Šta je novo?

Zašto instalirate Hackintosh ?

hehe... koji Fax?

Ochigledno FDU :)

I ja sam isto bio primoran da instaliram OS X (ili nesto drugo, ali drugo nema :)), ali zato shto se Windows raspada :d

trazenje dodatnih 150 dolara za produzetak garancije je po meni malo bezobrazno.
To uopšte nije bezobrazno, štaviše isplati se, imajući u vidu kvalitet Apple Care servisa, bar u inostranstvu, a valjda i kod nas drže do svojih standarda.

Inače, meni su kada sam kupovao Acer tražili €100 za produžetak garancije na 3 godine, za vrlo sumnjivu uslugu koju nude. Dalje, treba to gledati i iz perspektive američkog tržišta, gde ti jedan dolazak Geek Squad-a košta $150, a ako ti opet nešto rikne nakon mesec dana - još $150. Tako da je to cena jednog servisa.

Natrag na topic. Krenuo sam da instaliram Mac OS X iz radoznalosti, a moram da kažem da je za tu radoznalost "kriv" iPhone. Dotle nisam bio zainteresovan za Mac-ove. U principu znao sam o čemu se radi, ali s obzirom da sam silom prilika Windows korisnik od samog početka, a tokom staža sam se igrao i sa raznim linuksima, kako nisam imao nameru da dajem pare za Mac hardver, nisam bio zainteresovan za Mac OS.

Međutim sad kada se pruža prilika da se isti instalira na standrardnom PC-u, pa i na mom laptopu, uz prijatno iznenađenje korišćenjem Ajfona, zainteresovao sam se da vidim kakav je baš taj famozni Mac OS X. I evo par dana se trudim da ga instaliram (prvo kroz VMware, da se upoznam a dalje ću da vidim), i eto sad ga imam kakvog takvog. Znam da Mac OS na VMware nije isto što i pravi Mac, ali za početak nije ni to loše, s obzirom da me ranije nije uopšte interesovalo.

Eto, mojih 5 para :)

za produzenje garancije: Dunav osiguranje za MacBookPro od 1200 evra. trazi oko 5000din godisnje i garantuje da ce platiti sve eventualne popravke + placa punu cenu (tj. amortizovanu za vremenski period) laptopa u slucaju kradje.

e sad pitanje je koliko je sve ovo istina, tj. koliko ce "lako" ispostovati sve ovo... u svakom slucaju prijatelj je ovako osigurao MBP...

btw i meni tetka iz nemacke (hehe... kako ovo zvuci :d) kaze da nikada nije cula za Mac dok se nije pojavio iPhone :D

Ma ja sam čuo za Mac. Štaviše išao sam kao klinac da ga gledam u izlogu u Domu inžinjera i tehničara je bio jedan Macintosh II čini mi se sa kuglom koja se odbija o zidove, sve onako u crno-belim kvadratima. Kao što sam i svaki dan išao da gledam u izlogu Komisiona Sinclair ZX 81. Dečja posla :) To je još bilo pre vremena Komodora 64 :)

Nego ono otkad je PC sa Windows 95 preuzeo primat, Mac je otišao u niche market. Dok se sada vraća u mainstream, na velika vrata.

Poslednja izmena:
Haha, znas kada ce Mac da se vrati u mainstream, i to sa ovima cenama!! Nego, dream on.... Ajde zapamtite vase claims... pa se vidimo za koju godinu... da smo zivi i zdravi...Nemojte sada da pocnemo da se razmecemo i statistikom... Win 7 kosi i zanje samo tako sada... (nego ovo je vas niche na forumu pa tu mogu da se pricaju bajke}

Poslednja izmena:
Haha, znas kada ce Mac da se vrati u mainstream, i to sa ovima cenama!! Nego, dream on.... Ajde zapamtite vase claims... pa se vidimo za koju godinu... da smo zivi i zdravi...Nemojte sada da pocnemo da se razmecemo i statistikom... Win 7 kosi i zanje samo tako sada... (nego ovo je vas niche na forumu pa tu mogu da se pricaju bajke}

