Šta je novo?

Overklokovanje Q6600

Outlander

Cenjen
Učlanjen(a)
25.12.2009
Poena
154
Pozz

klokovao sam q6600 na 3.0ghz za svakodnevnu upotrebu, radi odlicno... Jedino me brine to sto kad pritisnem power dugme, pokrene se napajanje, pa zastane na sec (kao da se restartovao) i posle toga radi normalno. Da li je to znak da voltaza nije u redu, il nesto drugo?

Tako radi Asus. Nemaj brige.

Pozz

klokovao sam q6600 na 3.0ghz za svakodnevnu upotrebu, radi odlicno... Jedino me brine to sto kad pritisnem power dugme, pokrene se napajanje, pa zastane na sec (kao da se restartovao) i posle toga radi normalno. Da li je to znak da voltaza nije u redu, il nesto drugo?

Nije to nikakav problem.To je "normalna pojava" kod Intel plocha P35 i P45 chipset pri oc.
Plocha odnosno chipset valjda tako reaguje na oc.Meni tako radi plocha iz potpisa vec godinu dana a ranije sam imao GA p35 DS3L i isto tako je radio pri oc-u.
Krene pa stane pa krene i onda upali.Imas o tome temu na forumu ako ga nadjem postavit cu link.Ako ti je stabilan sistem zbog oc. ovo ne treba da te brine,tako je pretezno kod svih Intel plocha .:wave:

Hvala, sad je lakse 🙂 inace radi stabilno, pustio sam prime64 oko sat vremena i nema gresaka. voltaza cpu je 1.25v

Hvala, sad je lakse 🙂 inace radi stabilno, pustio sam prime64 oko sat vremena i nema gresaka. voltaza cpu je 1.25v

Vozi i ne brini😀
Malo to stani-kreni nervira u pocetku ali posle se navikne:-devil-:
Inace napon procesora nema veze sa ovim,Tako chipset reaguje, i to samo preko odredjenog FSB-a - ja sam sve i svasta probao jer me to nerviralo ali nisam nista uspeo da uradim i vremenom sam se navikao na to.:wave:

Kod mene na Asus P5Q-PRO to se desava samo kada se komp isteka iz struje...inace kada se ukljucuje na dugme sve je normalno...iako je proc oc-ovan...Cudan bre ovaj Asus 🙂

Kod mene na Asus P5Q-PRO to se desava samo kada se komp isteka iz struje...inace kada se ukljucuje na dugme sve je normalno...iako je proc oc-ovan...Cudan bre ovaj Asus 🙂

Da tako radi. Ja ga gasim na UPS a i to iskljucujem tako da uvek ima prekid kontinualnog napajanja.

A zato se meni komp,kada ga istekam iz struje,pa ponovo upalim,na trenutak kao restartuje,pa ponovo nastavi normalno sve :d I to sam primetio tek kad sam FSB stavio na 350(skok sa 300).Da napomenem ja imam gigabyte MB sa P45.

Pa gasim na prekidac zato sto sam cuo da je sigurnije (u slucaju udara groma...) :S

Onda čupaj i ruter i monitor jer može preko dvi i utp kabla svašta da prođe:d.

Pa to jedino radi ako je oluja,ili ostavljas komp kuci da bude ugasen neko vreme.Ovako nema potrebe.

zanima me jos nesto, da li je potrebno podesavati voltaze za NB i SB za ovaj overklok? ili da ostanu na auto...

Ja moj komp posle Shut Down-a iz Win-a uvek ugasim i na onom prekidacu na napajanju...........razlog je to sto me nervira dioda na ploci nocu kada spavam.......nisam znao da je to stetno za psu i mb, radim tako vec 3god.hoce li mi neko reci sto ne valja :wall:

inace i ja imam isti problem posle gasenja kompa ili restarta na ploci posle oc-a, komp se na sec. ukluci pa onda kao da se restartuje........u pocetku sam mislio da je do napajanja jer deluje kao da ne dobija dovoljno struje na samom pocetku ali prema drugim iskustvima izgleda da je to normalno :type:

Da ne otvaram novu temu.......sta mislite koliko bih mogao da klokujem q6600 posto ga uskoro kupujem na mojoj asus p5q-L.......pitam ovo zato sto ploca ima konektor za 4-pina a ne za 8 poput p5q pro ili slicnim boljim od moje.......Kako ce ta velika potrosnja procesora kakv je q6600 + OC uticati na njen radni vek.

