Šta je novo?

Asus 5770 - spori 2D?

Nisam, u principu retko ponovo instaliram sistem (7-ca je zamenila XP koji je radio ... pa jedno 3 godine), mrzi me opet sva ona sitna podešavanja plus opet sav softver plus i njegova podešavanja. Možda za vikend probam da instaliram na novoj particiji samo da vidim kako se ponaša nov sistem.

Uzgred, 2 stvari: prvo, stavio sam za probu onaj 10.3 preview jer sam video da ima i noviju verziju 2d drajvera. Rezultat: ništa se nije promenilo osim što mi je katalist potpuno zasiveo ceo tab sa overklokingom (ne žalim se, nebitno mi je). Druga stvar: bio sam kod šuraka skoro, čovek ima Win 7 x64, Safir 4850, recimo 9.10 drajvere (otprilike, kaže da ih ne menja, igra samo Civ 4 i GTA i to mu je ok) i kod njega desktop radi savršeno.

Za ostale učesnike u temi ... ne stižem da se igram bog-zna-koliko ali ova kartica tu nema nikakvih problema! Znači ako je to razlog za kupovinu, mislim da je sasvim OK gledajući i cenu i konkurenciju. Što se mog problema tiče - možda je samo moj (zato sam i pitao ovde za iskustva), tako da opet ne bih želeo da se uzima kao presudan razlog za NE kupiti karticu (ili ATI u globalu).

:trust:

Cekaj bre ti nisi ni pokusao reinstalaciju sistema, a zalis se da ti ne radi??? :wall:

No koment.

@Zeljko bitno da si ti pojurio odmah da kritikujes ATI, da ATI je kriv sto neko ne zna da treba da reinstalira OS u odredjenim situacijama.

Cekaj bre ti nisi ni pokusao reinstalaciju sistema, a zalis se da ti ne radi??? :wall:

No koment.

@Zeljko bitno da si ti pojurio odmah da kritikujes ATI, da ATI je kriv sto neko ne zna da treba da reinstalira OS u odredjenim situacijama.

Vidi ako je sistem OK promena GPU nikako ne zahteva reinstalaciju bar kod NV-a, za ATI znam da se svasta desava bas zbog "problematicnih" drivera i moguce da reinstalacija pomogne sto samo ide teret ATI-ju....
Kod NVa sa updatom graficke samo je potrebno updatovat driver i u 99% slucajeva sve funkcionise OK, za ATI bi trebalo da je isto ali iskustvo nam govori da nije bas tako i da su problemi prilikom upgrada kod ATI-a cesci

No koment.

Pa izvini, ali jednom sam samo preinstalirao sistem nakon promene hardvera i to je bio WinXP a menjao sam sa Atlona x64 na Intel C2D. Ne vidim nikakav razlog da bi promena grafičke karte zahtevala reinstalaciju sistema?!? Izgleda da ne vidi ni M$ jer u Win7 možeš da promeniš video drajver bez restarta sistema (kao recimo da je mrežni u pitanju), samo blinkne u nekom momentu.

Možda sam doduše ja razmaženi korisnik jer su i Debian i FreeBSD butovali i radili bez intervencija čak i tada kad sam ploču menjao (naravno, root i jednog i drugog je i bio i ostao na PATA disku) ,)

Rekao sam da ću probati novu instalaciju sistema samo sa novim drajverom kad budem imao vremena (valjda za vikend) ali ako promena grafike zahteva reinstalaciju sistema - to smatram krajnjim bezobrazlukom prema korisnicima (svejedno ko je kriv M$ ili ATI).

Vidi ako je sistem OK promena GPU nikako ne zahteva reinstalaciju bar kod NV-a, za ATI znam da se svasta desava bas zbog "problematicnih" drivera...

...nisu samo driveri problematicni, nego i postavka u biosu kod velikog broja primeraka, regulacija napona, regulacija venta, powerplay...i jos kad se doda katalist i driveri aauu muke.... Mnogi rese problem kao ja(ili mi neko drugi resi, MSI afterburner i ekipa iz rive kojima kapu skidam) samo podizanjem napona u 2d i 3d na 1.2V i pronalazenjem drivera na kom nemam problema (za sad), ali mnogi i ne uspeju da rese svoje probleme.
Po meni bitno je da se zna za ove ati probleme i da se zna da za nvidiu treba izdvojiti 50-100 evra vise za iste performanse , pa ko voli nek izvoli... 🙂
^ja kad sam uzimo ati npr. ovo gore nisam znao...znao sam da je jeftinija. Sad znam i zasto.

i jos da dodam ... Kad sam uzimao kartu bila je varijanta da li da uzmem ovu ili 9800gt/gtx . Po klipovima gamepleyova na youtube vidim da nisam pogresio...🙂

Poslednja izmena:
Vidi ako je sistem OK promena GPU nikako ne zahteva reinstalaciju bar kod NV-a, za ATI znam da se svasta desava bas zbog "problematicnih" drivera i moguce da reinstalacija pomogne sto samo ide teret ATI-ju....
Kod NVa sa updatom graficke samo je potrebno updatovat driver i u 99% slucajeva sve funkcionise OK, za ATI bi trebalo da je isto ali iskustvo nam govori da nije bas tako i da su problemi prilikom upgrada kod ATI-a cesci

bas imas "cvrste" stavove🙂 ali svako ima prava na svoj stav....
generalno nema potrebe za reinstalacijom win nakon promene grafike(vise puta sam probao, cak i varijanta ati-nvidia pa opet ati , ili obrnuto i nisam imao problema ni sa ati ni sa nvidia-om).. Generalizacije "ati drajveri" ne valjaju je nesto sto je mozda bilo istina pre vise godina, ali sada sigurno ne.

@uruk
izmedju 4770 i 9800gtx ja bih pre uzeo 9800gtx( u stvari ~ 8800gts g92) jer bi ona trebala da bude u rangu sa 4850😛

generalno nema potrebe za reinstalacijom win nakon promene grafike(vise puta sam probao, cak i varijanta ati-nvidia pa opet ati , ili obrnuto i nisam imao problema ni sa ati ni sa nvidia-om).. Generalizacije "ati drajveri" ne valjaju je nesto sto je mozda bilo istina pre vise godina, ali sada sigurno ne.

@uruk
izmedju 4770 i 9800gtx ja bih pre uzeo 9800gtx( u stvari ~ 8800gts g92) jer bi ona trebala da bude u rangu sa 4850😛

Naravno da nema potrebe da se reinstalira sistem ako ti sve radi kako treba, ali ako ti ne radi onda je druga prica, medjutim on je Nvidiu zamenio ATI grafikom, koja je jos pride i DX11, mora da ima srece pa da mu sve radi kako treba, pogotovu sto ko zna koliko fura taj sistem i sta je sve instalirao itd, itd...

Sto se tvog izbora grafike tice, pa ta graficka jeste brza 5-10%, ali trosi i greje se kao dve 4770, pa sad kome je sta milije.

Ja sam uvek za kompletan reinstal kada se menja grafika, nebitno da li ima ili nema problema, to treba uraditi da bi u startu imao maksimalno brzu masinu.

Ko ima vremena da se zeza oko reinstalacije i ako misli da ce imati neki dobitak sa "cistim" sistemom (a imace, svakako, ne obavezno samo u grafickom "domenu"), go for it.

Evo ja predjoh (silom prilika) sa 9800gt na integrale hd3200 bez reinstalacija naravno, i nikakvih problema nema ni u 2D ni u 3D sa Catalyst-om 10.2, niti u XP SP3 niti u Seven x64...cak sam prijatno iznenadjen kako su napredovale integrisane karte poslednjih godina...sve radi odlicno, svaku igru je barem pokrenuo (bfbc2 recimo od novijih), i nisam imao ni najmanje sumnje u to da je sve vec odavno ispeglano vezano za ATi drajver...znam ih jos iz mnogo "problematichnijih" ati- drajverskih dana (recimo od 9000pro), a i ta karta mi je pruzala u svoje vreme puno zabave i uzivanja u gejmingu i radu u 3D, mnogo vise od nekakvih problema i grcenja oko namestanja/nalazenja drajvera

Da ne pricam da sam odusevljen da ova integralka radi bez secanja pri realtime rotaciji dela/sklopa u profi OpenGL aplikacijama tipa Catia v5r19, Unigraphics NX 7, SW, Pro/E sto je npr na 690G chipsetu znalo da bude prilicno problematicno

Na kraju krajeva, ne vidim sta je problematicno sacekati 10.4 ili 10.5 ako ce resiti taj problem u 2D sa iscrtavanjem prozora ako stvarno postoji na svim 5xxx kartama

Nemam ja tvrde stavove ali srecem vise problema sa ATI-em, sto potvrdjuje i broj problema na forumu kad znamo da su se do sad NV karte kupovale vise od ATI-a, sto se donekle menja sa 5xxx serijom u visem segmentu...

