Šta je novo?

Cuvajte se kineza

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poena
1,205
Posto radim u prod mob telefona i u sklopu nje imamo i servis,nije da ne znam kako koji fon treba da izgleda.I pre neki dan donese lik da se popravi displej na 5310 i ja onako u trku primim fon i idemo dalje...posle pola sata uzmem ga da ga odnesem kolegi majstoru i nekako mi "skripi" u ruci..malo bolje pogledam vidim "razvaljen",garant zato...al opet mi nekako cudan...otvorim kad ono kinez...odlicna kopija...
Ne bih ni obratio paznju da mi do danas nisu stigla jos dva takva,a placeni ko original...Evo i slika,mada je ovaj losiji,prvi je bio ko original:

Cak su i Nokia zvukovi ubaceni ali za iskusno oko meni i kvalitet rezolucije otkriva da je laznjak...ali za prosecnog korisnika je original...

Cak se i N97 pojavio,laznjak naravno,neki lik doneo iz Nemacke,neverovatno kako je kopiran,kako harver tako i softver.Covek danas dosao sa zalbom da ne radi GPS..kojeg naravno ni nema,osim aplikacije koja ne radi nista...nije rekao koliko ga je platio,ali po izrazu lica nije malo...Jako obratite paznju pri kupovini,mislim na manje iskusne...

Tip: Za pocetak, proverite da li telefon ima mogucnost za dve kartice. Ako ima, a nije Samsung :)D), nije original.

Na poslednjoj slici se lepo vidi da telefon ima lezista za dve kartice, kao i da ima dva IMEI broja (tipicno za kineze).

Tip: Za pocetak, proverite da li telefon ima mogucnost za dve kartice. Ako ima, a nije Samsung :)D), nije original.

Evo, moj telefon ima dva SIM slota, a ne pise Samsung = nije original? :smoke:
Sta, samo Samsung pravi telefone koji rade sa 2 SIM kartice istovremeno?

Htedoh reci: kopije su po pravilu daleko jeftinije od originala, na koga podsecaju samo fizickim izgledom i (uglavnom) laznim specifikacijama. Softver originala i kopije su nebo i zemlja. Za te jeftine telefone se zalete lakomi, glupi i neinformisani ljudi, aka ovce.
Glupo je da fudujete po forumu, zato sto su pomenuti telefoni tj. "kopije", veoma dobre naprave za ulozeni novac. Evo, vec mesec dana edukujem clanove benchmark foruma o tome, sa velikim predrasudama ljudi gledaju na sve to. Nisam znao da je ova zajednica toliko konzervativna.:cigar:

Tacno,zato sam i slikao da se vidi razlika.Mada recimo onaj N97 nije bio dual sim,nesto su se kinezi okurazili kad vec tako smeju da kopiraju...
Ranije se lakse uocavala razlika i bez otvaranja,ali u zadnje vreme se pojavljuju sve bolje i bolje kopije...sto veliku vecinu ljudi prevari...
Meni je najinteresantnije da kad pitam ljude odakle vam ovaj telefon svi kazu "dobio sam..." :)

qazqaz,nije poenta u predrasudama,vec u tome sto ljudi (ne uvek) plate cenu kao da je original.Meni je tih ljudi zao.Ne bih voleo tako licno da prodjem pa ako mogu spreciti koliko toliko sto da ne...

Inace smo imali u radnji i Anycool fonove,odlicna spravica za taj novac...i ljudi su kupovali i znali su sta kupuju,to je poenta...ovi gore pomenuti slucaji su prevara,na to sam hteo da upozorim ljude

I ne mozes ocekivati da svi sve znaju,grubo receno... Npr kad mi dodje neki paor sa sela naravno da nece znati telefone kao mi u gradu,pa dodje kod nas i pita sta kako,pomognemo ljudima...isto kao kad bih ja trebao da sednem u kombajn ili traktor lupam sad ili da posejem nesto,nemam blage veze..a onda sam ja glup i neinformisan za paora,ne? grubo poredjenje ali kontas poentu...