Poslednja izmena:
OC utice na zivotni vek ali tek ekstremni OC (pre svega prevelika voltaza) mu smanji zivotni vek toliko da postaje primetno... znaci sve do ~1.4V za q6600 ne utice toliko da bi moglo da se desi da CPU za manje od 10 godina prestane da radi zbog toga

Takav restart kompa posle gašenja iz struje je skroz normalan. Npr moja DFI ploča restartuje mašinu svaki put kada se nešto sa setup-om hardwera promeni. Zameniš grafičku, slot, memriju, itd. Znači komp upališ na dugme, prođe par sekundi, ugasi se i onda se ponovo upali sam od sebe. To bi trebalo da je normalna procedura, mada mislim da ima u BIOS-u neko podešavanje što se toga tiče.

bas vas briga 😀 , kad imate svi G0 hahahahaha
a ja imam smrdljivi B3 :-devil-: greje se ko lud, uprkos TT Big T.... 😡

ako neko oce da se menja G0 za B3 doplaticu :d ozbiljan sam !

Gresis G0 je greje dosta... druga je stvar sto svi drukcije prikazuju max temperature (neke hlade sobe na 5C, neki guraju polovicne testove, neki trpaju 10 kulera u kuciste, itd), moj G0 se grejao ko lud TX2 ga je jedva hladio za 3.2Ghz... za 3.6Ghz ni pod razno, naravno mereno pod linxom

niko ovde nije cuo za self test? :d

@zeljko, box kuler ce vrlo uspesno hladiti q6600@3200mhz jer nije potrebno dizati voltazu(ili je povecanje iste minimalno) za taj klok.. sto znaci da nisi dobro instalirao kuler..
voleo bih takodje cuti zasto prekid dovoda napona do napajanja moze ostetiti plocu ili psu ? a da nije odgovor vezan za elektrodistribuciju Srbije jer je taj odgovor rubbish :d

na mojoj makini temperatura procesora ne prelazi 80C u full load-u...

Poslednja izmena:
niko ovde nije cuo za self test? :d

@zeljko, box kuler ce vrlo uspesno hladiti q6600@3200mhz jer nije potrebno dizati voltazu(ili je povecanje iste minimalno) za taj klok.. sto znaci da nisi dobro instalirao kuler..
voleo bih takodje cuti zasto prekid dovoda napona do napajanja moze ostetiti plocu ili psu ? a da nije odgovor vezan za elektrodistribuciju Srbije jer je taj odgovor rubbish :d

na mojoj makini temperatura procesora ne prelazi 80C u full load-u...

Naravno da sam instalirao dobro jer se time bavim, testiran je i box kuler i on se grejao do 99C pod linxom, i naravno da q6600 zahteva veci napon za 3.2Ghz (naravno pod linxom (+ prime u isto vreme) jer sve druge OC testove ne priznajem i smatram da ljudi guraju nestabilne masine...
TX2 kod mene na 3.2 se bogami dosta usije a ventilator na ~2000rpm-a ga nemoze oladiti, 3.6Ghz je sigurno moguce al nikako da nile linx stabilno pod ovim kulerom (ili dolazi do idlovanja procesora kad udari u 90 ili 100C limit)

Poslednja izmena:
kao sto je pomenuo Mali Hobit, to sto ploca radi jeste Self-Test (proveri da li je sve u redu sa zadatim podesavanjima i ako nije valjda vrati sve na default ) i to je mislim kod vecine modernijih ploca i nije vezano samo za Intel-kod mene se to desava kod GB-MA770 (sa PII X4 B50 🙂 ).

Naravno da sam instalirao dobro jer se time bavim, testiran je i box kuler i on se grejao do 99C pod linxom, i naravno da q6600 zahteva veci napon za 3.2Ghz (naravno pod linxom (+ prime u isto vreme) jer sve druge OC testove ne priznajem i smatram da ljudi guraju nestabilne masine...
TX2 kod mene na 3.2 se bogami dosta usije a ventilator na ~2000rpm-a ga nemoze oladiti, 3.6Ghz je sigurno moguce al nikako da nile linx stabilno pod ovim kulerom (ili dolazi do idlovanja procesora kad udari u 90 ili 100C limit)

q6600 zahteva "čitavih" 1.3v da bi radio na 3.2 ghz. Svakodnevno se dokazuješ kakav si majstor svog zanata...

Nazad
Vrh Dno