Šta je novo?

Q9400

bany

Cenjen
Učlanjen(a)
22.12.2009
Poena
159
Da se odma ogradim, totalni sam pocetnik u OC PC-ja

i u napred se izvinjavam ako nesto ne napisem kako treba

Danas sam iz vise navrata pokusao dobiti stabilan sistem podizuci CPU sa 2.6 na 3.6mhz

Podigao sa FSB sa cini mi se 333 na 444 i dobio 3.57mhz CPU, memorija koja je bila na 800mhz skocila na 1067 sto je ok posto radi na 1066.

Voltazu CPU-a sam podigao na 1.35V i FSB Terminated na 1.4

To je sve sto sam uradio.Sistem se podigne ali kako udjem u igricu on me izbaci, igrica radi lepo kada CPU radi na 2.66 tj. po standardu.Temperature se krecu oko 50 do 65C sto je cini mi se OK.Imam neko CM hladjenje ne bi znao tacno koje ali OK.je nije BOX kuler.

Konfiguracija:

MB:Asus P5Q DELUXE
CPU:Intel QuadCore q9400 2.6mhz
GPU:vidia 9600GT
RAM:Geil BlackDragon 2x2GB 1066MHZ DDR2
Napajanje:CHIEFTEC
CFT-750-14CS 750W

Sta sam izostavio, one mnozioce nikako ne znam gde se nalaze u opcijama tako da to nisam mogao da diram a pitanje je i da li je potrebno?!Moze sada mala pomoc?!
Hvala!

Poslednja izmena:
Da se odma ogradim, totalni sam pocetnik u OC PC-ja

i u napred se izvinjavam ako nesto ne napisem kako treba

Danas sam iz vise navrata pokusao dobiti stabilan sistem podizuci CPU sa 2.6 na 3.6mhz

Podigao sa FSB sa cini mi se 333 na 444 i dobio 3.57mhz CPU, memorija koja je bila na 800mhz skocila na 1067 sto je ok posto radi na 1066.

Voltazu CPU-a sam podigao na 1.35V i FSB Terminated na 1.4

To je sve sto sam uradio.Sistem se podigne ali kako udjem u igricu on me izbaci, igrica radi lepo kada CPU radi na 2.66 tj. po standardu.Temperature se krecu oko 50 do 65C sto je cini mi se OK.Imam neko CM hladjenje ne bi znao tacno koje ali OK.je nije BOX kuler.

Konfiguracija:

MB:Asus P5Q DELUXE
CPU:Intel QuadCore q9400 2.6mhz
GPU:vidia 9600GT
RAM:Geil BlackDragon 2x2GB 1066MHZ DDR2
Napajanje:CHIEFTEC
CFT-750-14CS 750W

Sta sam izostavio, one mnozioce nikako ne znam gde se nalaze u opcijama tako da to nisam mogao da diram a pitanje je i da li je potrebno?!Moze sada mala pomoc?!
Hvala!

1. Iskljuci EIST
2. Povecaj jos malo napon za proc na prvi sledeci - mislim da je to 1,37 V kod tvoje ploche jer mozda plocha ima mali Vdrop pa taj napon koji si zadao i nije bas taj.Verovatno je malo manji pa proc nema dovoljno struje na vecim opterecenjima zato te izbacuje iz igre.Kontrolisi to u biosu a i instaliraj neki program za detekciju tipa everest ili slicno koji ti je potreban i za pracenje temperature procesora .Pored everesta moze i real temp i sl.Instaliraj i nesto za testiranje stabilnosti sistema tipa Orthos , Linx ili sl.:wave:

Kao prvo sta je EIST?

Da li je to C1E Suport?
Posto je to jedino sta sam nasao na netu da treba da se iskljuci pa sam ga iskljucio!U opcijama advance.I gde su ti mnozioci, da li i njih treba da namestam?
Procitao sam ja o OC na ovom forumu ali eto...zapelo.

Do koliko bi smeo za ovaj moj procesor da dizem voltazu?

Stavio sam programe za temp. i sve sto je potrebno, ostalo je samo cista podesavanja u BIOS-u

Poslednja izmena:
Posto imas ASUS plocu, EIST bi trebao biti ugasen cim si postavio mnozilac procesora na fiksnu vrednost. EIST smanjuje mnozilac procesora kad ovaj ne radi nista na x6. C1E smanjuje voltazu procesora dok ovaj ne radi nista. Obe stavke mogu prouzrokovati nestabilnost sistema kad je OC-ovan ali u vecini slucajeva, ne pravi problem.. Svakako, sve stavke koje stoje u CPU Features bi trebao iskljuciti dok ne nadjes stabilan klok procesora, ploce i memorije. Posle ukljuci sve te opcje, pa testiraj.

Procesor nemoj terati preko 1.4V.
Takodje, nemoj preko 1.4V ni za CPU FSB ili CPU VTT ili CPU Termination voltage, zavisno kako ti pise u biosu, sve je to jedna ista stvar. CPU VTT ubija procesore kao sto to radi i CPU vCore.
Ove dve stavke po Intelu ne smeju ici preko 1.5V jer dolazi do degradacije i moguceg otkazivanja procesora. pretpostavljam da nemas neko vrhunsko hladjenje na procesoru (inace bi postovao u prvom postu sa ostalim komponentama) pa onda drzi ta dva napona ispod 1.4V.

NB napon teraj do 1.45V ali se uveri da ti NB nije vruc, metoda opipavanja prstom i gledanje u everestov senzor, trebao bi NB drzati ispod 50C. Ako je topliji, stavi neki 80mm vent da duva u NB.
Takodje, vrlo bitna stvka su Spectrum-i. Spread Spectrum, SATA Spectrum, PCIe Spectrum.. Svi oni treba da se pogase.
Jos jedna stvar a vezana za memoriju. Prve cetiri latencije uvek stavljaj manuelno na 5-5-5-15, nemoj se oslanjati na Auto vrednosti koje ploca dodeljuje..
Takodje, sve napone postavi na manuelne vrednosti jer ako ostavis na auto, ploca ce podici te vrednosti onako kako ti dizes FSB i sta ces dobiti? Mozda ces dobiti przenje ;)
Rezime sto se tice napona:
CPU vCore -1.4V
CPU FSB -1.4V
CPU PLL -1.65V (moze on ici i vise ali u vecini slucajeva dovoljan je i standard od 1.5V)
NB -1.45 u zavisnosti od hladjenja ali mislim da ce ti 1.4V biti puna kapa u svakom slucaju jer imas samo dva stapa memorije
SB - 1.5V i 1.1V, njih ne moras dirati, tj, ostaviti ih na tim vrednostima 1.5 i 1.1V
Mem - u principu sve memorije sa hladnjacima moraju da istrpe 2.3V ali opet, mislim da ces sa 2.1V imati zadovoljavajuce rezultate.

Testiranje:
Skini Linx ili IntelBurntest, gledas da preuzmes najnovije verzije programa.
Podesavanje: bitno je da ne diras nista od podesavanja sem sto ces memoriju postaviti na All, tj.da pruzmu svu mogucu slobodnu memoriju i sto ces postaviti da se vrte 75 krugova.
Za pocetak dok istrazujes max.klok, dovoljno ce ti biti 10-15 krugova a kad budes zeleo konacan test, postavices ga na 75 krugova i pustiti da vrti..
Ukoliko ti javi gresku ili se sistem zakuca, nema sta.. ili smanjujes klok ili povecavas voltaze.0

Rezime temperatura:
Skini Core Temp i njim prati temperaturu jezgara. Temperatura ne bi smela da ide preko 73C ali ako tokom Linx-a ode na 75-77C, nije problem jer tu temperaturu koju nabije Linx, nece nista u realnom radu nabiti. Bitno ti je da ti je u realnom radu temp ispod 70C.
Skini Everest i sa njim prati ostale temperature, MB, NB, SB, zavisno koje4 senzore tvoja ploca ima..

To bi bilo to. Naoruzaj se strpljenjem i vremenom i go ahead.
Ukoliko imas jos nekih pitanja, pitaj ;)

Poslednja izmena:
Svaka cast na ovom postu, veceras se bacam da vidim sta cu uraditi.Sto se tice hladjenja imam COOLER MASTER
Hyper TX2

i temp.su bile oko 60-65C opterecivao sam sa nikim programima koji su preporucenu na ovom forumu u temi OC Intel procesora, sada nisam na Windowsu pa ne znam tacno.Ali svakako ciljam na jedno hladjenje, sta kazete za ASUS
StarIce hladjenje?Ne znam ni koja mu je cena, ali dobijam za 30 eura videcu jel to puno para za ovo pa me zato interesuje kako hladi

Pa ako vec kupujes kuler i spreman si da dodas jos 15e na tih 30, kupi Prolimatech Megahalems i imas vrh' hladjenje.
Mislim da tim asusom neces dobiti nesto specijalno dok ces sa TX2 na Megahalemsa osetiti dobru rayliku u stepenima celzijusa ;)

Za sada na 3.36 radi lepo, cim dignem malo vise nije stabilno, al verujem da bi mogao jos malo ici.Jel u redu to sto memorija koja je fabricki na 1066 sada radi na 1117mhz ako sam promasio sada mhz memorije promasio sam za jako malo al oko toga se vrti
Hvala za preporuku, ti si vec koji preporucuje ovo hladjenje i verovatno da postoji razlog.Hvala

Poslednja izmena:
Najbolje je da memoriju spustis da radi na 800Mhz dok ne utvrdis koliki je domet Cpu, pa kasnije oc dostignes deklarisanu vrednost mem od 1066Mhz. Vrlo je moguce da memorija trenutno ne dozvoljava veci oc od 3.36.

Za sada na 3.36 radi lepo, cim dignem malo vise nije stabilno, al verujem da bi mogao jos malo ici.Jel u redu to sto memorija koja je fabricki na 1066 sada radi na 1117mhz ako sam promasio sada mhz memorije promasio sam za jako malo al oko toga se vrti
Hvala za preporuku, ti si vec koji preporucuje ovo hladjenje i verovatno da postoji razlog.Hvala

Cim ti pitas za memoriju da li je ok da radi na 1117MHz onda nisi testirao stabilnost sistem..
Ako ti linx prodje 75 krugova, sa sigurnoscu se moze zakljuciti da ti je podeseno ok..

Kao sto rece ExR, za pocetak dok ne utvrdis koja ti je gornja granica za FSB i CPU, spusti klok memorije preko njenog mnozioca u 1:1 mod.. Znaci, ako teras 444MHz za FSB, onda ti memorija na tom mnoziocu treba da radi na 888MHz.

Kad utvrdis limite ploce i procesora, baci se na menjanje mem.delioca i izvlacenja sto vise iz memorije

Sada sam poterao na 3.56mhz pokrenuo LinX, prime95, Core temp oko 70C pod high a u panelu dole ispisuje 33 33 34 40 to su mu neke temperature mada bice da su ove prve validne.Memorija je na 1067mhz malo je meni i dalje nejasno oko tih mnozioca za nesto sam stavio na 7.5 i u CoreTemp nekad pokazuje 6X nekad 7.5X valda kako mu kada treba tada toliko racuna zar ne?Jel to u redu tako da ostane.To je za CPU verovatno.
Ja sam se inace u skorije vreme latio igrica inace koristim Linux pa mi ove stvari zaista nikada nisu bile potrebne.Nisu ni sada iskreno ali sto da ne, vidim svi nesto klokuju a glupo da to ne znam.

I da, ovaj Linx sam stavio na 75 on tu meni vrti 2h. nista zivo neizbacuje.Mislio sam da je to 75 br.minuta al izgleda da nije, kakva je to sad zaj.....

nAPOMENUO SAM GORE DA SAM LAIK ZA oc!

Poslednja izmena:
Ne bi bilo lose da mi neko prokomentarise za napajanjee, naveo sam u 1. postu koje je, da li je to dovoljno, ne znam koliko trosi struje ada se ovoliko klokuje

Nemas brige sto se tice napajanja ;)
Sto se tice onih krugova LinX-a, ako je vrteo 2h bez problema, moze se reci da je stabilan.

Hvala vam lepo na strucnoj pomoci, dobio sam stabilan sistem i po meni solidno sam podigao frekfenciju procesora.Sada cu ja polako cackati da vidim moze li jos malo, bio sam poukljucivao Prime95, onda za pracenje temp. tri aplikacije,firefox sa otvorenih 30-tak tabulatora i odigrao crysis, lepo nema sta.

Za napajanje pitam a nisam spomenuo da sam juce ubacio jos jedan TB sto sada ukupno iznosi 3TB nemam problema nikakvih al nevolim razmisljati oko toga, jos planiram jedan SSD disk nabaciti pa....neznam koliko CPU sada vuce, duplo nego inace?

Poslednja izmena:
ako ti je Linx vrteo dva sata a pritom nije izbacivao nista, nesto tu ne valja.. Posto imas 4GB RAM-a posle dva-tri minuta bi trebao da ti obrne po jedan krug u LinX-u. Max temperatura ce ti doci oko 10-og kruga ali da bi bio siguran da je sistem stabilan, pusti ga da izvrti svih 75 krugova i sam zavrsi torturu..
U Core Tempu imas temperazure svih 4 jezgara i merodavna ti je ona koja je najvisa.
Napajanje ce izdrzavati i mnogo vece izivljavanje od ovog OC-a tako da nemas brige..

P.S. instaliraj Everest a u podesavanju Linxa imas da cekiras Everestov monitor i onda klikom na Graphs dobices grafikone temperature procesora i 12V grane napajanja (tu moyes da pratis koliko ti pada 12V napon sa napajanja kad opteretis sistem Linxom) a ujedno ce ti i Linx logovati max.temperaturu..
Kad instaliras Everest, u Preferences meniju imas stavku External Applications u tu cekiraj sve opcije, inace ti Linx nece moci povlaciti grafikone temperature i napona...

:wave:probaj da spustis memoriju jos malo

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno