Šta je novo?

AMD Leo & Dorado

• Začetnik teme Začetnik teme pixell
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Odgovoricu na moje gore postavljeno pitanje:

"This is not a new concept. It’s the same idea behind GPU computing, but unlike Nvidia, AMD is in a position to physically combine the CPU and GPU. Intel already sells processors with a graphics controller–its Core i3 and Core i5 dual-core laptop and desktop chips–but it’s not a single chip. Rather Intel combines a 32nm CPU with a 45nm GPU into one multi-chip package. Like AMD, Intel plans to put both on the same physical die, but the timing is unclear".

http://blogs.zdnet.com/computers/?p=1515

AMD demonstrates Phenom II X6 at CeBIT

German tech site Golem received a demonstration of AMD's six-core Thuban processor at CeBIT. The test system uses the Gigabyte GA-890GPA-UD3H, a new motherboard based on AMD's 890GX chipset.

Podsećanja radi:
z000006-AMD-Roadmap.png

Thurban CPU procesori su planirani za Q2 ove godine. Imaju do 6 jezgara, prave se u 45nm proizvodnom procesu, podržavaju DDR3 memoriju i sve to u sklopu Leo platforme. Predviđeni su da se koriste na pločama sa RD890 i SB850 čipsetom mada se priča da će i dobar deo 790FX ploča moći da ih "vozi".

Thuban-01.jpg

Gulftown konačno dobija valjanu konkurenciju.

Ceo teks na linku (googlish)

Up-to this very moment ity was believed that AMD was going to release the Thuban six-core processor in May. AMD might introduce its chip quite a bit earlier though, April 26th.

AMD will likely launch three versions of the Phenom II X6, namely the 1035T, 1055T, and 1075T. All these CPUs will be built on the 45nm manufacturing process and will be compatible with AM2+ and AM3 sockets. This could imply that they will be compatible with not just the 890GX-based motherboards, but also existing AM2+ and AM3 boards (provided a BIOS update is made).

Among the features that the upcoming chip is expected to boast is a dynamic performance boost technology similar to Intel's Turbo Boost. Known, for now, as C-state performance boost, this technology will dynamically disable unused cores and overclock the operational ones, when running applications that rely on clock speed and cannot take advantage of multiple cores.

AMD will be showcasing the six-core at CeBIT 2010, where its 890GX chipset (which launches tomorrow) will also be demonstrated as part of a range of new motherboards.

Intel's six-core Gulftown is to debut in March.

http://www.guru3d.com/news/amd-to-launch-phenom-ii-x6-processor-april-26th/

WTF, šta to znači da "Gulftown konačno dobija valjanu konkurenciju", pa na tržištu su 3 dana?

Bez ikakve zelje da flejmujem, ali moje misljenje je da ce Gulftown da masakrira Thuban u svakom smislu, osim sto ce Thuban biti jedno tri puta jeftiniji.

Sad kad se uporedi najjaci Corei7 sa najjacim Phenom II procesorom, to je kao da se porede procesori iz dve potpuno razlicite generacije. A sad se stvari dizu na 6-core nivo, s tim sto Intel prelazi na 32nm, a AMD ostaje na 45nm (daleko najbitnija stavka kod ovolikih chipova) - tako da ce razlika izmedju Intelovog i AMD-ovog procesora jos vise da dobije na tezini.
Naravno, ovo je cisto iz performance/watt perskpektive, ne sumnjam da ce Thuban procesori biti jeftiniji od najjacih quad-ova iz Intelovog tabora. Ali pitanje je da li ce moci i sa njima da se nosi.

WTF, šta to znači da "Gulftown konačno dobija valjanu konkurenciju", pa na tržištu su 3 dana?

Upravo ovo što je DAS rekao. Iako cenovno konkurentan, sadašnji Phenom II, recimo 965BE, se ne može porediti sa Core i7 920, kako po perf/wat tako i po overclocking-u i ostalim featurima (Turbo Hyper threading). Primera radi, tog Phenom-a treba kloknuti na 4GHz da bi dobio bolji frame rate u Far Cry 2 igri od 920-ice na defaultu.
Ovaj Thurban će konačno ući na teritoriju high end procesora, gde AMD-a odavno nije bilo i živo me interesuju performanse u odnosu na, recimo novi i7 930.

EDIT: Moje izvinjenje, sve vreme mislim o Bloomfield-u a govorim o Gulftown-u. Odnosi se i na post #32

Poslednja izmena:
Upravo ovo što je DAS rekao. Iako cenovno konkurentan, sadašnji Phenom II, recimo 965BE, se ne može porediti sa Core i7 920, kako po perf/wat tako i po overclocking-u i ostalim featurima (Turbo Hyper threading).
e?

power-idle.gif
power-peak.gif

Primera radi, tog Phenom-a treba kloknuti na 4GHz da bi dobio bolji frame rate u Far Cry 2 igri od 920-ice na defaultu.
e?

farcry2.gif

Ovaj Thurban će konačno ući na teritoriju high end procesora, gde AMD-a odavno nije bilo i živo me interesuju performanse u odnosu na, recimo novi i7 930.
Pa kolika moze da bude razlika? i7 930 = 200MHz + i7 920!?

Nisam siguran da razumem tvoje ekanje.

19697.png
Gaming_03.png

19699.png
19700.png

Mali broj P II ide preko 4Ghz što je boost od 600MHz dok većina i7 920 ide na tih istih 4GHz i ima duplo veći boost.

Stvari se jesu popravile sa C3 stepping-om ali ne baš toliko 😉

E?

19412.png

E?

19415.png

E?

19417.png

E?

19416.png

E?

19418.png

E?

19419.png

E?

19420.png

E?

19421.png

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3574&p=1

Poredjenjem X4 955 sa corei7 965 (jer rade na istim klokovima) jasno se vidi je Intel jednu ili mozda i dve generacije procesora iznad AMD-a.

Moja pretpostavka je da ce AMD sa Thuban procesorima da parira Intelovim najbrzim quad-core procesorima, a Gulftown ce opet biti van konkurencije.

Naravno, i niko neće biti lud da ga kupuje jer košta 550+ dolara, a u Srbiji ga neće ni biti u ponudi, odnosno prodaće se 20 komada. Preko poznanstava, kao semplovi.

Da se razumemo, niti simpatišem niti mrzim Intel ili AMD, ali mi je malo nejasno to oduševljavanje kako procesori od 550+ dolara razbijaju one od 250-300 dolara, kao da je to nešto što ne treba očekivati, a uz sve to u Srbiji nisu ni dostupni u iole ozbiljnijim količinama, niti bi ih iko kupovao da jesu.

Naravno, i niko neće biti lud da ga kupuje jer košta 550+ dolara, a u Srbiji ga neće ni biti u ponudi, odnosno prodaće se 20 komada. Preko poznanstava, kao semplovi.

Ko prica o Srbiji? To ce biti najjaci procesor i kao takav odlican izbor za firme kojima treba jaka serverska masina. I da, kostace znatno vise od 550+ dolara - mislim da se vec spominje cena od 1000+ dolara.

Da se razumemo, niti simpatišem niti mrzim Intel ili AMD, ali mi je malo nejasno to oduševljavanje kako procesori od 550+ dolara razbijaju one od 250-300 dolara, kao da je to nešto što ne treba očekivati, a uz sve to u Srbiji nisu ni dostupni u iole ozbiljnijim količinama, niti bi ih iko kupovao da jesu.

Ono sto treba ocekivati je da AMD ima procesor i u tom najskupljem segmentu, a nema ga vec dugo. I pitanje je kad ce ga imati.

Takodje ne simpatisem Intel ili AMD, samo primecujem trenutnu Intelovu superiornost koja traje od pojave Conroe procesora i jos joj se ne vidi kraj.

pitanje je da li AMD hoce uopste da ima procesor koji je najbrzi i najskuplji i najredje se kupuje... kao i sa grafikom.... mozda i hoce (ali se nesto ne vidi da se trudi u tome) a ne moze u ovom trenutku, a mozda im to nikada nije ni bio cilj

U Nedjo, pocepao Anand taj tvoj TechReport 😀

Ko prica o Srbiji? To ce biti najjaci procesor i kao takav odlican izbor za firme kojima treba jaka serverska masina. I da, kostace znatno vise od 550+ dolara - mislim da se vec spominje cena od 1000+ dolara.
koja normalna firma koristi desktop procesore za serverske masine??
Ili jos bolje koja firma NE kupuje HP/IBM/DELL servere, vec sklapa svoje SA desktop procesorima?
Ono sto treba ocekivati je da AMD ima procesor i u tom najskupljem segmentu, a nema ga vec dugo. I pitanje je kad ce ga imati.
tacno, pitanje je! Realno, je pitanje kome ZAISTA treba procesor od 1000 USD!
Ono kojima bas profesionalno treba, za recimo rendering ce kupiti:
a) pet Athlon II X4 integrusa za mrezni rendering (ovo vazi za promocurne dizajnere na taknom budzetu)
b) dual-socket radnu stanicu (ovo vazi za firme koje nemaju problema sa kintom)
Jednostavno desktop procesor od soma, nema smisla sem za kurchenje 🙂
Takodje ne simpatisem Intel ili AMD, samo primecujem trenutnu Intelovu superiornost koja traje od pojave Conroe procesora i jos joj se ne vidi kraj.

ma mojne sad da se pravish Tosha! Znamo mi da ti voles zeleno-plavu koaliciju :d

Poslednja izmena:
U Nedjo, pocepao Anand taj tvoj TechReport 😀
😀
zipa Milanche, sve je stvar kako autor zeli da prikaze proizvod, a sim tim i da ilustruje svoju naklonost Intelu! FC2 je idealan "detktor" Intel nastrojenih medija!

Evo ti primer:

Tom's HW ima clanak koji se zove "najbolji igracki CPU za Januar 2010"

I obrati paznju na "igracku" rezoluciju i detalje koje oni setuju za FC2:

017_far_cry_2.png

Mislim, ne postoji ni TV za igranje u toj rezoluciji, a kamoli PC monitor! No dobro...

I pri tome napisu jedan "DASovski: komentar: "Far Cry 2 runs best on Intel processors—period
:d

Inace FC2 dozvoljava "Nedium" samo u DX9 modu! Inace FC2 "HighQ" u DX10 je ZNACAJNO brzi nego li FC2 u DX9 "HighQ"!

Evo rezultata kada se zaista koriste prava gaming setovanja:

FC2-1600.jpg

ili

Far_Cry_2_Benchmark_Performance.jpg

e sad, samo je pitanje biranja izmedju realnih uslova i usmeravanja vode na Intelovu vodenicu 😉

Poslednja izmena:
FarCrz 2 vuče na Intel-ovu stranu koliko i GTAIV na AMD-ovu 😉

Nego, da se vratimo na temu. Koliko cenite da će koštati Thurban kada bude izašao?

😀
zipa Milanche, sve je stvar kako autor zeli da prikaze proizvod, a sim tim i da ilustruje svoju naklonost Intelu! FC2 je idealan "detktor" Intel nastrojenih medija!

Evo ti primer:

Tom's HW ima clanak koji se zove "najbolji igracki CPU za Januar 2010"

I obrati paznju na "igracku" rezoluciju i detalje koje oni setuju za FC2:

Mislim, ne postoji ni TV za igranje u toj rezoluciji, a kamoli PC monitor! No dobro...

e sad, samo je pitanje biranja izmedju realnih uslova i usmeravanja vode na Intelovu vodenicu 😉

Been there, done that 😉 Nekada davno sam provodio dane i noci lupajuci glavu zasto neki 'test' radi savrseno na Sempronu a na P4 se gusi, i obrnuto... Pa mi samo doslo smesno kada sam video 'bateriju testova' kod Ananda 🙂

Cudi me da nema i neki "intelsuperioritytest 0.0001alpha"...

ASUS Unveils Exclusive Technology to Unlock Latent AMD CPU Cores

ASUS M4A89GTD PRO Series Motherboards Feature Hybrid Switch that Activates up to Four Cores for an Instant Performance Upgrade

Taipei, Taiwan (March 2, 2010) — ASUS today launched the M4A89GTD PRO Series motherboard that delivers added core processing power by enabling the instant unlocking of latent AMD CPUs. Incorporating the latest AMD 890GX chipset with an advanced AMD graphics core, the M4A89GTD PRO Series also supports both ATI CrossFireX and Hybrid CrossFireX technologies. Combined with advanced rendering from the DX10.1 graphics API, the series offers spectacular visual output.

20100302-a-1.jpg

Specifikacije:

The M4A89GTD PRO Series is the first motherboard to natively support next-generation SATA 6Gb/s throughput from its SB 850 chipset. It also includes two external USB 3.0 ports for ten times faster downloads, data backups or sharing of content. Additionally, as part of the Xtreme Design line-up, the M4A89GTD PRO Series delivers exceptional reliability, safety and performance.

A Simple Way to Boost Performance with Core Unlocker
Equipped with an exclusive Core Unlocker feature, the M4A89GTD PRO Series allows users to enjoy an instant performance boost by simply turning on a switch on the motherboard. Doing so activates the latent AMD CPU cores and maximizes processing to triple- or quad-core for extreme performance—especially useful for supporting multitasking or intensive processing. By increasing the processing cores, users can also achieve up to 103% better overclocking performance.

Automatic Tuning to Optimize Core Processing
Users can turn up the system performance by using Turbo Key II to auto-tune the system to an extreme yet stable state. To unleash extra processing capabilities, users simply need to turn on the dedicated Turbo Key II switch on the motherboard to activate intelligent optimization.

Instant Graphics Acceleration with Integrated GPU Boost Tool
The M4A89GTD PRO Series includes a GPU Boost tool that instantly overclocks the integrated GPU in real time to deliver high-definition images at smooth frame rates. Its user-friendly interface also facilitates flexible frequency and voltage adjustments for more control over graphics optimization. Additionally, GPU Boost has the ability to store and load overclocking profiles.

Faster than Ever with Next Generation SATA 6Gb/s and USB3.0* Support
The M4A89GTD PRO Series natively supports next-generation SATA 6Gb/s transfers, for twice the throughput of the previous SATA 2 specification, to accelerate the transmission of rich content and multimedia files. SATA 6Gb/s is also backward compatible with SATA 3Gb/s hard drives. Additionally, with USB 3.0 support, the M4A89GTD PRO/USB3 delivers up to ten times the data rate of the previous USB 2.0 standard—for faster data transfers from external digital devices. Users can now save a 25GB HD movie or a 4MB song in less than 70 seconds or 0.01 seconds respectively.

Izvor: Asus

Poslednja izmena:
koja normalna firma koristi desktop procesore za serverske masine??
Ili jos bolje koja firma NE kupuje HP/IBM/DELL servere, vec sklapa svoje SA desktop procesorima?

Nedjo, dovoljno te znam samo ovako preko foruma, pa da odmah znam kad se pravis tosha. 🙂 Gulftown je naziv za Intel 6-core procesore bazirane na Nehalen arhitekturi, medju kojima spada i serverski Xeon koji ce izaci nesto posle desktop varijante, a koji ce se sasvim sigurno ugradjivati u servere brendova koje si naveo. Tako da, opet kazem, kome treba najjaci serverski procesor samo ce da uperi prstom u ovoga 🙂 Imace Gulftown svoje kupce nemoj nista da se brines za to. 😉

tacno, pitanje je! Realno, je pitanje kome ZAISTA treba procesor od 1000 USD!

To pitaj tvoj AMD u doba Athlon FX-a kada su imali superioran procesor koji je kostao preko 1000 dolara. Ma bas im ne treba takav procesor!

ma mojne sad da se pravish Tosha! Znamo mi da ti voles zeleno-plavu koaliciju :d

Ajde nek ti bude! 😀

I pri tome napisu jedan "DASovski: komentar: "Far Cry 2 runs best on Intel processors—period

C, c, c... Pa ti se ubi ubedjujuci nas za taj Far Cry, a pogledaj sta sam ja linkovao - samo CPU intensive testove i to sve iz realnih situacija. Tako se meri snaga procesora, nema smisla to ciniti nad video igrama, njih ostavi za graficke kartice.

Nedjo, dovoljno te znam samo ovako preko foruma, pa da odmah znam kad se pravis tosha. 🙂 Gulftown je naziv za Intel 6-core procesore bazirane na Nehalen arhitekturi, medju kojima spada i serverski Xeon koji ce izaci nesto posle desktop varijante, a koji ce se sasvim sigurno ugradjivati u servere brendova koje si naveo. Tako da, opet kazem, kome treba najjaci serverski procesor samo ce da uperi prstom u ovoga 🙂 Imace Gulftown svoje kupce nemoj nista da se brines za to. 😉
prvo kompletna prica ovde je oko desktop 5-core procesora AMD-ovog, a ne o kodnim imenima intelove familije Hexa COre procesora! Sta ce i kad ce Intel da izbaci na serverskom trzistu je tema za sebe! 'oce li to biti Hexa-Core Gulftown ili Octa-Core Nehalem-EX, tek cemo da vidimo!

A sto se upiranja prstiju tice, oni ce biti usmereni ka AMD-ovom 12-core Opteron procesoru 😉
To pitaj tvoj AMD u doba Athlon FX-a kada su imali superioran procesor koji je kostao preko 1000 dolara. Ma bas im ne treba takav procesor!
A ti si garant onaj tip coveka koji se u raspravama na temu partizan vs. Zvezda uvek pozove na 1991. i Bari?! 😀
Ajde nek ti bude! 😀
Truth will set you free 😉
C, c, c... Pa ti se ubi ubedjujuci nas za taj Far Cry, a pogledaj sta sam ja linkovao - samo CPU intensive testove i to sve iz realnih situacija. Tako se meri snaga procesora, nema smisla to ciniti nad video igrama, njih ostavi za graficke kartice.

Pa prica je bila oko FC2-ke... a sto se tice tvojih realnih situacija.. hehe, pa tamo je gomila sintetike i gomila da li Cache, da li single thread testova!

Realni testovi se rade u realnim uslovima za realni biznis, na primer: http://www.expresscomputeronline.com/20100208/casestudy02.shtml

a ovo Anandovanje i Tomovanje je pa... sve je to PR!

Zamisli samo kada bi realna politicka stvarnost bila ono sto se stampa po novinama... ziveli bi u toalno drugacijem svetu!

Realnost i medijska slika iste su dve razlicite stvari! u najvecem broju slucajeva 😉

Medijska slika je uvek podlozna menjanju usled raznih faktora (interesa), a realnost je nezavisna od bilo kakve percepcije!

Tako ti se servira medijska slika o tome kako legitimni gejmer mora da ima procesor od 1000 USD, a u realnosti Athlon II Quad od 100 USD pruza identican ugodjaj, kako u igranjum, tako manje vise u svemu stalom (govorim o prosecnom kucnom useru)...

na kraju se prica svodi ne na izbor proizvoda, vec na izbor licne percepcije realnosti!

A onda se logicno javlja pitanje da li su nasi izbori, zaista autonomno nasi... no to je za neki drugi topic! 😉

Pa čekaj malo, DAS, pa i AMD ima svoje serverske procesore koji koštaju 1000, 1500, 2000 dolara. A taj serverski Gulftown neće koštati "samo" 1000 dolara, to je cena za desktop model, Xeoni će koštati Boga oca, kao i Opteroni što koštaju puno.

Generalno, serverski procesori su suviše apstraktna priča da bismo je potezali jer je puno varijabli koje su i nepoznate i/ili nedokučive običnom smrtniku. To naručuju firme, gde se pitaju kojekakvi menadžeri koje mašine gledaju kao HP, Dell ili ko već, a ne da li je unutra AMD ili Intel. Oni kažu "trebaju nam mašine koje isporučuju XYZ gigaflopsa", ovi im ponude razne varijante, oni se opredele za najjeftiniju i gotovo. Dalje, kod servera je zeznutija situacija kada govorimo o ukupnoj vrednosti, cela platforma je zavisna od nekih drugih stvari, kao što su mogućnosti apgrejdovanja, da li moraju da se menjaju memorije, soketi, kuleri, koliko se novo može uklopiti u stare rekove, da li je potrebno menjati ko zna šta sve. Cena procesora je tu najmanja stvar, a maltene da nikoga ni ne interesuje, osim OEM proizvođače koji kalkulišu da li je isplativije ponuditi 4-way Xeon slabijih performansi i manje cene ili 2-way Xeon jačih performansi i više cene. Prosto, ti ljudi se ne rukovode time da li je CPU 100 MHz brži ili sporiji, ili da ispituju šta je "ispod haube".

AMD Phenom II X6 clocks leaked

Courtesy of a couple BIOS updates released by Gigabyte (and leaked CPU support lists), we now know that the X6 1035T will have its six cores set to 2600 MHz / 2.6 GHz, while the X6 1055T will be set @ 2800 MHz / 2.8 GHz. Expanding on the info available it's clear that the highest-end hexa-core prepped by AMD for next month, the Phenom II X6 1075T will be clocked at 3.0 GHz, 333 MHz under Intel's own Core i7 980X EE.
Lepi klokovi, ako mene pitate 😀

Ako još cene budu u rangu od 200 - 250 eura, eto meni novog procesora 🙂

Poslednja izmena:
Bice vise, bar u pocetku. Ipak je intelov 6-core skup boze sacuvaj, ovi ce po meni biti 300-500, zavisi od modela (naravno, cista procena koja nista ne mora da znaci).

^zamisli derivate od tih sa 6 jezgara pa kad pocnu da se otkljucavaju i bude sa 5 ili 6 jezgara 🙂

Nazad
Vrh Dno