Šta je novo?

Samsung 500GB sata2 - HD502J problem

banisha

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2003
Poena
630
Imam problem sa ovim HD-om koji je veoma čudan.
Naime, u kućištu su 2 hard diska:
1. Stari hard disk - dve particije, jedna je win XP, druga su podaci (160 GB)
2. Novi hard disk (500 GB, sata2, 16M) - dve particije, na prvoj je Win7, na drugoj su podaci.
Problemi su počeli sa Win7 operativnim sistemom. Prvo se vreme boot-a drastično povećalo, a zatim su počele da okazuju pojedine aplikacije u njemu (ne može da se otvori Control Panel, Recycle Bin,...). Za sve to vreme, XP sistem je bio nedostupan (posle loading ekrana XP se zakuca). Druga particija na novom hardu je takodje postala nedostupna (kada se klikne na nju u eksploreru sistem se zakuca). Svo to vreme je počeo da se startuje ScanDisk (check for consistency na drugoj particiji novog harda) pri paljenju računara.
Čudna stvar je da kada diskonektjem novi hard, boot XP ide bez problema. To mi nije jasno. Kakve veze ima novi hard disk sa time. Kada jednom odaberem sistem u multibootu i kada krene podizanje XPa, kako eventualna neispravnost drugog harda moze da zaustavi podizanje sistema na fizički drugom disku?
Ako neko zna odgovor na ovo, bio bih mu veoma zahvalan. A to će mi pomoći i da lociram eventualni dodatni problem, ako nije sve to do harda.
Pozdrav

Udji u XP, i na zivo ubodi ovaj samsung od 500GB. Onda uzmi i skini program HD sentiel. Instaliraj ga, udji u njega, i zaplavi samsung disk. Na onoj zelenoj pozadini (mozda zutoj, mozda crvenoj, zavisno od stanja diska) procitaj sta pise, a ako mozes, onda okaci ovde na forumu taj tekst.
Verovatno znas sta su Bad Sector-i, pa ces i sam uvideti sta je problem.

Ako ne uspes da vidis stanje diska (masina zakuca kada prikljucis samsunga), pravac REKLAMACIJA!

Pozz :)

Ne znam koliko je pametno da ga ubada na zivo....Ja to ne bih preporucio....Inace,moje iskustvo govori da kada sam probao da vezem vent na zivo na molex....ploca je otisla u vecna lovista....tako da ne verujem da ce bolje proci i ako se veze hdd na zivo:(...Skeptik sam po tom pitanju....

Poslednja izmena:
Neka on ostavi struju ukljucenu u HDD kada pali masinu, neka iskljuci samo SATA kabl, i ubode ga po ulasku u Win. Koliko sam ja to puta radio, pa se nista desilo nije... Mada, ja neznam zasto se covek uopste i zamlacuje sa pokusavanjem, trebao je odma po prvim problemima da HDD nosi na reklamaciju.

BTW, to sto pricas za ventove... ja sam to uvek radio i nista se desilo nije... I to mnogo puta, sigurno preko 50.

Poslednja izmena:
Neka on ostavi struju ukljucenu u HDD kada pali masinu, neka iskljuci samo SATA kabl, i ubode ga po ulasku u Win. Koliko sam ja to puta radio, pa se nista desilo nije... Mada, ja neznam zasto se covek uopste i zamlacuje sa pokusavanjem, trebao je odma po prvim problemima da HDD nosi na reklamaciju.

BTW, to sto pricas za ventove... ja sam to uvek radio i nista se desilo nije... I to mnogo puta, sigurno preko 50.

Zamlaćuje se jer ima gomilu podataka koje treba spasti sa tog harda :)
Hvala na savetima, pokušaću tu 'na živo' metodu i HD sentinel, pa da vidimo šta će da ispadne.
Mada i dalje mi nije jasno kako neispravnost većeg harda utiče na nemogućnost startovanja operativnog sistema na manjem hardu?

Pa sistem proba da ocita i taj drugi disk i tu zakuca, meni nije jasno kako nisi predpostavio.
Mozda bi jedno ciscenje MBR-a resilo problem (u tom slucaju odose podaci) jer i MBR zna da se utupavi a sistem bas njega treba da ocita.

Pošto sam do sada nailazio na najrazličitije kombinacije moram da pitam.

Da li se drugi disk sa W7 dizao izborom njega u BIOS-u?

Da li si razmišljao da uključiš samo drugi, ''problematični'' disk pa da sistem digneš sa nekog CD-a, recimo Hiren's boot?

Mogućnosti postoje.

Tu bi bilo dobro, recimo, da ako XP zakuca kad na zivo ubodes Samsung-a, skines alat ("tools") za samsung hard diskove (ima li samsung svoj alat za HDD-ove?), da ga bootujes sa CD-a, i proveri stanje diska.

Ili Hiren's Boot CD, pa tamo sa nekom alatkom vidis stanje diska.

Sad videh u susednoj temi, taj butabilni "alat" se zove ES tools.

Poslednja izmena:
Ne znam koliko je pametno da ga ubada na zivo....Ja to ne bih preporucio....Inace,moje iskustvo govori da kada sam probao da vezem vent na zivo na molex....ploca je otisla u vecna lovista....tako da ne verujem da ce bolje proci i ako se veze hdd na zivo:(...Skeptik sam po tom pitanju....

SATA хард дискови се могу убадати "наживо" јер подржавају тзв. Hot swap. Са друге стране, немојте молексе и сл. (PATA hdd-oвe) бости док не одстраните напоне из хардвера :).

SATA хард дискови се могу убадати "наживо" јер подржавају тзв. Hot swap.

Ispravite me ako grijesim, ali da bi ovo bilo moguce, mora biti ukljucen AHCI, na IDE to ne pije vodu!?

Са друге стране, немојте молексе и сл. (PATA hdd-oвe) бости док не одстраните напоне из хардвера :).

Offtopic:
Sta si mislio pod ovim "dok ne odstranite napone iz hardvera"? Mislis na prostu situaciju da se ne nista ne bode nazivo (dok je pod naponom)? ;)

SATA хард дискови се могу убадати "наживо" јер подржавају тзв. Hot swap. Са друге стране, немојте молексе и сл. (PATA hdd-oвe) бости док не одстраните напоне из хардвера :).

Ne podržavaju svi hard diskovi i kontroleri Hot Swap.

Onda poslusaj ljude koji se razume malo vise u tu tematiku, i ne radi to. Ali pokusaj sa Hiren's Boot CD-om ili ES tools videti stanje disk-a.

Poslednja izmena:
Pokrenuo ES Tolls diajagnostiku koja odmah po startovanju prijavila ozbiljan ERROR (bez detalja) i predlozila Erase Disk akciju, što naravno još uvek nisam uradio.
Pokrenuo sam i HDD regenerator sa Hirens Boota i on je prijavio jednu particiju od 31 GB (?!?) i našao neke bad sektore koje je navodno popravio, ali situacija je ostala ista.
Koji alat sa Hirensa još mogu da probam i da njime skeniram disk?

@D/ART Win7 se nekad startovao, nekad ne. A sada posle repair-a neće uopšte.

Dakle, koliko ja vidim HD pravac na reklamaciju i bye bye podaci, osim ako neko nema još predoga.

Mini pe pokreni sa Hirens boot cd-a i pristupi hardovima izbekapuj podatke na neki externi i onda mozes na reklamaciju ili na format (izaberi sam)

Nazad
Vrh Dno