Šta je novo?

Problem s TP-Linkom!

ljuban

Cenjen
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poena
159
Naime uzao sam doticni AP, upgrade-ovao firmware i radio je jedno vreme ok medjutim pojavio se problem da ne mogu da otvorim njegova podesavanja u exploreru (http://192.168.1.1) i pojavila se ikonica gde pise limited or no connectivity... AP radi ...tj sve lampice na njemu svetle kao sto bi trebalo...
Imali mu pomoci???
Hvala unapred!

Imam isti ovaj problem s istim modelom TP-Linka (TL-WA501G, samo bez nadogradnje firmwarea) i resetovanje na fabrička podešavanja po gornjem uputstvu mi je pomoglo da pristupim ruteru preko 198.162.1.1. Sad je vidljiv, ali neupotrebljiv za konektovanje jer se ne sećam kako je bio podešen. ADSL hvatam preko SezamPro rutera iz kog mi jedan LAN ide u kućni komp a drugi u TP-Link. Sada kad ubodem oba LAN kabla, gubi mi se ADSL, tj. lampica treperi a WAN je prazan. Resetovao sam i ADSL ruter, uneo ponovo user, pass i ostalo ali i dalje se negde sukobljava s TP-Linkom. Šta da mu radim da ponovo sve proradi?

To je jasno, ali kako se to radi? Ne znam kako da uklopim setovanja na adsl ruteru i tp-linku? Za ovaj kućni komp mi je ok da ručno namestim IP, ali mi je potrebno da bilo koji laptop može da se konektuje na tp-link tako da mu se automatski dodeljuje adresa. Oba rutera su mi trenutno na fabričkim podešavanjima. Kad pouključujem DHCP na oba, više ne mogu da pristupim tp-linku bez hard reseta?

A da kojim slucajem i ruter i AP nemaju defaultnu IP adresu 192.168.1.1 pa tu dolazi do konflikta ?

Mislim da bi trebalo ovako da uradis :

U koliko si resetovao AP na fabricka podesavanja njegova IP adresa je vracena sa podesene na 192.168.1.1 . Tu IP adresu ima i ADSL ruter kojeg koristis i tu najverovatnije dolazi do konflikta .
Iskljuci AP sa rutera pa ga spoji mreznim kablom sa racunarom. Na mreznom adapteru racunara podesi rucno IP adresu 192.168.1.50 sa subnet maskom 255.255.255.0 . Nakon toga u browseru kucaj 192.168.1.1 i konektovaces se na AP.
Unesi username admin i password admin.
Nadji (u APu) opciju Network. Type postavi na Dynamic da bi dobio IP i parametre od ADSL rutera.

Dalje otici u Wireless . Wireless settings podesiti ime SSID (kako ce se videti AP kod wireless pristupa), zemlju i kanal postavi na 11.
Otici u wireless mode i tamo kliknuti na Access point i cekirati Broadcast SSID.

Sledeca je stavka DHCP. Opcija DHCP settings disejbluj DHCP server.
Izaci iz podesavanja i AP mreznim kablom povezati sa ADSL ruterom. Nakon ovoga bi AP (a i ostatak mreze) trebao da proradi.

Isprobaj ovako pa javi da li radi .

Uradio sam sve što si rekao i ne vredi, kad ubodem AP u ADSL ruter, izgubi se WAN, i to toliko da se ne vraća bez resetovanja kompa i rutera. Inače adresa rutera mi je po defaultu 10.0.0.2 i to ne diram, DHCP je uključen, adress pool selection podešen na system allocated. Kada na mrežnom adapteru ručno stavim IP i subnet mask da bih mogao da pristupim AP-u, nakon toga više nema šanse da se konektuje na ruter pa moram da vratim na automatsko. Biće da je problem ipak u ruteru?

E i šta ti znači "zemlju i kanal na 11"? Kanal jeste 11, a zemlja je defaultna (US jer nema Srbije).

Sad ništa ne kapiram. AP i nije 192.168.1.1, setovan je na dynamic da bi mu ruter dodeljivao IP (kao u što je Yellow Pinky savetovao). Nakon što ga podesim na taj dynamic više ne mogu da mu pristupim jer ne znam koja mu je adresa pa mora hard reset.

Dakle pitanje je kako podesiti ruter i AP a da pritom jedan od računara ima fiksnu adresu na ruteru (na njega je povezan LANom)?

Poslednja izmena:
Sad ništa ne kapiram. AP i nije 192.168.1.1, setovan je na dynamic da bi mu ruter dodeljivao IP (kao u što je Yellow Pinky savetovao). Nakon što ga podesim na taj dynamic više ne mogu da mu pristupim jer ne znam koja mu je adresa pa mora hard reset.
A zasto bi zeleo da mu pristupis? AP je vec podesen. A mozes da pingujes adrese pocev od 10.0.0.3 na dalje i tako napipas koju adresu je dobio AP.
Mozes i da koristis neki IP scanner koji ce to automatski da ti odradi.

Dakle pitanje je kako podesiti ruter i AP a da pritom jedan od računara ima fiksnu adresu na ruteru (na njega je povezan LANom)?
Zbog cega ti treba fiksna adresa na racunaru?
U network properties mozes da podesis adresu koju zelis da ima tvoj racunar. Da bi sve bilo po PS-u, izabrana adresa mora biti iz istog mreznog opsega kao i adrese rutera i AP-a, ali i van DHCP adresnog pool-a koji je definisan na serveru.

A zasto bi zeleo da mu pristupis? AP je vec podesen. A mozes da pingujes adrese pocev od 10.0.0.3 na dalje i tako napipas koju adresu je dobio AP.
Mozes i da koristis neki IP scanner koji ce to automatski da ti odradi.

Ma ne moram, nisam mogao ni pre dok je kako-tako funkcionisao i to je ok. Samo kažem da AP, ako mu već ruter dodeljuje IP, adresu dobije iz pravog opsega (10.0...) . Tako bi trebalo, zar ne?

Zbog cega ti treba fiksna adresa na racunaru?
U network properties mozes da podesis adresu koju zelis da ima tvoj racunar. Da bi sve bilo po PS-u, izabrana adresa mora biti iz istog mreznog opsega kao i adrese rutera i AP-a, ali i van DHCP adresnog pool-a koji je definisan na serveru.

Treba mi radi preusmeravanja portova kod torenata i ostalog. Stvar je u tome da koju god da odredim ručno (po PS-u), ruter izgubi WAN i u konekciji mi stoji "unidentified network". Na mrežnom adapteru su po defaultu čekirana oba TCP/IP-a (Win 7), ja sam sva podešavanja menjao na v4. Da ovaj drugi možda ne pravi problem?

Ma ne moram, nisam mogao ni pre dok je kako-tako funkcionisao i to je ok. Samo kažem da AP, ako mu već ruter dodeljuje IP, adresu dobije iz pravog opsega (10.0...) . Tako bi trebalo, zar ne?
Aha.

Treba mi radi preusmeravanja portova kod torenata i ostalog.
Onda je najlakse da iskljucis DHCP i rucno podesis sve adrese u mrezi. Ne zaboravi da treba da setujes i Default gateway. I DHCP server address.

Stvar je u tome da koju god da odredim ručno (po PS-u), ruter izgubi WAN i u konekciji mi stoji "unidentified network". Na mrežnom adapteru su po defaultu čekirana oba TCP/IP-a (Win 7), ja sam sva podešavanja menjao na v4. Da ovaj drugi možda ne pravi problem?
Ovde mi nista nije jasno. Sta tacno znaci: "Ruter izgubi WAN"?

Onda je najlakse da iskljucis DHCP i rucno podesis sve adrese u mrezi. Ne zaboravi da treba da setujes i Default gateway. I DHCP server address.

Samo za ovaj moj komp mi treba fiksni IP, a osim njega tu defiluje nekolicina laptopaša kojima se ne bi dalo da podešavaju ili da im neko podešava mrežu. Al ajd nije strašno ni ako nema te fiksne adrese, samo kad bi uopšte proradio AP?

Ovde mi nista nije jasno. Sta tacno znaci: "Ruter izgubi WAN"?

Da je WAN polje odjednom prazno, tj. pukne veza i ne može da se uspostavi dok ne vratim na automatsko dodeljivanje adresa.

Rekoh već da nema. Nebitno, problem ustanovljen i rešen hirurški...

Vrh Dno