Šta je novo?

4.4 Ghz za 35e!

posto me stalno prozivaju da radim u BH-u i da imam krs hardver sada cu da im zapusim usta Tomovim testom :-devil-:

moj sporet najvise odgovara E6300 i 5750 u trecem testu.
da vidimo koliko je usko grlo u ovom trenutku moj procesor (gledam sada iskljucivo 12x10), dakle E6300 vs i7 920:
Crysis, FC2, Stalker - same shit
u GTA4 ima velike razlike ali to je ocekivano i zato necu igrati tu igru bez 5850 a verovatno cu pozajmiti od Brazilka njegovog Lightninga zbog 1.8GB koji su a must ako hocete sve na max. u GTA4.
Fallout 3 - same shit
NFS: Shi(f)t - same shit
WIC - same shit.

mozda ce neko reci da postoji razlika ako bih uzeo jacu kartu ali me za to bas briga posto mi je za ovaj monitor ova karta puna kapa :)

a kada krajem godine uzmem neku qrcevitu 24" sa 19x12 i 5850?

opet isto: E6300 vs. i7 920 (gledamo recimo klokovanu 5870):

Crysis - same shit
FC2, Stalker - par fps razlike za i7, nista bitno jer je fps preko 60
GTA4 - stara prica, mada mislim da ce mi 50fps biti dovoljno da je predjem
u Fallout 3 je i7 oko 10% jaci ali oba fps su 80+, tako da...
u Shiftu je prva osetnija razlika ali i sa E6300 je sasim igrivo (70fps)
WIC - nekoliko fps razlike, nista bitno.

dakle, dragi moji drugari, gledacete jos dugo, dugo ovu masinu u mom potpisu osim ako eventualno ne ubacim jos 2GB rama kada se nakanim da predjem na Win7 :)

pametno chinaski...drago mi je da vidim da neko ne kupuje nove stvari za kojim nema neku potrebu i da je realan.

ja sam odavno raskrstio sa sobom da od sada kupujem HW od koga cu iskljucivo imati realan benefit.
postoji mnogo pametnijih stvari na koje valja bacati pare ;)

dakle, dragi moji drugari, gledacete jos dugo, dugo ovu masinu u mom potpisu osim ako eventualno ne ubacim jos 2GB rama kada se nakanim da predjem na Win7 :)

Pa tebi i ne treba bolje, igraš se u 1280x1024, furaš Windows XP, igre koje igraš ne traže Quad. Normalno je da tebi dual core završava posao. Meni ne završava jer volim da igram baš te igre koje traže quad, stalno igram NBA 2K10 u kom kada uključiš maksimum detalja na igračima (lelujavi dresovi) nema tog dvojezgarnog procesora koji može isterati prihvatljiv frame rate. Naravno fizika dresova se može isključiti, detalji u GTA smanjiti, BC2 ne igrati multiplejer, smanjiti detalje u Red Faction a da se to jedva primeti.

Poenta ove moje priče jeste da je tačno da quad nije neophodan da bi se igrale igre ali postoji sasvim dovoljno igara u kojima je neadekvatan. Tako da igranje na max i dual core ne idu zajedno. Možete ti, Tom i nVidia do sutra da ponavljate matru kako igračima bolje od low budget dual core procesora ne treba ali to nema uporište u praksi :)

Apropo e3300 na MSI matichnoj... standardno za napon a delioce ima sve... fenomenalna plochica...

Pa tebi i ne treba bolje, igraš se u 1280x1024, furaš Windows XP, igre koje igraš ne traže Quad. Normalno je da tebi dual core završava posao. Meni ne završava jer volim da igram baš te igre koje traže quad, stalno igram NBA 2K10 u kom kada uključiš maksimum detalja na igračima (lelujavi dresovi) nema tog dvojezgarnog procesora koji može isterati prihvatljiv frame rate. Naravno fizika dresova se može isključiti, detalji u GTA smanjiti, BC2 ne igrati multiplejer, smanjiti detalje u Red Faction a da se to jedva primeti.

