Šta je novo?

kratak 'black screen' u igrama

• Začetnik teme Začetnik teme Seraph
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Seraph

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
18.08.2008
Poena
380
otprilike ovako stoje stvari:

komp iz potpisa, bila mi riknula oko Nove God. graficka sapphire 4850 512mb, pa s obzirom da je bila pod garancijom uvalili su mi sada powercolor 4850 1gb i tada sam sredio komp(reinstalirao sistem i sl gluposti) i sada mi se prvi put javlja ovaj problem... vecina igara koje pokrenem umeju, mozda ne svaki put ali barem svaki drugi totalno bez pravila, da zabodu sa crnim ekranom... zaustavi se slika 1-2sec, black screen 5-10sec, i onda se sve vrati u normalu kao da se nista nije ni desilo... znaci, ne pukne mi igra, win ne izbaci nikakvo obavestenje(prvo na pamet mi je palo 'display driver stopped responding...') jednostavno eto...vrati me u igru tek tako.
i to se desava npr kod igranja HoN ili L4D, ni jednom za vreme igranja crysisa mi se nije desilo ovo(iako tada kloknem graficku do njenih limita) .

temperatura graficke ne prelazi 52-53*C pri loadu cak i kada je max overclockovana, a ovo mi se desava i onda kada su clockovi na defaultu...ali s obzirom da win ne izbacuje nikakvo obavestenje onda ne znam na sta da obratim paznju.
u pitanju su poslednji driveri sa win7 x64
jel postoji ikakva opcija da nadjem negde neki log u winu o ovom problemu ili jel iko ima ideju sta bi moglo da bude?

Bice da su drajveri, ali da ti graficka prilikom igranja Left 4 Dead ne prelazi 52c ja ne da ne mogu da prihvatim kao istinu nego si zaboravio da napises x2...

Ta grafika u idle-u je bilzu 50c kakav crni full load...

Nista lichno ali ono...ljudi chitaju ove stranice pa ce zaista poceti da tripuju sve i svashta...

mislim,i meni je pomalo bilo cudno....npr sapphire sa dual slot coolerom mi je isao nekih 75-80*C u loadu, dok je ova jos hladnija sto nisam ocekivao...
sada sam kloknuo graficku i pikao 15ak min crysis, mislim da vise od ovih 99% opterecenja ne mogu da izvucem 😀
http://img7.imageshack.us/img7/5549/oc2ca.jpg
inace,u pitanju je ovaj model
1061482-a.jpg

testiraj u furmark-u jedno pola sata i stavi grafu na default klokove pa vidi da li je stabilna za pocetak a posle probaj da stavis druge drivere

obrnuo sam par puta za redom vantage i sve je ok....nema pucanja

na tvom mestu veoma bih obratio paznju na struju tj napajanje. Iz licnog iskustva, ovo mogu biti prvi znaci ostecenja graficke usled probijanja napona na ploci.Sinteticki testovi,u ovom slucaju, nemaju neke veze,mada bih ti preporucio da probas Video Memory Stress Test(VMT) . 🙂

stavio stare drivere- opet taj problem ali samo kada je klokovana grafa, na default klokovima se ne javlja ovo...takodje, VMT mi prijavljuje tonu nekih errora, ne znam sta da mislim o tome...

Pa nemoj da klokuješ toliko? Ili vidi da malo pojačaš napon na graf ako je moguće?

Klokuj prvo gpu, pa memoriju, pa vidi gde je usko grlo.

Možda i napajanje ima problema da izdrži klokovanu grafičku, koja troši više struje, ali je ovo druga opcija.

Poslednja izmena:
Temp su Ok skroz jer je hladjenje vise nego odlicno.
Cudi me da ti to u krizi ne radi nijednom a tamo radi. Smanji malo te klokove, neces crci za 2fps-a u L4D.
I obrati paznju na napajanje, moguce je da je pocelo da steka polako.

ma ne znaci mi nista tih 2fpsa, ali eto guram da vidim koliko moze da ide...za ovo sto pikam default klokovi su vise nego dovoljni.
mada napajanje je prva stvar koja me je zabrinula kada mi je prva graficka otisla na onaj svet...jer mi je iskocio osigurac a komp bio upaljen 😀

probaj da isključiš opciju Catalyst A.I, tj da je staviš na low. I, uz to, probaj da isključiš zaštitu koja restartuje drajver bez krešovanja kernela (ionako ne može da ga krešuje, to je iz vremena XP-a). Po defaultu je i dalje uključena ta opcija...

catalyst ai mi je na low-u(standard) sve vreme, ali izludeh trazeci 'vpu recovery' opciju, ili sam ja slep ili je nema nigde u novom ccc? poludecu od guglanja trazeci lokaciju ove opcije...

zanimljivo,ali i ja imam skoro pa isti problem u igrama sa 4870,ii to od instalacije drajvera 9.10,cak (takodje) i vracanje na stare nije pomoglo,a kartu sam testirao na sve moguce nacine ,cak sam nocas celu noc pustio ovaj VMT i ni 1 gresku nije nasao,a problem se proredio s 10.x drajverima.Inace meni se desava se samo u odredjenim igrama koliko sam primetio.

Sto s etice napajanja(sto su neki napisali) ne verujem da je problem jer kod mene masina stoji ovako odavno i nikad nije bio problem a krenuo je da se desava iste veceri kad sam stavio i 9.10 drajvere.CCC ne koristim vec MSI afterburner a karta ne prelazi 60 stepeni tokom igranja a max je 63' pri testiranju sto znaci d anije ni grejanje u pitanju,takod a ja sumnjicim samo drajvere

brine me da mozda nije maticna samo zato sto bih morao da je vadim pa da je gurnem na reklamaciju 🙂
video sam da je jos par usera na forumu imalo isti problem, kontaktirao sam ih pa se nadam da ce malo rasvetliti stvari ...
sto se tice VPU recovera, instalirao sam ati tray tools, ali ova opcija je jednostavno disablovana u bilo kom obliku, tj nikako ne mogu da je promenim

catalyst ai mi je na low-u(standard) sve vreme, ali izludeh trazeci 'vpu recovery' opciju, ili sam ja slep ili je nema nigde u novom ccc? poludecu od guglanja trazeci lokaciju ove opcije...

Da, vidim sad, izgleda da su skapirali da nije neophodna. Možda još postoji u XP-u, ali ko još ima XP? 🙂

Ja sam govorio o uzroku. Da možda je I! ploča počela da brljavi, VMT je jednostavan program, kao i bilo koji program koji testira RAM... . Meni je otišla grafička, pa ploča i na kraju napajanje. Isti princip kao i kad na pr. zamenite na v6 motoru crknutu bobinu novom, pa odjednom počnu i ostale da crkavaju. Tebi crkne grafička, staviš novu, ona postaje izdržljivija komponenta dok druga postaje slabija tačka.... No, ne kažem,naravno, da to mora biti 100% tvoj slučaj, ali je def. jedna od stvari na koje moras obratiti pažnju... Sa grafickom sam, u početku , imao u retkim slučajevima crn ekran koji se vraćao, pa se u međuvremenu pojavio VMT error, pa je posle par meseci počeo i sa artifaktima na ekranu(u igrama), dok su sintetički testovi i dalje normalno prolazili. Ne želim ništa da sugerišem, niti da nekoga plašim, već na neki način da pomognem. E sad, razmislite o tome...

slazem se s tobom,govoris iz licnog iskustva,ja malo malo pa testiram komponente,i nikad problem a ovaj se javio sa 9.10 drajverima (samo u 2 matore igre:GTL i GTR2->ostale pice normalno) i sa 10.x se proredio tj od izlaska 10.x drajvera samo 1 se desilo,a i vacljda bi za 4 meseca koliko ima otprilike od izlaska 9.10 drajvera nesto do sad riknulo ili pocelo da zeza ili bi problem bio cesci,ali to nije slucaj(bar kod mene)

Poslednja izmena:
^^
Da, pa kod tebe je druga priča. Što se tiče moje grafe, ona je umirala skoro, pa slagaću, šest meseci dok nije otišla u večna lovišta(računam od trenutka black screen-a). A ove dve komponente ubrzo posle , od tuge valjda - bog da im dušu prosti😀

Poslednja izmena:
hm, nista ono...videcu kako ce se kretati situacija u sledecih par meseci, ako pocne da brljavi ozbiljnije saljem na reklamaciju, ovako dizem ruke...ne znam sta vise mogu da uradim 🙂

*Oki - postovacu screen prvom prilikom kada opalim igru...

@oki: ne znam zashto si neverni toma? Ja imam 4850, i nakalemio sam L2 pro, i GPU u furmarku ne prelazi 62, a mem je na 66. A koliko vidim, ovaj powercolor dolazi fabrichki sa L2 hladnjakom.

Referentni GTX 275 @ default posle igranja pola sata Left 4 Dead. Idle 43c a dok igram igru

nisam neverni toma nego je nemoguce da on ima 20c manju temperaturu od mene [ osim ako mu komp nije na terasi ili tako neshto ;]

ae ae....kacim screen danas kada se vratim sa faxa...da, drzim ga na terasi, lol 😀

@Oki: pa ko ti je kriv shto nisi uzeo kartu sa boljim hladjenem. Pogledaj malo po netu testove 4850 karti sa L2 hladnjakom, izgleda malo i jadno, a hladi neverovatno. A uz to se i ne chuje, meni je na 7V stalno, da ide do MAX rpm imao bih i manje temperature. Ovako srecne i moje ushi i hladna karta.

Nije meni niko kriv nista nego mi je neverovatno da referentni gtx275 se u igri poput l4d 2 usija za 25c vise od te karte..

Pri cemu meni je karta na 40% obrtaja sve vreme. Da je ja opalim na 60-70-80% siguran sam da ne bi isla do 70c

:wave:

Nije meni niko kriv nista nego mi je neverovatno da referentni gtx275 se u igri poput l4d 2 usija za 25c vise od te karte..

Pri cemu meni je karta na 40% obrtaja sve vreme. Da je ja opalim na 60-70-80% siguran sam da ne bi isla do 70c

...

ajde probaj da smanjis na 20% ventilator pa nas obraduj temperaturama i dok pravis screenove skuvaj jednu kaficu na grafickoj :d:d:d

Dolazim u petak u Feedback. Svrati na jedno besplatno pivo i pranje : ) Za kafu, uposlicjemo neke zhene.

@oki: ne znam zashto si neverni toma?...

Covjek nevjerni toma??? Lik ima temp 52 C u load na 4850, i tebi to nimalo nije cudno? Ne podcjenjujem moc nekih hladjenja, ali ipak ni meni tako mala temepratura ne ide u glavu!

Offtopic:
Pojedinci se previse drze tih temperatura koje ocitavaju ti ugradjeni senzori, a zapravo treba da se uzimaju sa velikom rezervom... Malo realnog razmisljanja nije na odmet!

Ja jesam hladio karte na skoro -100c i znam kako to ide :d Ali sama pomisao na taj model mi se nikako ne slazhe..ok mozda greshim i to je za ljude. Ja znam da moja 275 sada u "leru" sa kulerom na 40% posle 3 sata igranja Left 4 Dead 2 [ 700/1500/1210 ] je 49c sto znachi josh ne moze da se ohladi a prestao sam pre 20 min da igram. I dalje je u samoj igri temperatura ishla do 79c.

Naravno ponovo kazem kuler mi je sve vreme na 40% jer ako ga otpanjim na 100, ne verujem da bi preshla upravo tih 52c. Rado bih to radio kada se igram ali ne zhivim potpuno sam pa ...tako : )

* off

Inace poziv za Feedback i dalje stoji [ klub u Nishu gde ce se sutra pushtati drum and bass ]

edit - i da ja igram sve na high very high 16x Q CSAA Antisotropic 16 AA u 1920x 1080 rezoluciji : )

Poslednja izmena:
Pa ja pipam prstom kartu i tu je negde, da je preko 60 valjda bi mi bilo pretoplo. E sad, moja je nereferentna, i slabo se klokuje, mozda su i naponi za dlaku manji. Al stvarno je ladna. A ja srecan.

Nazad
Vrh Dno