Šta je novo?

Asus 5770 - spori 2D?

imarkov

Čuven
Učlanjen(a)
26.04.2002
Poena
604
Čini mi se da samo niko drugi nema ovaj problem, ali ajde da pitam 😉

Dakle drajver je sa Asus sajta, daje verziju 8.703. Sistem: Windows 7 x64, sa svim update-ima, instaliran poslednji DirectX 9. Grafika nije overklokovana (još uvek 😉) i u igrama radi na 50-tak stepeni, tako da sam time vrlo zadovoljan.

E sad, problem nije u igrama nego u skrolovanju prozora?!? Otvorim Services, dobijem prozor MMC konzole i lepo vidim kako crta red-po-red dok ne popuni listu. Ne-daj-bože da probam da mu menjam veličinu ... dok ga ponovo iscrta traje večnost?!?

Probao sam da deinstaliram drajvere tako što "ubijem" device iz Device Manager-a i 7-ca sama pita da li da obriše i drajver. Izgleda da "pamti" sve prethodno instalirane drajvere, tako da sam ponovio više puta proceduru dok se nisam vratio na neke drajvere potpisane od samog M$ koji pritom imaju WHQL sertifikat i konstantno je isti problem.

Ima li neko ideju? Pada mi na pamet da nisam trebao da radim upgrade DirectX-a 9 (sad skoro je bilo, prošlog meseca ili tako nešto) ili je do drajvera (ne bih ponovo da vraćam stare, sa 9.12 imam "grey screen"-ove povremeno, 10.1 mi ne gasi monitor, od onih bezbroj beta ne znam ni šta bih odabrao) ili je u pitanju .NET (recimo u samom CCC kad skrolujem prozor gore-dole ništa ne crta dok ne smirim miša) ... ?

Pozdrav,
Ivan

Koristio sam "originalne" ATI-jeve drajvere do subote. U subotu se Asus "pohvalio" preko RSS-a da ima novu svoju verziju pa rekoh ajde i to da probam.

Nema nikakve razlike, ne znam kada je problem počeo, grafiku sam kupio krajem januara i prilično sam siguran da ga "u cugu" nije bilo (inače sam "vozio" Nvidiju 8800 GTS do tada i od jesenas kad sam stavio 7-cu nisam imao ni najmanji problem). Da znam kada je počeo pretpostavio bih da je neka verzija drajvera koju sam probao to "udesila" ili je nešto drugo "krivac" ali ovako ... Zato i pitam, možda se neko seti nečega što ja već nisam 😉

Hmmm, znači savet je da potpuno isključim Aero? Probaću kad se vratim s posla, mada to i nije baš neko rešenje :S:

HD 5000 series 2D performance to be fixed

Cebit 2010: With Catalyst 10.4 drivers

According to our info 2D performance, or to be precise a lack thereof on AMD's HD 5000 series cards should be fixed with the upcoming ATI Catalyst 10.4 drivers and that the problem is actually driver based.

You may already heard that HD 5000 series has serious problems when it comes to 2D power, and that even some integrated solutions are doing much better than, for example a $300 HD 5870 card. The problem is being fixed and AMD promises that the fix should come with a Catalyst 10.4 driver.

You can check out the tomshardware.com article here.

izvor: http://www.fudzilla.com/content/view/17966/1/

trebalo bi do maja da poprave 2d performanse.

Da, moram da priznam da sam prilično razočaran, ne samim hardverom nego celokupnim doživljajem. Sa nvidijom nikad nisam imao problema (druga stvar su performanse u 3D) ni na jednom OS-u a pored razno-raznih Windows nisam gadljiv ni na Linux a još manje na BSD.

Pogledao sam pre kupovine Bench i ljudi su masovno za novac koji sam odvojio (nekih 130e) preporučivali ati 4870/5750 jer su bolji od nvidijinih pulena (preimenovanih) pulena u tom rangu cena a "problemi sa drajverima su odavno stvar prošlosti"?!? Iskreno, nisam se udubljivao *koji* problemi sa drajverima ... sada mislim da sam trebao. Možda je ipak trebalo da odvojim još 50e i uzmem neki gt275 :S:

Sve u svemu, vrlo neozbiljno od ozbiljnog igrača na tržištu grafike. Stvarno se nadam da će 10.4 pomoći (ipak više "sedim" u dekstopu nego u igrama). U međuvremenu, probao sam da isključim Aero i ili nisam uspeo ili je razlika golim okom nemerljiva.

Nazalost tako je to kod ATI-ja postoje problemi koji se odavno vuku po njihovim drajverima i nikako da vec jednom budu reseni.Problemi su konstantni jos od 9500-9600 kartica samo sto se ne ispoljavaju svuda u istoj meri.Ni kod konkurencije nije sve idealno ali bar nije tako lako uocljivo pa sam radije dam prednost njima nego da se cimam s necim sto mi nije moranje a fps skor u igrama mi je ionako u drugom ili trecem planu.

cekaj pa jeli svi ljudi imaju problem takav sa ATI pod win 7???!?!!

Ma jok, ostali imaju druge ati probleme. Ja mislim da je njegov najveci problem sto mu se nisu poklopile zvezde na dan kupovine ati karte.
...po meni najveci problem kod atija je sto nije kao..trci trci pa naletis da karta ne valja, nego je trci trci pa naletis da je skroz OK primerak...
Pogledaj samo po forumu.. racunaj da se tu nije javilo jedno 70% ljudi koji imaju isto problem...malo malo: "ati problem" , "problem sa ati driverom" , "ati karta ne slusa" , "resenje za skoro sve ati probleme" , cak ima i "vrlo cudan problem sa ati kartom"...

Poslednja izmena:

Pa to sam i ja hteo da pitam, jel' to ovako "treba da bude" (pa sam ja razmažen 😛) ili je problem u Win7 x64 ili je do ATI-ja ili je nešto treće, recimo: poslednja verzija DirectX 9 se "ne slaže" najbolje sa .NET aplikacijama (pošto probleme sa crtanjem uglavnom primećujem u njima).

Ma jok, ja mislim da je njegova najveca greska sto je uzeo ASUS graficku.

Ne razumem zašto je ASUS problem? Review-ovi (poređani po mojoj proceni kvaliteta sajta):
Nisam shvatio da je bolja ili lošija od drugih (ok, nemaju sve voltage regulator 🙂)? Priznajem da do sada nikad nisam kupio ništa od Asusa (čak ni ploču) ali sigurno nisu "no-name" 😉

Ma umeju da budu problematicni sa plocama, a poceli su i sa grafickama. Cisto onako sam rekao smatram da ima uvek 2-3 bolja izbora od njih kada su u pitanju graficke.

Evo šta kaže katalistmejker:

... Support forums are very difficult to follow to be honest because there is usually too much noise in them. “Game zzz crashes for me” will then lead to “you suck” to “works for me *****, check your power supply”... blah blah blah ;-)

http://www.insidehw.com/Editorials/Interviews/Terry-Makedon-CatalystMaker-Interview.html

Probaj problem rješiti ovako:
http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=117633
ili
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=310904

Uostalom, šta bi ti htio za 100€? Da radi bez problema? :d

Uostalom, šta bi ti htio za 100€? Da radi bez problema? :d

E pa trebali su na kutiji napisat onda ili to sto ti kazes ili nesto u fazonu "zapucava u 2d" ili "zapucava u 3d" , mozda "spori 2d" ili samo "moze da zapucava-pomoli se bogu, ali u fur marku radi 100%"

e taman sam se nakanio da uzmem ati 5750 ili 5770 i ko me djavo terao da pogledam ovu temu tek sad ne znam sta da radim 🙁

Ti ćeš Brančiću na kraju kupiti 5870. Pošao si ono od 5670?

Uruk, treba stvari gledati i sa vedrije strane. Smuči ti se i ti odeš igrati košarku ili fudbal umjesto da sjediš pred računarom i kriviš kičmu 🙂

Možda uz sljedeću generaciju podjele pretplatne karte za fudbalske utakmice ili za termine na Adi umjesto Prljavštine II 😀

Ja sam ortaku pre par nedelja uzeo Sapphire 5770, stavio win7 x64 i nema nikakvih problema. Da li je kod tebe u pitanju Asus ili ne - ne znam, ali ipak mislim da je ATI. Jednostavno, imaju te glupe boljke koje nikako nece da ispeglaju. I ja sam se patio sa gainward 4850 i xp-om, tako da znam kako se osecas.

i lepo kad na nekoj temi kazes da je ATI i dalje los sa driverom i da zato ljudi i bez DX11 uzimaju NV i placaju premium cene, budes najzesce ispljuvan.........
tako je to kad vecina "strucnjaka" potera samo crysis i na osnovu toga oceni celu platformu....

i lepo kad na nekoj temi kazes da je ATI i dalje los sa driverom i da zato ljudi i bez DX11 uzimaju NV i placaju premium cene, budes najzesce ispljuvan.........
tako je to kad vecina "strucnjaka" potera samo crysis i na osnovu toga oceni celu platformu....

Tebi niko ne brani da uzmes sta ti volja, lepo jedan Celeron, Zeljko uzmi i 260GTX ili 275GTX, u slucaju da nemas lou za Fermi 470, resena stvar. :eyebrows:

5000 serija je mnogo isplativija od nVidia GTX2xx i nema Ati probleme sa drajverima, ja koji sam godinama koristio nVidia i presao na Ati bas nikakav problem nisam imao...

Cuti, smatraj da si dobro proshao. Ima nas ovde koji su muke muchili sa Ati karticama poslednjih generacija...

Ko ima Ati seriju 4xxx nikako ne vredi da ulaze u seriju 5xxx, bar dok cene ne padnu na razuman nivo
Ulozeno - Dobijeno

Uzdrzite se od komentara koji veze nemaju sa temom. Ili dajte coveku neki savet, ili zaobidjite.

Ja sam uzeo PowerColor 5770 1gb rama (V3) za sad nikakvih problema, imao sam 8600 GT Palit Sonic, odradio sam instalaciju sistema od nule. I za sad sve sljaka.

Ja sam uzeo PowerColor 5770 1gb rama (V3) za sad nikakvih problema, imao sam 8600 GT Palit Sonic, odradio sam instalaciju sistema od nule. I za sad sve sljaka.

ne znam kako komentar - "kod mene sve radi dobro" pomaze coveku sa problemom🙂

@tema

jesi li pokusao mozda da reinstaliras (opet) win? pa ako i nakon reinstalacija win ne radi - pravam reklamacija (nema razloga da cekas "nove" drajvere u maju).

Ja generalno sa 5770 nisam imao nikakav problem(tacnije ni sa nVidia ni sa Ati nisam imao tako neke "teze" probleme) , sem sto kod mene nije htela da radi sa drajverom na CD..pa sam skinuo novu verziju sa neta i sljaka odlicno...

ps.instaliracu uskoro kod sebe win7 taman da vidim da li ce biti problema

jesi li pokusao mozda da reinstaliras (opet) win? pa ako i nakon reinstalacija win ne radi - pravam reklamacija (nema razloga da cekas "nove" drajvere u maju).

Nisam, u principu retko ponovo instaliram sistem (7-ca je zamenila XP koji je radio ... pa jedno 3 godine), mrzi me opet sva ona sitna podešavanja plus opet sav softver plus i njegova podešavanja. Možda za vikend probam da instaliram na novoj particiji samo da vidim kako se ponaša nov sistem.

Uzgred, 2 stvari: prvo, stavio sam za probu onaj 10.3 preview jer sam video da ima i noviju verziju 2d drajvera. Rezultat: ništa se nije promenilo osim što mi je katalist potpuno zasiveo ceo tab sa overklokingom (ne žalim se, nebitno mi je). Druga stvar: bio sam kod šuraka skoro, čovek ima Win 7 x64, Safir 4850, recimo 9.10 drajvere (otprilike, kaže da ih ne menja, igra samo Civ 4 i GTA i to mu je ok) i kod njega desktop radi savršeno.

Za ostale učesnike u temi ... ne stižem da se igram bog-zna-koliko ali ova kartica tu nema nikakvih problema! Znači ako je to razlog za kupovinu, mislim da je sasvim OK gledajući i cenu i konkurenciju. Što se mog problema tiče - možda je samo moj (zato sam i pitao ovde za iskustva), tako da opet ne bih želeo da se uzima kao presudan razlog za NE kupiti karticu (ili ATI u globalu).

ne znam kako komentar - "kod mene sve radi dobro" pomaze coveku sa problemom🙂

@tema

Ja generalno sa 5770 nisam imao nikakav problem(tacnije ni sa nVidia ni sa Ati nisam imao tako neke "teze" probleme) , sem sto kod mene nije htela da radi sa drajverom na CD..pa sam skinuo novu verziju sa neta i sljaka odlicno...

ps.instaliracu uskoro kod sebe win7 taman da vidim da li ce biti problema

HTEO SAM DA KAZEM MOZDA GA NESTO DRUGO ZEZE.

NADAM SE CE SE PROBLEM RESITI.

POZDRAV.

Nazad
Vrh Dno