Poenta ove moje priče jeste da je tačno da quad nije neophodan da bi se igrale igre ali postoji sasvim dovoljno igara u kojima je neadekvatan. Tako da igranje na max i dual core ne idu zajedno. Možete ti, Tom i nVidia do sutra da ponavljate matru kako igračima bolje od low budget dual core procesora ne treba ali to nema uporište u praksi :)

kao sto rekoh, prelazim na veliki monitor uskoro ali po svemu sudeci mi ni onda nece biti potrebno vise od ovog CPU-a, kao ni vecini ljudi sto ne treba. ko igra tih par igara koje benefituju od 4 jezgra njima je naravno potreban...ali masi ljudi C2D naklokovan uz jaku kartu itekako (trenutno) zavrsava posao. to se jasno vidi iz ovog testa.
btw. da mi je bitan fudbal svakako ne bih placao 200e za CPU vec bih za iste pare uzeo Xbox i usrao se od fudbala na TV-u.

@chinaski

Evo ja na ovoj konfi iz potpisa ne mogu da teram 90% igara do kraja, igram na ultra detaljima (poneki su na high) ali o AA i AF mogu samo da sanjam :D inace Crysis i Crysis Warhead teram na high detaljima, malo losije radi Warhead.

I7 920 niko normalan nece kupiti za igre, jer se ponasa u vecini igara kao x4 955, a oni su malo bolji od nekih i3, e8xxx i e7xxx procesora. Jedina igra za koju ce ti trenutno Quad procesor je GTA IV, ali sve vise se ide ka tome da igre koriste vise od 2 thread-a :). Ja licno kada bih sada kupovao komp uzeo bih Thuban 1055T jer nema velike razlike u ceni izmedju njega i x4 955 pa bih ga samo iz tog razloga uzeo, a u dogledno vreme ce se tih 6 threadova sigurno iskoristiti :).

Inace posto ce nova ATI serija krajem godine, cisto sumnjam da ces ti uzeti 5850 :).

Inace slazem se sa G@W jer kada u NBA 2k10 ukljucis neke lude opcije ume da padne fps i to dobro :).

Inace nije los taj Xbox mada ipak je komp komp :).

Zakljucak bolje uzmi jaci CPU ali ne neki preterano jak, jer ce ti biti mnogo lakse da odradis upgrade GPU-a nego CPU-a :), a u dogledno vreme ce se i ti neiskorisceni threadovi koristiti u igrama :).

Pozdrav!

Poslednja izmena:
@chinaski

Evo ja na ovoj konfi iz potpisa ne mogu da teram 90% igara do kraja, igram na ultra detaljima (poneki su na high) ali o AA i AF mogu samo da sanjam :D inace Crysis i Crysis Warhead teram na high detaljima, malo losije radi Warhead.

I7 920 niko normalan nece kupiti za igre, jer se ponasa u vecini igara kao x4 955, a oni su malo bolji od nekih i3, e8xxx i e7xxx procesora. Jedina igra za koju ce ti trenutno Quad procesor je GTA IV
...

Pa najveca razlika izmedju Nehalema i AMD-a je u igrama. primer BC2 multi, na primer, igra masa ljudi, i to kad se napuni server ne radi kako treba na dual core...

kao sto rekoh, prelazim na veliki monitor uskoro ali po svemu sudeci mi ni onda nece biti potrebno vise od ovog CPU-a, kao ni vecini ljudi sto ne treba. ko igra tih par igara koje benefituju od 4 jezgra njima je naravno potreban...ali masi ljudi C2D naklokovan uz jaku kartu itekako (trenutno) zavrsava posao. to se jasno vidi iz ovog testa.
btw. da mi je bitan fudbal svakako ne bih placao 200e za CPU vec bih za iste pare uzeo Xbox i usrao se od fudbala na TV-u.

Ajde de ne preteruj, smanjuješ i ti detalje samo ne pričaš okolo :p
Malo ovde na high sa ultra, malo medium sa high....

Inače što se da videti iz priloženog za bilo koju dvoglavu kartu ili CF / SLI kombinaciju neophodan je quad ili ludo naklokovan E8000 procesor. Već u takvim kombinacijama dolaze do izražaja dodatna jezgra i cache memorija.

Inače po ovim graficima procesor će ti kočiti bivšu/buduću GTX275 prilično u FC2, Crysis-u, NFS Shift-u, World in conflict i blago u Stalkeru i Fallout 3-ci. GTA4 nećeš moči ni da igraš sa :p

Naravno ne koči ti on kartu do toga da te igre postaju neigrive, ali ipak ti ponegde skida i po 20 FPS (50 i 30 FPS nije isto, pogotovu u pucačini).

