Šta je novo?

Blu-ray authoring...

driver

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
1,170
Prvi put ovo radim i bilo bi glupo da sve radi glatko :)

Exportovao sam video u mpeg2 program stream/1080p/25 fps i u Encore CS4 zavrshio menije i sve shto je trebalo. Za video mi stoji "don't transcode" i program mi prijavljuje da je stream bluray kompatibilan. Ali kada stavim da mi uradi disk, dobijem poruku "Bluray object -ime fajla- error: invalid format, code 14, Note: Value of FrameRateCode not supported in the BD standard". Prvo sam pomislio da ne podrzava 1080p ali mi je to chudno, stavim da uradi transcode na 1080i i kada pustim javlja mi nesto u stilu "Video je vec kompatibilan sa bluray standardom, transkodovanjem ce se izgubiti na kvalitetu".

Da li bluray uopshte podrzava 1080p ili samo 1080i (shto mi je neverovatno) i ako jeste, da li neko ima ideju o cemu se radi ?

edit: Evo vec nadjoh :) Ne mogu da verujem da bluray u PALu podrzava 25i i 50p, zar ne bi trebalo da bude obrnuto :)

http://kb2.adobe.com/cps/400/kb400777.html

Poslednja izmena:
Oko problema ce ti pomoci ovi iskusniji sa blu ray authoringom i encoreom....
moja preporuka ej multiAVCHD ...

naravno da blu ray podrzava 1080p :)

Al inace ovo sto pise na adobe sajtu nikako nije tacno ili nesto su drugo hteli da kazu sto barem ja ne vidim ...

BluRay standard je jedan i nema ko kod analogne televizije PAL I NTSC .. postoji sam HDTV .... kod analognog je bilo PAL NTSC ..
znaci moze
1080p@24p ili 1080i@60i( ovo je filds per second fild = 1/2 frame znaci to je 30 odnosno tacnije 29.97 f(rame)ps)
sa manjom rezolucijom 720p je moguce i 720p@50p

Poslednja izmena:
Mislim da blu ray ne podrzava 25p... Svi blu ray video fajlovi koje sam radio za dalju upotrebu su bili 1080p, 23.976 fps... Mozda greshim.

Poslednja izmena:
Ne podrzava naravno
maximum za 1080p je kao sto gore napisah 24p

To je problem sigurno ja nisam ni video da si napisao 25 gore ;)
Stavi 24 i morace da radi

Poslednja izmena:
Pa da, podrzava 25i u 1080 i 50p u nizim rezolucijama, shto znachi da nema nishta od 1080p za PAL, samo 1080i.

Sad sam ponovo stavio da se renderuje video i setio se da sam prvi put rucno promenio na progressive, po defaultu kada odaberem bluray stream i 25fps, on mi stavlja interlaced..

Oko problema ce ti pomoci ovi iskusniji sa blu ray authoringom i encoreom....
moja preporuka ej multiAVCHD ...

naravno da blu ray podrzava 1080p :)

Al inace ovo sto pise na adobe sajtu nikako nije tacno ili nesto su drugo hteli da kazu sto barem ja ne vidim ...

BluRay standard je jedan i nema ko kod analogne televizije PAL I NTSC ..
1080p@24p ili 1080i@60i
sa manjom rezolucijom 720p je moguce i 720p@50p

Pa shta, treba da konvertujem 25p u 24p, na shta ce to da lichi :)

Ochigledno je da postoji razlika u framerateu za PAL i NTSC, isto kao shto postoji kod HDTV standarda ili kod filmskih i digitalnih kamera. PAL je uvek 25p i 50p/i, a NTSC 24p i 60p/i.

Ako oces na blu ray u 1080p rezoluciji mora da bude 24p max :)
Brises jedan frame da bi zadrzao isti timeline ...
ili slow down za oko 4%
Koliko znam nema drugi nacin tako svi rade

Nismo se razumeli ...
Pal i NTSC za framerate i dalje postoje nevezano sta je u pitanju kao ogranicenja odnosno kao standard za fps .... (za kamerete, televizore, projetore ... tipa lupam PAL kamera je ogranicena samo na 25p) ali ne ogranicavaju blu ray ni na kakav nacin :)
Nije ko kod DVD-a da ima 2 regiona PAL I NTSC
Blu Ray ima drugaciej REgione A B C .... znaci nema ogranicenja sa PAL-om I NTSC-om postoji jedan jedini standard :)

Poslednja izmena:
Ovo su podrzane rezolucije i frameratevi, bez izuzetaka.