Poslednja izmena:
Anycool je potpuno druga stvar. Pre svega mislim na T808, T818,... To su telefoni koji su prilicno dobro uradjeni i imaju sve zastite kao i ostali "original" telefoni. Dok to kopije nemaju. Nije dobar punjac, op! ode procesor. Otkaze dioda, op! ode procesor... Mozda se situacija kod kopija promenila u par poslednjih meseci, ali takva je bila do decembra.

I zato, ako uzimate kineze, ja preporucujem Anycool. Ipak imaju svoj poseban brend i trude se da naprave nesto na trzistu. A popravke za njih su prilicno lake, tako da ne bi trebale da su skupe.

Slazem se da ljudi treba da znaju da razlikuju kopiju od originala kako ne bi bili prevareni. Mnogi ne znaju da razlikuju ni kopiju 6300 od originala, a prilicno je cest telefon i, ujedno, najjeftinija kineska kopija. Za utvrdjivanje da li je original ili nije potrebno je samo pogledati kontakte za flashovanje ispod baterije. Ako su "pozlaceni" tj zuti, to je kopija. Ako su grafitni, to je original. Naravno, razlika se odmah vidi u softeru.

Poslednja izmena:
U slucaju da ne znate sta je flash kontakt eve ga

Vise nije samo hardware (izgled) predmet kopiranja, na trzistu se pojavile kineske kopije HTC-ovog modela Diamond II koji na sebi ima Windows Mobile 6.5, gotovo isti kao i za orginalnu verziju (bez Manille, koja ipak moze da se "nabudzi"). Ima vise ovakvih kopija ovog specificnog modela, ali se vecina razlikuje po snazi procesora i rezoluciji ekrana...

Postoje i kopije kopija. Postoje i kopije Anycool telefona, zato ako kupujete kupujte od proverenih prodavnica, jer i u prodavnicama mobilnih mogu da vam "slucajno" prodaju kopiju. Kod T808 i T818(Anycool-a) kopije se prepoznaju po drugacijem rasporedu sim kartica u telefonu u odnosu na original.
Inace u Kini se kopira sve zivo, samo mi smo interesantno trziste uglavnom za telefone i neku tehniku, ali sigurno nismo im interesantni da nam prodaju kopije luksuznih dzipova, koje inace izgledaju isto kao i originali(npr. Lexus), razlika je kvalitet.
Uglavnom svugde vazi koliko para toliko i muzike. Ako se nekom desi da mu uvale 6300 kinesku kao original(koja btw ima dva slota za sim), a on je gledao telefon i drzao ga pre kupovine u rukama, onda je to i zasluzio, jer kad nesto kupujes onda se malo i raspitas o onome sta kupujes, a ako nemas pojma, povedes prijatelja koji ima.

Sta ti kinezi nece sve iskopirati... Samo se setim kad sam kod druga video NOKIR telefon (doneo mu cale iz Kine :D) zamalo da padnem sa stolice... Isti moj bivsi N73...
A pre neki dan, gledam na youtube-u klip o novom kineskom putnickom avionu. Prvo sam pomislio da se radi o modernizovanom DC-9, ali posle sam skapirao da su pokrali dizajn DC-9ke, jednog od najuspesnijih i najpopularnijih putnickih aviona na svetu, malo promenili krila, novi motori i kokpit i prodaju ga kao svoj... Sad zamislite ulazite u avion a na njemu pise "Made in P.R.C." ili "Made in China" :d:d

Ma ni u auto,kakav avion...
Primer:
[YOUTUBE]<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/D827IxEJVS4&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/D827IxEJVS4&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>[/YOUTUBE]

Ovo nije kinski kamion, vec verzija VW Bus-a.
Bas tako.
Mada kad pogledas realno, retko koji kineski auto je bezbedan, u zadnje vreme prave poboljsanja pa su jos i prihvatljivi ali u pocetku su bili bas bas katastrofa, manje sigurni od moje ford fieste stare 25 godina.

@topic
Sto se kopija tice, mislim da svaka moze da se otkrije ako ne po izgledu (mada i po njemu uglavnom moze) onda sigurno po softveru. Upalis telefon i vidis o cemu se radi. Samo kao i uvek dosta ljudi prosto ne zeli da se informise pre kupovine pa se posle kaje.

ajde reci mi koja je to radnja koja ce da ti dozvoli da ti normalno sa karticom upalis fon pa vidis koji mu je softver pa jel mu radi wi fi pa gps pa ......uglavnom se sve svodi na hoces neces.....a srecom mali je broj radnji koji rade prevare....
naravno da nije, jednostavno kazes, bez probe ne kupujem i cao... svaki svoj fon sam probao, zvao call centar, ortake, palio sve zivo... koga bre briga, za svoje pare mogu i na pod da ga bacim ako pise da to moze da izdrzi...

ajde reci mi koja je to radnja koja ce da ti dozvoli da ti normalno sa karticom upalis fon pa vidis koji mu je softver pa jel mu radi wi fi pa gps pa ......uglavnom se sve svodi na hoces neces.....a srecom mali je broj radnji koji rade prevare....

Svaki telefon na crno koji sam kupio sam probao pre kupovine (ko još kupuje išta a da ne proba), a sve sumnjam da Alpha copy (ili ko već prodaje Nokie) valja kineze.

Poslednja izmena:
Svaki telefon na crno koji sam kupio sam probao pre kupovine (ko još kupuje išta a da ne proba), a sve sumnjam da Alpha copy (ili ko već prodaje Nokie) valja kineze.

ajde daj mi u pp te prodavce pa da i ja probam ... zasto bih davao vise u prodavnici ako vec mogu za 100 evra ok isprobanog kineza da uzmem ....

Ja sam mislio na normalne telefone, a ne na kineze šta će mi to.

30voflz.jpg

:D:D:D:D:D:D

damjann: Dodjes u radnju gde ja radim (mada je malo dalje od tebe:)) i palis koji god oces fon,cak ti dam i SIM karticu da zoves,to je kod nas normalna stvar...

chupo: sad videh da nisam dobar link stavio,hteo sam nesto drugo,neku zezalicu..nebitno

telep: tacno,Alpha Copy nema kineze jer je generalni uvoznik i "obraz" Nokije u Srbiji,ali nije jedini uvoznik,ima ih jos par,bilo ih je mnogo vise al je Nokija nedavno napravila reda,sad moras imati licencu Nokije da bi bio uvoznik i distributer.
Znaci ako uz telefon dobijes pecatiranu garanciju OD STRANE UVOZNIKA i imas pecat i potpis na toj istoj garanciji od strane prodavca i fiskalni,ti si kupio legalan pravi mobilni telefon (bilo koje marke,ne samo Nokija)

Posto vidim da mnogi (nazalost) ne znaju svoja prava pri kupovini mob.tel. moracu napraviti neku temu sa slikama kako izgleda prava garancija i prava kupca...mogao bih to sutra...tj danas..

Poslednja izmena:
damjann: Dodjes u radnju gde ja radim (mada je malo dalje od tebe:)) i palis koji god oces fon,cak ti dam i SIM karticu da zoves,to je kod nas normalna stvar...

chupo: sad videh da nisam dobar link stavio,hteo sam nesto drugo,neku zezalicu..nebitno

telep: tacno,Alpha Copy nema kineze jer je generalni uvoznik i "obraz" Nokije u Srbiji,ali nije jedini uvoznik,ima ih jos par,bilo ih je mnogo vise al je Nokija nedavno napravila reda,sad moras imati licencu Nokije da bi bio uvoznik i distributer.
Znaci ako uz telefon dobijes pecatiranu garanciju OD STRANE UVOZNIKA i imas pecat i potpis na toj istoj garanciji od strane prodavca i fiskalni,ti si kupio legalan pravi mobilni telefon (bilo koje marke,ne samo Nokija)

Posto vidim da mnogi (nazalost) ne znaju svoja prava pri kupovini mob.tel. moracu napraviti neku temu sa slikama kako izgleda prava garancija i prava kupca...mogao bih to sutra...tj danas..

Garancija nije dovoljna, od Alpha Copy mogu se nabaviti garantni listovi i uz te garantne listove prodavati drugi telefoni, a ne oni za koje je garancija namenjena. Do skoro je bio ogroman procenat kod nas "valjanih " telefona( kad kazem ogroman mislim preko 70%), skidanih sa mreze, a prodavanih kao novih u radnjama. Stanje se trenutno malo popravilo, ali jos uvek nije sve tako sjajno. Za ovaj problem nisu "kinezi" krivi :d .