Inače moram primetiti da što se OC-a procesora tiče malo su zabrljali. OC za E6300 je realan. Tih 3,8 može svaki da izvuče. Sa E8400 su malo preterali je RETKO koji će da izvuče stabilnih 4,4 ghz, dok su sa Q9550 podbacili. Po meni tih 3,7ghz je malo za njega i morao bi da izvuče još 150 mhz u proseku.

Trebali su da stave lepo sve procesore na 4 ghz ili 3,8 pa da se vidi šta konkretno donosi dodatna jezgra, a šta cache.

@sharpshooter jedan moj drugar vozi vec duze vreme E7300 na nekom srednjem kloku i GTX 275, znaci procesor uopste ne koci grafu, jeste malo brzi od E6300, ali nije to nista nesto preterano :). Za SLI/CF kombinaciju je potreban malo jaci proc, ali ne nista nesto preterano jako, solidno ce ti odraditi posao neki i5 ili x4. Inace tesko ce iko da izvuce 4.4 GHZ stabilnih na E8400, a da bi to izvukao ti treba mnogo dobar kuler. Skoro svaki E8400 sa nekim srednjim hladjenjem mozes da nateras na 4.0 GHZ stabilno :). A tih famoznih 4.4 GHZ lagano stize najbolji procesor iz E8xxx serije E8600 :).

@t.o. to je jedina igra kako mi se cini :) :

http://www.tomshardware.com/charts/2009-desktop-cpu-charts-update-1/Far-Cry-2-1.0.1,1401.html
http://www.tomshardware.com/charts/2009-desktop-cpu-charts-update-1/Left-4-Dead-1.0.0.5,1403.html
http://www.tomshardware.com/charts/2009-desktop-cpu-charts-update-1/GTA-IV-1.0.3,1402.html

Cudi me da nisam primetio toliku razliku u Far Cry 2, verovatno zato sto mi se igra nije svidela. Ali u 90% ostalih igara (ja sam ovde naveo samo 2) je situacija takva da su i7 920 i x4 955 isti, cak negde malo brzi x4 955 :).

Inace to sto si me citirao nisam naveo da su i3, e7xxx, e8xxx malo losiji od x4 955, i5 i i7 920 samo u igrama :), u ostalim aplikacijama je bitna razlika izmedju ovih CPU-ova :). Igre sve vise zavise od GPU-a nego od CPU-a, ali pri kupovini je uvek dobro uzeti malo jaci CPU od grafe, jer se vodim time da mi pri kasnijem upgrade-u grafe ne bude CPU usko grlo.

Bilo bi lepo da cika tom upgrade-uje CPU chart-ove sa Thubanima jer su oni mnogo blizi cenovno i po performansama i7 procesorima :).

Pozdrav!

@chinaski

90%? pa koje ti igre igras?
Crysis je bajata igra i presao sam je kako sam je presao pre 2 godine na 8800GT i vise me u zivotu ne interesuje.

Ajde de ne preteruj, smanjuješ i ti detalje samo ne pričaš okolo
Malo ovde na high sa ultra, malo medium sa high....

Inače što se da videti iz priloženog za bilo koju dvoglavu kartu ili CF / SLI kombinaciju neophodan je quad ili ludo naklokovan E8000 procesor. Već u takvim kombinacijama dolaze do izražaja dodatna jezgra i cache memorija.

Inače po ovim graficima procesor će ti kočiti bivšu/buduću GTX275 prilično u FC2, Crysis-u, NFS Shift-u, World in conflict i blago u Stalkeru i Fallout 3-ci. GTA4 nećeš moči ni da igraš sa

Naravno ne koči ti on kartu do toga da te igre postaju neigrive, ali ipak ti ponegde skida i po 20 FPS (50 i 30 FPS nije isto, pogotovu u pucačini).

Inače moram primetiti da što se OC-a procesora tiče malo su zabrljali. OC za E6300 je realan. Tih 3,8 može svaki da izvuče. Sa E8400 su malo preterali je RETKO koji će da izvuče stabilnih 4,4 ghz, dok su sa Q9550 podbacili. Po meni tih 3,7ghz je malo za njega i morao bi da izvuče još 150 mhz u proseku.

ne kaki Rale :)
1. ne smanjujem nista.
2. mene za dvoglavu kartu zabole.
3. necu nikada voziti GTX275 a i da je vozim, Crysis, FC2, Stalkera sam presao, a GTA4 ne mozes ni ti da igras na max. jer nemas dovoljno video rama :p ostale igre ce mi raditi na max na klokovanoj 5850 i jos ce da pevaju.
kao sto rekoh, ukoliko neko ne igra tih par igara koje vide benefit od 4 jezgra nema razloga da baca pare. e sada, kako ko hoce...:)

Poslednja izmena:
E pa ti umesto da budeš primer članovima foruma i da uvek imaš najnoviji hardware, kako bi ih motivisao da i oni što više para potroše kod vas u radnji, a ti tako. :)

Kao da prodavac audija kaže kupcu koji ušeta u prodavnicu, ma šta će vam novi A4, taj Jugo vas i dalje služi, jeste da ne može preko 50 nizbrdo, ali vas prevozi od tačke A do tačke B. Evo i ja imam jednog 84-to godište super me služi. :eyebrows:

Ma bre trebalo bi da ko nema i7 + GTX487 min, ne može da bude moderator i tačka. :smackbum:

@chinaski

Igram ja dosta igara :). Crysis jeste bajata igra ali opet je zahtevna pa ne moze sa pomenutom konfiguracijom lako da se tera na 1280x1024, za 1280x1024 je super karta 5770 jaca ne treba.

@sharp samo neka kupuju moderatori GTX4xx proci ce ko BFG :).

Pozdrav!

Poenta ove moje priče jeste da je tačno da quad nije neophodan da bi se igrale igre ali postoji sasvim dovoljno igara u kojima je neadekvatan. Tako da igranje na max i dual core ne idu zajedno. Možete ti, Tom i nVidia do sutra da ponavljate matru kako igračima bolje od low budget dual core procesora ne treba ali to nema uporište u praksi

Otprilike to je to, sve sazeto i koncizno :)

Moj " slucaj " sa C2D E6600 i BC2 Multi = all medium 60 fps zakucanih a kada prebacim na high fps pada na 25 / 30 ( sa malom napomenom da se i kvalitet igre tj hitreg popravio i da sada ladnjaka sa istom vezom pokupim min 20 kill ova u igri po partiji tj k/d ratio je skocio sa 1.20 na 1.41 i raste :d )
kada sam presao na i5 = all high 80 / 100 fps :) sa istom grafikom tj Ati 4890

Poslednja izmena:
E pa ti umesto da budeš primer članovima foruma i da uvek imaš najnoviji hardware, kako bi ih motivisao da i oni što više para potroše kod vas u radnji, a ti tako. :)

Kao da prodavac audija kaže kupcu koji ušeta u prodavnicu, ma šta će vam novi A4, taj Jugo vas i dalje služi, jeste da ne može preko 50 nizbrdo, ali vas prevozi od tačke A do tačke B. Evo i ja imam jednog 84-to godište super me služi. :eyebrows:

Ma bre trebalo bi da ko nema i7 + GTX487 min, ne može da bude moderator i tačka. :smackbum:

to sam i ja razmisljao. nista, stavicu da imam 920 na 4.4GHz u potpisu i naravno onu UD9 :smoke: :d

@gile: znam ja odlicno koliko je Crysis zahtevan i da i za 12x10 treba mrcina od karte ali kao sto rekoh, njega sam presao i necu se vracati na njega vise. interesuju me druge igre a ne Crysis. recimo da bih za Mafiu 2 odmah uradio upgrade (graficke, posto mi je CPU dovoljan :d) :)

Poslednja izmena:
Po svemu viđenom, Mafia II bi trebala da zahteva quad za udobno igranje. Međutim na razvoju igre su uključeni ljudi iz nVidije tako da je moguće da low buget proc bude sasvim dovoljan. Nadam se da sa PC verzijom Mafije II neće biti ista priča kao sa Metro tj. da će biti koliko toliko razumna hardverska zahtevnost.

tebi G@W kao da je krivo sto ogromna vecina igara odlicno radi na klokovanom C2D? :)

Naravno da mi nije drago. Toliki potencijal ostaje neiskorišćen samo zato što nekoga mrzi/ne zna da optimizuje softver za mnogo jezgara. Ako mene pitaš, sramota je da u 2010. godini imamo igre gde je jako malo toga destruktabilno, ja sam očekivao da ću moći da u svakoj igri da kidam ljude na komade i bušim rupe u asfaltu ako i kada mi se ćefne. Ono što imamo u Bad Company bi trebalo biti standard a ne jedna od par igara sa delimično destruktabilnim okruženjem. Nadam se da će CE3 doneti promenu na tom planu i uvesti podršku za 4 i više jezgara na velika vrata.

ne znam koliko pratis, ali sada je trend da graficka karta racuna fiziku, obzirom da ima mnogo vecu sirovu snagu od bilo kog procesora i nvidia se time busa u grudi (PhysX). e sada, zasto ima sacica igara koje benefituju od fizike, to vec moras njih da pitas.
mene sve to ne zanima previse, tako je kako je, i u takvoj postavci stvari ja cu radije dati manje nego vise novca na CPU :)
da li je fizika toliko napredna u GTA4 da on trazi toliko jak procesor? ili mozda PC igraci robuju tome sto je ta igra multiplatformski nalov koji je radjen da dobro radi na sonijevom Cell-u?
:wave:

Poslednja izmena:
to sam i ja razmisljao. nista, stavicu da imam 920 na 4.4GHz u potpisu i naravno onu UD9 :smoke: :d

Ne zaboravi vodeno i 6 radijatora sa 3 pumpe. :smash:

AARRRRRRRRRRRRRRRRRRRR UD-9 :Klanjanje (kako nema smajli ala Homer koji balavi)
Niki, ja bi nju tako posedovao :eyebrows:

nazalost, ne pase tvoj bajati retro kvad na nju :p

Apropo veceg kill rate-a, svi igraci koji nisu noobovi ce staviti sve na minimum detalja, a gde to nije dovoljno instalirace lowres texture isl. Jednostavno kada igras jedino sto zelis da vidis je protivnik a ne neka trava isl.

Idealan izgled je quake 3 na low... sve preko toga je nepotrebno za multi FPS gaming... o fizici necu ni da pricam, senke isl. to se sve odmah gasi...

Sad sa single player naravno ide budzenje... ali to ne moze nikako da napravi dobru igru od lose...

Mi pričamo o Bad Company 2, modernoj igri koju igraju ljudi kojima je realističnost na prvom mestu (napucavanje, grafika, ceo paket). Quake i CS su stvar prošlosti.

Quake i CS su stvar prošlosti.

How yes no :d Dodji na neki od CS / Quake Live servera pa da vidis sta je proslost... te moderne CS "killer" igre imaju sve zajedno 20 % igraca, a kod nas jedno 3% od onoga sto ima CS, uz to ni jedna od tih igara nema balans niti trazi realan skill kao 2 navedene...:)

Znaš, pre nekoliko godina sam shvatio da ne želim da se takmičim u igrama koje zahtevaju skil. To je zato što se taj skil sastoji iz besomučnog ubrzavanja konekcije između ruku i mozga. Smatram da će u budućnosti u takvim igrama svaka mašina biti bolja od čoveka tako da me takva vrsta nadmetanja ne zanima. StarCraft, Quake i slično mi je postalo izuzetno nezanimljivo. Ako već igram pucačinu gledam da to bude timska igra, koju igraju neopterećeni ljudi koji bi da se zabave i simuliraju nešto njima interesantno (neka bitka iz WWII, nešto što priželjkujemo u budućnosti - mechovi na primer, neka moderna vojna operacija...)

Ako ćemo već o skilu, jedini skil koji mene zanima jeste onaj intelektualni. Mada ni to me više ne interesuje u igrama već se trudim da to primenjujem u stvarnom životu a od igara želim što približniju simulaciju nečega. Quake mi se tu nikako ne uklapa i popularnost dotične igre pripisujem besplatnom karakteru igre koja se povrh toga odvija u browseru. Da se plaća, niko ne bi iznova igrao Quake 3.

Igre su za mene zabava, a ne posao. Ljudi, deco shavitite, postoji zivot van cs-a i quake-a. Kad shvatite da je to ZABAVNI softver bice vam sve jasno. Nekima to dodje samo od sebe, a nekima izgleda nikad. Kad prestanete da ovisite o mami i tati shavicete o cemu pricam. Al dobro uzivajte dok traje hype. Procice vas garantujem vam. Toliko naprzenih quake i cs igraca, a rezultata u takmicenjima van srbije, nigde. Kad vec trosite vreme na te stvari malo se organizujte, napravite rezultate, pa vas mozda neki sponzor nagradi nekim hardverom ili vidite malo sveta. Ovako se sve svodi na besna prepucavanja na chatu dok cekate re-spawn. Uzalud ljudi, nema vajde.
Jesam otisao u offff, al morao sam da odgovorim. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno