Šta je novo?

Nov hdd

OWERKLOKER

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
27.06.2009
Poena
199
Pozdrav svima.
Naime,konacno sam skupio pare za novi hard(trenutno imam SG 200GB) pa me interesuju neki od 1TB eventualno 1.5TB.
Koji biste mi preporucili?
Da li je samsung spinpoint f3 1TB najbolji izbor?
Da li,kada bih ubacio novi hard pored ovog,treba da se radi standardan format iz win-a ili low level format?
Pozdrav

Ako će disk da tera operativni sistem Samsung F3 1 TB (sa dve ploče od po 500 gb), a ako će da bude storage Samsung F2 1,5 TB EcoGreen.
Format ti treba samo ako hoćeš da instaliraš operativni sistem na taj novi hard, ako ćeš amo da ga bocneš u drugi sata priključak na matičnoj ne treba ti ništa, samo podigneš ponovo operativni sistem i formatiraš iz Win-a.
Pozz

Poslednja izmena:
Ako će disk da tera operativni sistem Samsung F3 1 TB (sa dve ploče od po 500 gb), a ako će da bude storage Samsung F2 1,5 TB EcoGreen.
Format ti treba samo ako hoćeš da instaliraš operativni sistem na taj novi hard, ako ćeš amo da ga bocneš u drugi sata priključak na matičnoj ne treba ti ništa, samo podigneš ponovo operativni sistem i formatiraš iz Win-a.
Pozz

A kakav bi bio taj od 1.5TB kao operativni sistem u odnosu na ovaj moj Seagate 200GB?
Sa ovim seagateom imam problem kod igara(npr.u crysisu mi secka dok se okrecem oko sebe a sa drugim hardom je sve ok),da li bi mi se to desavalo i kada bih uzeo ovaj od 1.5TB?
Znaci kada uzmem novi hard ovaj SG iskljucim,instaliram sistem na novi pa ponovo prikljucim stari?
A da li bih mogao nekako ovaj sistem da prebacim samo na novi hard?Da ne bih ponovo instalirao sve programe,podesavao itd...Hvala

Napraviš image celog sistema (npr. Acronis), pa sa image-a uradiš restore celog sistema. Ne znam kako to uraditi bez trećeg medija (npr. neki privremeni treći hard), ja na Mac OS X-u imam kostantno uključen tzv. Time Machine na trećem hardu koji u realnom vremenu snima na 3 sata "slike" celog sistema, pa ako pukne sistem (a nije do sada) samo ću instalacionim diskom da uradim restore sistema.
Ipak mislim da je najbolje da instaliraš "svež" operativni sistem, naravno ako imaš vremena i živaca.
Inače, i taj F2 će ti biti brži od tog prastarog Seagate-a, ali je bolje staviti F3, em se vrti na 7200, em je dvopločaš, F2 se vrti na 5400 i ima tri ploče.
Pozz

Napraviš image celog sistema (npr. Acronis), pa sa image-a uradiš restore celog sistema. Ne znam kako to uraditi bez trećeg medija (npr. neki privremeni treći hard), ja na Mac OS X-u imam kostantno uključen tzv. Time Machine na trećem hardu koji u realnom vremenu snima na 3 sata "slike" celog sistema, pa ako pukne sistem (a nije do sada) samo ću instalacionim diskom da uradim restore sistema.
Ipak mislim da je najbolje da instaliraš "svež" operativni sistem, naravno ako imaš vremena i živaca.
Inače, i taj F2 će ti biti brži od tog prastarog Seagate-a, ali je bolje staviti F3, em se vrti na 7200, em je dvopločaš, F2 se vrti na 5400 i ima tri ploče.
Pozz

Ok,izgleda da cu morati da radim svezu instalaciju.:smoke:
Ipak cu onda da uzmem f3 od 1TB i da zavrsim pos'o.Hvala puno na pomoci.Pozdrav
P.S.Javljam kad uzmem hard.

Kao sto sam obecao,javljam se(stigao je hard).
Ali,vec imam problema.:wall:
Evo rezultata iz hdtune-a:
Nakon ovog rezultata sam odradio defragmentaciju i padala je skala jos nize.U cemu je problem?
Inace u BIOS-u pokazuje da je prikacen na IDE 3 slave.Da li tako treba?
P.S.Rezac mi je IDE primary master(ili tako nesto).

Prilozi

• Hd tune.jpg
    Hd tune.jpg
    108 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena:
Kao sto sam obecao,javljam se(stigao je hard).
Ali,vec imam problema.:wall:
Evo rezultata iz hdtune-a:
Nakon ovog rezultata sam odradio defragmentaciju i padala je skala jos nize.U cemu je problem?
Inace u BIOS-u pokazuje da je prikacen na IDE 3 slave.Da li tako treba?
P.S.Rezac mi je IDE primary master(ili tako nesto).

Hard ide kao master, rezač kao slave, iako u slučaju SATA device-ova to ne bi trebalo da bude problem.
Možda ovaj pad ima veze sa nekim procesom koji ti radi na comp-u? Inače, brzine su sasvim ok i grafik bi bio super da nema ovog pada.
Ja bih na tvom mestu probao da uradim low level format, propustio ga još par puta kroz hdtune, pa ako i onda daje takve rezultate video da ga eventualno probam na nekoj drugoj mašini, čisto da eliminišem mogućnost da je do hardvera, a ako i na drugoj mašini radi isto odneo bih ga kod prodavca i objasnio u čemu je problem.

Poslednja izmena:
Hard ide kao master, rezač kao slave, iako u slučaju SATA device-ova to ne bi trebalo da bude problem.
Možda ovaj pad ima veze sa nekim procesom koji ti radi na comp-u? Inače, brzine su sasvim ok i grafik bi bio super da nema ovog pada.
Ja bih na tvom mestu probao da uradim low level format, propustio ga još par puta kroz hdtune, pa ako i onda daje takve rezultate video da ga eventualno probam na nekoj drugoj mašini, čisto da eliminišem mogućnost da je do hardvera, a ako i na drugoj mašini radi isto odneo bih ga kod prodavca i objasnio u čemu je problem.

Moguce da ima veze sa nekim procesom,jer mi je hard cesto na 100% opterecenja i kad ne radi nista.
Kojim alatom da uradim low level format?
Da vidis sta mi se desilo sinoc.
Kada sam postovao na forumu ovu temu ovakvi rezultati su bili.
Nakon toga sam odradio defragmentaciju i padovi su bili jos veci.
Onda sam sata kabl ubacio u drugi konektor na ploci(6 ih ima) i maksimalna brzina je bila jedva oko 80,a response time je bio ~30(?!).
I sad bilo kako da povezem hard ne mogu da imam ove rezultate sa slike?
Razmisljao sam da ga ponesem kod brata da probamo kod njega.
Ali,ipak cu prvo da probam low level.Samo mi reci kojim alatom?Hvala i pozdrav

Uradi low level ovim alatom:
http://hddguru.com/content/en/software/2006.04.12-HDD-Low-Level-Format-Tool/

Upozorenje: obrisaće ti sve bez ikakve mogućnosti povratka podataka!!!

Hajde pa reci šta je bilo.
Pozz

Hvala na odg,ali vec sam odneo hard nazad u radnju.
U medjuvremenu sam ga odneo kod druga i isto se ponasao(samo sto sada average read jedva bude 60).Od jednom je poceo ocajno da radi.Gore od ovog mog SG.
Javljam sta je bilo za neki dan.Pozdrav

Evo stigao mi je novi hard.
Evo rezultata iz hdtune-a u hdtach-a:
Ovako je cist windows,tek instaliran.Cim sam instalirao nesto od programa poceo je rezultat da slabi ali ne nesto mnogo.
Da li su ovo ok rezultati?
I jos nesto.Kada prebacujem npr.filmove sa jednog harda na drugi brzina mi je oko 30MB/sec(u pocetku vise a kasnije stoji na 28/29).Da li je to normalno?
Pozdrav

Prilozi

• Hdtune.jpg
    Hdtune.jpg
    137.9 KB · Pregleda: 42
  • hdtach.jpg
    hdtach.jpg
    188.4 KB · Pregleda: 39
Pogledaj moje testove sa istim HDD - om:

HD Tune Pro 3.50 Read:
http://img526.imageshack.us/img526/1230/hdtunepro350readsamsung.jpg

HD Tach 3.0.4.0 Quick Bench (8 MB zones):
http://img33.imageshack.us/img33/3954/17255460.png

HD Tach 3.0.4.0 Long Bench (32 MB zones):
http://img29.imageshack.us/img29/7344/75322404.png

Everest Disk Benchmark Read:
http://img403.imageshack.us/img403/1096/77771912.png

Rezultati su ti stvarno ekstra.:banana:
Ne znam sta je kod mene bio problem jer je u pocetku radilo i onda odjednom kao da ga presece nesto pa pocinje da usporava i koci.
Tako je bilo i sa prvim i sa drugim diskom.
Ali,nije ni bitno ionako sam ga vratio.Pozdrav

Ne znam sta je kod mene bio problem jer je u pocetku radilo i onda odjednom kao da ga presece nesto pa pocinje da usporava i koci.
Tako je bilo i sa prvim i sa drugim diskom.

Kontroler na ploči?
S obzirom da ti dva ista harda zaredom pokazuju iste simptome, ja bih uzeo u obzir da možda nije do harda, već do nečeg drugog, a prvi na listi sumnjivih je kontroler na ploči.
Koja je ploča u pitanju? Pretpostavljam da nije neka najnovija, s obzirom da u prvom postu pominješ da ti stari hard bio od 200 giga. Verovatno je u pitanju SATA 1 kontroler, pa je možda on problem, tj. ne radi dobro sa Samsung-om.
Drajveri? IDE ili AHCI u BIOS-u? Možda je softverski problem ili neki trip sa podeđavanjem u BIOS-u.
Džamperisanje? Neke ploče, tj. kontroleri zahtevaju džamperisanje kada SATA2 hard staviš na SATA1 kontroler.
Ne znam, ovo su neka moja razmišljanja šta bi mogao da bude eventualni uzrok, pošto posle ovog drugog koji radi kao i prvi mislim da hard nije problem.
Pozz

edit: sad videh koja je ploča. nVidia nForce 720D čipset, SATA2 kontroler? Ne znam, možda da pogledaš na net-u da li su ljudi sa ovom pločom imali problema sa nekih hard diskovima.

Poslednja izmena:
Kontroler na ploči?
S obzirom da ti dva ista harda zaredom pokazuju iste simptome, ja bih uzeo u obzir da možda nije do harda, već do nečeg drugog, a prvi na listi sumnjivih je kontroler na ploči.
Koja je ploča u pitanju? Pretpostavljam da nije neka najnovija, s obzirom da u prvom postu pominješ da ti stari hard bio od 200 giga. Verovatno je u pitanju SATA 1 kontroler, pa je možda on problem, tj. ne radi dobro sa Samsung-om.
Drajveri? IDE ili AHCI u BIOS-u? Možda je softverski problem ili neki trip sa podeđavanjem u BIOS-u.
Džamperisanje? Neke ploče, tj. kontroleri zahtevaju džamperisanje kada SATA2 hard staviš na SATA1 kontroler.
Ne znam, ovo su neka moja razmišljanja šta bi mogao da bude eventualni uzrok, pošto posle ovog drugog koji radi kao i prvi mislim da hard nije problem.
Pozz

edit: sad videh koja je ploča. nVidia nForce 720D čipset, SATA2 kontroler? Ne znam, možda da pogledaš na net-u da li su ljudi sa ovom pločom imali problema sa nekih hard diskovima.

S obzirom da si video koja je ploca u pitanju preskocicu prvi deo pitanja.;)
E sad,prvi hard sam probao i kod mene i kod drugara koji ima neku gigabyte p45(ne znam tacnu oznaku),e5200,2GB ram,ocz modxstream 600W i isto je lose prolazio na testu.Gore od njegovog Maxtora 250GB.
Drugi hard kad sam doneo i podigao win uradio sam test i postavio rez nekoliko postova pre.I naizgled je sve bilo ok.
E onda sam instalirao crysis i igra je seckala kao na mom SG-u,jos i vise.:mad:
E onda sam probao da raspakujem nesto preko winrar-a i cas ide,cas koci i tako.Raspakuje 100 godina,tako da sam hard vratio i uzeo pare nazad.
Moracu nekad da pozajmim hard od brata(WD 500GB) i da podignem win pa da vidim kako radi.
Stvarno ne znam sta je problem,mada nije nemoguce da su oba harda bila felericna.
Hvala na trudu.Pozdrav :wave:
P.S. Drajveri su najnoviji sa maticnog sajta,a hard je bio u IDE.;)

Poslednja izmena:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=205077&page=9
Izgleda da Samsung ima nekih problema sa hard diskovima u poslednje vreme ili je ovo samo splet nesrećnih okolnosti - loša karma, štagod.

Izgleda da je stvarno usla neka losa serija.:mad:
A mogao sam lepo da uzmem WD za istu cenu,ali nisam hteo posto sam vidjao na forumu clanove koji su imali dosta problema a Samsung je bio bas hvaljen.
Nista,videcemo kako ce se dalje razvijati situacija ali mi SG deluje kao trenutno bolji izbor.Pozdrav

Nazad
Vrh Dno