Jednostavno ATI full znaci kontrol centar i ostalo nemam oci da vidim zbog vise razloga:
1. radim na terenu pa kad cekas instalaciju drivera 20min (full sa CD-a) smuci ti se
2. control centar zahteva NET framework
3. NV po meni ima sve lepse integrisano tako da instalacija NV drivera sa Control centrom, Physix-om traje, Cuda podrskom ~30 sekundi

Ko ima vremena da se zeza oko reinstalacije i ako misli da ce imati neki dobitak sa "cistim" sistemom (a imace, svakako, ne obavezno samo u grafickom "domenu"), go for it.

Na kraju krajeva, ne vidim sta je problematicno sacekati 10.4 ili 10.5 ako ce resiti taj problem u 2D sa iscrtavanjem prozora ako stvarno postoji na svim 5xxx kartama

Slažem se jer iskreno i nemam izbora :d Temu sam započeo jer nigde na netu nisam našao odgovor a na nekoliko foruma sam video pitanja sa identičnim problemom. Nisam želeo da započinjem flame, nadam se da me niko tako nije ni shvatio. Ako nema druge, čekaćemo drajvere. Probaću novi sistem za vikend. Hvala korisniku "nadrealista" za linkove, probaću nadam se večeras. U svakom slučaju, postovaću da li je nešto od svega dovelo do promene.

I sta bi jesu li catalisti 10.4 resili spor 2D (sa ukljucenim aerom) kod Windows-a 7

I sta bi jesu li catalisti 10.4 resili spor 2D (sa ukljucenim aerom) kod Windows-a 7

Pa, i da i ne. Što se tièe onog šta su popravili evo rezultata iz Tom's 2D Bench v1.04 aplikacije:

BENCHMARK: DIRECT DRAWING TO VISIBLE DEVICE

Text: 34176 chars/sec
Line: 29155 lines/sec
Polygon: 1361 polygons/sec
Rectangle: 5496 rects/sec
Arc/Ellipse: 2809 ellipses/sec
Blitting: 5685 operations/sec
Stretching: 537 operations/sec
Splines/Bézier: 3831 splines/sec
Score: 941

Text: 38462 chars/sec
Line: 54885 lines/sec
Polygon: 9681 polygons/sec
Rectangle: 6171 rects/sec
Arc/Ellipse: 8182 ellipses/sec
Blitting: 6464 operations/sec
Stretching: 517 operations/sec
Splines/Bézier: 34638 splines/sec
Score: 1681

Text: 39124 chars/sec
Line: 55991 lines/sec
Polygon: 11919 polygons/sec
Rectangle: 6098 rects/sec
Arc/Ellipse: 8123 ellipses/sec
Blitting: 6455 operations/sec
Stretching: 594 operations/sec
Splines/Bézier: 34329 splines/sec
Score: 1729

BENCHMARK: DIB-BUFFER AND BLIT

Text: 30285 chars/sec
Line: 84459 lines/sec
Polygon: 16769 polygons/sec
Rectangle: 1912 rects/sec
Arc/Ellipse: 23234 ellipses/sec
Blitting: 8157 operations/sec
Stretching: 797 operations/sec
Splines/Bézier: 35958 splines/sec
Score: 2083

Text: 32300 chars/sec
Line: 90799 lines/sec
Polygon: 18411 polygons/sec
Rectangle: 2147 rects/sec
Arc/Ellipse: 25536 ellipses/sec
Blitting: 9614 operations/sec
Stretching: 668 operations/sec
Splines/Bézier: 37965 splines/sec
Score: 2238

Text: 32279 chars/sec
Line: 90307 lines/sec
Polygon: 18445 polygons/sec
Rectangle: 2137 rects/sec
Arc/Ellipse: 25445 ellipses/sec
Blitting: 9617 operations/sec
Stretching: 873 operations/sec
Splines/Bézier: 38023 splines/sec
Score: 2255

Prvi rezultat je sa verzijom 8.703rc2 (imao sam je u vreme poèetka diskusije). Drugi rezultat je sa verzijom 8.73/v10.3. Ako nekom deluje èudno, to je ona verzija "10.5 beta" za koju je neko kaèio link ovde na forumu pre otprilike mesec dana (kada još nije ni 10.3 bila zvanièna). Poslednji rezultat je sa 10.4 WHQL skinutim sa ATI sajta.

Vidi se (bar po ovim testovima) da je ATI stvarno nešto i uradio po pitanju 2D. Meðutim, moj problem (sporo iscrtavanje u Services MMC ili samom ATI CCC na primer) je ostao. Upravo sam proverio, kod moje supruge na laptopu sa 9500M services štuca otprilike isto. E sad to je laptop, iskreno nisam oèekivao to na desktopu, tako da je verovatno problem u mojoj instalaciji Windowsa. Videæu jednog dana kad ga reinstaliram 😉

Znaci samo su dodatno optimizovali 2D akceleraciju..... resenja nema jer je 5xxxx serija osakacena za taj deo na ustrb boljih 3D performansi i manjeg cipa... eto samo jedan od razloga zasto je Fermi veci chip....

Znaci samo su dodatno optimizovali 2D akceleraciju..... resenja nema jer je 5xxxx serija osakacena za taj deo na ustrb boljih 3D performansi i manjeg cipa... eto samo jedan od razloga zasto je Fermi veci chip....

Da da, bas to.
Ja imam special edition sa 500 mil tranzistora vise pa nemam nikakav problem sa 2D.

Da da, bas to.
Ja imam special edition sa 500 mil tranzistora vise pa nemam nikakav problem sa 2D.

Imas testove za 2D akceleraciju poteraj pa dokzi suprotno, niko ti ne veruje na rec...., imas i test na toms hatdware situ pa i njima dokazi da nemaju pojma o cemu pricaju kao i svim korisnicima koji su se javili po forumima i uocili "teze" oucljivu anomaliju......

Imas testove za 2D akceleraciju poteraj pa dokzi suprotno, niko ti ne veruje na rec...., imas i test na toms hatdware situ pa i njima dokazi da nemaju pojma o cemu pricaju kao i svim korisnicima koji su se javili po forumima i uocili "teze" oucljivu anomaliju......

Ma naravno tu si zato ti kome svi veruju na forumu da nam objasnis kako nam 2D ne valja.

E sad, problem nije u igrama nego u skrolovanju prozora?!? Otvorim Services, dobijem prozor MMC konzole i lepo vidim kako crta red-po-red dok ne popuni listu. Ne-daj-bože da probam da mu menjam veličinu ... dok ga ponovo iscrta traje večnost?!?
Za ovo moram da radim testove da bih primetio?

Nemas ti meni potrebe ista da dokazes, imas i na ovom forumu par topica sa "2D" problemom sa 5xxx serijama pa njima objasni da grese a imas i test za 2D kao i review problema na toms hardwer-u kao i na brojnim stranim forumima iste zakljucke

A sta je problem s tim 2d ? Evo moj rez. sa tim benchmarkom:

Text: 49020 chars/sec
Line: 73855 lines/sec
Polygon: 13024 polygons/sec
Rectangle: 7544 rects/sec
Arc/Ellipse: 11221 ellipses/sec
Blitting: 8905 operations/sec
Stretching: 596 operations/sec
Splines/Bézier: 40683 splines/sec
Score: 2146

Text: 33113 chars/sec
Line: 121655 lines/sec
Polygon: 20168 polygons/sec
Rectangle: 2430 rects/sec
Arc/Ellipse: 28058 ellipses/sec
Blitting: 8506 operations/sec
Stretching: 774 operations/sec
Splines/Bézier: 42608 splines/sec
Score: 2530

Problem je taj sto se u intenzivnim 2D aplikacijama i sa ukljucenim aerom pod windowsom 7 uocava usporenje u iscrtavanju..... kompletan test imas na toms hardwer-u..... pa je tako sugerisano za intenzivne 2D aplikacije da se aero iskljuci kako bi rad u njima bio komotniji....
10.4 driver je trebao da donese resenje za ovaj problem po recima ljudi iz AMD-a......

Evo malo problem asa ATI 5xxx karticama:
ATI Sapphire 5770 Crni ekran
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=224323
problem bio sa RAM memorijom
temperatura i brzina ventilatora na 5770
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=227606
ovde i nije bilo problema
ATI HD 5xxx serija problem sa klokovima
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=229858
problem u kodeku
Powercolor 5770 temperatura ?
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=230620
covek dotezao srafove na cooleru
pitanje vezano za šarene ekrane na ATI modelima
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=230012
koliko sam rzaumeo neispravna karta otisla na zamenu
5750 XFX Artifakti
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=226574
problem resen flesovanjem bios-a
5870 problem
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=228144
naduvan elektrolit na ploci
5770 problemi sa drajverima
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=222084
korisnik nije rekao da li je resio problem
Sapphire 5770-ne prepoznaje je drajver !?
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=226125
ovde i nije bilo problema

i naravno problem u ovom topiku gde bi korisnik trebao da na svez sistem instalira drajvere. Ako se problem i dalje javlja neka nosi na reklamaciju (ako nece da proba update biosa) i gotovo.
To sam nasao na prve tri strane podforuma Grafičke karte.
E sada procenite koji su to "ogromni" problemi sa ATI 5xxx serijom.

Evo moj gtx275 da uporedite

Text: 41701 chars/sec
Line: 57405 lines/sec
Polygon: 4511 polygons/sec
Rectangle: 7496 rects/sec
Arc/Ellipse: 9694 ellipses/sec
Blitting: 8134 operations/sec
Stretching: 525 operations/sec
Splines/Bézier: 32248 splines/sec
Score: 1719

Text: 29412 chars/sec
Line: 98814 lines/sec
Polygon: 16584 polygons/sec
Rectangle: 2016 rects/sec
Arc/Ellipse: 23170 ellipses/sec
Blitting: 6792 operations/sec
Stretching: 809 operations/sec
Splines/Bézier: 36523 splines/sec
Score: 2134

Poslednja izmena:
Evo citajuci ovu temu : http://www.tomshardware.co.uk/forum/274979-15-5770-problems : stekao sam utisak da je mozda problem u driverima za win7 64bit...jesi probao da instaliras recimo xp 32bit ili win7 32bit pa da vidis tu ?

Pa da si citao sve sto pise video bi da je problem samo sa Win 7 sa ukljucenim aerom... da akceleracije prvenstveno ide preko GPU-a sto se tice 2D iscrtavanja, i da cak Vista nema tih problema jer radi drukcije, XP takodje

U sustini ATI je previse zanemario 2D akceleraciju kod 5xxx serije, NV takodje je sporija u odnosu na starije generacije ali ni blizu koliko je ATI 5xxx podbacio

Da, ali svi su imali win7 x64, a neko je i napisao u toj temi da je cini se problem u drajverima za x64 verziju..pa reko da li je probao i na nekom x32 sistemu

Da, ali svi su imali win7 x64, a neko je i napisao u toj temi da je cini se problem u drajverima za x64 verziju..pa reko da li je probao i na nekom x32 sistemu

Neznam, ali AMD je priznao problem cak navodi da ga je u 10.4 driveru resio... ja koliko sam video ugrozeni su korisnici koji pod win 7 koriste adobe photoshop, corel drow itd...

http://forums.pcsx2.net/Thread-Catalyst-10-4-to-fix-slow-2D-with-Radeon-5000-series

takodje i pcsx2 emulator ima problema.... po tom2d testu izgleda da su iscrtavanje linija dosta ubrzali.... ali jos nisam nasao da je neko potvrdio da je problem 100% resen sa 10.4 driverom

Poslednja izmena:
Mora da su povecali povrsinu cipa sa novim drajverima :d

ja sam danas kupio PC 5770,bilo je white screen-ova i sivih linija ali se stabilizovalo nakon par restarta,sto se ovih 2d stvari tice tu problema nema...

win 7 64 bit u pitanju

Nazad
Vrh Dno