Šta je novo?

Upotreba web kamere na 1024/128 kbps paketu?

Roy Jones Jr.

Čuven
Učlanjen(a)
11.01.2003
Poena
645
Razmisljam da uzmem web kameru kako bih je koristio sa Skype-om, ali me brine mali upload od 128 kbps pa me interesuje da li ce on predstavljati problem? Ipak je to svega 16kB u sekundi, zvuk uzima verovatno par kB pa na kraju za video signal verovatno ostane max 10kB. Kakva su vasa iskustva i sta mogu da ocekujem posto sigurno necu uzeti brzi paket samo zbog toga, a ne bih da uzimam kameru ako to nece raditi kako treba. Tnx.

Ne bi trebao da bude problem, mada se opet ne moze ni ocekivati 100% tecni stream.
To je ip kamera koja ce sama da prilagodi sliku kvalitetu linka. Opet, ima i bufere koje puni pa je i tu neka usteda.

U globalu trebalo bi da je dovoljno za komotan video chat, uz povremena seckanja ali retka bas.

Uzimaj slobodno ja imam 1mb adsl sve fura i radi bez problema naravno nemoj da se otvaras za neke skupe modele web kamera jer ce sama veza da ubije kvalitet slike osim ako ne nameravas da snimas neki home video pozz

a malo poshalice,

sta te briga za mali upload, drugi ce tebe da vide losije, ti ces njih da vidis super

:p

Hvala na brzim odgovorima. Sto se tice izbora, bas zbog toga sto ce mi sluziti iskljucivo za video chat nisam ni planirao da idem preko 20e. Pretpostavljam da ce zbog niskog upload-a za tu namenu biti potpuno nebitno da li je kamera 0.3, 1 ili 2 megapiksela ili mozda ipak treba dati prednost vecem MP-u eventualno zbog nekog buduceg povecanja brzina paketa?

a malo poshalice,

sta te briga za mali upload, drugi ce tebe da vide losije, ti ces njih da vidis super

:p
Na zalost nije bas tako zbog specificnosti situacije jer osoba sa kojom cu biti intenzivnije u kontaktu ima isti paket kao i ja :) Zato gledam da se malo vise raspitam pre kupovine jednog para kamera cisto da sve to ne ispadne na kraju bacanje para.
:wave:

A4 kamerice su oko 1600din to je najprimerenije tvojim potrebama, uzmi iskljucivo USB model preko koga ide i mic da se nezezas sa vise kablova.

Pretpostavljam da ce zbog niskog upload-a za tu namenu biti potpuno nebitno da li je kamera 0.3, 1 ili 2 megapiksela ili mozda ipak treba dati prednost vecem MP-u eventualno zbog nekog buduceg povecanja brzina paketa?

Video snimci su izraženi u rezoluciji npr. 640x480, dok je za fotografiju bitno pikseli npr. 3mpx 4mpx.

Praksa mi je pokazala da na 128kbit/s, 640x480 u 30fps slanje je nemoguća misija (skype automatski spusti na 15fps ili na 320x240 u 30fps).

Na 256kbit/s 640x480x30fps fercera bez problema...

Poslednja izmena:
Meni sa 1mb/128kb ADSL Skype prekida sa prenosom slike nakon kreceg koriscenja web kamere. Obori kvalitet slike na low i na kraju pokaze da je link loseg kvaliteta i nakon toga dolazi do pucanja prenosa slike dok se prenos glasa nastavlja. Koristim Prestigio 2mpix web kameru.

isto je to bre, axb=c
Upravo sam na to mislio. Na osnovu onoga sto je M_M napisao ispada da je 0.3mpx (640*480/1024*1024=0.3mpx) i vise nego dovoljno za upload do 256kbps. Naravno valjda ce se stvari pomeriti na bolje uskoro po pitanju upload-a, a i cenovna razlika izmedju web kamera od 0.3 i 1.3 ili 2 mpx nije velika pa nije problem dodati za jacu.

Meni sa 1mb/128kb ADSL Skype prekida sa prenosom slike nakon kreceg koriscenja web kamere. Obori kvalitet slike na low i na kraju pokaze da je link loseg kvaliteta i nakon toga dolazi do pucanja prenosa slike dok se prenos glasa nastavlja. Koristim Prestigio 2mpix web kameru.
Upravo ovog sam se plasio. Kako resavas taj problem? Inace bas sam bacio oko na taj Prestigio jer mi deluje kao bestbuy, ako nije problem napisi svoje iskustvo u ovom topiku cisto da ne sirimo diskusiju oko toga ovde, tnx.

Upravo sam na to mislio. Na osnovu onoga sto je M_M napisao ispada da je 0.3mpx (640*480/1024*1024=0.3mpx) i vise nego dovoljno za upload do 256kbps. Naravno valjda ce se stvari pomeriti na bolje uskoro po pitanju upload-a, a i cenovna razlika izmedju web kamera od 0.3 i 1.3 ili 2 mpx nije velika pa nije problem dodati za jacu.

Upravo ovog sam se plasio. Kako resavas taj problem? Inace bas sam bacio oko na taj Prestigio jer mi deluje kao bestbuy, ako nije problem napisi svoje iskustvo u ovom topiku cisto da ne sirimo diskusiju oko toga ovde, tnx.
Ovu racunicu bas i nisam shvatio, valjda nisi probao da poredis broj pixela i kbps?

^
Pa u smislu da ako 128kbps upload jedva izlazi na kraj sa 640x480 tj. 0.3mpx u 15fps kapiram da ce sa 1280x1024 sto mu dodje 1.3mpx ici jos teze tj. nece ici nikako sa tim upload-om, ali jednog dana kada upload dignu na recimo 512kbps ili cak 1mbps to ce moci da se iskoristi. Valjda je logika ispravna :)

^
Pa u smislu da ako 128kbps upload jedva izlazi na kraj sa 640x480 tj. 0.3mpx u 15fps kapiram da ce sa 1280x1024 sto mu dodje 1.3mpx ici jos teze tj. nece ici nikako sa tim upload-om, ali jednog dana kada upload dignu na recimo 512kbps ili cak 1mbps to ce moci da se iskoristi. Valjda je logika ispravna :)
Pa da, ali u mnogome zavisi od brojnih drugih cinilaca, napr. kakav codec se koristi za kompresiju, da li je YUV ili nesto drugo isl. Nista se ne salje ne kompresovano, sve se prvo sazima dobro... tako da rezolucija ne mora nuzno u znacajnoj meri da utice linearno na badwidth.

Izgleda da moja web kamera ima neki defekt. Od kada sam je pre 2 nedelje kupio nisam stigao da proverim zasto se desava pucanje veze pa sam to sada ucinio i koliko mogu da vidim kamerica 2/3 ukupnog broja frejmova dropuje. To je moguc razlog zasto mi dolazi do pucanja video veze i da brzina moje ADSL konekcije nema nikakve veze sa prethodno navedenim problemom.

na ovom linku

Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=1PVnKhpPJ4Y

mozes videti kako radi prestigio pwc2 kada radi kako treba.

Poslednja izmena:
Ko zauzima manje bandwidth-a Skype ili Google talk?

Vrh Dno