Do 1997. Mac mašine su polako odlazile u istoriju, kao i sama kompanija. Danas je to najveći proizvođač softvera (da, zaista) i jedan od vodećih proizvođača kompjutera, muzičkih plejera i telefona.
Kompjutera, zato što niko do sada nije ni prišao kvalitetu izrade i funkcionalnosti MacBook Air-a. Kao i zbog toga što ne postoji komapnija koja ih nije pokušala iskopirati, ne samo za kompjutere već i za "gedžete".
Muzičkih plejera, dovoljno je napisati iPod.
Mobilnih telefona, takođe, iPhone.

Pored ovoga ne treba zaboraviti da su vlasnici najveće onLine multimedijalne prodavnice, da ne uključujem u to i aplikacije za iPod i iPhone proizvode.

Kada pogledaš sa jedne strane, zatvaranje fabrike, a sa druge ovo danas. Mislim da je razlika očigledna. Samim tim, sve to ne bi uspeli da im proizvodi nisu postali main stream.

Windows?

Poslednja izmena:
Pa kako nisu mainstream, druga je pricha to shto smo mi ovde "cigani" pa kupujemo laptopove po supermarketima za 500e i najbitnija njegova osobina je jachina grafike :) U USA za koju godinu ima da bude vishe Macova nego PCja. Pogledaj koji su kompovi u svim redom filmovima, i u vecini se jedva vidi ili je prelepljena jabuka, Apple to nishta ne placa, vec se njihovi kompovi jednostavno kupuju. Pogledaj shta je iPhone uradio, ide stopama iPoda, a ista stvar ce biti i sa iPadom, to su sve striktno mainstream proizvodi, ali kvalitetni i nisu namenjeni za nas i Kazahstance :d

Poslednja izmena:
Ovo što driver reče, plus činjenica da Mac nije znatno skuplji od nekog drugog brendiranog računara (sklopiš Dell ili HP stanicu, pa te i više od Mac Proa može izaći).

Pa kako nisu mainstream, druga je pricha to shto smo mi ovde "cigani" pa kupujemo laptopove po supermarketima za 500e i najbitnija njegova osobina je jachina grafike :)
Zašto "nas" konstantno omalovažavaš. Nismo cigani, već IT svest nije na nivou nekoga u kome je IT postao svakodnevnica. Mi nismo ni industrrijsku revoluciju prošli, a kamo li informatičku. Zbog toga je sve istumbano.
I kako misliš posle da neko ne uđe u duel sa tobom na forumu kada konstantno idirektno nekoga prozivaš.

U USA za koju godinu ima da bude vishe Macova nego PCja.
Nema veze s istinom.

Pogledaj koji su kompovi u svim redom filmovima, i u vecini se jedva vidi ili je prelepljena jabuka, Apple to nishta ne placa, vec se njihovi kompovi jednostavno kupuju.
Češće viđam DELL, HP, SAMSUNG, NOKIA nego Apple. Druga stvar, Apple ima politiku da se upotreba njihovog logoa u seriji/filmu mora prethodno odobriti ili platiti.

Pogledaj shta je iPhone uradio, ide stopama iPoda, a ista stvar ce biti i sa iPadom, to su sve striktno mainstream proizvodi, ali kvalitetni i nisu namenjeni za nas i Kazahstance :d
iPhone je uradio ono što je trebao da uradi, da revolucionira tržište mobilnih telefona. I to je uradio savršeno, prvih 5 minuta, dok Ja-Gi-Sprav Im (kinez) nije otvorio i iskopirao i tu je kraj. Uspeh nije u tome što je to kvalitetan hardver, već je u pitanju, kao što sam više puta rekao "korisničko iskustvo" u upotrebi tog proizvoda.
Bez aplikacija i iTunes Store-a koji iPhoneu daju život, on bi bio samo skup podmetač.

