Šta je novo?

Jobsova shamarchina Adobeu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znas kako, probaj nekad da koristis multi-quote, stedis prostor.

Komp imam prilicno dugo, i sadrzaje koje posecujem na web-u poprilicno zavise od flesa, sto se takodje moze reci za vecinu korisnika koji koriste facebook/myspace ili bilo koji drugi social networking site.

Ja znam da je ti verovatno ides na ko zna koje sajtove, cim su ti samo reklame u flesu.

Znas kako, probaj nekad da koristis multi-quote, stedis prostor.

Komp imam prilicno dugo, i sadrzaje koje posecujem na web-u poprilicno zavise od flesa, sto se takodje moze reci za vecinu korisnika koji koriste facebook/myspace ili bilo koji drugi social networking site.

Ja znam da je ti verovatno ides na ko zna koje sajtove, cim su ti samo reklame u flesu.

O cemu to prichash, o flash "igrama" ? :) Pa bolje igre imaju mobilni pre 5 godina, smeshno je kako su se standardi svega u zivotu srozali jer su se pojavile nove generacije koje nisu nishta drugo videle. O Facebooku tek necu da pricham, glavni klijenti su im oni koji su juche kupili komp pa se odushevili kako mozesh sa drugima da komunicirash shto su neki od nas radili pre 10 godina na IRCu..

I shta ti koji si OS X video na slici, radish u ovoj diskusiji ?

Komp imam prilicno dugo

Pa jeste, pun je net onih koji imaju decenije iskustva, a juche su se pojavili na forumima :d

Poslednja izmena:
...

Prvo Mac OSX je UNIX ispod haube koji kao sistem star daleko duze od npr. Windows-a i Dos-a zajedno. Ako vec chitash i citirash tudje postove sa ovog foruma trudi se da proverish to o chemu prichash. Prvo, jednom za svagda -> FLASH pravi ADOBE, znachi ADOBE ne APPLE i to je ADOBE-ova greshka shto su ga otaljali, a ne APPLE-ova. I opet ne lupetaj meni je zauzece procesora oko 15-20% u Snow Leopardu sa Safari-jem 4, a na Win-u koliko (sad opet ja chitam je oko 10% i vishe)

Care jesam li ja gore napisao da Flash pravi Apple ? Problem je u tome da je verovatno lose napisan Flash ili da je Flash dobro napisan ali da se Mac sa njim lose ponasa tipa izbaci Apple update i cilj bude da namerno lose ponasa sa Flash-om. Ja sam sad na Elitesecurity imao zauzece procesora do 5% browser FF, u pitanju je E8400, a taj na Macbook pro-u ima 50% stalno, a razlika izmedju ova dva procesora nije preterana.

Za 1000e mozes da sklopis hw kakav hoces (dobro, manje vise) i isntaliras snow lepoard bez vecih problema (ne znam dal' si uopste upoznat sa hackinosh projektom?) . Smes li sad da se kladis?

Smem, jedan moj drugar se 10 dana baktao da instalira Mac na njegov racunar, znam samo procesor i grafu Q6600 i 9600GT, posle 10 dana ga je nekako digao, pricamo mi, samo nestade covek odjednom, ja wtf, kada dolazi on i na prvu ubio mu sa Mac (kako ne zna ni on), a javio mi se sa Open Suse-a. Inace nisi mi odgovorio za iPad, nesto mi se mota po glavi da ga uzmem :).

Pozdrav!

Koliko se ja secam, Steve je izasao sa slicnim pismom koje je bilo upuceno muzickoj industriji, u kome je zagovarao ideju da muzika bude besplatna (ili nesto slicno,- vise se i ne secam).
Ma nema sta dasa je opasan, normalno je da navodi vodu na svoju vodenicu.
Meni samo smeta neiskrenost, i smatram da razlozi koje je naveo ne stoje, i da je glavni razlog manje love koja bi njemu isla u dzep.

Jer sve one hiljade i hiljade besplatnih igara sa appstore ne mogu da se mere sa flash igricama. :D :D :D jos samo da ih vidimo pa svi da pobacamo ajfone i bacimo se na igranje pravih, flash igara. :d

Znate sta otkrio sam jednu stvar, sta je u stvari poenta? Adobe u stvari hoce da progura flash na apple proizvode samo iz razloga sto hoce da naprave sto veci profit! A ne zato sto je dobar pa zeli svima da imaju svoj plugin flasha. Naivni ste vi mnogo, mene najvise nervira neiskrenost adobea barem da kaze da zeli profit a ne da radi to samo zbog nas. :)

@Driver

Da te čika čupo malo prosvetli, komp sam dobio davne 98., beše to neki laptop sa crno belim ekranom, 486 procesorom, DOS-om na sebi bez CD drajva i sa malim hardom. Najviše sam na njemu cepao igre, koje si pokretao ulazkom preko komande cd "ime igre", pa zatim naziv exe fajle.

Dial-up imam od 2000. te godine kada sam uveliko furao P2 na 266, sa sve ATX kućištem. Koliko sam samo sati proveo na zvrk.co.yu . Broadband net imam od 2004. kada sam sa ćalom ručno napravio kantenu, i povezao je preko ovislink USB stika koji je radio u 11b modu. Kad se samo setim šta je tada bio 128K net, preko mreže poznate kao "sisa net" zbog telesne težine njenog vlasnika. Sećam se da sam tada instalacijom SP2 zakrpe pokvario podešavanja za net i da se "sile" ljutio zbog toga.

A samo koliko sam sati proveo na miniclip.com i to sve sa flash player verzijom 6 dok ga je još pravila makromediJa...

A meka sam probao kao što sam i ranije rekao dva puta, nauči malo da čitaš, kao što si naučio da koristiš multi quote. Oba puta je iskustvo bilo niti smrdi niti miriše. Ništa posebno u suštini....

A sada idi malo pričaj sa ortacima preko IRC-a, jer dalje od njega nisi napredovao.

koliko smeca i gluposti od postova u ovom thredu... :smash:

@chupo..
Sve je stvar navike.

@kovac:
Razlika izmedju Mac i Windows verzije flasha je interface ka OS-u. Browseri na Windowsu (osim IE) i OSX-u koriste NPAPI interface (Netscape Plugin API) koji omogucava da napisete c/c++ plugin i samo ga kompajlirate za odgovarajucu platformu, ubacis ga u browser plugins folder i proradice.

Gde je razlika? Svaki plugin se obraca OS-u za neke usluge (npr alokacija memorije, graficke operacije, zvuk, itd..).

Cocoa je samo UI sloj u OSX-u. OSX je u sustini napisan u C/C++. Niko nije lud da kompletnu aplikaciju prebacuje na Cocoa. Dovoljno je samo UI deo. Flash kao plugin nema nikakve veze sa UI slojem OSX-a, osim sto mozda zatrazi kreiranje "prozora" od OS-a, a to je nekoliko linija code-a.

elem, yooyo, zasto kazes da je Cocoa samo UI? Koliko sam ja citao, Cocoa je sve :) - kompeltan API za sve; ima funkcije za rad sa memorijom, mrezom, copy&paste :D, open gl... right? nisam nikada nista programirao na Macu pa ne znam. btw vidim da i iz NPAPIja mozes da pozivas OpenGL funkcije a vidim da je neko imao i problema da prenese kod za NPAPI za Cocao link - stvarno me samo interesuje da sto bolje razumem problem, ne da se natezem i nastavljam ;)

Omg pomesah MAD_MUzzY i kovacm, sorry :).

@kovacm kakav je iPad, zanima me necije misljenje, a ne oni review-ovi po netu, planiram jedan da uzmem, koliko si ga platio ?

Pozdrav!

@Driver

Da te čika čupo malo prosvetli, komp sam dobio davne 98., beše to neki laptop sa crno belim ekranom, 486 procesorom, DOS-om na sebi bez CD drajva i sa malim hardom. Najviše sam na njemu cepao igre, koje si pokretao ulazkom preko komande cd "ime igre", pa zatim naziv exe fajle.

Eto resenja misterije! U 1998. si koristio DOS dok su mnogi ovde jos sredinom 80tih koristili misa, ikone i menije (ne, nisu cekali na microsoft) ;) nema veze, imas potencijal :)

Omg pomesah MAD_MUzzY i kovacm, sorry :).

@kovacm kakav je iPad, zanima me necije misljenje, a ne oni review-ovi po netu, planiram jedan da uzmem, koliko si ga platio ?

Pozdrav!

Nije los. Platio sam ga onoliko koliko pise na store.apple.com
Ovo je obican wifi model sa 32gb, uzeo sam i onu zastitnu navlaku aka drzac :)

Probao sam da uradim jb sa ovim novim Spiritom ali mi se zakucao ipad. Probacu kasnije ponovo.

Wifi signal mi je slab! Ima airport na 6m kroz jedan zid i signal je na jednoj ili dve crte od tri! Ekran je super, mozda je ceo ipad manji nego sto sam ocekivao i to je to dok ga ne jb ;)

Jel' radi flash? :D

@gile: Da bi ti osx radio najbitnija je ploca. To se prvo obezbedi pa sve ostalo (ostalo je i nebitno ...)

I meni je palo na pamet da apple mozda namerno saplice rad flash-a a onda sam se setio da me je flash i java ubijala od kad sam kupio mac-a.

@chupo: Aj procitaj samo sta si napisao i sve ce ti biti jasno :) (hint: dva puta sam koristio mac-a)

Mogao si i mene da pitas kakav je, ja ga akam vec 10+ dana.

Ne pratis po forumu ocito :D

Mali summery

- Apple ne zeli sadrzaj za ciji prikaz potrebno instalirati third-party softver, pogotvo ne u domenu multimedijalnog sadrzaja, gde ocigledno vide buducnost.
Ja vidim tri moguca razloga:
- brine ih kvalitet i optimizaovanost implementacije. Razloga itekako imaju.
- brine ih prilagodjenost konceptu platforme
- buducnost vide u npr. ubacivanju parsonalizaovanih reklama u taj sadrzaj, sto bi (delom) radili bas u samom playeru, sto ovako ne mogu da urade (ili moraju da ukljuce Adobe u pricu i daju im deo profita)
Licno verujem da su u pitanju sve tri stavke. U krajnjoj liniji, mislim da razlog i nije toliko bitan i da mozemo da se do sutra raspravljamo o tome sta se Jobsu mota po glavi.

Sta to znaci za korisnike, trenutno? Da ne mogu da na iPhone/iPad-u pristupe flash sadrzaju. Ja uglavnom mogu bez flasha, ali bih vise voleo da imam opciju da ga aktiviram, ako/kada mi bas zatreba. Neka je veci deo vremena flash sr*nje, nek zaglupljuje, blokira, srce bateriju, unistava experience, i nek je veci deo vremena blokiran. Al' bi bilo mnogo bolje da kad zatreba mogu desni klik i enable flash.

Dugorocno, nisam siguran da Apple moze sam da ubije flash. U saradnji sa MS-om, mozda. Sta gubimo -rekao bih nista, ukoliko HTML5 pruzi potpuno adekvatnu zamenu uz mogucnost da svako napise svoj player uz maksimalno koriscenje platforme.

Ne moze sam Apple da se izbori protiv Adobe-a, Microsoft je po mom misljenju dosta mocniji od Apple-a i mogao bi lagano sam da se izbori protiv Adobe-a.

@kovacm

Hvala na info-u, videcemo kakva ce mu cena biti kod nas kada se pojavi :), jedino mi se cini da je 16GB / 32 GB malo prostora.

@mad muzzy

Veoma mali broj ljudi zna sta se tu desava i sta ce se desavati, tako da je po meni celo ovo nase naglabanje ovde glupost :), da Apple Adobe-u pare da se smiri pa da vidis kako ce da izadje Flash za iPad i iPhone u rekordnom periodu :).

Pozdrav!

mogu samo da zamislim kovacm-a i ostatak ekipe sta bi pricali da recimo flash radi super na macos-u a katastrofalno na windowsu, i onda ga m$ blokira a ballmer krene sa nekim lame objasnjenjima zasto su to uradili..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno