Šta je novo?

Ssd disk u kom modu radi?

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Zasto mi u device tabeli prikazuje da radi u Pio mode 4.
Stavljen je na channel 0.
Jednostavno ne zeli da prihvati chekiranje enable udma ?
Radi u Ahci modu, a AS bench prikazuje rezultate na slici u ahci i ide modu.
TRIm je enable.

Nesto se zabagovao sistem, pa ti bezveze prikazuje... po rezultatima je jasno da radi punom parom.
Ne brigaj, ***, samo ne gledaj Device Manager :)

Sta ti kaze HD Tune Pro?

P.S. Mnogo velika razlika za read izmedju AHCI i IDE moda... sto u krajnjem skoru, sto u samom transferu.

gde si kupio ssd i koliko para?
ako nije tajna :)

NA channel 0 mi pokazuje to sto mi pokazuje. Na channelu 2 mi prikazuje udma mode 6.
Vracanjem na channel 0 , prikazuje mi udma 6. Izgleda da je to bug i na ostalim plocama drugih vendora.

Dobio sam ga na poklon, ali ozbiljno razmisljam da ga prodam.
Te iskljuci sistem restore, te iskljuci indexiranje, te iskljuci superfetch/prefetch i to sve zarad dugotrajnosti.
Najbolje je samo da se gleda , jer ce tada disk raditi 100 godina.

Te iskljuci sistem restore, te iskljuci indexiranje, te iskljuci superfetch/prefetch i to sve zarad dugotrajnosti.

Koji OS? Win 7 bi to trebalo većinu toga sam da odradi čim prepozna SSD (ili mu ti ručno objasniš da je disk SSD). Na Linux-u je isto lako, copy/paste par komandi u terminal da uključiš automatski TRIM i isključiš journaling.

PA to gasim i na klasicnom hd-u sto ne bi i na ssd uredjajima ;)

To mora da je neko mnogo strucan dao ovakav savet.

To mora da je neko mnogo strucan dao ovakav savet.

To pisu svi relevantni sajtovi za hardver/softver. Koliko sam video i shvatio problem kod ssd diskova se javlja u kolicini i broju upisa . Zato se ove stvari iskljucuju.
Tomshardware, Anandtech, legithardware...

Windows 7 je u pitanju, a vidim da se isto desava i na Asus plocama.
Meni je sistem restore obavezno ukljucen. ( gomilu puta me je spasio posle losih drivera).

Ostavio sam ga ukljucenog.

To pisu svi relevantni sajtovi za hardver/softver. Koliko sam video i shvatio problem kod ssd diskova se javlja u kolicini i broju upisa . Zato se ove stvari iskljucuju.
Tomshardware, Anandtech, legithardware...

Windows 7 je u pitanju, a vidim da se isto desava i na Asus plocama.
Meni je sistem restore obavezno ukljucen. ( gomilu puta me je spasio posle losih drivera).

Ostavio sam ga ukljucenog.

Imas odlican clanak na techreport: http://techreport.com/articles.x/15433

If you don't want to crunch through the math, Intel estimates that the 80GB X25-M will last for five years with "much greater than" 100GB of write-erase per day. That's a relatively long time for much more data than most folks are likely to write or erase on a daily basis.

Ja ne sumnjam u ovaj podatak i svoj godinu dana star X25-M G1 koristim "punom parom". Windows 7 prepoznaje SSD i gasi nepotrebne funkcije, kao na primer, automatsku defragmentaciju. Ali naravno, ko misli da ce dodatnim egzibicijama znacajno produziti vek disku, neka to i ucini.

Hvala na infou.

Imas odlican clanak na techreport: http://techreport.com/articles.x/15433

If you don't want to crunch through the math, Intel estimates that the 80GB X25-M will last for five years with "much greater than" 100GB of write-erase per day. That's a relatively long time for much more data than most folks are likely to write or erase on a daily basis.

Ja ne sumnjam u ovaj podatak i svoj godinu dana star X25-M G1 koristim "punom parom". Windows 7 prepoznaje SSD i gasi nepotrebne funkcije, kao na primer, automatsku defragmentaciju. Ali naravno, ko misli da ce dodatnim egzibicijama znacajno produziti vek disku, neka to i ucini.

Da li ti vremenom opada Wei index za hdd ?

Zato sto ti radi u Ide mode, ako prebacis na ahci dobices oko 7.6-7.8 .

Drzim ga u IDE modu zato sto mi BIOS mnogo kilavi prilikom boot-a kada prebacim u AHCI, a to me prilicno nervira posto volim brz boot :)
Da li je kod tebe primetan dobitak u realnom radu u odnosu na IDE?

Jel' bi mogao da pokrenes Intel SSD Toolbox i ocitas SMART atribute? (konkretno Host Writes)
Bash me zanima kako se krece kod drugih ljudi.

'ID', 'Description', 'Raw', 'Normalized', 'Threshold', 'Recommended Action',
03, Spin Up Time, 0, 100, 0, Ready for use,
04, Start/Stop Count, 0, 100, 0, Ready for use,
05, Re-allocated Sector Count, 0, 100, 0, Ready for use,
09, Power-On Hours Count, 7844, 100, 0, Ready for use,
0C, Power Cycle Count, 407, 100, 0, Ready for use,
C0, Unsafe Shutdown Count, 332, 100, 0, Ready for use,
E8, Available Reserved Space, 0, 100, 10, Ready for use,
E9, Media Wearout Indicator, 0, 99, 0, Ready for use,
E1, Host Writes, 1.72 TB, 200, 0, Ready for use,

Drzim ga u IDE modu zato sto mi BIOS mnogo kilavi prilikom boot-a kada prebacim u AHCI, a to me prilicno nervira posto volim brz boot :)
Da li je kod tebe primetan dobitak u realnom radu u odnosu na IDE?

Svaki bios gnjavi u tom modu.
Realno ne vidim nikakve razlike u svakodnevnom radu. osim u testovima, a Wei je sa 7.3 skocio na 7.6.

Boot mi u Ahci modu traje 35sec, dok je u ide modu to vreme oko 25 sec.
Tako kaze Performanse u admin toolu/ view events/ microsoft/performance diagnostic.

Evo ti 4 slicice pa vidi sam..

Vidi sam sta ti vise odgovara, mene, iskreno, nervira da mi skoro 10 sec stoji na crnom ekranu cekajuci nesto , a neznam sta...

Poslednja izmena:
Nisam se jos sigrao sa SSD,ali jel sam ja to dobro skontao da treba da "stedis" SSD,da bi duze trajao?

Svaki bios gnjavi u tom modu.
Realno ne vidim nikakve razlike u svakodnevnom radu. osim u testovima, a Wei je sa 7.3 skocio na 7.6.

Tako kaze Performanse u admin toolu/ view events/ microsoft/performance diagnostic.

Evo ti 4 slicice pa vidi sam..

Vidi sam sta ti vise odgovara, mene, iskreno, nervira da mi skoro 10 sec stoji na crnom ekranu cekajuci nesto , a neznam sta...

Prebacio sam ga probe radi ponovo u AHCI i uopste nisam zadovoljan kako radi. Nista se brze aplikacije ne pokrecu, cak sta vise, kada sam pokrenuo FL Studio 9, mis se ukocio na delic sekunde sto mi se nikada nije desilo u IDE modu. Startup je kod mene otprilike isti, jedino ona gnjavaza u BIOS-u... Sve u svemu, jedina prednost je u sintetici (WEI se popeo na 7.6), tako da sam ga vratio u IDE mod i tako ce i da ostane.

Ovo nije stopovano... ? Vec ocitano kao sa ovih slicki sto si okacio?
Pitam jer me interesuje o kom boot vremenu pricas - od momenta kada stisnes power dugme na kucistu, pa dok se sasvim ne ucita Win... ili pak od momenta kada se pojavi onaj Windows logo (te krene "pravo" ucitavanje samog sistema)?
Meni je na Raptor-u ukupan boot (od paljenja samog kompa) 45 sekundi... a 20-ak sekundi (19, tacnije) mi je samo dizanje Win-a, tj. kad se pojavi logo. Prilicno go sistem, tek dignut, malo programa, nije za poredjenje sa tvojim ili bilo kojim drugim SSD-om.

