Šta je novo?

Pomoc pri kupovini

Razz

Cenjen
Učlanjen(a)
23.02.2010
Poena
150
Pre svega pozdrav svima, zovem se Nemanja - 22 godine, ovo mi je prvi post ovde.

Nashao sam se u jednom "malom" problemu pa mi je drugar sugerisao da se ovde obratim za pomoc. Pa da predjem na stvar...

Imam prilichno matoru mashinu koja vishe ne ispunjava neke standarde za danashnje gamersko iskustvo pa sam pomislio da je vreme za promenu grafike. Rech je o plochi: asus p5gd1 sa intelovim procesorom na 3ghz, 2gb ddr1 400 i do skoro ati all in wonder x800 xt pci-e, napajanje kinez od 450w... U principu igre poput nfs pro street, undercover, FEAR, HL 2, Timeshift, itd su radile prilichno dobro iako grafika nije podrzavala pixel shadere 3. Poshto sam se nashao sa 10 000 dinara u dzepu, palo mi je na pamet da uzmem 9800gt i time se spasim propasti sa atijevim vechito baksuznim karticama. (u zivotu sam imao samo 2 atijeve grafichke i obe su imale problem sa pixel shaderima kao i anti-aliasingom :mad:) Sve u svemu ati nikad vishe. Drugar mi je skrenuo paznju da 9800gt nece moci da funkcionishe kako zbog napajanja tako i zbog ostalih komponenti. E sad, najlakshe je reci uzmi kompletno nov komp od 600 evra i to je reshenje za sve probleme, ali poshto ja nemam 600 evra zamolio bih vas da mi kazete shta bi po vashem mishljenju bilo najpametnije uraditi.

Trenutna situacija je da od navedenih komponenti izostaje x800 jer je prodata pa sada komp skuplja prashinu...

Zahvaljujem se unapred svima.

Juri 8800gt polovan (max 50 evra) i za ostatak uzmi neko brand napajanje (chieftec, corsair 400-500w). Mozes i da ides na 4770 ili 5750 nove karte, ali samo ako prvo probas da to napajanje moze da potera te karte.

Juri 8800gt polovan (max 50 evra) i za ostatak uzmi neko brand napajanje (chieftec, corsair 400-500w). Mozes i da ides na 4770 ili 5750 nove karte, ali samo ako prvo probas da to napajanje moze da potera te karte.

Hvala na ovako brzom odgovoru. Da li bi mogao da mi kazesh kolika bi eventualno razlika bila u odnosu na x800 odnosno koliko bi razlika bila primetna? Hvala josh jednom.

P.S. Izvinjavam se, tek sada sam video da sam postavio temu na pogreshno mesto...

Pa bice velika razlika al tacno kolika ne mogu da ti kazem. Zavisi i od procesora i koju rezpoluciju korisis.... Bice veoma opipljiva razlika ne brini.

Što da ne ATI?
ATI HD5670 512DDR5 - 7.800,00 din.
ATI HD5670 1GB DDR5 - 9.150,00 din.

Ne zbog favorizacije ATI grafika već zbog kineskog napajanja koje čovek ima. HD5670 je mala kartica sa malom potrošnjom i odličnim karakteristikama. Uz to DX11 kartica nema koje shadere ne pušta, radi sve, ima nove drajvere koji ne prave probleme kao predhodne verzije.

Pozdrav svima i hvala na savetima.

Naime problem je reshen na sledeci nachin:

9800GT 512mb 256bit & LC Power 550W

Jedna interesantna stvar u celoj prichi je da sam pobrkao napajanje odnosno da je taj kinez u sestrinom kompu a u mom je bio MS Industries 450W. Sve u svemu iako MS nije neka Bog zna koliko dobra marka uspeo je da napaja i 9800GT, 2X 250GB HDD, 2G DDR rama plus tv karticu i dvd rezach.

Ochigledno da 9800GT moze da funkcionishe i na loshijim napajanjima ali se ipak primecuje taj nedostatak snage u vidu sporijeg podizanja systema kao i sporijeg rada i odgovora na komande poput pokretanja igara ili programa.

Dodushe morao sam da pozajmim malo love da bi ovo zezanje ispalo kako treba...

Hvala josh jednom svima.

@Razz

Taj lc power sam imao i radio je ok dok nisam uzeo gtx260. Ne zelim da te plasim, ali da znas da ako budes uzimao kasnije neki kompjuter (quad core sa alavom grafickom+ oc) ne uzdaj se previse u lc power.

@Razz

Taj lc power sam imao i radio je ok dok nisam uzeo gtx260. Ne zelim da te plasim, ali da znas da ako budes uzimao kasnije neki kompjuter (quad core sa alavom grafickom+ oc) ne uzdaj se previse u lc power.

Realno za sada nisam u mogucnosti mnogo da biram ali kasnije cu svakako uzeti komplet novu mashinu. Ovo mi je vishe bilo neko nuzno-trenutno reshenje a za par meseci cu definitivno uzeti neshto mnogo ozbiljnije.

Ochigledno da 9800GT moze da funkcionishe i na loshijim napajanjima ali se ipak primecuje taj nedostatak snage u vidu sporijeg podizanja systema kao i sporijeg rada i odgovora na komande poput pokretanja igara ili programa.

Ne funkcionise to tako :), nema veze snaga napajanja sa performansama sistema. Ono ili radi, ili ako nedostaje snage, komp ce se restartovati, blokirati ili u najgorem slucaju nesto trajno ostetiti.

Tu je vise problem veoma slab procesor. 9800gt je previse za tu konfiguraciju, verovatno imas celeron ili neki pentium 4 na 3 Ghz, tako da graficka nece raditi ni blizu svog maximuma. Trebao bi da predjes na neki dual core procesor(morala bi i ploca i mem da se menja), ne znam koliko bi love imao kada bi to prodao, da li bi se uklopio u taj bidzet. FPS bi skocio bar duplo kada bi uzeo neku najjeftiniju varijantu sa athlonom x2 ili c2d...

Vrh Dno