Šta je novo?

MSI KA780G cudno ponasanje

psycho84

Slavan
Učlanjen(a)
03.12.2007
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Thermalright Assain King 90
Matična ploča
MSI B550M Pro-VDH Wifi
RAM
2x16GB 3000MHz G.Skill Aegis
GPU
RX6800 16GB Powercolor Reaper
Storage
WD SN550 1TB + Toshiba Canvio Basics external 3TB
Zvuk
Integrated + EIDA 9038D
PSU
Seasonic SGX 500W SFX-L
Kućište
SKTC HX Box 100
Monitor
Lenovo ThinkVision T24v 24"
Miš & tastatura
Drevo Gramr full RGB 75% mechanical Gateron Brown, Logitech Triathlon + MS IMO 1.1a
Ostale periferije
HifiMan Sundara CB
Mobilni telefon
iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Dakle imam jedan cudan problem koji primjetih od kako prvi put upalih racunar sa svjezim komponentama.
Dakle imam pomenutu plocu i procesor AMD Athlon II 250. Problem je u tome sto je sve jos uvjek na auto
a voltaza procesora je 1.44V a trebala bi biti ili 1.35 ili 1.25. Ploca ima American Trends bios i ne mogu nikako
da iskopam kako da smanjim taj napon, da mi se procesor ne grije bezveze ako vec ne overclockujem.

Svaki savjet-uputa je dobrodosla.

Prvo proveri verziju biosa i proveri dali ta verzija biosa podržava taj procesor , ako ne moraš ubaciti bios koji podržava tvoj procesor . Ništa ne radi ako nisi siguran u to što radiš jer lako možeš da pogrešnim ili nepravilnim flešom biosa ubiješ ploču . U svakom slučaju ubacivanje novog biosa iz windowsa ti ne preporučujem .

Prvo proveri verziju biosa i proveri dali ta verzija biosa podržava taj procesor , ako ne moraš ubaciti bios koji podržava tvoj procesor . Ništa ne radi ako nisi siguran u to što radiš jer lako možeš da pogrešnim ili nepravilnim flešom biosa ubiješ ploču . U svakom slučaju ubacivanje novog biosa iz windowsa ti ne preporučujem .

Sad sam i ja procitao na netu da je mozda do BIOS-a ploce to sto je voltaza procesora tako velika.
BIOS mi je American Megatrends INC. verzija je neka 16.3 (ne znam jel lupam ali provjerio sam
na sajtu MSI i pise da ta verzija postoji a ovo sam iscitao iz BIOS-a). Takodje sam tamo vidio da je
najnovija verzija BIOS-a 16.5 za moju plocu (16.4 je donijela neke izmjene u CPU support ali nisam
uspio iskopati koje) tako da ne znam da li da se sad upustam u fles biosa. Vidio sam da se to po MSI
moze obaviti cak i sa flesa, kontam da je bolje nego sa trule floppy diskete. Smor mi drzati procesor na
vecoj voltazi da se vise grije i trosi bez razloga (da sam ga bar OC'-ovao pa ajd). Hvala na savjetu!

7551vG5.zip ova verzija bi trebala za tvoj procesor jer je to 16.5 a ti kako kažeš imaš 16.3 .

7551vG5.zip ova verzija bi trebala za tvoj procesor jer je to 16.5 a ti kako kažeš imaš 16.3 .

Stavio sam vG4 tj: 7551vG4 jer je to stojalo kraj moje oznake procesora, rekoh da ne budzim nesto sto ne
pise (jer sam vec sa starim Biostar TF560 zamalo zeznuo BIOS do kraja sa najnovijom verzijom). Sve se lijepo flesovalo,
sem malo razlike u nekim pozicijama nekih stvari u meniju nista novo nisam dobio, voltaza procesora i dalje 1.44V
i dalje ne mogu da undervolt-ujem, procesor oko 38-39 iako nista ne radi. Kontam da ne cackam dalje jer ne vjerujem
i da taj G5 bios donosi nesto pa da ne prolazim cijeli proces ispocetka. Ovako ce mi sa ovakvom voltazom ostati kamara
prostora za overclock i eto, jedino ce mi procesor malo vise trositi i biti malcice topliji ali sta cu Boze kad ne ide. Vidjecu
kako ce stabilno sve biti i eto. U svakom slucaju hvala na pomoci.

To sto ploca dodaje napon procu nije nista novo, skoro na svakoj GA ploci sam je to normalna pojava...
E sad ako ces da smanjujes napon otvori Cell Menu u bios-u i nadji CPU Voltage...
Trebalo bi da mozes da ga korigujes preko Page Up-Down tastera, ne mogu ni ja da se setim tacno da li ima jos nesto oko stelovanja napona jer sam je imao na kratko i nisam se nesto "izigrao" sa njom...
Prati u H/W monitor-u napon da li je promenio nesto.

To sto ploca dodaje napon procu nije nista novo, skoro na svakoj GA ploci sam je to normalna pojava...
E sad ako ces da smanjujes napon otvori Cell Menu u bios-u i nadji CPU Voltage...
Trebalo bi da mozes da ga korigujes preko Page Up-Down tastera, ne mogu ni ja da se setim tacno da li ima jos nesto oko stelovanja napona jer sam je imao na kratko i nisam se nesto "izigrao" sa njom...
Prati u H/W monitor-u napon da li je promenio nesto.

Iskopao sam ja to sve u Cell Menu ali napon moze da se dodaje samo u plus, a kud cu vise (procesor sam
deklarisan od 0.85-1.425 :trust:) a kako sam vidio na default bi trebao biti 1.35. Nista gurace ovako oznojen
na 38-40 stepeni kad nista ne radi (mada sam igrao i NFS Shift i interesanto nije se makao sa te temperature,
mozda na 41-42 stepena) pa dokle izgura, izgura, garancija od 3 godine mu skoro pocela :D

Nazad
Vrh Dno