Šta je novo?

[xp] Stari problem sa instalacijom

ironmanbg

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
935
Moja oprema  
Laptop
Thinkpad T440
Mobilni telefon
A55
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam 2 hard, a na 1 bih instalirao sistem. Napravio sam nove particije, 20 giga za sistem i ostatak podaci, drugi hard 2 giga za pagefile i jos 2 particije. Kada prekopiram podatke na C i restartujem komp, dobija poruku"disk boot failure" kao da 1 particija na hdd treba da bude aktivna,kako da ovo resim?

Joj i ja sam skoro imao takav problem. Probao sam sve živo, da preko partition magic-a, napravim da bude primary partition, pa onda, iz recovery konzole probao i fixboot, fixmbr, pa sa još nekih alata sa hirena pa popravim master boot record, ručno mu kopirao boot.ini i šta još beše treba uz njega zaboravio sam. I taman kada sam hteo d a razbijem računar, vidim da tamo kad formatira hdd, nisam ostavio 8 mb unpartition. Smanjio sam C za tih 8 mb-a i instalirao xp. Ubio me linux, koji mi je nešto pokarabusio particije, pošto inače za vreme same instalacije pravim samo C particiju. Tako da probaj nešto od ovoga, verovatno će ga proterati.

Imam 2 hard, a na 1 bih instalirao sistem. Napravio sam nove particije, 20 giga za sistem i ostatak podaci, drugi hard 2 giga za pagefile i jos 2 particije. Kada prekopiram podatke na C i restartujem komp, dobija poruku"disk boot failure" kao da 1 particija na hdd treba da bude aktivna,kako da ovo resim?

Prirodno mi je da prva particija na prvom disku bude C,
uz to je zgodno (može i neki drugi izraz, recimo preporučljivo) na istu instalirati OS.
Takođe je zgodno da je particija apsolutno čista ili da se prilikom instalacije formatira.

Gledajući na stvari iz tog ugla, očigledno nešto ne razumem.
Recimo, zašto uopšte kopiraš podatke na C disk ako si u fazi pripreme, kako sam shvatio za novu instalaciju?
Da li će nova instalacija ići na neku drugu particiju ili drugi disk?

Deluje mi da sve može izuzetno lako i jednostavno da se reši u situacijama kao što je tvoja, osim ako sami sebi ne iskomplikujemo.

Joj i ja sam skoro imao takav problem. Probao sam sve živo, da preko partition magic-a, napravim da bude primary partition, pa onda, iz recovery konzole probao i fixboot, fixmbr, pa sa još nekih alata sa hirena pa popravim master boot record, ručno mu kopirao boot.ini i šta još beše treba uz njega zaboravio sam. I taman kada sam hteo d a razbijem računar, vidim da tamo kad formatira hdd, nisam ostavio 8 mb unpartition. Smanjio sam C za tih 8 mb-a i instalirao xp. Ubio me linux, koji mi je nešto pokarabusio particije, pošto inače za vreme same instalacije pravim samo C particiju. Tako da probaj nešto od ovoga, verovatno će ga proterati.

Proterati?
😉 ,)

Simpatična greška.

Mali će dobiti trčkalicu. 🙂

PS.
Izvini,
da naglasim da nema ništa lično,
svakom se može desiti slovo više,
nadam se da nema ljutnje.

Gledajući na stvari iz tog ugla, očigledno nešto ne razumem.
Recimo, zašto uopšte kopiraš podatke na C disk ako si u fazi pripreme, kako sam shvatio za novu instalaciju?
Da li će nova instalacija ići na neku drugu particiju ili drugi disk?

Koliko sam ja razumeo, on je mislio na kopiranje win fajlova, koje sama instalacija radi odmah posle formata diska, ili možda grešim.

P.S.

Zašto misliš da je proterati greška u kucanju 😉

Ovako, da bi operativni sistem, Xp, bio bootabilan, mora da se nalazi na particiji koja je AKTIVNA, tj ACTIVE, ne mora da bude PRIMARNA, PRIMARY
Ako je active i primary, onda kad se digne Win, to je C particija, ako nije primarna može da bude bilo koje drugo slovo
Z Vistu i Win 7 ovo ne važi, oni su na neki volšeban način uvek na C

Kad su dva diska na sistemu, treba namestiti u BIOS-u Hard Disk Boot Priority i staviti da bude prvi onaj sa sistemskom particijom
Ako taj drugi disk nema particija, a stavite ga da bude prvi za bootovanje, sistem se najverovatnije neće dići, mada to zavisi i od matične ploče

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno