Šta je novo?

Brzina ventilatora na tx3

• Začetnik teme Začetnik teme Tesha
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Tesha

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2008
Poena
320
Znaci interesuje me kod korinika koji imaju doticni kuler na koliko im se obrtaja vrti ventilator. Juce sam ga pazario i u spec pise od 800-2800 a meni u full loadu orthos nije prelazilo 950 rpm mada je itemp bila mizernih :d 41 stepen dok je u idle 450 rpm (???) Da li je to ok ili meni pogresno ocitava? Hvala unapred :wave:

Znaci interesuje me kod korinika koji imaju doticni kuler na koliko im se obrtaja vrti ventilator. Juce sam ga pazario i u spec pise od 800-2800 a meni u full loadu orthos nije prelazilo 950 rpm mada je itemp bila mizernih :d 41 stepen dok je u idle 450 rpm (???) Da li je to ok ili meni pogresno ocitava? Hvala unapred :wave:

Meni je isao do 3k obrtaja na 63-64C. Zaboravio sam u idle kolko je obrataja imao...
Ako se ne cuje i na tako niskim temp. treba da budes zadovoljan.

Ma ici ce on i na vece obrtaje kada dodju topliji dani...nego je meni cudno onih 450 obrtaja u idle. Mislio sam da je min 800 rpm zbog specifikacije.

Moj se vrteo od 860 do 1280 obrtaja, nikad procesor ni bio u full load-u, tu ne znam dokle bi išao. Temperatura procesora je bila od 21- 33 C, ne sećam se baš. Ispod 30 svakako.

Za moj ukus je zujao pa sam ga zamenio za Noktuu.

Ma ici ce on i na vece obrtaje kada dodju topliji dani...nego je meni cudno onih 450 obrtaja u idle. Mislio sam da je min 800 rpm zbog specifikacije.

I meni pokazuje to negde oko 500 u idle, e sad jel lose ocitava ili sta to nisam siguran

Moj se uvek vrti na oko 1000-1200 obrtaja u idle, temperature su izmedju 22 i 25 stepeni (prema Everestu). Sobna temperatura je uvek oko 18, 19 stepeni.
Pod load-om (prime95, dobrih 20 minuta) temperatura ide i do 34 stepena, a ventilator drzi oko 2000 obrtaja. Moracu da proverim jos jednom, tj. da prebacim Everest na drugi monitor dok se igram AvP-a 😀

@Tesha

Posto imas Gugabyte plocu, proveri u BIOS-u da li regulacija ide preko PWM ili preko napona. Podesi je na PWM (posto TX3 ima PWM ventilator). Ako je vec bilo namesteno na PWM, podesi regulaciju preko napona, pa vidi sta se desava.

@Tesha

Posto imas Gugabyte plocu, proveri u BIOS-u da li regulacija ide preko PWM ili preko napona. Podesi je na PWM (posto TX3 ima PWM ventilator). Ako je vec bilo namesteno na PWM, podesi regulaciju preko napona, pa vidi sta se desava.

Provericu kad stignem kuci... Meni je ostalo isto podesavanje koje je bilo i za box mada mi je i on dolazio do max 2200 obrtaja...mozda su meni pogresna ocitavanja.
Inace je juce tx3 stigao do nekih 1300 obrtaja :banana: a temp proc po jezgrima 38 i 44 stepena na 3ghz i 1.28v. Primetio sam da mi je u nekim igrama veca temp nego u orthosu, valjda jer onda i graficka dodatno zagreva unutrasnjost kucista pa sve to utice i na temp procesora.

Pogodi ga beagle ko prstom u...oko! U biosu bilo podeseno na auto, ja promenuo na pwm i sad se vrti na norm brzinama a i temp su pale za 5 stepeni ali...sad se cuje, ne moze covek i jare i pare. Hoce li smetati sta kuleru ako ga vratim na auto ili voltage?

Koja je razlika izmedju auto i voltage? Ja kad namestim PMW radi mi na max obrtaja.

A zasto lepo ne namestite u Speedfanu da vam se vrti na onoj brzini na kojoj ce i da hladi i da se manje cuje. Recimo kad je u idle stanju, stavite minimum 800 ili 1000 obrtaja, a kad je load stavite recimo max 2000. Automatic fan speed:Kod mene je sad min:25% i 1000,a max:50% i 1800 obrtaja...

Naravno, stavite Warning od recimo 50 do 55 stepeni, zavisno od vasih temperatura i on ce automatski da prebaci na 2800 ...to je previse bucno, ali i sigurno, pa nece da vam se nesto desi dok radite nesto extra zahtevno...

Da ne otvaram novu temu, uzeo sam TX3 a posto nikada nisam imao posla sa menjanjem kulera (citaj: pastom), zamena je bila pomalo katastrofalna, uz dosta muljanja i skidanja i stavljanja... 🙂
Na kraju sam dosao do ovoga:

Da li moze neko da mi potvrdi - da li su ovo okej temperature za TX3 ili su ipak jos uvek prevelike?

POZ

A zasto lepo ne namestite u Speedfanu da vam se vrti na onoj brzini na kojoj ce i da hladi i da se manje cuje. Recimo kad je u idle stanju, stavite minimum 800 ili 1000 obrtaja, a kad je load stavite recimo max 2000. Automatic fan speed:Kod mene je sad min:25% i 1000,a max:50% i 1800 obrtaja...

Naravno, stavite Warning od recimo 50 do 55 stepeni, zavisno od vasih temperatura i on ce automatski da prebaci na 2800 ...to je previse bucno, ali i sigurno, pa nece da vam se nesto desi dok radite nesto extra zahtevno...

Nemam potrebe. Meni su ok temp. Idle 38C(1100rmp), max 58C(1800rmp). U igrama ide oko 54C .Sa tx3 su mi bile u idle 42C, max 62C, a u igrama isto oko 54C samo mnogo glasniji vent je bio na vise obrtaja i bio mi je manji klok i voltaza kad sam imao tx3. Ja ne koristim opcju cold and quiet za cpu u biosu. Vidim mnogi na svoje tx3 stavljaju Noctua vent na 1600rmp i dobijaju kako kazu necujne kulere...
Kad sam prebacio na PMWn na N520 bilo je 1980RMP. Samo me zanima koja je razlika izmedju auto i voltage podesavanja, ako je uopste ima.
@DjoX
Mislim da su temp dobre za intel. Nadji na netu koje su max temp za tvoj cpu.

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu, uzeo sam TX3 a posto nikada nisam imao posla sa menjanjem kulera (citaj: pastom), zamena je bila pomalo katastrofalna, uz dosta muljanja i skidanja i stavljanja... 🙂
Na kraju sam dosao do ovoga:

Da li moze neko da mi potvrdi - da li su ovo okej temperature za TX3 ili su ipak jos uvek prevelike?

POZ

Temp su skroz ok cak sta vise vrlo dobre s obzirom da si opteretio cpu sa Linx-om.

Meni se vrti na ~2500 rpm posle 5 sati Orthosa.

P.S. jel ima neko da mu je zakacio jos jedan ventilator pozadi? Ja sam to uradio i ne znam koji je efekat posto sada ispada da ventilatori duvaju jedan u drugi i da se vazduh vraca kroz njih jer se negde na sredini sudaraju....
U temperaturama nisam primetio neko poboljsanje, probacu sada da iskljucim taj drugi da vidim hoce li biti vise temperature barem malo.

Ma neee, drugi ventilator treba da usisava vazduh sa hladnjaka a ne da duva na njega, odnosno da poveca i olaksa protok vazduha preko aluminijumskih krilaca.

A tako dakle.... u nekom opisu kulera nadjoh da se stavlja kao i ovaj fabricki, iako mi nije delovalo previse logicno mada praksa kaze da i nije neki efekat tj. niti pomaze nesto niti odmaze. Krilca su inace prilicno hladna kada biju oba ka unutra.

Masina iz potpisa hladjena TX3-kom a rezultati slede 😉

Prilozi

• LinX.jpg
    LinX.jpg
    348.7 KB · Pregleda: 70
Pogodi ga beagle ko prstom u...oko! U biosu bilo podeseno na auto, ja promenuo na pwm i sad se vrti na norm brzinama a i temp su pale za 5 stepeni ali...sad se cuje, ne moze covek i jare i pare. Hoce li smetati sta kuleru ako ga vratim na auto ili voltage?

Pa stavi ga na voltage. Radice sporije, malo ce se vise grejati i to je to. Ukljuci i opciju da ploca zapisti ako ti ventilator slucajno stane 😉. Uostalom, mozes da ostavis na PWM i iskoristis Easy Tune (dobio si ga na CD-u uz plocu). Sa njim mozes precizno da kontrolises brzinu venta u zavisnosti od temperature (odlicna stvar. Precizniji je od SpeedFan-a).

Koja je razlika izmedju auto i voltage? Ja kad namestim PMW radi mi na max obrtaja.

Zato sto tvoj kuler nema PWM ventilator? 😉

PWM ventilator ima 4-pinski konektor i brzina kod ovih ventova se kontrolise preko impulsnog signala. Standardni vent ima tri pina i njegova brzina se kontrolise visinom radnog napona.

Prednost PWM ventilatora je u tome sto se preciznije regulise broj obrtaja i sto ne moze da se desi da ne startuju zbog niskog radnog napona (posto uvek rade na 12v).

Poslednja izmena:
Evo mene opet. 😀
Prvo sto sam otkrio da su mi Linx max. temperature za WinXP 56C (a i rezultat je bogami za trecinu losiji), tj. da nije isto - 32-bitni i 64-bitni Linx.
E sad do koje max. temperature u 64-bitnom Linx-u za da teram ovog Conroa za 24/7?

POZ

EDIT: E da - MaxTjunction mi je 85C za ovaj primerak.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno