Šta je novo?

2HDD-a i 2 XP-a...

Fidelio

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
619
Uz staru MSI plocu MS-7021 (VIA KT600) iz stare masine je ostao i krkljavi Maxtor 120GB SATA I HDD na kome je Win XP SP2.
Na ovu plocu sam dodao WD 80GB IDE HDD.
Posto je ovaj WD Hard vrlo malo koriscen a Maxtor me nervira sa traktorisanjem (a i dosta je akan) hteo sam da se sistem podize sa WD-a...
Pomocu Acronis True Image Home 2009 klonirao sam C sa Maxtora na WD.
Operacija je uspela, dobio sam XP klon na drugom hard disku i sve radi ali...
Kada sa ploce iskljucim Maxtor SATA disk, XP nece da startuje direktno vec moram : sa F11 na boot meni, pa sa Enter da potvrdim WD.
Posle toga sve funkcionise u najboljem redu.
Ako ovo ne uradim, dobijam poruku da ne moze da se pronadje butabilni medij...Mislio sam da kloniranje Acronisom daje identicnu kopiju.
U BIOS-u nemam opciju, ili je ja ne vidim, da preskocim ovo F11/Enter smaranje...
Dakle, sta to ima na Maxtoru a nije iskopirano na WD....?
Ako ima nekakve veze, WD je ranije bio prikacen na Gigabyte (Intel865) plocu ali posle pucanja BIOS-a na toj ploci i neuspelih pokusaja njegovog oporavka (o cemu postoji tema u odeljku Desktop Racunari) sve komponente sam prepakovao na navedenu MSI plocu.

Verovatno si propustio da Acronisom vratiš i MBR ( on inače pored sistemskog diska nudi i recover MBR-a )
Iskoristi Acronis Disk Director i označi taj disk kao Active, i biće sve u redu

Verovatno si propustio da Acronisom vratiš i MBR ( on inače pored sistemskog diska nudi i recover MBR-a )
...nije do toga..dok je True Image odradjivao pos´o videh da je prebacivao i MBR...probacu sa Disc Director da napravim HDD aktivnim, pa javljam...

...nije do toga..dok je True Image odradjivao pos´o videh da je prebacivao i MBR...probacu sa Disc Director da napravim HDD aktivnim, pa javljam...

Neke ploče u BIOS-u omogućavaju izbor butovanja samo sa jednog HDD-a (u zavisnosti od toga kako je prikačen na kontroler).
Bez da ulazimo u detaljisanje, probaj samo da zameniš mesta kablovima kojima su diskovi povezani na kontroler.

PS
Da disk nije aktivan ili da mu je MBR neispravan ne bi mogao da butuješ sistem sa njega nikako.

Poslednja izmena:
Neke ploče u BIOS-u omogućavaju izbor butovanja samo sa jednog HDD-a (u zavisnosti od toga kako je prikačen na kontroler).
Bez da ulazimo u detaljisanje, probaj samo da zameniš mesta kablovima kojima su diskovi povezani na kontroler.

Ne znam na koje kablove mislis...mislim da se nismo razumeli...
Na MSI ploci je bio SATA Maxtor a dodat je IDE WD.
Odradio sam kloniranje XP-a sa 1. na 2.
Kada su oba Harda na ploci Win se podize sa Maxtor-a,
a kada je WD jedini Hard(kao primarni master) Win se podize
ali samo posle F11+Enter kombinacije...

U BIOS podesavanjima do kojih dolazim sa DEL nemam opciju izbora diska. Ta opcija je izvucena na prvi ekran na F11(Boot menu) a tu nemam mogucnost da sa F10 bude sacuvan moj izbor...Izgleda da je Catch 22 u pravu kad kaze da ...
Neke ploče u BIOS-u omogućavaju izbor butovanja samo sa jednog HDD-a
...Samo sto ja ne znam kako da namestim da to ide automatski....

Nazad
Vrh Dno