Šta je novo?

dvije opcije - sta je bolje?

kralj

Čuven
Učlanjen(a)
03.05.2005
Poena
620
odlucih da uzmem:
Gigabyte GA-MA-785GT-UD3H
AMD Athlon II X4 630
1X DDR3 2GB 1600 MHz Patriot
NOVO!!!

medjutim !!!

juce mi poznanik ponudi:
ASUS P5Q3
Intel Core 2 Quad Q8200
2x DDR3 1GB 1600MHz KINGSTON KHX1600C9D3/1G
Koristeno 6 mjeseci.

Sve ove komponente su radile na UPS-u.
Komponente rade perfektno, imaju pismenu garanciju do 18.11.2010. (procesor do 10.11.2010.)

Sta bi ste mi preporucili da uzmem s obzirom da je cijena ista.

Znam da Gigabyte graficka ima integrisanu grafiku sto mi i nije bitno jer imam neku asusovu staru od 512MB.

Kompjuter koristim za kucnu upotrebu. Najvise ga koristim za konvertovanje video materijala.
Koristim Sony Vegas (prenos i obrada sa miniDV kamere), ConvertX to DVD (konvertovanje DivX u DVD), itd.
Igrice me ne interesuju.

pozdrav

Sto se tice mrtvih socketa ja nisam primetio da je iko od AMD-ovaca uspeo da upgarduje CPU a da ne zameni plocu :)
ja sam na 775 promenio 3 procesora i meni je dosta, toliko o doslednosti intela i AMD-a :)

Ko zna mozda ja i gresim mozda krenete da kupujete Phenom x6 :p

Pa ono sto sam te pitao za l3 je bila parodija na tvoju izjavu kako ne trebam da preporucujem za video obradu procesor bez l3 kesa, sta se pravis nevest :p
ja sam upgradeovao procesor na am2+ ploci. da je jos kod mene, mogao bih i x6 da stavim na nju, namerno kontriras a znas da nisi u pravu
kako to mislis gde sam iskopao link, ili nikad nisi cuo za taj sajt :d bas volis da se pravis nevest kad ti odgovara ;)

i5 1156 i 1155? Koliko je to trajalo?

Ja sam promenio tonu ploča i AM2/AM3 procesora, tako da ta tvoja tri 775 procesorčića kod mene ne izazivaju "WoooW" efekat.

Koliko god tebe bolelo 775 je mrtva stvar i . Nemoj da preporučuješ dečku da kupuje nešto što neće moći da upgraduje za godinu dana, samo zbog tvog ega...

Ko zna mozda ja i gresim mozda krenete da kupujete Phenom x6 :p

Ooo DAA!.. samo da mu padne cena malo :)

Poslednja izmena:
i5 1156 i 1155? Koliko je to trajalo?

Ja sam promenio tonu ploča i AM2/AM3 procesora, tako da ta tvoja tri 775 procesorčića kod mene ne izazivaju "WoooW" efekat.

Koliko god tebe bolelo 775 je mrtva stvar i . Nemoj da preporučuješ dečku da kupuje nešto što neće moći da upgraduje za godinu dana, samo zbog tvog ega...

Pa opet se fracamo na pitanje na sta da upgraduje x6?
i5/i7 je sad bolji od tog x6, ako zeli vec da pukne dosta kesa nek odma ide na i5/i7, ozbiljni ljudi ne rade upgrade sa konja na malo brzeg konja vec menjaju celu platformu

Samo mi koji se *****avamo i malo preprodajemo menjamo procesore ko opanke.. i ne bi valjalo da svima to preporucujemo osim ako na tome ne zelimo da se uracunamo ;)

Neposten udarac ispod pojasa. Tako bi i za tebe moglo da se kaze da si hvalio svoj q6600 da bi dobio bolju cenu za njega kad si ga prodavao ovde preko oglasa

Jok ja sam cak odma sputio cenu na 90e ali iskreno kupci su ocaj.... svi vrdaju i mute i nisu od reci tako da sam posle 48h dobio ponudu od 100e a i odlucio sam da ne nudim ispod jer me samo dave...

Svaka cast, ali to sto si rekao za preprodaju ne menja da zaista moze vrhunski upgrade da se radi na amd-u. Ja znam da je to tako jer su na to primorani zbog pritiska intela, ali boze moj, bitno da je nama dobro.
Sto se teme o procesoru tice, iz linka ranije postavljenog ostaje da jeste x4 620 brzi od q8200 u multithreading aplikacijama, kakve su video obrade.

Svaka cast, ali to sto si rekao za preprodaju ne menja da zaista moze vrhunski upgrade da se radi na amd-u. Ja znam da je to tako jer su na to primorani zbog pritiska intela, ali boze moj, bitno da je nama dobro.
Sto se teme o procesoru tice, iz linka ranije postavljenog ostaje da jeste x4 620 brzi od q8200 u multithreading aplikacijama, kakve su video obrade.

Jeste za 2% na ~20% vecem kloku :)

I za 20% manje para. Kao sto rekoh, pravis se nevest za argumente koji ti ne odgovaraju

pa ako se ide na novo tu je i5, amd nema sta da trazi pored njega u video obradi a i cene im nisu vise toliko daleke..... svakako ne bi nikom preporucio 775 pored super povoljnih P55 ploca, vidim ih po oglasima za 80e sa 8-10 faznim napajanjem sto je odlicna cena, samo da je CPU nov malo nizi mada i njih ima polovnih sa grancijom na 3 godine, ali se prodaju u roku od 24h, ja zamalo da uzmem i5 ali finansijska situacija ucinila svoje a i kao sto kazem brzo se prodaju ako je cena ok

nije covek pitao za to, vec mu je budzet mnogo manji, i ponudio je polovnu 775 i novu am2/3. Mogu i ja odmax da mu kazem da uzme i7 980, i da zavrsi posao, ali nije rec o tome. Za to para sto ima, 200e nema sanse da bi uklopio i5, ni polovan

U ovom slucaju, AMD je mnogo bolja solucija.
Ali, obrati paznju, neka sve ima bar tri godine garancije! ;)
Jeste Intel bolji od AMD-a, ali ako ne obracas paznju na novcanik. U suprotnom, AMD je bolji bang for the buck. I to je tako, ma sta ko pricao.
Nedavno sam kupio komp i video sam da je tako. Mesec dana sam cackao net da iskopam sve sitnice i o jednima i o drugima...

Moje lično mišljenje je da ako se neko bavi video obradom, onda ne treba da kupuje komp od 300€. Za tako ozbiljan rad je potreban jak komp. Između dve ponuđene konfiguracije ja bih se pre opredelio za AMD samo zato što je novo, ko zna zašto poznanik prodaje mašinu. A i na tu ploču može jednom da stane i AMD X6 1055T, recimo.
Razmirice na temu Intel vs. AMD su krajnje besmislene, kao i nVidia vs. ATI. Ja uskoro treba da kupim novi komp i danima već se dvoumim između i5 750 i 1055T X6. A pošto radim jedino u Photoshop-u i, uglavnom, se igram na njemu, i5 750 je bolji izbor. Da se bavim video obradom ili radom u, recimo, Mayi, onda bih uzeo 1055T X6. Dakle, sve zavisi od toga za šta ti računar treba, pa prema tome i procesor. Meni je, ipak, najbitnija stabilnost u radu računara, a tu je Intel/Intel kombinacija nedvosmisleno bolja.

Meni je, ipak, najbitnija stabilnost u radu računara, a tu je Intel/Intel kombinacija nedvosmisleno bolja.

Ja imam amd masinu radi bez problema, a neki momak fotograf, inace komsija, muku muci sa i5 750 i ud3, stalno mu restartuje racunar. To su davno sazvakane teme i odbacene ideje kao smesne od strane svih, cak i najokorelijih intelovaca(sto sam i ja bio)

Ja imam amd masinu radi bez problema, a neki momak fotograf, inace komsija, muku muci sa i5 750 i ud3, stalno mu restartuje racunar. To su davno sazvakane teme i odbacene ideje kao smesne od strane svih, cak i najokorelijih intelovaca(sto sam i ja bio)

Pa ne vredi generalizovat, svaka platforma (CPU+chipset+GPU+mem) ima decije bolesti do sad je AMD tih bolesti imao vise.... definitivno se popravio kupovinom ATI-a ali jos je rano da bi se reklo da je AMD i Intel isto po pitanju "sigurne" platforme...
To ste meni ili tebi AMD odgovara i radi super nije statisticki dokaz da je AMD dostigao Intel, popravio je dosta svoj imidz to stoji, ali to treba i odrzati bar par godina da bi neko rekao pa bas ti je sve jedno sta kupis........

Ja imam i5-750 i UD4, vec mesec i po dana, radi na 4GHz, sa memorijom na 2000MHz CL7 bez i jednog restarta :)

Sta pokusavas da kazes? ;)

Pokusavam da kazem da je to sto neki pisu da je amd platforma nestabilna/nepouzdana, ordinarna glupost.

Pa neradi se o samo o nestabilnoscu, kriterijumi da bi se cela platforma ocenila mora se raditi na duzi period... tu spadaju razni HW problemi, nekompatibilnosti medju HW -> ploca/chipset/GPU, kompatibilnost drivera, sitni porblemi, itd..
Intel ima bolju istoriju, jer ja za takav sud gledam bar 6 zadnjih godina..
Vecina korisnika ove probleme ni ne primeti jer su retki i zato samo na osnovu svog limitiranog iskustva ne bi trebali olako da zakljucuju...

Pokusavam da kazem da je to sto neki pisu da je amd platforma nestabilna/nepouzdana, ordinarna glupost.

To jeste malo nategnuta cinjenica. AMD vs. Intel nije zbog stabilnosti. Glup korisnik ili jeftino napajanje ce poljuljati i najstabilniju platformu :D

Al' nije glupost da ono sto i5-750 uradi na 2.66GHz, Phenom X4 mozda postigne na 3.8-4.0GHz.

Poslednja izmena:
^^Ni to nije tacno, procesor radi na 3.06-3.2. To samo vi mislite da radi na 2.66 ;)

A ovo za amd...amd platforma am2+/am3 i jeste ocenjena na duzi period, i ocena je da je odlicna...problem je sto zbog rata cena, prave se ploce za amd procesore ranga 30-40e, koje su krs...i otud problemi...uzmite za amd plocu od 100e+ kao za intel, pa onda da vidimo ima li problema oko stabilnosti ;)

^^Ni to nije tacno, procesor radi na 3.06-3.2. To samo vi mislite da radi na 2.66 ;)

A ovo za amd...amd platforma am2+/am3 i jeste ocenjena na duzi period, i ocena je da je odlicna...problem je sto zbog rata cena, prave se ploce za amd procesore ranga 30-40e, koje su krs...i otud problemi...uzmite za amd plocu od 100e+ kao za intel, pa onda da vidimo ima li problema oko stabilnosti ;)

Kako mislis ocenjena na duzi period?
Intel ima trenutno najeftiniju "plocu" sa G31 ja nevidim da joj ista fali....... ni u ludilu ne bi kupio neku za AMD u rangu do 60e (pre svega mislim na zastarele chipsetove koji lose iskoriscavaju Phenom II arhitekturu sto zbig HT sto zbog mana...)... a za intela i sa 35e plocom sam prezadovoljan (dok traje..a trajnost ploce uglavnom ne zavisi od chipset-a vec od srece i kvaliteta (elektrolita, mosfeta, itd) za sto je zaduzen sam proizvodjac ploce) :)

Poslednja izmena:
Znate sta, ja mislim da svi ovde mislimo potpuno isto oko ovoga, ali se ipak raspravljamo. Zasto? Zato sto nije svakom ista stvar bitna. Recimo, za neki ozbiljniji rad, tipa renderovanje, i5 750 i amd 955 b.e. su igracke, prcvoljci :) tako da taj argument bas ne stoji :) takodje da amd mora da se klokuje da bi dostigao tog intela...tesko da je relevantno. Zasto? Zato sto od 15 ljudi koje znam da imaju pc, 1 (slovima: jedan) ima klokovan proc, sa 2.8 na 3. Moj je radio na 3.75 na box kuleru, i to bez problema i pregrevanja, tako da...ali zasto bih ga drzao na povisenom taktu, kad jednom u 5 dana raspakujem rar arhivu od 10gb ili nesto malo rada u CS-u? U igrama takodje nisam dobio nikakvo poboljsanje sa 3 na 3.75. Na 5 dana brzi rad po 5 sec, a potrosnja veca. Tako da je cela ta prica prenaduvana.

@zeljko ti ni u ludilu ne bi kupovao nista amd, tako da...sto licitiras sa tih 60e za plocu :)
moja racunica je prosta, bar to da rascistimo: amd-955 b.e. i ok ploca za njega=200e; i5 750 i ok ploca za njega=270e. Brzi je 20-25% klokovan, 10% neklokovan. Skuplji je 35%. Dakle, da lji je bolja kupovina? N I J E. Mislim, zeljko, smesan si i ti, ubi se objasnjavajuci mi da je i5 750 brzi procesor. Znam i ja da je brzi, nisam budala. A da li je BOLJA KUPOVINA? N I J E, a i objasnio sam zasto nije.