Laptop od 500€ je obično sasvim OK mašina.
Je' sasvim OK, ali bi' ja rekao da je "samo" isplativija od nekog macbooka. Gde se dede kvalitet izrade i dizajn?
Ima ljudi kojima nije dosta "sasvim OK". Za neverovati je koliko je devojkama i ženama bitan dizajn :smash: a to je deo kupaca koji po mom mišljenju tek treba da se iskaže kako računari generalno postaju sve manje sprave za geeky muškarce, a sve više spadaju u "home appliancies" kategoriju.

A da smo "pomalo" "cigani" u odnosu na "zapad" po pitanju nivoa razvijenosti potrošačkog društva u svesti o upotrebi računara to stoji samo što driver to malo agresivnije i bez ublažavanja iznosi kao tvrđenje :D

Pa uopshte nije fazon u tome da laptop bude od najskupljih materijala i komponenata da bi bio dobar i kvalitetan, u pitanju je obracanje paznje na detalje koje rad olakshavaju i omogucavaju udobniji rad. U PC svetu, bez obzira da li je to laptop ili desktop, sve je nabacano na gomilu i sve je u fazonu vishe=bolje, brze=bolje, vece=bolje, a to je potpuno pogreshan pristup. Kada sednesh za Apple komp, desktop ili laptop i krenesh da radish sa njim, odmah uochavash kako su obratili paznju na stvari koje olakshavaju posao, kao da su korisniku dali laptop i rekli "ajde sad shta ti tu smeta i shta treba a se promeni", ali ne u smislu da li treba da ima 6 usbova ili shortcut za torrent u svakom prozoru :), vec u smislu kakva je tastatura, kako funkcionishe trackpad, kakav je ekran, kako sprechiti saplitanje o strujni kabl a da to ne "ubije" laptop i slichne stvari iz realnog svakodnevnog korishcenja, a potpuno je isto i za operativni sistem. Moj Macbook iz 2006. godine je plastichan, ali je chvrshci, ima bolju tastaturu, bolji trackpad i ekran od gomile najnovijih modela PC laptopa, ima firewire koji i danas imaju samo najjachi modeli, baterija mu traje 5 sati, pre 4 godine shampioni su bili oni sa 2 sata baterijom :), i da ne pricham shto na CoreDuo i GMA950 koji sheruje sistemski RAM, pushta 1080p bez greshke, voleo bih da vidim PC laptop koji to radi, a i desktop :) O nekom novom Macbooku PRO necu ni da pricham koliko je ispred svega shto postoji, i tu dolazimo do onih cigana :), mi jednostavno nemamo taj standard da bi se to kupovalo na kilo, ali to ne znachi da treba da prichamo kako je onaj od 500e ista stvar jer ima isti procesor i grafiku ili istu rezoluciju...

Mac je jedna kompletna celina u odnosu na koju je PC+Windows kao frankenshtajn, jer on to upravo i jeste, pravi ga milion ljudi i svako neshto svoje gurne, i taj konachni proizvod nikada nece moci da bude tako kompaktan i integrisan u jedno, a takodje i fokusiran da radi neke poslove shto efikasnije i bolje. Windows recimo ima toliko softvera i softvera, da ih kamionima istovarujesh, a onda predjesh na OS X i za neki posao nadjesh samo jedan ili dva paketa, i jedan od tih je bolji od svega shto na Windowsu ima, i to je cela pricha, Windows/PC svet je obichna hiperprodukcija koja ne postoji da bi napredovala i olakshala zivot korisniku, vec iskljuchivo da bi se prodala u shto vishe komada, Mac je potpuno neshto drugo, fokusira se na korisnika i kompletnu uslugu i tako vremenom stiche status kvaliteta, jednostavnosti i efikasnosti pa ima vishe da zaradi nego onaj shto se fokusirao iskljuchivo na zaradu, sad bih mogao da navedem gomile primera takvih u industriji, ali dosta kucanja :)

Poslednja izmena:
kao da su korisniku dali laptop i rekli "ajde sad shta ti tu smeta i shta treba a se promeni"

Baš naprotiv - zatvorenost Applea onemogućava da se ugrade stvari koje su korisnicima potrebne, već samo ono što nekakvi razvojni timovi Applea smatraju d aje potrebno. Apple se tu otprilike ponaša kao loš roditelj, koga ne zanima šta dete govori ("jer, ipak je to samo dete!").

mi jednostavno nemamo taj standard da bi se to kupovalo na kilo, ali to ne znachi da treba da prichamo kako je onaj od 500e ista stvar jer ima isti procesor i grafiku ili istu rezoluciju...
Nigde u svetu se skupe stvari (Apple spada u tu grupu) ne kupuju na "kilo". To nema nikave veze sa tvojim uvredljivim stavovima. Danas je apsolutno besmisleno baciti pare za laptop vredniji od 500€ - naravno, pričam o običnoj, "kućnoj" ili čak i SOHO upotrebi kompjutera.

Ali, sve ovo nema veze sa nelegalnom upotrebom OSXa na non-Apple PCu.

Poslednja izmena:
Baš naprotiv - zatvorenost Applea onemogućava da se ugrade stvari koje su korisnicima potrebne, već samo ono što nekakvi razvojni timovi Applea smatraju d aje potrebno. Apple se tu otprilike ponaša kao loš roditelj, koga ne zanima šta dete govori ("jer, ipak je to samo dete!").

vidi ovako, driver je nikad bolje objasnio razliku izmedju Apple i Wintela.

ti i kompanija (chupo, gigafan, ... ima vas jos tu nekolicina) mogu da se kladim da nikada niste imali Mac ali vam to ne smeta da nonstop pisete neistine o Appleu (pocev od toga da ima virusa...). Za razliku od vas, vecina Mac korisnika na ovom forumu je prethodno imala PC i Windows i uglavnom jako dobro zna sta je PC i sta je Windows.

reci mi, da li umes da definises tu zatvorenost Applea?

eno ti Microsoft koji je "otvoren" pa uzivaj u njegovim proizvodima ;)

...kao da su korisniku dali laptop i rekli "ajde sad shta ti tu smeta i shta treba a se promeni"...

Baš naprotiv - zatvorenost Applea onemogućava da se ugrade stvari koje su korisnicima potrebne, već samo ono što nekakvi razvojni timovi Applea smatraju da je potrebno...

Ja tvrdim da Apple i zna šta nam je potrebno i da je baš zbog te zatvorenosti i tajnovitosti Apple računar najbolji za korišćenje. Design by committee (ako znate šta znači) najčešće izbacije loše proizvode, dok su najbolji i najsvrsishodniji industrijski dizajni proizvod genijalnog uma jednog ili par ljudi. Sećate se Ditera Ramsa od koga Džoni Ajv pozajmljuje elemente dizajna. Normalno nisu svi proizvodi jednog ili par ljudi odlični, ima mnogo sr***a, ali su najbolji dizajni najčešće proizvod jednog ili par ljudi (IMHO nadam se tačno).

'Oćete USB, USB i još USB-a. Ne znam za šta će vam kad iPad ima Wi-Fi i Bluetooth. Sve što treba još je software. I da je Apple stavio USB bili bi ste nezadovoljni što ne možete da radite s njim šta oćete (prenosite piratski sadržaj) i opet bi vam bio potreban dodatan softver. Ono što vi u stvari tražite je da Apple malo olabavi iPhone OS, što nećete dobiti nikad tako da nema ni svrhe da tražite USB.

Poslednja izmena:
@ kovacm: zašto Wintel? Zašto ne LinAMD? :) Ja nemam ništa protiv Linuxa (naprotiv!), a ne bih imao ništa ni protiv Applea da nije tako zatvoren (npr. ne razumem razlog da se brani instalacija OSXa na bilo koji PC, a ne samo na Apple-PC). Inače, nisam nikada imao Apple (niti razmišljam o tako nečemu - zašto bih dao duplo ili čak i više para za nešto što nema nikakvo opravdanje?).

