Šta je novo?

Overheating season 2010

domcale

Slavan
Učlanjen(a)
18.04.2009
Poena
380
Pozdrav Benchovci;

Kao sto svi znamo, dolazi leto, ili, kako bi ja to voleo da nazovem, "sezona pregrevanja". Voleo bih da znam kako se vi borite sa visokim temperaturama komponenata, i da li se uopste borite, ili je i dalje sve kao sto je i pre bilo (npr. klima u sobi odrzava nisku temp.)?

Sada moj slucaj:
Zbog male prostorije u kojoj se komp (i ja) nalazimo (cca 3.5x2.5m), temperaturu vazduha diktira upravo komp, iz kog nazad piri vreo vazduh. Temperatura procesora je porasla za 10*C, iako sam oborio frekvenciju sa 2.6 na 2.4GHz i spustio napon sa 1.65 na 1.50v. Pod opterecenjem se drzi na 54*C. Ko zna sta bi bilo da nemam TX2.

CPU i nije toliki problem koliki je i grafa. FurMark je 'ladno pregura preko 100*C, iako se cuje k'o avion, i radi na 100% :mad:. Otvorim kuciste, ne vredi. Igre su malo blaze prema grafici (FlatOut2 - 90*C, Civ IV- 85*C, PES 2010 - 78*C itd.) Kriza, GTA IV, i druge igre koje gusi procesor drze grafiku ispod 75*C. Sreca pa 80% vremena igram CS 1.6 i svlacim torrente sa net-a.

Hard diskovi ne padaju ispod 32*C, ali dostizu 45*C, iako su hladjeni. Uzas :smash:.

Stanje ventova:
Napred ubacuju 8-ica i 12-ka
Nazad izbacuju 8-ica i 12-ka na napajanju.

Obe stranice kucista su otvorene, 5,25" poklopci spreda su skinuti, i opet je situacija uzas. Uzas zbog sobne temperature od 30+*C !!!.
Sebe hladim znojenjem i kineskim ventom koji mi tuce sa strane. :D

Aj' da cujem i vasu borbu i resenja. :)

Kod mene su temperature ok. U mojoj sobi nemam klimu, tako da su temperature i više nego ok. CPU ne prelazi 63c posle Metroa, DiRT 2, GTA Episodes from Liberty City, a grafika ne prelazi 80c posle Metroa na primer. S' tim što sam primoran da ventilator podesim na 100% Čuje se ko avion, ali nema veze, jer dok igram igre, odvrnem zvuk do kraja, pa ni ne čujem uopšte ventilatore na grafici. Kućište je provetreno dosta, 1x14 mm nazad koja izduvava vazduh, 1x12mm koja uduvava i 2x12mm koji su zakačeni na CM Hyper 212. Svi su Cooler Master.

Edit: U svojoj sobi nemam ni ventilator, rashlađujem se tako što povremeno otvorim vrata, pa mi iz dnevne sobe preko hodnika do moje sobe ulazi koliko-toliko hladan vazduh od klime koja je upaljena skoro ceo dan u dnevnoj sobi.

Poslednja izmena:
evo kod mene TRUE poliran sa scythe s-flex na 1200rpm na poliranom cpu koji je overclockovan, kuciste zatvoreno napred intake scythe slipstream na 1000rpm pozadi exhaust scythe s-flex na 800rpm.

589vq.jpg

njemu ne smeta, meni ne smeta (ne cujem ga) :)

Eh, imam klimu u dnevnoj sobi, ali zbog rasporeda u stanu u sobu mi ne stize nikakav hladan vazduh + stan 100m2 a klima jadna. Temp jesu porasle oko 3-7c i to je to.Grafa 44 idle oko 70c load, ona se samo cuje u kucistu.
Ventovi 12cm pozadi i 14cm vrh 1200rpm izbacuju, 12cm bocni i prednji oko 800rpm (odvrnem i njih na 1200rpm dobijem 3c hladniji hard ali vuku i prasinu ) ubacuju vazduh.
Meni je veci problem zagrevanje vode u akvarijumu ponekad kad mi pirane podivljaju moram ubacivati led :)

Poslednja izmena:
daj neke slike pirana :)

IDLE temperature:

Nemam klimu ali je u planu poshto mi je u sobi 30C i nocu nemogu da se naspavam.