1080p 23.976 i 24
1080i 25, 29.97

720p 23.976, 24, 50, 59.940

576i 25

480i 29.97

Naravno postoje PAL i NTSC, ali to su samo oznake i ne odnose se na HD materijal, vec samo na SD 480i i 576i.

1080p25 jeste PAL ali nije dozvoljen na Blu-Rayu nazalost :( koristi se samo za brodcasting. Ovo je jos jedan od niz stvari gde mrtvi HDDVD standard prednjaci :)

Poslednja izmena:
Nemoj da brishesh po jedan frejm - videce se skokovi... Obichno se radi tako shto se 25 fps-a konvertuje u 24 fps, a audio se rastegne sa 25 fps na 24 fps-a i podesi se pitch da bi se kompenzovao 1 fps.

Poslednja izmena:
Pa da al ce video biti usporen za oko 4.1 % :)
Nema idealnog resena osim snimati u 24p sto tesko da moze sa PAL kamerama
Al opet potpuno si upravo kad mora da se bira da je mnogo bolje resenje slow down video i zvuka nego framedrop ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc
Tabela je tacna samo je izrazeno u fildsu kod interlaced .. 2xfilds=1 frame

dok ono sa adobe sajta nema veze sa vezom...

Poslednja izmena:
Ili jos jednostavnije, encoduj kao Interlaced, neces primetiti razliku, jel MBAFF Interlaced nece pokvariti sliku, kao klasican interlaced algoritam. Sa druge strane zapravo nece biti nekih problema.

Adobe nije u pravu zapravo ta tabela sto su oni prikazali nije dobra.

Znaci najbolje resenje sto se tice kvaliteta u ovakvim situacijama je interlaced ? (ne znam zato pitam :) )

Izrenderovao sam u 25i i sad se na buni:)

Sto se tice snimanja, mogao sam ja u 24p ali posto sam od istog materijala pravio i DVD, morao bi da bude NTSC. Znam da ce to raditi na svakom dvdu/tvu ali reko da izbegnem to i ne mislim, ali mi nije palo na pamet da pogledam sta podrzava bluray:)

Sad jos samo kad bi pre rezanja mogao da proverim da li je sve ok sa imidzom, encore ga kao pusta, ali mu ne verujem bas:)

Poslednja izmena:
E pa onda ok :)

Ako snimas samo blu ray i imas mogucnost onda 24p stavi mada moze uvek i 25i na blu ray :)

Poslednja izmena:
Je l' tih 25i na BluRay-u zapravo 50 polufrejmova u sekundi?

da

To je 50 fields u sekundi i mnogi to mesaju sa 50 fps-a

fileds nije frejm
laicki receno 2 fields-a cine jedan frejm odnosno fields je polovina frejma

znaci 50fields ili 25 frejmova u sekundi ;)

znaci
field 1 i field 2 mixuju se u frame1 ( to mixovanje se zove interlace otuda i naziv)
Sad fields nije niako isto sto i frejm jer field ne idu jedan za drugim nego se mixuju u jedan frejm..
primer sa 100fps-a
field 1 i 2
1.jpg

2.jpg

mixuju se u frame 1
1a2.jpg

I zbog toga sniamno u intelrace postoji problem sa linijama, jer field 1 i field 2 imaju 2 razlicita timestampa, znaci sniman je jedan pa posle tipa 1/50s drugi a oba se nalaze u istom frejmu koji ima jedan timestamp...
problem je pogotovu uocljiv kod promena scena , kad je timestamp1 u jednoj sceni a timestamp 2 u drugoj sceni
primer sa fps100 sajta
scene1.jpg

scene2.jpg

interlaceom nastaje jedan frejm koji izgleda ovako :
scene1_2.jpg

Poslednja izmena:
Pa valjda, cim je interlaced.

Ok, pošto sam uvek mislio da je za to oznaka 50i, al' očigledno pogrešno.

Nazad
Vrh Dno