Šta je novo?

boot.ini na pogresnom hdd

• Začetnik teme Začetnik teme marin
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

marin

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2005
Poena
319
Pozdrav svim forumasima.

Masina je iz potpisa, a problem je sa WinXP sp3. Primeticete da imam 4 hdd, 3 sata i 1 pata. 2 su samo bitna za pricu. Prilikom instaliranja windowsa, u BIOSU je izgleda ostala opcija da je PATA maxtor 80gb disk prvi za BOOT, a win je instaliran na hdd SATA WD 320gb. Tako da je sad PATA maxtor C: i na njemu su boot.ini, ntdetect.com i slicna sitnurija, a win, program files, documents&settings je na D: - WD SATA.

Ovo radi okej, al' bih sad izvadio ovaj matori maxtor da ga prebacim u drugu masinu, a ne bih reinstalirao windows samo zbog 1MB boot fajlova... Sta prebaciti na koji disk, kako izmeniti boot.ini, ... ? Mozda nesto iz repair console> fixboot ...

boot.ini je napisao(la):
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer

Hvala.

Da bi se Win bootovao, potreban mu je boot sector, zatim ntdetect.com i ntldr.
Prisustvo ostalog, kao npr boot.ini, autoexec.bat,config.sys,io.sys, msdos.sys, na sistemima koji su zasnovani na NT tehnologiji ( NT, 2000, XP, itd ) nije obavezno
Mada boot.ini ponekad zna da bude i koristan, ukoliko se koristi više diskova / particija, i ukoliko korisnik nema iskustva sa GRUB-om, ili nekim drugim naprednijim loaderom
Ukratko, dizanje windowsa u repair modu, biranje particije na koju je stvarno instaliran win, jedno fixboot i fixmbr i kopiranje ntdetect.com i ntldr rešava problem

Takav odgovor mi treba.

Nego jel' i ti i ja mislimo na KONZOLU koja se pokrece sa install cd windowsa, iz koje treba pokrenuti fixmbr i fixboot, ili si mislio da treba uraditi REPAIR instalacije, pa onda fixmbr i fixboot iz konzole?

Nadam se da ne treba repair, nego odma' copy ona 2-3 fajlica i konzola.

Inace, da li se prilikom fixboota stvara boot.ini fajl, posto nisi naveo da i njega kopiram, deluje logicno...

Da, mislio sam na konzolu, i odatle te dve komande, ne treba repair
Nisam siguran da li se prilikom fixboota stvara boot.ini, kažem da će se i bez njega podići sistem

Hvala, ciki022!

Javljam cim sve namestim 🙂

Uspelo je. Nisam cak ni prebacio boot.ini, niti koristio recovery console. Samo snimio ntdetect i ntldr, i namestio harddisk priority u biosu (ovo je isto jako bitno).

Eto, hvala!

Dali isto tako postupiti i u mom slucaju?
U pitanju je jedan HD sa tri particije.Na C: particiji je Vista 64,na D: particiji je nesto kao arhiva i projekti koje koristim u programu (Cubase).Na E: particiji je XP 32 i to je sistem u kojem radim.Htio sam da probam kako Vista radi,probao sam i sad hocu da je skinem da bih imao vise prostora za arhivu.Pretrazivao sam forum i procitao mnoge stvari vezane za ovu situaciju ali nigdje nisam nasao konkretno rjesenje za moj problem.Formatiranje HD-a ne dolazi u obzir jer mi XP radi k'o sat i obavlja mi posao.Pomozite mi ako znate ili me uputite na sajt gdje ima tutorijal za rjesenje mog problema.

I jos nesto:
Ako uspije taj proces o cemu sam pitao dali je moguce da se nekako promjene ili modifikuju particije pa da mi sadasnji XP bude na particiji c: ?

(Ako sam napisao glupost i lupio nemojte mi zamjeriti jer sam ja ipak muzicar🙂

Hvala unaprijed.
Pozdrav

Digneš XP, iz disk managmenta obrišeš particiju gde je Vista, proširiš tu tvoju D particiju, nađeš programče Mbrfix, koji ima gui za fixmbr i fixboot komande, i odatle, umesto iz recovery konzole, štikliraš fixmbr i ideš na run ( ta komanda upisuje u MBR kod za dizanje po potrebama XP-a )

Poslednja izmena:
Digneš XP, iz disk managmenta obrišeš particiju gde je Vista, proširiš tu tvoju D particiju, nađeš programče Mbrfix, koji ima gui za fixmbr i fixboot komande, i odatle, umesto iz recovery konzole, štikliraš fixmbr i ideš na run ( ta komanda upisuje u MBR kod za dizanje po potrebama XP-a )

Kad otvorim disk management ne dozvoljava mi da obrisem particiju C: gdje se nalazi Vista i u zagradi pise da je to system disk.

Kad digneš Xp, on je na C, a vista na nekom drugom slovu, jel da ?

1. Ako je prvo bio instaliran XP, dok je bio sam bio je na C disku
2. Kad si instalirao Vistu ona se instalirala na drugoj particiji, a kad se podigne ona samo dobije C slovo, a XP E
3. Kad podigneš XP on mora da bude na C, ili ti nešto nije u redu sa sistemom
4. Ako si prvo instalirao Vistu a XP kasnije, sve je moguće

1. Ako je prvo bio instaliran XP, dok je bio sam bio je na C disku
2. Kad si instalirao Vistu ona se instalirala na drugoj particiji, a kad se podigne ona samo dobije C slovo, a XP E
3. Kad podigneš XP on mora da bude na C, ili ti nešto nije u redu sa sistemom
4. Ako si prvo instalirao Vistu a XP kasnije, sve je moguće
Prvo sam instalirao xp na E (po preporuci 🙁 ) pa onda vistu na C i sto je najgore u svom ovom "gatanju" ubijem bootloader sa Viste i sad prakticno nemam vise ni vistu

1. Ubaci instalacioni DVD Viste
2. Idi na repair boot problem
3. Kad win sredi stanje, podigni vistu, instaliraj Easy Boot, i dodaj Win XP u boot listu, imaćeš funkcionalna oba sistema

1. Ubaci instalacioni DVD Viste
2. Idi na repair boot problem
3. Kad win sredi stanje, podigni vistu, instaliraj Easy Boot, i dodaj Win XP u boot listu, imaćeš funkcionalna oba sistema
Pretpostavljao sam da cu tako rijesiti problem dual bota jer kad sam napravio recovery Viste dobijem opet Vistu,restartujem i imam informaciju da mogu birati izmedju Viste i earlier windows... i kad pritisnem earlier... dobijem informaciju da moram uraditi repair xp-a i uradim fixmbr i fixboot i dobijem Xp ali opet nema Viste.Medjutim to mi nije neki problem koliko je ovaj.Po svojoj prilici cu morati da uradim format C i E particije,da ih formiram samo kao C particiju i da na tu particiju instaliram "fresh" kopiju Xp - a.Ali onda ce mi trebati 10 dana da priblizno slozim system i programe koje sad imam.
Grrrrrrrrrrr!

Uradi treći korak

Samo obrati pažnju kad menjaš iz Easy Boot-a parametre za Xp, vidi da izabereš pravi windows,
zatim proveri da li imaš na root-u Win Xp particije NTLDR i NTDETECT.COM fajlove, ako iz nemaš, iskopiraj ih sa Win Xp instalacionog diska