Sad mi pade na pamet: ajde da vidimo koja bi platforma bila brza za recimo 270e? Ta intel, ili amd+tih 70e na druge komponente? Ako je za rad, uzmes neki manji SSD disk ili jos rama, i razvali i5 750. Ako je za igre, dodas tih 70e za razliku u grafickoj, i opet za iste pare dobijes brzu masinu od intelove. Ali neko to gleda jedino kroz performanse procesora, i promice mu prava slika ;)

Poslednja izmena:
@zeljko ti ni u ludilu ne bi kupovao nista amd, tako da...sto licitiras sa tih 60e za plocu :)
moja racunica je prosta, bar to da rascistimo: amd-955 b.e. i ok ploca za njega=200e; i5 750 i ok ploca za njega=270e. Brzi je 20-25% klokovan, 10% neklokovan. Skuplji je 35%. Dakle, da lji je bolja kupovina? N I J E. Mislim, zeljko, smesan si i ti, ubi se objasnjavajuci mi da je i5 750 brzi procesor. Znam i ja da je brzi, nisam budala. A da li je BOLJA KUPOVINA? N I J E, a i objasnio sam zasto nije.

Neznam sta da ti kazem........ jedino da je ~20% brzi procesor sa 35% vecom cenom jako povoljan... pogotovo sto AMD nema brze (6 jezgrani CPU tu ne racunam jer ga skoro nista nemoze iskoristiti)......... a i opet namestas cene (racunas najskuplje za intel i "dilerske" za amd), neznam zasto AMD-ci imaju potrebu to da rade.. zapitajte se :)

Ne namestam cene, racunam najjeftinije sa itsveta. nisam stavio micro atx ploce za intela, ali to bi ti stavio samo da nije amd ;). sta ima da se zapitujem, boli mene i za jedne i druge, toga se setim kad dodjem ovde na forum i vidim tvoje postove
edit: smatram da u mid segmentu to nije prihvatljivo, 20% za 35%, u visem da, u srednjem ne

edit: tacnije, 10% - 35% razlika, oc nije standardna mogucnost

Poslednja izmena:
Kao prvo zelim da se zahvalim svima koji su ucestvovali u ovoj temi.
Nisam ocekivao da ce ovo, po meni, jednostavno pitanje izazvati ovoliko polemike.

Kljucni dio je upravo ovaj:
Kompjuter koristim za kucnu upotrebu. Najvise ga koristim za konvertovanje video materijala.
Koristim Sony Vegas (prenos i obrada sa miniDV kamere), ConvertX to DVD (konvertovanje DivX u DVD), itd.
Igrice me ne interesuju.
Mozda sam se pogresno izrazio
Najvise ga koristim
htio sam reci da najzahtjevnije stvari za koje bih ga koristio su
konvertovanje video materijala.
Vjerovatno je ova nejasnoca pokrenula ovolike komentare.

Kao sto mozete pretpostaviti, iz gore navedenog, video obradu obavljam jednom ili dvaput u mjesecu - kad ugrabim malo vise vremena. Radi se o amaterskim snimcima porodicnih ljetovanja, setnji, druzenja, itd.
90% koristenja ovog kompjutera se svodi na lutanje prostranstvom interneta.
Pazljivo sam procitao svaki post i odlucio da uzmem prvu varijantu. Da sam se odlucio i za ovu drugu varijantu vjerovatno nebih previse pogrijesio.

Jos jednom hvala svima.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Kao prvo zelim da se zahvalim svima koji su ucestvovali u ovoj temi.
Nisam ocekivao da ce ovo, po meni, jednostavno pitanje izazvati ovoliko polemike.

Kljucni dio je upravo ovaj:

Mozda sam se pogresno izrazio

htio sam reci da najzahtjevnije stvari za koje bih ga koristio su

Vjerovatno je ova nejasnoca pokrenula ovolike komentare.

Kao sto mozete pretpostaviti, iz gore navedenog, video obradu obavljam jednom ili dvaput u mjesecu - kad ugrabim malo vise vremena. Radi se o amaterskim snimcima porodicnih ljetovanja, setnji, druzenja, itd.
90% koristenja ovog kompjutera se svodi na lutanje prostranstvom interneta.
Pazljivo sam procitao svaki post i odlucio da uzmem prvu varijantu. Da sam se odlucio i za ovu drugu varijantu vjerovatno nebih previse pogrijesio.

Jos jednom hvala svima.

Pozdrav

Hehehe kakav kralj :laugh: :D

Mole se useri fingon82 i zeljko da zanemare ovo i nastave sa polemikom.....hvala

Nazad
Vrh Dno