Dobro je, znaci nisam jedini. :)
Igre otisle pod uninstall, jedna od stvari da drzim temperaturu nizom.
Graficka 60 stepeni, inace oko 55; ploca 45, inace 38; hardovi 36-37, iance 29-30 stepeni; procesor 33-35, inace je oko 30.
Od ventova: 2x12cm napred da uduvava, 12cm nazad izduvaza i u napajanju, valjda 14cm. Na proceosru TX3 sa noctuom 9cm sa LNA adapterom.
Takodje probao sa otvaranjem kucista, ali ne pomaze, pa sam zatvorio, cisto zbog propuha :D

Meni klima treba da ja ne bih prokuvao samim postjanjem - ako namignem samo mora da se pojaca klima jer svaki pomeraj greje ;)
Tako da klima radi i pre nego uopste pomislim na komp... inace proslog leta sam 5 dana ukljucivao klimu samo. Pretproslog nijednom...

Ti ovo držiš u ruci? :sceptic:

Anyway, pošto je meni zid od sobe spoljni pa mi se soba zagreje kao nenormalna, iselio sam se na terasu x), jeste da su temperature kompa malkice više ali meni ne smeta...

Evo mi ga laptop posle pola sata rada u sobi:

Nisam lud da ribe vadim da bi ih slikao i kacio na fejs :) Izvadim ih par puta godisnje, da vidim dal su povredjene, bolesne.Iskusan sam ja akvarista. Slika je iz pretprosle godine, kad su bile male :)
Iako jure prste kad pipas staklo, slobodno se moze gurnuti ruka u vodu.
http://i49.tinypic.com/2qdagj6.jpg

Sad mi se jede riba, mmmm :)

Soba bez klime,okrenuta prema zapadu,2 dvokrilna dupla prozora,kuciste bez fanova,fan na CPU i GPU u silent modu

A kada u igru ukljucim moje tajno oruzje,situacija je potpuno drugacija(nije klima i nisam racunar za ovu potrebu nabijao u zamrzivac:d)

Poslednja izmena:
bogme skocile su temp evo na 36c napolju bez klime unutra

slikaf.jpg

Poslednja izmena:
Nisu mi toliko strasne temperature na cpu i gpu jer trenutno sve drzim na defaultu a cpu mi 'ladi venn2 a grafa mi je twin frozr edition,nego je meni strasno u sobi jer nemam klimu a ima nekih 45+ c :) zato obicno drzim komp na dvoristu i umalo da veceras na****m od pljuska :),uneo sam sve za dlaku :) ovo leto moram klimu da ubacim i uzivam.Elem kad smo vec kod toga,koja klima ima da nije skupa i da lepo ladi sobu 6x3,5?

Evo ga kod mene stanje>(screenshot uhvacen u 00:20)

Inace soba u kojoj drzim komp je na spratu, nema klimu .Kada je temperatura preko dana 33°C,u mojoj sobi dostize i 40°C(razmisljam da otvorim saunu :D). Komp palim samo kada moram zato sto se soba od njega jos vise zagreje,sve komponente drzim na default-u,od dodatnog hladjenja nemam nista sve su standardni fanovi.

Evo ga kod mene stanje>(screenshot uhvacen u 00:20)

Inace soba u kojoj drzim komp je na spratu, nema klimu .Kada je temperatura preko dana 33°C,u mojoj sobi dostize i 40°C(razmisljam da otvorim saunu :D). Komp palim samo kada moram zato sto se soba od njega jos vise zagreje,sve komponente drzim na default-u,od dodatnog hladjenja nemam nista sve su standardni fanovi.

tebi su malo bolje temp imada mozda moja grafa greje ko luda unutra iako imam dobro provetravanje.
Brine me proc malo ali svi su tu negde kapiram samo voda ili klima u sobi resava prob.
Jel nemash onaj tab da ti pokaze koliko ti trosi proc u watima. Ima to u novom hwmonitoru ne vidim na tvom ss.

Poslednja izmena:
Evo kako to sve izgleda u novom Hwmonitor-u (slikano u 14:32 posle dva sata igranja Just Cause 2)

Evo kako to sve izgleda u novom Hwmonitor-u (slikano u 14:32 posle dva sata igranja Just Cause 2)

Ovo izgleda ali ne govori nista.Nemoguce da su ti temperature bile u rasponu od 3-4 C ...???Znachi pokreni HW Monitor na pochetku igranja i onda ce se videti pravo stanje stvari...tj. kretanje temperature.

Malo da dopunim svoj prvi post :)
Izvukao sam kuciste koje je bilo ispod stola, 12-icu sa mesta uvlacenja vazduha (to mi vise ne treba) premestena da dovlaci grafickoj svez vazduh. Na kraju graficke ceka 8-ica koja napred izbacuje topao vazduh. Ova grafika ima spurotan tok vazduha od referentnih hladnjaka. 'Bem ti Sapphire. :wall:

Na slici HW Monitora su temperature koje deluju na snazi od sad. Odvrnuo sam svaki moguci vent na MAX (osim na napajanju). Jes' da urla, ali je bar hladnije. Pustim muziku, ukljucim kineski vent da duva u mene i skoro se ni ne cuje.

Edit: zaboravih slike :d

Prilozi

• DSC01993.jpg
    DSC01993.jpg
    537.7 KB · Pregleda: 98
  • cooling.JPG
    cooling.JPG
    198.1 KB · Pregleda: 57
Poslednja izmena:
Evo pod opterecenjem. Instaliracu FlatOut2, on mi, od igara, najvise zagreva masinu u kompletu, pa cu okaciti SS.
BTW, CPU je na 2.5 GHz, 1.55v, a ne na 2.4.
Edit:
Evo i temp koje su bile u toku igranja. Sve u svemu, skinuo sam temperature graficke za 10*C, i time sam zadovoljan. :)
Edit2: Na slici se ne vidi ali je max temp. graficke 85*C.

Prilozi

• maxtemps.JPG
    maxtemps.JPG
    181.4 KB · Pregleda: 36
  • untitled.JPG
    untitled.JPG
    161 KB · Pregleda: 38
Poslednja izmena:
Ovo izgleda ali ne govori nista.Nemoguce da su ti temperature bile u rasponu od 3-4 C ...???Znachi pokreni HW Monitor na pochetku igranja i onda ce se videti pravo stanje stvari...tj. kretanje temperature.
Naravno da temperature nisu bile u rasponu 3-4 C,ovo je uhvaceno oko 5min. posle igranja zato su tempterature dosta nize,inace temperaura grafe za vreme igranja je uvek bila oko 62-64 C(fan je stavljen na automatic).

Inspirisan ovom temom , otisao ja danas i kupio josh 3 ventilatora
Stavio jedan za Push Pull na CPU , i dve dodatna da ubacuju unutra, a jedan stari koji je ubacivao
sam okrenuo da izduvava. Evo rezultat posle sat igranja World of Warcrafta.
Mnogo bolje. A da zamenuo sam i pastu uzo sam ocz freeze a imao sam onu sto se dobija uz kuler.

novaslika.jpg

Poslednja izmena:
Kod mene laptop:

Prilozi

• GX610.jpg
    GX610.jpg
    104.8 KB · Pregleda: 43
E, meni se adsl router (jetspeed) greje ko nenormalan, samo sto plastika ne pocne da se topi od ove vrucine, kakva je situacija sa ruterima mogu li izdrzati velike temperature

Vrh Dno