@ ivan90BG: kako se pomoću BTa ili WiFija prebacuju fotke sa USB diska na iPad? Iskreno, mene zabole uvo za tablet računare, ali ne shvatam nedostatak USBa u 2010. godini.

A što se tiče vrh rečenice: "Ja tvrdim da Apple i zna šta nam je potrebno" --- ne znam šta na to da kažem :D Kako jedna kompanija može da zna šta je SVIMA potrebno? :D Očigledno je da ne zna šta je meni (npr) potrebno - jeftin, a solidan komp.

Poslednja izmena:
A što se tiče vrh rečenice: "Ja tvrdim da Apple i zna šta nam je potrebno" --- ne znam šta na to da kažem :D Kako jedna kompanija može da zna šta je SVIMA potrebno?

kako ljudi neće da razumeju jednu stvar:

Apple NIJE Microsoft. Ako ti se ne sviđa Apple proizvod nemoj da ga kupiš!

Sa druge strane, Microsoft je taj koji kaže šta je SVIMA potrebno jer se njegov OS nalazi na 95% računara! (sva sreća pa danas ipak postoje validne alternative: Linux i Mac ;) ili Amiga OS ,))

zašto bih dao duplo ili čak i više para za nešto što nema nikakvo opravdanje?).
---
šta je meni (npr) potrebno - jeftin, a solidan komp.
Znaš kako, ima ljudi koji ne žale novac da bi vozili npr. vrhunski dizajniran sportski auto, a ima i onih kojima "fića" završava posao. ;)

Očigledno je da ne zna šta je meni (npr) potrebno - jeftin, a solidan komp.

Ti onda otiđeš i kupiš bilo koji krš, pa kukaj i razbijaj glavu. Shvatite da niko nikoga ne tuče bejzbol palicom po glavi da kupi nešto. TI (ja, bilo ko na ovom svijetu) odlučuješ za šta ćeš da daš svoje novce koje si manje ili više krvavo zaradio. Ako ti se nešto ne sviđa, ima manu, fali ti nešto - nemoj da kupiš! Toliko je jednostavno.

Hodamo po ivici teme. Tema je, kao što naslov kaže, a ne još-jedno-u-nizu-apple-vs-the-world-prepucavanje.

Pa uvek su oni koji kupuju jeftine stvari imali potrebu da to opravdaju :d Ja ne vidim da iko pravda cenu Maca ili uopshte pricha o Macu u PC threadovima :)

Evo i moj P(r)C je udomio snow lea ;) Morao sam da promenim plocu. Uzeo sam P5Q D Turbo. Lepota ove p5q serije je to sto uglavnom sve radi out of the box. Detalje instalacije moram da preskocim posto mi je prijatelj to sredio. Uglavom, zezali smo se oko drajvera dok nismo provalili da vecina nije potrebna posto je ploca veoma kompatibilna. Prvo je instalran 10.5 da bi mogli da vratimo sistem ako nesto zeznemo (sto smo jedno ... 10x uradili za vreme dizanja Snow-a) i onda je napravljen image koji je snimljen na USB kojim sada stalno mogu da instaliram SL ako zatreba. Makina radi kao sat! :) Od dodatnih drajvera smo morali samo da ujurimo drajver za audo chip (VIA) i za LAN prikljucak. Power menagment radi full, aplikacije rade full itd.

Jedino sto je cudno je to sto mi je masinu prijavio kao iMac a ne kao mac pro? Jel' neko zna zasto se to desilo?

A na pitanje zasto sam stavio hackintosh... pa zbog veceg diska, mnooogo vise ram-a i uskoro quad core-a ;)

Verovatno sada kako su se pojavili Quad core iMacovi, sve Hackintoshe možda klasifikuje u tu grupu.
Ovaj odgovor ti zvuči kao da na PC-u nisi mogao da imaš veći disk, više RAM-a i drugi procesor :d
Porediš ga ustvari sa nekim iMacom?

Nazad
Vrh Dno