Ja sam za svog kineza pogodio mesec dana garancije. Napisali su mi (blok) racun, sa pecatom firme i potpisom prodavca, kao i garanciju na 30 dana sa IMEI brojem, takodje pecatom i potpisom. Da to nije mrtvo slovo na papiru govori i to da sam 2 puta reklamirao telefon za to vreme, i poucen nasim vrlim i profesionalnim 300-posto-marza trgovcima ocekivao sam probleme pri svakoj reklamaciji. Naprotiv: prvi put sam otisao u radnju jer mi zapao neki felerican primerak i ladno su mi zamenili odmah. Drugi put sam otisao sa felericnim sluskama 30-og dana:D i zamenili mi, takodje. Ja otisao nervozan, da ih koljem:p a oni ljudi fini, civilizovani, sa osmehom na licu daju mi druge, kazu izvolite i jos se izvinjavaju.:) Telefon je kupljen u prodavnici mobilnih telefona, "ispod tezge".

Vidis, ne moraju sva iskustva biti negativna.

Garancija nije dovoljna, od Alpha Copy mogu se nabaviti garantni listovi i uz te garantne listove prodavati drugi telefoni, a ne oni za koje je garancija namenjena. Do skoro je bio ogroman procenat kod nas "valjanih " telefona( kad kazem ogroman mislim preko 70%), skidanih sa mreze, a prodavanih kao novih u radnjama.

Tacno,ali ako je radnja izdala fiskalni racun i prilozila uz garanciju automatski je odgovorna.Ako skontas da je telefon "ilegalac" odes u radnju i trazis legalan.Ako ne daju imas inspekciju.A tu se u prijavi i tuzbi pored drzave prikljucuje i uvoznik jer mu je cilj da je cist,jos kad inpekcija napravi inventar pa nadje crnjake....ufff...Zato Nokija i izdaje sada izdaje licence da bi umanjila ovakve zloupotrebe za koje nisu uvoznici krivi vec prodavnice,koje zloupotrebljavaju garancije...

Odlična tema..a ja umalo da se zaletim ovih dana da testiram N97 za 100e..razmisljam,sto da dam 600,kad mogu 100 :p

nije NOKIA napravila reda vec MONOPOLISTI iz Srbije...

Ja sam za svog kineza pogodio mesec dana garancije. Napisali su mi (blok) racun, sa pecatom firme i potpisom prodavca, kao i garanciju na 30 dana sa IMEI brojem, takodje pecatom i potpisom. Da to nije mrtvo slovo na papiru govori i to da sam 2 puta reklamirao telefon za to vreme, i poucen nasim vrlim i profesionalnim 300-posto-marza trgovcima ocekivao sam probleme pri svakoj reklamaciji. Naprotiv: prvi put sam otisao u radnju jer mi zapao neki felerican primerak i ladno su mi zamenili odmah. Drugi put sam otisao sa felericnim sluskama 30-og dana:D i zamenili mi, takodje. Ja otisao nervozan, da ih koljem:p a oni ljudi fini, civilizovani, sa osmehom na licu daju mi druge, kazu izvolite i jos se izvinjavaju.:) Telefon je kupljen u prodavnici mobilnih telefona, "ispod tezge".

Vidis, ne moraju sva iskustva biti negativna.

pa vi ovde polemisete o razlicitim stvarima...a svi mislite da pricate o istoj stvari
nekom je bitan uvoznik,neko trazi zvanicnu garanciju,neko hoce samo original. neko oce izpod tezge....a svi kupujete kineze :)))

Kineski telefoni se bre valjaju na buvljaku... da neces mozda na pijaci da trazis fiskalni i garanciju...

i kao ides u "legalnu" prodavnicu i kao dobio si racun i garanciju za kineza i sve je super sad smo mirni.. :)

i kad odes da reklamiras a prodavac je fin i ljubazan... pa normalno kad te je odvalio sa cifrom i zamazao oci blok racunom... a zaradio tri puta vise nego na originalnom telefonu... :))

ocigledno je mnogo predrasuda u Kini ... dali je neko od vas bio u Pekingu mozda?

Nazad
Vrh Dno