Šta je novo?

Linux Bootabilan sa CD-a

mladen2008

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2009
Poena
320
Jel moze neko da mi kaze koji noviji Linux mogu skinuti a da bude bootabilan sa diska, da ne moram da ga instaliram na hard disk?
Hvala unapred na odgovoru!

Ubuntu.

pclinux, mint, fedora, skokni na distrowatch pa vidi.

Skoro svaki, čini mi se ;)

Gresis sinko, Gentoo nema :D. Ako misli na live linux, onda bilo sta novije sem hard-core gentoo i arch-a
Ja bih rekao da je očigledno da misli na LIVE varijante ("da bude bootabilan sa diska, da ne moram da ga instaliram na hard disk").

U tom smislu, većina Linuxa ima Live verziju... Mislim da čak i Gentoo postoji u toj verziji:
http://www.gentoo.org/news/20091023-livedvd-10.1-announcement.xml

Evo i još jedan zanimljiv link:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_live_CDs

Poslednja izmena:
Hvala puno!
Pitam iz razloga sto mi treba za Sony DV kameru da prebacim snimke sa nje na hard disk, posto Windows 7 i vista ne vide kameru kako treba, sem XP-a, a ne bi da se vratim na njega.
Jel probao neko da koristi bilo koji Linux zbog prebacivanja snimka sa DV kamere preko fireware?

ne znam kakva je generalno podrska za i1394 kontrolere kod linux-a, meni je radio ok Texas Instruments na Ubuntu.

Napomena: postoji i portabl XP ;)

Koji Live Linux je najbolji za pustanje videa a da radi na 128 MB RAM-a?
Ja bih koristio Puppy linux na tvom mestu. Vrlo lepo uradjen, GUI jako dopadljiv i moze da radi iz RAM-a - sto ce reci jako jako brzo. Prepozavanje hardvera je za neverovati - stopostotno.

Njega sam i probao, jeste dobar. One koje sam probao a ne odgovaraju necu ni pominjati, pored Puppy-a mi se jos svidja i Slax, mana mu je samo sto se veoma sporo podize.
Rek'o da nisam neki dobar propustio...
Problem je sto, posto je u optickom uredjaju OS filmovi se pustaju sa flasha, pa gledam sta ima sto jednostavniju manipulaciju sa USB uredjajima. DSL nije isto los, ali ne mogu da ucitam nista sa flasha, jer ne mogu da nadjem putanju do njega iako je prepoznat.

Poslednja izmena:
Njega sam i probao, jeste dobar. One koje sam probao a ne odgovaraju necu ni pominjati, pored Puppy-a mi se jos svidja i Slax, mana mu je samo sto se veoma sporo podize.
Rek'o da nisam neki dobar propustio...
Problem je sto, posto je u optickom uredjaju OS filmovi se pustaju sa flasha, pa gledam sta ima sto jednostavniju manipulaciju sa USB uredjajima. DSL nije isto los, ali ne mogu da ucitam nista sa flasha, jer ne mogu da nadjem putanju do njega iako je prepoznat.
Mislim da bolje od Puppy-ja neces naci. Mozes staviti Puppy na flash pa pustati film sa optickog uredjaja ili staviti film na hard disk. Puppy je tako dobar OS - mali a GUI mu je bolji od bilo kog "Velikog Linux brata". To je prvi Linux sa svim korisnim alatima smestenim u padajuci meni - apsolutno sve sto je potrebno pri radu sa Linuxom je tu. Pomisljao sam da uradim punu instalaciju na hard disk - sada ga imam na jednom DVD-u koji je otvoren pa ga periodicno "obogacujem" :)

Poslednja izmena:
Probao Portable XP i ne vidi fireware tj, DV kameru, a od Linuxa sam probao Ubuntu i Puppy ali nijedan ne vidi kameru. Skinuo sam neke programe kao sto su dvgrab-3.5 i kino-1.3.4 da probam i ne znam kako da ih instaliram, zna li neko kako?

Vrh Dno