Šta je novo?

Pao laptop - "otisao" HDD - spasavanje podataka?

IzNoGooD

Čuven
Učlanjen(a)
20.08.2003
Poena
860
Dakle,
svojim nogicama (broj 47+) sam povukao laptop sa stocica na pod.
Slika se zamrzla i brzo sam ga ugasio. Prilikom boot-ovanja, prijavio je da nema HDD.

Zamenio sam HDD sa drugim iz USB rack-a, digao Win7 i problematicni HDD stavio u rack.

Kada se prikaci preko USBa, HDD se uopste ne prijavljuje - znaci da je definitivno "otisao".

Pitanje je: kako spasti podatke?
U pitanju je HITACHI, model TS541680j9sa00, 5400rpm, 80GB

video sam cenovnik pre nego sto sam okacio temu, popust je istekao, pa zato pitam za drugi savet...
da li bi pomoglo da se kupi isti HDD i da se zameni elektronika?

tj. sada mi je doslo iz dupenceta u glavu... tasta ima isti model laptopa, sto znaci da ima i isti HDD u njemu... tako da vec imam elektroniku.
e sada, pitanje pre rasturanja svega je da li je riknula elektronika ili mehanika?

Uglavnom ode mehanika...ali da sam na tvom mestu (a nisam :)) prepustio bih to Helpdisku,ako su ti bas toliko bitni podaci...mosh ostati bez oba harda,nedaj Boze...

Ako su ti bitni podatci, ja bi se trudio da disk što manje uključujem pre nego što dospe u prave ruke nekog servisa kome je uža delatnost baš spasavanje podataka sa diska, da bi smanjio degradiranje ploča na kojima su podatci.

Kad hard disk padne dok radi uglavnom kuglica u lageru motora (kod starijih diskova) iskoci i zablokira. Jedino resenje je kompletno rasturanje harda, menjanje motora (u vecini slucajeva jako tesko i zahteva specijalan alat) ili prebacivanja ploca u drugi hard disk.
Ipak mora neko strucan time da se pozabavi, a ako imas jako bitne stvari na njemu onda pravac servis.

Poslednja izmena:
nista, prespavao sam, sabrao-oduzeo i na kraju prezalio podatke.
jedino sto je bilo vredno su slike, ceo Firefox sa svim passwordima za razne sajtove i visegodisnji download raznih bitnih i sitnih programa.
najcrnje je sto sam pre nedelju dana napravio celokupnu FileList-u celog HDDa, koja bi mi resila pitanje sta je sve bilo na HDDu, ali ... po Marfiju... ona je ostala na hardu koji je gravitaciono pozdravio pod... :wall:

sacuvacu ga, pa kada "dodjem u pare" i smognem snage da prezalim 30k din + delove, mozda i posetim HelpDisk

hvala svima.

30k+ dinara ..... pa jedino ako si imao neke slike koje za te pare ne mozes ponovo da odradis.
Firefox sa passwordima i nije toliko bitan :) nadam se da pasworde pamtis ;)
download .... oh .... pa ponovo ces skidati.

Evo posto stucam, ima popust bez obzira na zavrsetak akcije, samo posalji PM.
Izvinjavam se sto uzurpiram. Ipak treba otvoriti pa videti sta se desilo. Ako su jos slike dece tu mozemo da budemo sentimentalniji.

duksa88, gledacu makar da navratim da mi date konstataciju...

problem je sto neke glupe passworde sam jednom namestio i zaboravio, a prvobitni mail koji sam imao se ugasio pre par godina. tako da mi ni recovery password ne radi.

najgluplje mi sto imam jedan gmail nalog, koji mi daje secret question, a to sam zaboravio - naravno - a ne daje mi da mi posalje na recovery mail. a preko tog maila mi registrovane jos neke gluposti za koje ne znam pass... kada se Marfi zaigra, uvek te dobije :D

Nazad
Vrh Dno