Šta je novo?

E6850 sa 3Ghz na 3,6ghz

fiorka

Slavan
Učlanjen(a)
03.12.2008
Poena
301
Prije svega molim administratora da ne obrise temu ako vec postoji ista,jer sam prije postavljanja iste pretrazio forum i nisam nasao ovakvu.

Skupio sam hrabrosti i nesto znanja o clockanju pa sam danas se upustio u svoj prvi overclocking :)
Svoj Intel Core2Duo E6850 sam clockao 447Mhz po kori zasad...
Posto neznam jos o RAM-u nista njega nisam smio clockati te sam u biosu spustio ram-ov mnozitelj na 2 a bilo je na auto postavito
CPU-Z mi kaze da mi je sad DRAM Frequency 382,6 a prije clockanja ovdje je pisalo 400,jeli to ono 400x2=800Mhz DDR2
Dali to znaci da sam smanjio brzinu RAM-a s 800 na 764Mhz i dali sam jos sta oduzeo ram-u osim brzine??
Znali neko koliko ddr2 pc-800 moze max do sigurne granice se povecati,jer ako u biosu povecam mnozitelj brzina ce se puno povecati.
Imam 4GB po 1GB u slotu ovog modela: Samsung M3 78T2863EHS-CF7 bojim se da ne pregori koji slot ili sav ram,pa znali neko koliko smijem da ga turiram?
Bus speed je sad 383.0 prije je naravno bio 333
FSB je 1532.2 - koliko uopce moze se sabirnica da clocka,jer ova cifra mi se dosta uvecala,naravno prije je tu pisalo 1333
Testirao sam svaku promjenu u Prime95 SmallFTTs po 30 min,kad system nebi nista prijavio podigao bih sabirnicu za 10Mhz,pa opet ponovo tako...
Voltazu processora sam sa standardnog 1.26250V povecao na 1.29375V jer je procc trazio da mu se poveca voltaza u jednom testu sa Prime95
Temperatura u zadnjem testu je bila max 61 C,sada u idle je 27 C,imam standardni stock cooler na processoru od 9cm hladnja cpu-a tokom testiranja je isao na 2.3 necega-neznam sta je to.
Zelja mi je da dodem na 3,6Ghz po kori,jer sam vidio da su drugi uspjeli isto ili vise da clockaju svoje procesore na toliko bez problema,sad sam na 3,44Ghz

Moja pitanja su:
-dali sam usporio ram i dali sam mu jos sta uradio osim oduzete brzine,te ako zelim da ga vratim na normalan rad 800Mhz,moram jos da dizem FSB,ili... ?
-sta su latencije ram-a,te nasta tu moram da pazim ?
-Koliko smijem max clockati FSB,sad je vec na 1530Mhz ?
-dali moram kupiti bolji cooler za proccesor jer na ovom dosadasnjem clocku temp.ide i do 61C u testu,a planiram ga jos clockati ?
-koja mi je max temp. za proc. (Tjmax Temperatura 90 °C (194 °F)-ovo kaze Everest, Thermal Specification: 72C-a ovo Intel na svom web sajtu ?
-kad udem u bios crvenim slovima mi uvijek blinka ova poruka SYSTEM VOLTAGE NOT OPTIMIZED iako system radi ok dosad,pa sta je ovo ?
-dosad sam dizao samo malo voltazu CPU i nista vise,jesam li jos nekoj komponenti trebao povecati voltazu ?
-kad slusam muziku primjetim da malo zvuk krci,ne puno ali dovoljno da primjetim da nije onako cist kako je bio,jel ovo znaci da moram povecati voltazu nekoj komponenti ?
-dali je moj postupak clocka dosad ovim redosljedom bio OK,il negdje grijesim ?

Niko nista nema da kaze,a toliko forumasa,jaoo....

PA covece uskrs je, imaj malo vere i strpljenja!! NE napisa koja je ploca u pitanju sto je skoro pa najvaznije!!!

Moja pitanja su:
-dali sam usporio ram i dali sam mu jos sta uradio osim oduzete brzine,te ako zelim da ga vratim na normalan rad 800Mhz,moram jos da dizem FSB,ili... ?
-sta su latencije ram-a,te nasta tu moram da pazim ?
-Koliko smijem max clockati FSB,sad je vec na 1530Mhz ?
-dali moram kupiti bolji cooler za proccesor jer na ovom dosadasnjem clocku temp.ide i do 61C u testu,a planiram ga jos clockati ?
-koja mi je max temp. za proc. (Tjmax Temperatura 90 °C (194 °F)-ovo kaze Everest, Thermal Specification: 72C-a ovo Intel na svom web sajtu ?
-kad udem u bios crvenim slovima mi uvijek blinka ova poruka SYSTEM VOLTAGE NOT OPTIMIZED iako system radi ok dosad,pa sta je ovo ?
-dosad sam dizao samo malo voltazu CPU i nista vise,jesam li jos nekoj komponenti trebao povecati voltazu ?
-kad slusam muziku primjetim da malo zvuk krci,ne puno ali dovoljno da primjetim da nije onako cist kako je bio,jel ovo znaci da moram povecati voltazu nekoj komponenti ?
-dali je moj postupak clocka dosad ovim redosljedom bio OK,il negdje grijesim ?

NEcu ti odgovarati na svako pitanje i objasnjavati sad neku metodologiju, probacu samo stavke da ti izdiktiram sa tim sto cu ti reci da samo skines core temp i vidis koji je tacno tjmax (mada sam skoro siguran da je 95 stepeni u pitanju) a potom i u everestu tu vrednost namestis.

Ako se ne varam taj procesor ima 9x multiplikator (ne kontam sto si ga spustao)?! Samim tim znaci namestis fsb na 400, odnos fsb:dram ti lepo ostaje 1:1 i imas 800mhz za memoriju i 3,6ghz tj ono sto ti hoces (znaci memorija ti sigurno problema nece praviti; eventualno mozes da joj stavis 5-5-5-15 tajminge i nekih 1.9-2.0V da bi bio 100% siguran da nece kociti oc...posle ako se pokaze sistem stabilan vratis je na 4-4-4-12 i napon teras do 2.1 mada sam siguran da cak i ako ides do 450fsb, aktivno 900 za mem ona ce da radi na peticama).

Ako ti to sve prodje ok, mozes terati i dalje, mozda i 4ghz postignes stabilno, mada tu vec sigurno treba bolji kuler od fabrickog posto su naponi za tako nesto oko 1.5V. Sve u svemu moj savet da sa boxom ne prelazis 1.35V i u tom slucaju cak pazi da ti temp ne idu preko 75 stepeni.

Eto pa javi sta si uradio :wave:

PA covece uskrs je, imaj malo vere i strpljenja!! NE napisa koja je ploca u pitanju sto je skoro pa najvaznije!!!

NEcu ti odgovarati na svako pitanje i objasnjavati sad neku metodologiju, probacu samo stavke da ti izdiktiram sa tim sto cu ti reci da samo skines core temp i vidis koji je tacno tjmax (mada sam skoro siguran da je 95 stepeni u pitanju) a potom i u everestu tu vrednost namestis.

Ako se ne varam taj procesor ima 9x multiplikator (ne kontam sto si ga spustao)?! Samim tim znaci namestis fsb na 400, odnos fsb:dram ti lepo ostaje 1:1 i imas 800mhz za memoriju i 3,6ghz tj ono sto ti hoces (znaci memorija ti sigurno problema nece praviti; eventualno mozes da joj stavis 5-5-5-15 tajminge i nekih 1.9-2.0V da bi bio 100% siguran da nece kociti oc...posle ako se pokaze sistem stabilan vratis je na 4-4-4-12 i napon teras do 2.1 mada sam siguran da cak i ako ides do 450fsb, aktivno 900 za mem ona ce da radi na peticama).

Ako ti to sve prodje ok, mozes terati i dalje, mozda i 4ghz postignes stabilno, mada tu vec sigurno treba bolji kuler od fabrickog posto su naponi za tako nesto oko 1.5V. Sve u svemu moj savet da sa boxom ne prelazis 1.35V i u tom slucaju cak pazi da ti temp ne idu preko 75 stepeni.

Eto pa javi sta si uradio :wave:

Da zaboravio sam napisati za plocu (Gigabyte GA-EP31-DS3L v2)
Procesor ima mnozitelj 9X nisam ga smanjivao,vec sam bio smanjio mnozitelj od RAM-a s automacki na 2 i tako sam imao 1 dan takve postavke kako sam gore opisao,sve je proslo testiranje uspjesno i onda dok sam igrao gta4 nesto vise od pola sata,pc se resetirao pa sam sve vratio na default,nisam smio dalje clockati jer neznam sta se desava s ram memoriom i drugim komponentama,te zasto i se pc resetirao usred igre a sve je bilo oko,znaci negdje nisam nesto dobro odradio..

Ev ponovno sam poceo,kao sto ste mi predlozili stavio sam bus speed na 400 i dobio 3,6Ghz,ali kad sam povecavao bus speed na 400,ram se povecao na 960Mhz,kako da ga drzim na stock-u? jer sumnjam da moze da radi na ovoj brzini 960Mhz,rijec je o Samsung M3 78T2863EHS-CF7 ram-u 4GB po 1GB u slotu..i kako se namjeste tajminzi i kojim se tajminzima treba teziti..?
Jos da pitam koliko Rated FSB se smije clockati,kad sam bio na 3,44Ghz ono je bio na 1530Mhz..ako budem isao na 3,6 ovo ce otici joss vise..

Napominjem da sam samo CPU dizao voltazu na blizu 1,3V u gore opisanom prvom clockanju,ni jednoj drugoj komponenti nisam vise dizao voltaze..

NE znam da li ta gigabajt ima ctrl+f1 za dodatne opcije no probaj. Nesto oko delilaca nije u redu jel ti ne racuna x2 odnos fsb:ram nego vise...jel imas zadnji bios?! U principu nista te ne kosta ni tako da probas, mozda je memorija sposobna da radi i na tih 960 samo stavi neke opustenije latencije (sto veci broj to opustenija memorija) tipa 5-5-5-15 ili cak 6-6-6-18 i napon mozes bez problema do nekih 2.1V (vdimm) pa ako radi spustaj sve polako dok nezabije! A sto se tice ratedfsb-a to apsolutno nema nikakve veze i nemoj da te brine (kod mene bude i 2000 kad forsiram cpu na 4ghz sto bas i nemam obicaj)!!!

Neznam dali se dobro razumijemo: sad kad je sve na default,omjer fsb-ram je 5:6 i memorija radi na svoji standardni 800Mhz.
Kad sam clockao proc.nisam bio siguran dali memorija moze da prati tadasnji clock od 383Mhz za bus speed = 3447Mhz po jezgru,pa sam delilac memorije spustio u biosu s automacki na 2,sad neznam na koliko je radila kad je bilo na automacki..pa je tad brzina memorije iznosila 766Mhz omjer fsb-ram je tad bio 1:1.,pa sam vas pitao ako pojacam bus speed na 400Mhz = 3600Mhz po kori,tad ce memorija doci na svoji 800Mhz,jeli to onda to?? U biosu latencije nemogu namjestiti,ctrl+f1 ne pali,moguli to iz windowsa s nekim programom namjestiti nakon clocka iz biosa..?

pa sam vas pitao ako pojacam bus speed na 400Mhz = 3600Mhz po kori,tad ce memorija doci na svoji 800Mhz,jeli to onda to??

To je to...mada bi moralo i da ti se pokaze na koliko ce memorija raditi odma tu u nekom redu gde podesavas odnos :wave:

A programa za podesavanje latencija iz vindovsa ima mada ako ti proradi na 800 i 3.6 ostavi tako i uzivaj, dodatno mozes samo da se mucis a napredak u performansama za mem mizeran :wave:

Edit: mozda bi mogao i da slikas bios stavku gde su ti overklok opcije pa da ti kazem sta kako!

Poslednja izmena:
pre svega, morash da obratish paznju na par stvari.
kad se upustish u overclock, pozeljno je da imash kvalitetno napajanje (po meni barem neki lc power 550w i sl), updejtovati najnoviji bios, mada nije neophodno i presudno ali pozeljno, zatim morash poiskljuchivati sve opcije u biosu koje imaju veze sa obaranjem clock-a i voltaze procesora, a to su u sluchaju tvoje ploche CPU EIST Function i CPU Enhanced Halt (C1E). Load line calbration ukljuchi ako postoji ta opcija. Sve to se nalazi u Advanced BIOS Features.

takodjer, morash imati u vidu da tvoja plocha ima p31 chipset koji ima neka ogranichenja shto se tiche memorije tj slotova i to vrlo moguce moze uticati na oc kao i stabilnost mashine:
*when using FSB 1333 MHz CPU with populating all DIMM sockets, memory frequency will be reduced from the original, and system instability or incorrect detection of memory module may be occur.

zatim idesh u MB Intelligent Tweaker(M.I.T.)
mnozilac procesora ne diraj, tj ostavi na auto ili ruchno podesi na maximalnih x9
CPU Host Frequency (Mhz) iliti fsb stavi an 400 (to ce ti dati 1600 umesto 1500 i kusur koliko si dobio)
System Memory Multiplier (SPD) stavi na x2 i dobicesh 800, za pochetak, mada sumnjam zbog upozorenja da ce hteti vishe jer imash 4x1gb. a i frekvencija memorije nije toliko bitna za performanse generalno, ali da bih zaobishli ono gore upozorenje sa gigabajtovog sajta postavi na x2 i dobicesh 800mhz
*pre nego udjesh u (MIT) stisni ctrl+f1 i otvorice ti se tu i dodatno podeshavanje za latencije memorije. poshto nisi napisao koju memoriju imash, za pochetak stavi na 5-5-5-18, ili 6-6-6-20, pochev od cas latency pa nanize

shto se tiche System Voltage Control, DDR2 OverVoltage Control zavisi koju memoriju imash, default je 1.8v, ti stavi za svaki sluchaj +0.1, pa vidi shta se deshava ili ostavi na auto
fsb i mch voltaze za pochetak ne diraj.
*stabilnost chipseta i memorije (da li plocha uopshte moze da radi na 400fsb sa svim popunjenim mem slotovima) bi mogao da ispitash kad bi spustio mnozilac za cpu na neku nisku vrednost (6 recimo) da eliminishesh cpu kao moguci uzrok nestabilnosti, pa da se igrash sa voltazama (fsb i mch) sam, podizuci ih pomalo dok sistem ne postane stabilan.
tachnu voltazu za cpu cesh morati sam da odredish, ali za solidnih 3.6ghz ce ti trebati barem 1.375v pod opterecenjem, i iskreno, skeptichan sam po pitanju box kulera da ga ohladi na ispod 75c po jezgru tako podeshenog. tako da, ako ti je cilj ta cifra kupi barem neki kuler od 15-20e
za stavke koje nisam naveo podrazumevam da ih ni ne dirash u odnosu na default.

toliko od mene, probaj pa javi shta si uradio.

Eh ljudi uradio sam danas puno toga.
Krenuo sam s overclockingom kako ste mi rekli,pa pogledajte i sami sta sam uradio.
Ovako sam podesio Advanced BIOS Features:

http://img695.imageshack.us/img695/4751/dsc00021sjk.jpg

Ovako sam podesio u MB Intelligent Tweaker MIT dio 1:

http://img441.imageshack.us/img441/3382/dsc00022jt.jpg

Ovako sam podesio u MB Intelligent Tweaker MIT dio 2:

http://img180.imageshack.us/img180/5420/dsc00023hv.jpg

Sve sam lijepo spremio i resetovao pc,na prvom paljenju mi je doslo ovo upozorenje:

http://img146.imageshack.us/img146/7379/dsc00024zo.jpg

nakon pretisnute tipke na tipkovnici,system se lijepo podigao i sve se cini ok :)
Prvo otvorim CPU-Z i vidim da proc lijepo radi na 3600Mhz po kori,Bus speed na 400,a Rated FSB na 1600Mhz....
Zatim odem na Memory takoder u CPU-Z gledam,Timings tabela je: dram frequenci 400Mhz,fsb:dram 1:1,latencije 5,5,5,18,52,2T
Jel ovo uredu..?
Zatim odem na SPD,eh ovdje ljudi me sad puno toga buni:

(Slot 1) Max Bandwidth je PC2-32000 (2000MHZ) JEDEC#1 2000MHZ,3,30,30,90,120,1,8V

(Slot 2) Max Bandwidth je PC2-6400 (400Mhz) JEDEC#1 222Mhz,4.0,4,4,10,2,1.8V JEDEC#2 333Mhz 5.0,5,5,15,2,1.8V JEDEC#3 400Mhz,6.0,6,6,18,3,1.8V

(Slot 3) Max Bandwidth je PC2-32000 (2000MHZ) JEDEC#1 266MHZ,4.0,4,4,12,16,1.8V JEDEC#2 333Mhz 5.0,5,5,15,20.1.8V JEDEC#3 2000mhz 6.0,30,30,90,120,1.8V

(Slot 4) ne postoji-kako??
Sta se ljudi dogada s svom ovom memorijom,zasto brojevi ovoliko variraju i zasto nigdje nepise da je Voltaza 1.9 jer sam je tako i namjestio u BIOS-u
Dali da ove latencije jos smanjim ili povecam..?

Zati odem i otvorim EVEREST i tu pogledam SPD i mogu vidjeti pod opis uredaja DIMM1 i DIMM3 gdjesu sad 2 i 4,jer prije clocka ovdje sam mogao da vidim 1,2,3,4 ?
Otvorim Prime95 SmallFTTs da testiram stabilnost systema,nakon 2min testiranja,temp.procesora je dosla do 68C te sam testiranje prekinuo..
Sad u IDLE na svim ovim postavkama radi pc vec 2h i temp.je 32-33C za procesor..
Nesmijem nista da testiram nit da pokrenem nikakvu igru jer sumnjam da bi radilo..tako da neznam kako se sad ponasa memorija
i ostale komponente,te dali pc moze da ostane na ovim postavkama il moram jos sta da pojacam il smanjim...
Jos da napomenem da mi zvuk se kad slusam muziku malo promijenio,malo kao da krci cistoca zvuka nije ista kao prije
vjerovatno bi trebalo dodati jos negdje voltaze il sta vec...?

Eto ljudi napisah se ja dosta,pa vi sad mi recite kako i sta dalje,dok se ne posavjetujem sa vama jos i dok ne kupim bolji cooler
za procesor ja vracam sve postavke na default.

kubi bolji kuler i zameni taj ram za 2x2gb. ja nemam shta reci drugo.
a ti tripovi u cpuz mi nisu jasni nikako, mada ja to niakd ni ne gledam. pogledam frekvenciju trenutno koja je, uvek je oc, i to je sve.
za krckanje zvuka ne znam

Vrh Dno