Šta je novo?

koji win

damjann

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.12.2009
Poena
169
imam toshibu a210-19a
ype : AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core Processor TK-57
clock speed : 1.9 GHz

standard : 2,048 (1,024 + 1,024) MB
maximum expandability : 4,096 MB
technology : DDR2 RAM (667 MHz)

manufacturer : ATI
type : ATI Radeon® X1200
memory amount : up to 831 MB total available graphics memory with 2 GB system memory MB
memory type : shared

hdd:20gb

jel mislite da bi 7 radila na ovome,ako da onda koju,kakvu verziju da skinem ??nisam bas naj oko svih tih edicija serija ili kako vec... ://

uz nju mi je dosla vista home preium 32b ali mi wrls adapter blutut i kamera ne rade, slao u servis i rekli mi da reinstal sistem,opet reinstal pomocu recovery disca ali ne pali,nema promena i onda se pitam da li bi 7ica funkcionisala ,hvala )

Win7 bi svakako radio ali mislim da je win XP SP3 za taj kompjuter mnogo mnogo bolji. U oba slucaja 32 bitne verzije operativnih sistema. Ako ima zvanicnih drivera na toshibinom sajtu za XP a trebalo bi da ima jer je to postariji notebook (ima pogledao sam :)), instaliraj XP i uzivaj.

Poslednja izmena:
Win7 bi svakako radio ali mislim da je win XP SP3 za taj kompjuter mnogo mnogo bolji. Ako ima zvanicnih drivera na toshibinom sajtu za XP a trebalo bi da ima jer je to postariji notebook, instaliraj XP i uzivaj.

sa xp-om imam losa iskustva,nacuo sam da postoji neki trik sa toshibom i xp-om..... kada sam instalirao xp sve je ok funkcionisalo dok nisam restart laptop od taga je pao mrak....laptopu bi trebalo jedno 15 restarta da se upali jer kada bih pokusao da ga upalim odradi bot i kada dodje do dela da digne sistem crn ekran i nema pomaka :(( zato sam vise za kombinu sa 7icom ...

Harverski zahtevi Win 7 nisu veći nego kod Viste, ne moraš zbog toga da brineš, jedino što bi možda morao da se iscimaš da pronađeš drajvere za sav hardver koristeći neki program za identifikaciju hardvera, Everest recimo.

Ako se bar umereno razumeš u računare ja lično bih ti pre predložio neki fin Linux na tu mašinu, Ubuntu na primer.

Harverski zahtevi Win 7 nisu veći nego kod Viste, ne moraš zbog toga da brineš, jedino što bi možda morao da se iscimaš da pronađeš drajvere za sav hardver koristeći neki program za identifikaciju hardvera, Everest recimo.

Ako se bar umereno razumeš u računare ja lično bih ti pre predložio neki fin Linux na tu mašinu, Ubuntu na primer.

sa win sam dosta dobar a sa linuxom ....nemam pojma....kod njih ne znam ni gde bih trazio drajvere a rado bih malo iscoolirao od win ******...

Instaliraj Win 7, bez razmišljanja. Kad radi na mom laptopu iz potpisa, na tvom će još bolje.

Vodi racuna da ce ti sama instalacija 7-mice pojesti i jedno 10GB (pa i vise, ako je u pitanju Ultimate a pise ti da je HD 20 giga kapaciteta) prostora za razliku od XP-a :p

Poslednja izmena:
koji 32 ili 64 ili ???

Ja koristim 32, jer nemam 64bitnu mašinu. Baš sam danas podigao had disk sa reklamacije, pa ću konačno da se rešim ovog XP-a na starom hardu i da sutra instaliram sedmicu.

Ja koristim 32, jer nemam 64bitnu mašinu. Baš sam danas podigao had disk sa reklamacije, pa ću konačno da se rešim ovog XP-a na starom hardu i da sutra instaliram sedmicu.

meni je xp bio kevaaaaa......dok nisam kupio *ebenu tosibu! katastrofa koliko je los

vise nerava sam potrosio uz laptop nego ceo zivot do tada...

Poslednja izmena:
sa win sam dosta dobar a sa linuxom ....nemam pojma....kod njih ne znam ni gde bih trazio drajvere a rado bih malo iscoolirao od win ******...

Pa iscooliraj. ;) Podeli disk na particije i instaliraj i jedno i drugo, vidi šta ti više leži. 200 GB je sasvim dovoljno mesta za takve egzibicije, osim ako nisi od onih koji drže planinu filmova na hardu. Na mojoj Toshibi je super radilo nekoliko Linux-a, sad je trenutno Mint na njoj.

Pa iscooliraj. ;) Podeli disk na particije i instaliraj i jedno i drugo, vidi šta ti više leži. 200 GB je sasvim dovoljno mesta za takve egzibicije, osim ako nisi od onih koji drže planinu filmova na hardu. Na mojoj Toshibi je super radilo nekoliko Linux-a, sad je trenutno Mint na njoj.

partion magic ili ?? neki drugi tool ??

partion magic ili ?? neki drugi tool ??

Ja uglavnom koristim Acronis Partition Manager, ali možeš šta hoćeš. Ja bih recimo podelio otprilike ovako:

80 GB NTFS Windows
80 GB NTFS podaci
25 GB EXT4 /home
15 GB EXT4 /
1 GB /swap

Mogao bi recimo da podeliš ovako disk i instaliraš Windows odmah, a Linux da staviš kada za mesec i frtalj stigne novi Ubuntu 10.04. Radi se o Long Term Support verziji koje su obično vrlo lepo ispolirane.

Ja uglavnom koristim Acronis Partition Manager, ali možeš šta hoćeš. Ja bih recimo podelio otprilike ovako:

80 GB NTFS Windows
80 GB NTFS podaci
25 GB EXT4 /home
15 GB EXT4 /
1 GB /swap

Mogao bi recimo da podeliš ovako disk i instaliraš Windows odmah, a Linux da staviš kada za mesec i frtalj stigne novi Ubuntu 10.04. Radi se o Long Term Support verziji koje su obično vrlo lepo ispolirane.

A zasta ti sluzi 15Gb i 1Gb /swap? Hvala

/home je nešto kao Documents and Settings na Windows-u. Ne moraš je izdvojati na posebnu particiju, ali je naravno bolje ako to uradiš. Na /home će biti smeštene i kompletne virtuelne mašine i Windows aplikacije koje se instaliraju putem Wine-a, s toga treba ostaviti više mesta ukoliko se takve stvari koriste.

/ ti je root particija, na njoj se nalaze sistemski fajlovi.

/swap je Linux-ov swap (page) fajl, mesto na hard disku koje se koristi kada RAM presuši. Noviji Linux kerneli ne zahtevaju izričito da swap bude na posebnoj particiji, ali instaleri i dalje traže da se napravi zasebna particija za swap. Ukoliko imate puno memorije u sistemu nema potrebe da pravite veliki /swap, Linux ne kešira ništa u njega, za razliku od Windows-a.

sto vise citam i pratim forume sve vise shvatam da ja u stvari nemam pooooojma o kompjuterima :((

To deljenje harda imas na pocetku instalacije widowsa.
Ja sam na skoro identicnoj kofiguraciji koristio Vistu dve godine i radila je fino sem sto se sporo palio a sada sa win7 sam prezadovoljan. Radi mnogo mnogo brze!
Xp je dobar ali je to sada vec proslost...
instaliraj 7 obavezno!

To deljenje harda imas na pocetku instalacije widowsa.
Ja sam na skoro identicnoj kofiguraciji koristio Vistu dve godine i radila je fino sem sto se sporo palio a sada sa win7 sam prezadovoljan. Radi mnogo mnogo brze!
Xp je dobar ali je to sada vec proslost...
instaliraj 7 obavezno!

tnx :) svakako cu pokusati :)

@Morbius: Pitanje i tema je "koji win?" a Linux kao resenje je super ako ce covek da proverava mail i maltene se oprosti od hardverske 3D akceleracije u native orkuzenju. Da ne pominjem gnome okruzenje koje je toliko ruznjikavo i graficki siromasno da je to strasno. Ni meniji u Ubuntu-u nisu graficki sredjeni i ispeglani a vazi za jedan od najboljih linux distroa.. Sa grafikom koju ima za novije verzije Ubuntua jednostavno nema drajvera proizvodjaca a kada xorg drjaver bude imao mogucnost da iz grafickog interfejsa promeni gammu (nista vise samo to) evo ja stavljam Ubuntu ponovo jer ima potencijala. Flash i Java pod Linux-om je inace jos problem (stanje je bolje nego pre ali jos uvek ni prineti windowsima) i trebace vremena da to bude ispeglano.

Sa tim kompjuterom ce trebati par update-a win7 dok nadje sve drajvere posle instalacije, a poneki vistin driver ce verovatno morati da se koristi (rade sasvim dobro vista driveri).

Za ovaj racunar je ubedljivo najbolje resenje win XP. Uopste ne verujem da su problemi sa ovim racunarom pod XP-om neresivi.

Poslednja izmena:
@Morbius: Pitanje i tema je "koji win?" a Linux kao resenje je super ako ce covek da proverava mail i maltene se oprosti od hardverske 3D akceleracije u native orkuzenju. Da ne pominjem gnome okruzenje koje je toliko ruznjikavo i graficki siromasno da je to strasno. Ni meniji u Ubuntu-u nisu graficki sredjeni i ispeglani a vazi za jedan od najboljih linux distroa.. Sa grafikom koju ima za novije verzije Ubuntua jednostavno nema drajvera proizvodjaca a kada xorg drjaver bude imao mogucnost da iz grafickog interfejsa promeni gammu (nista vise samo to) evo ja stavljam Ubuntu ponovo jer ima potencijala. Flash i Java pod Linux-om je inace jos problem (stanje je bolje nego pre ali jos uvek ni prineti windowsima) i trebace vremena da to bude ispeglano.

Sa tim kompjuterom ce trebati par update-a win7 dok nadje sve drajvere posle instalacije, a poneki vistin driver ce verovatno morati da se koristi (rade sasvim dobro vista driveri).

Za ovaj racunar je ubedljivo najbolje resenje win XP. Uopste ne verujem da su problemi sa ovim racunarom pod XP-om neresivi.

mislim da sam vec napisao sta se desavalo sa xp-om sve je ok kada se prvi put posle instal ukljuci ali vec na sledeci restart on krene da zeza,posle bot screen-a pojavi se crn ekran i nista se ne menja tako da..... i posle nekih 15 restarta komp se ukljuci ali mu wrls ipak radi/ne radi.....

e ljudi treba mi sada pomoc oko drivera jel zna neko sta su uredjaji
pci bus 20 device 6 function 2
pci bus 20 device 6 function 3,
pci bus 20 device 6 function 4,
microsoft acpi-compyliant system
stvarno nemam ideju sta moze da bude jer mi na laptopu bas sve radi :((

hehe....a sta kaze brat google? ja samo letimicno bacio pogled i video da ima resenja;)

nego...uzmi ti npr...everest....i untar programa ti pise sve sta je sta...a ponegde cak i sa linkom direktnim sta ti treba....nije da mi mrzi da izguglam za tebe...al cisto da se ne kocis narednog puta:)

hehe....a sta kaze brat google? ja samo letimicno bacio pogled i video da ima resenja;)

nego...uzmi ti npr...everest....i untar programa ti pise sve sta je sta...a ponegde cak i sa linkom direktnim sta ti treba....nije da mi mrzi da izguglam za tebe...al cisto da se ne kocis narednog puta:)

hvala :))

90% stvari koje si rakao nisu tačne, ali da se ne preganjamo oko toga. Imati dva OS-a na računaru ne može nikako da škodi, može samo da koristi.

90% stvari koje si rakao nisu tačne, ali da se ne preganjamo oko toga. Imati dva OS-a na računaru ne može nikako da škodi, može samo da koristi.

ne znam za vas ali graf. naj sistem mi je za sada vista,jeste da je truuuuuuula kao sistem skroz ali graf sasvim solidna :) 7ica mi je malo kichasta ali instal sam je na laptop....guess what....savrseno funkcionise :))) i sav hardw. savrseno pashe :) jeste da nemam neki ali bar sve RADI :) sada ozbiljno razmisljam o instalaciji i na pc :))

Vrh Dno