*.... bash low-end. To sto je LED je marketing koji ne znaci nista kad je ostatak monitora krsh.
Ima mozda nekih HP izuzetaka, ali sumnjam ;)
A disk od 7200 rpm... to je mac sa dve ostrice. Mozda ce nekome znaciti ali vecini mislim da nece trebati ili ce im biti premalo pa bi da zamene za SSD - u kom slucaju placaju za 7200rpm naspram low-end diska :D

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam rekao da je monitor krsh i to jeste u ondosu na skoro sve i7 ponude ostalih proizvodjaca. Nije Sony i7 skup jer je "Sony" vec zato sto je monitor pravi high-end, kome retko sta moze prici.
Monitor im je 1366x768, uglovi su 10*/10*.... bash low-end. To sto je LED je marketing koji ne znaci nista kad je ostatak monitora krsh.
Ima mozda nekih HP izuzetaka, ali sumnjam ;)

A disk od 7200 rpm... to je mac sa dve ostrice. Mozda ce nekome znaciti ali vecini mislim da nece trebati ili ce im biti premalo pa bi da zamene za SSD - u kom slucaju placaju za 7200rpm naspram low-end diska :D

Rezolucija jeste za 'osudu' mada ne verujem da će neko na tom ekranu koristiti veću, te mogu zaključiti da je taman kava treba da bude, na modelima Dv7 je full HD. Ugao gledanja, bar koliko vidim, gotovo da i ne postoji, ali kao što negde već odgovorih nekome - Sony je Sony.
I naravno disk, kad bi sebi uzimao sutra nov notebook, verovatno bi ga odložio negde u fioku i zamenio sa SSD-om, meni to treba.

Ne vredjaj mi Sony uporedjujuci ga sa Crapple-om ;)

Moj subjektivan osecaj je da je Sony ekran vise od samo jedne klase ispred HP-a. Jedino sto bih stavio u slicnu klasu (ali opet ne-bolje) je Apple 24" Cinema display.

Sony 13.3 sa i5 (zaboravih tachno koji model) na oko ima "ispranu" sliku u odnosu na moj ThinkPad, stavio sam jedan pored drugog. Ali zato je sve ostalo VRH!

Nazad
Vrh Dno