Nego navodim to jer sam se i sam igrao sa IDE/AHCI modovima, te nikakve razlike u vremenu dizanja sistema nisam primetio... stoperica kaze da je sve isto.
Jedina razlika koju primetih, a koju i vas dvojica navodite, jeste ono "kilavo" ponasanje pod AHCI-jem... kada se inicijalizuje sam kontroler ;)

Ali opet... kada je pod AHCI-jem, jes da zestoko smara taj deo, ali bar nema onog dela kada se ocitavaju IDE uradjaji, pa to samo proleti :)... te na kraju, one way or another, taj prvi deo boot-a (inicijalizacija sistema i biosa, iscitavanje parametara, priprema za klasican boot samog sistema) vremenski traje identicno kao i pod IDE modom - cirka 26 sekundi! :D
IDE, AHCI, doesn't matter - 26 :d

Ovo nije stopovano... ? Vec ocitano kao sa ovih slicki sto si okacio?

Nije nista stopovano.

Pitam jer me interesuje o kom boot vremenu pricas - od momenta kada stisnes power dugme na kucistu, pa dok se sasvim ne ucita Win... ili pak od momenta kada se pojavi onaj Windows logo (te krene "pravo" ucitavanje samog sistema)?
Meni je na Raptor-u ukupan boot (od paljenja samog kompa) 45 sekundi... a 20-ak sekundi (19, tacnije) mi je samo dizanje Win-a, tj. kad se pojavi logo. Prilicno go sistem, tek dignut, malo programa, nije za poredjenje sa tvojim ili bilo kojim drugim SSD-om.

Nemam pojma koje vreme Windows meri. Valjda posle sklanjanja device tabele biosa.

Nego navodim to jer sam se i sam igrao sa IDE/AHCI modovima, te nikakve razlike u vremenu dizanja sistema nisam primetio... stoperica kaze da je sve isto.
Jedina razlika koju primetih, a koju i vas dvojica navodite, jeste ono "kilavo" ponasanje pod AHCI-jem... kada se inicijalizuje sam kontroler ;)

Ali opet... kada je pod AHCI-jem, jes da zestoko smara taj deo, ali bar nema onog dela kada se ocitavaju IDE uradjaji, pa to samo proleti :)... te na kraju, one way or another, taj prvi deo boot-a (inicijalizacija sistema i biosa, iscitavanje parametara, priprema za klasican boot samog sistema) vremenski traje identicno kao i pod IDE modom - cirka 26 sekundi! :D
IDE, AHCI, doesn't matter - 26 :d

Mislim da je neka kvaka oko Isrc 1.20 kontrolera.

Ja sam ghostovao prvu particiju wdc-a ( dok je bio podeljen ) na ceo ssd disk i iz cuga je sve proradilo.
Pisem, ne vidim tazliku ahci vs ide u svakodnevnom realnom radu, a da nije u potanju Stto, Cristal Disk ili assd bench.

Ja sam ghostovao prvu particiju wdc-a ( dok je bio podeljen ) na ceo ssd disk i iz cuga je sve proradilo.

Pisem, ne vidim tazliku ahci vs ide u svakodnevnom realnom radu, a da nije u potanju Stto, Cristal Disk ili assd bench.

Posto me uskoro, kroz dan , dva ceka isti posao ( a vidim da nam je OS isti) zanima me da li je prilikom kloniranja uz prvu particiju klonirana i ona skrivena od 100 MB ?

Posto me uskoro, kroz dan , dva ceka isti posao ( a vidim da nam je OS isti) zanima me da li je prilikom kloniranja uz prvu particiju klonirana i ona skrivena od 100 MB ?

Kada sam pravio prvu instalaciju, nisam mu dao da mi napravi tu skrivenu particiju, vec je o sam nju napravio u nekom od Windows foldera. U principu Ghost ce to sam odraditi.

Nazad
Vrh Dno