Uradi treći korak

Samo obrati pažnju kad menjaš iz Easy Boot-a parametre za Xp, vidi da izabereš pravi windows,
zatim proveri da li imaš na root-u Win Xp particije NTLDR i NTDETECT.COM fajlove, ako iz nemaš, iskopiraj ih sa Win Xp instalacionog diska
Drugar tebi stvarno hvala na pokusajima da mi pomognes,ali se bojim da ja poprilicno nerazumljivo objasnjavam svoje probleme pa samim tim ne dobijam odgovore koje zelim.
Ovaj problem koji sam zadnji naveo mi i nije neki problem jer mi je zelja da ukinem Vistu pa samim tim i nije mi bitno da povratim boot Viste.Problem je u XP-u koji je instaliran na E extended a ne na C primary particiju pa samim tim posto Xp po defaultu svoje fajlove za dizanje sistema (boot.ini ,NTLDR, NTDETECT.COM itd) smjesta na C primary particiju ja ne mogu da skinem Vistu sa particije C: a bojim se sa instalacionog Xp - a formatirati C particiju jer cu definitivno izgubiti mogucnost da pokrenem vec instaliran windows Xp sa E particije.Pokusao sam da stavim NTLDR i NTDETECT.COM fajlove na particiju E gdje mi je Xp a da obrisem ta dva fajla sa particije C i onda mi pri botovanju racunar totalno zaglupi pa moram pokretati Hiren's boot da bi u File manageru vratio ta dva fajla na particiju C.
Ja mislim da sam sad bio malo konkretniji 🙂

Bogami sad nema odgovora,Tako komplikovana situacija se samo moze meni desiti.

pa kad vec koristis hiren boot obrisi vista fajlove sa C i onda smanji particiju C na par mega samo za boot
a povecaj D za razliku
sta te briga ako ti ostane boot od viste (ionako ides na prethodni os)
ako se vec "bojis" da is recovery console odradis fixmbr / fixboot za C i "ubijes" Vistu
XP ti ostaje na E sa vec instaliranim programima koji rade

pa kad vec koristis hiren boot obrisi vista fajlove sa C i onda smanji particiju C na par mega samo za boot
a povecaj D za razliku
sta te briga ako ti ostane boot od viste (ionako ides na prethodni os)
ako se vec "bojis" da is recovery console odradis fixmbr / fixboot za C i "ubijes" Vistu
XP ti ostaje na E sa vec instaliranim programima koji rade
E ovo je nesto sto mi je trebalo!Svaka cast drugar.Sad odoh malo proguglati da vidim koje fajlove koristi XP za bootovanje da ne bih izbrisao nesto sto ne bih trebao.Jedino nisam bas siguran kako nekoj particiji dodavati slobodan prostor druge particije a u mom slucaju bi mi vise odgovaralo da visak prostora sa C dodam particiji E (ako moze) zbog ogromnih pluginova koje koristim za posao kojim se bavim a ti pluginovi se moraju instalirati u Program files.U svakom slucaju hvala sto se trudite da mi pomognete.
Pozdrav.
p.s. Vec sam uradio fixmbr i fixboot i nemam nikakvih problema pri botovanju XP-a.

Poslednja izmena:
Da pitam ovde.
Imam dual boot xp-a i viste. Prvo je instaliran xp, vista pa easyBCD.
Hteo bih da intstaliram 7-cu na particiju na kojoj je xp. Interesuje me jel' mogu jednostavno da formatiram xp particiju i instaliram 7-cu ili treba jos nesto da se odradi pre ili posle toga?

Prilozi

• Untitled.webp
    Untitled.webp
    32.8 KB · Pregleda: 26
Da pitam ovde.
Imam dual boot xp-a i viste. Prvo je instaliran xp, vista pa easyBCD.
Hteo bih da intstaliram 7-cu na particiju na kojoj je xp. Interesuje me jel' mogu jednostavno da formatiram xp particiju i instaliram 7-cu ili treba jos nesto da se odradi pre ili posle toga?
Gledam tvoj slucaj i vidim da ti je fajl NTLDR na particiji D gdje je XP to je nesto sto meni treba ali kako???

Nazad
Vrh Dno