Šta je novo?

Restart - razlog nepoznat

Starter21

Slavan
Učlanjen(a)
27.09.2005
Poena
330
konfiguracija - msi p35 combo, e4400, 7300gt, hdd wd250gb, igmax 400w

restart je cest, najduzi rad kompa do 15 min. uzroci restarta (do sada uoceni):

- brzo menjanja mp3 u okviru winampa
- brzo "premotavanje" avi, mpg, wma fajlova
- pokretanje ie, poseta lokacijama sa flash sadrzajem, igre tipa conquistador (via burek forum) ili ona sa facebook-a
- opet, nekada je za restart dovoljno nakon podizanja sistema kliknuti na "my computer" ili neku ikonicu u toolbaru

instalacija legalnog xp-a je sveza (mislio sam da je u tome problem, pa instalirah ponovo), nije pristupano netu (ne radi se o kompu sa kog pisem) samo sa drajverima i najneophodnijim softverom. temperatura nakon restarta oko 30 stepeni sistem/oko 40 procesor.

pokusao sam sa primenom deduktivne metode "menjaj hardver" i u tom smislu kombinovao memoriju, grafu, napajanje i hard. dakle, ostadose mi procesor i maticna, ali sam u njih nekako najmanje sumnjao...

ipak, ako je neko imao slicno iskustvo, znacio bi mi savet ili predlog. mozda od drveta ne vidim sumu...

A jel si probao da isključiš opciju automatskog restarta?:) Pokazaće ti kakva je greška- BSOD :)

trudio sam se da budem detaljan, a ipak sam propustio da napomenem...

iskljucio sam tu opciju jos u samom pocetku problema. pc se restartuje uprkos tome. naravno-nema bsod-a.

Prvo sam mislio da je napajanje u pitanju ali ako kazes da si ga menjao aj da trazimo nesto drugo. Jesi gledao temp? Bilo bi lepo i da pogledas voltaze malo jer u slucaju da nije napajanje mozda su opustili kondenzatori na ploci pa ona posustaje polako. Meni deluje kao problem sa strujom.
Od kada su krenuli problemi? Jel nesto cackano u to vreme?

Prvo sam mislio da je napajanje u pitanju ali ako kazes da si ga menjao aj da trazimo nesto drugo. Jesi gledao temp? Bilo bi lepo i da pogledas voltaze malo jer u slucaju da nije napajanje mozda su opustili kondenzatori na ploci pa ona posustaje polako. Meni deluje kao problem sa strujom.
Od kada su krenuli problemi? Jel nesto cackano u to vreme?

racunar je star oko 2 godine. nikakav hardver za to vreme nije menjan, nije bilo oc-a, nije koristen za neke zahtevne stvari. office, net, muzika, filmovi, poneka igra (fm 2009/2010). problemi pocinju pre oko 3-4 meseca i manifestuju se kako sam opisao. od tada se racunar gotovo i ne koristi, jer se nisam hvatao u kostac sa popravkom. sada, kad sam se malo pozabavio i menjao hardver i meni nekako deluje da je do ploce. mislim da cu sutra naci vremena da sve komponente (pa i proc) stavim na drugu plocu i vidim sta ce se desavati.

interesantno je da je u toku problema racunar uglavnom reagovao restartom prilikom koriscenja vrlo brzo nakon paljenja i gotovo nevezano za radnje na njemu. a opet, desavalo se da ga upalim, otvorim novi word ili ie sa homepage-om i on tako radi po 24h :) naravno, salim se, ali cisto da navedem malu nelogicnost.

pa, mi ovde mozemo samo na slepo, nazalost.

1. napajanje

2. kondenzatori matichne

3. pregrevanje cpu-a ili nortbridza

jos jednom sam izmenjao komponente (napajanje, memorija, graficka), najpre pojedinacno, a onda i grupno. nista se ne menja, masina se i dalje restartuje. imam utisak da se sve cesce restartuje sto duze radi.

sad, logicki gledano problem je na relaciji maticna-procesor. molio bih kvalifikovana misljenja sta je verovatnije u odnosi na opisani problem. "najtanji" sam u proceduri odvajanja proca i maticne, pa tu ne bih preterano eksperimentisao, nego pazario novu komponentu. mislim, cini se da je maticna u pitanju, ali bih zeleo i druga misljenja. hvala svima.

Iz nekog mog iskustva mnogo je veća šansa da je prsla ploča nego procesor.

I meni se identicna konfiguracija pre resetovala,ispostavilo se da je napajanje,a sumljao sam na plocu.... a moze da bude da se kuler otkacio sa ploce pa da se procesor pregreje pa reaguje zastita..

Poisključuj sve na ploči od integrisanih stvarčica, prvo sve, audio, lan, sve što se može isključiti a da radi komp.

Pa probaj...

Ako pomaže uključuj posle jednu po jednu stavku i testiraj :D

Meni najvise lici na pregrevanje procesora kada reaguje termaln zastita i ugasi comp.

Proveri da li je prostor se ispod ventilatora na kuleru procesora ne nalazi "nabijena" prasina i na taj nacin sprecava cirkulaciju vazduha sto zajedno sa suvom pastom moze da dovede do pregrevanja procesora.

Druga varijanta je da se kuler delimicno otkacio i ne naleze dovoljno na procesor. Kuler uhvati za telo i pokusaj da ga pomeris, a ako uspes verovatno je to uzrok gasenju.

ljudi, hvala vam na izdvojenom vremenu. nisam se javio ranije, jer sam pokusavao jos neke akrobacije. molim vas (poslednje postere) da citate temu pazljivo od pocetka...

temperaturu procesora i sistema sam vec naveo - max. 31/41 stepen. pc se u pojedinim navratima restartuje 30 sekundi nakon podizanja sistema. tesko da se za tako kratko vreme moze pregrejati procesor, cija je zauzetost u trenutku restarta 0-1%. restart se desava kada se dodje u dodir sa flash aplikacijama, kada se podize ie i u razlozima koje sam gore naveo. opciju sa iskljucivanjem gotovo svega i radom sa minimumom komponenti sam probao. opet restart... u ovom periodu dok se nisam javljao uzeo sam potpuno novi, nekorisceni hdd, ne bih li instalirao sistem i opet iskljucio tu varijantu. restart se desio pre kraja instalacije.

da napomenem i ovo - burnin test dovodi do restarta na 2d grafickom testu. to me navodilo da je grafika. ali, nju sam testirao u jos dve konfe i ona tamo radi bezgresno i prolazi sve testove. eto... pomagajte! :)

Jel si probao da dignes malo voltazu za CPU jer izgleda cim se malo vise optereti CPU onda padne restart....Probaj da provrtis LinX,Orthos ili Prime pa vidi sta se desava...Ako pukene znas sta ti je ciniti...

E pa poslednja stvar po meni moze da bude ram memorija. Pozajmi ram od nekoga pa probaj...

E pa poslednja stvar po meni moze da bude ram memorija. Pozajmi ram od nekoga pa probaj...

pokusao sam sa primenom deduktivne metode "menjaj hardver" i u tom smislu kombinovao memoriju, grafu, napajanje i hard. dakle, ostadose mi procesor i maticna, ali sam u njih nekako najmanje sumnjao...

jos jednom sam izmenjao komponente (napajanje, memorija, graficka), najpre pojedinacno, a onda i grupno. nista se ne menja, masina se i dalje restartuje. imam utisak da se sve cesce restartuje sto duze radi..

Vec probano....

e pa stvarno ne mogu da budem pametan,kad bih bio u toj situaciji da nema reshenja,otvorio bih prozor, sve bacio i otishao lepo uzeo racunar :D

Ja bih bacio samo ploču,
nego ja jesam bio među poslednjim posterima, samim tim se osećam prozvanim :p,
ali temp. nisam pominjao, nego nešto drugo, što do tada nisi naveo da si radio,
pa ti molim te malo bolje pogledaj šta si pisao ;)

Poslednja izmena:
Pogledaj,kad vec gledash sve redom da ti se nije naduo neki kondenzator na plochi....pogotovo neki od onih blizu procesora.
EDIT
Pfff,ova ploca ima solid kondenzatore.I da je riknuo neki nije tako ochigledno...
***,kao shto neko vec rece(a ja se slazem sa njim) verovatnije je da je otisla ploca nego CPU,ali svakako,ne treba nagadjati.Ako si u mogucnosti probaj procesor na drugoj ploci i sve ce ti se kasti samo... :)

Poslednja izmena:
Pogledaj,kad vec gledash sve redom da ti se nije naduo neki kondenzator na plochi....pogotovo neki od onih blizu procesora.
EDIT
Pfff,ova ploca ima solid kondenzatore.I da je riknuo neki nije tako ochigledno...
***,kao shto neko vec rece(a ja se slazem sa njim) verovatnije je da je otisla ploca nego CPU,ali svakako,ne treba nagadjati.Ako si u mogucnosti probaj procesor na drugoj ploci i sve ce ti se kasti samo... :)

ne, ova ploca ipak nema solid kondenzatore, vec obicne. pregledao sam ih, cini mi se da nema naduvenih. probao bih i procesor na drugoj ploci, nego nemam pri sebi pastu, pa ne bih da izazivam vece zlo.

inace, probao sam ovo sto Kidence predlaze - Orthos i jos neke stres-testove, nego mi oni u ovoj situaciji deluju nepouzdano. pokrenes test, masina se restartuje, a ti nemas pojma da li je zbog testa ili neceg drugog (jer, restartuje se i bez ikakvog testa, nasumicno).

jedino ono sto sam primetio sa burnin testom - masina je izdrzala sve testove bez restarta, osim 2d graf.

Pa,po svim dosadasnjim informacijama bih rekao da je ploca. Procesor uglavnom ili radi ili ne radi.Ako i jeste neispravan uglavnom puca na stress testovima. Mada,kapirash valjda i sam da su sve ovo shuplje priche dok ne probas i utvrdis 100% sta pravi problem.
Pukni 200 dindzi na pastu i resi dilemu za sva vremena...:D

Onda iscimaj nekog ko je u treningu :d Ozbiljno,ako se iskrive pinovi imash josh jedan,potencijalno josh veci,problem.
EDIT
Poenta price je da neces znati dok ne probas. Sve ostalo je nagadjanje.

Poslednja izmena:
update > orthos, kao sto sam vec pisao, cpu prolazi bez problema. ali... orthos ne prolazi memorija (sto do malopre nisam probao).

restart je u periodu 2-5 sekundi od pokretanja testa. medjutim, probao sam sa jos 4 modula sa drugih konfi (u radu, ispravni) i desava se isto. menjao sam slotove (ploca ima 2), stavljao memorije u oba slota, kombinovao ih - uvek isto. restart za max. 5 sekundi.

o cemu se radi?

U tom grmu leži zec :).

Pogledaj podešavanja u BIOS-u, vezana za memoriju? Ima li opcija da se pojača napon?

U tom grmu leži zec :).

Pogledaj podešavanja u BIOS-u, vezana za memoriju? Ima li opcija da se pojača napon?

evo bas pogledah... i ima i nema... :) naime, u segmentu bios-a "voltage/frequency control" postoji ta opcija, ali su sve vrednosti podesene na "auto" i cini se da nema mogucnosti da se one menjaju. iako, u onom desno-bocnom infu koji se pojavljuje i objasnjava sta je moguce pod odredjenom opcijom stoji da se napon moze regulisati od 1,8 do 3,3V.

evo bas pogledah... i ima i nema... :) naime, u segmentu bios-a "voltage/frequency control" postoji ta opcija, ali su sve vrednosti podesene na "auto" i cini se da nema mogucnosti da se one menjaju. iako, u onom desno-bocnom infu koji se pojavljuje i objasnjava sta je moguce pod odredjenom opcijom stoji da se napon moze regulisati od 1,8 do 3,3V.

Čim ima opcija auto, može da se menja, samo je pitanje koje dugme da stisneš da prebaciš na manual, nikad nisam imao msi ploču pa ne znam koji bios ide na njih.
Probaj naći nešto oko toga u manualu za ploču.

Treba proveriti koji je sad napon memorije, i polako dizati u vrednosti od 0,1.

Takođe prečešljati ostale opcije vezane za memoriju.

Nisam baš najstručniji :d , neko će već još nešto sugerisati.

I koristi samo jedan slot za početak.(ako imaš dva mem modula)

nasao sam. povecanje ide u koracima od 0,05V. probao sam i podizao od default-nih 1,8V na 1,85V-1,9V-1,95V-2,00V i 2,05V. apsolutno se nista nije promenilo, restart na orthosu posle par sekundi.

da li ima smisla i koliko je bezbedno jos podizati napon?

Pa zavisi koju memoriju imash. Npr. XyperX-evi rade po default-u na 2.2V. Uzmesh lepo memoriju i procitash na nalepnici. :)

Pa zavisi koju memoriju imash. Npr. XyperX-evi rade po default-u na 2.2V. Uzmesh lepo memoriju i procitash na nalepnici. :)

cekaj druze, jesi ti ispao iz toka price ili sta? :D do sada si mi bio od pomoci, a sad kao da si upao u temu... ;) shala, naravno...

ukratko - orthos restartuje komp na testu memorije posle par sekundi. kako smo vec utvrdili da je modul ispravan, boris (ilic) mi je savetovao da povecavam napon, jer pretpostavlja da memorija mozda dobija manje struje nego sto je potrebno.

memorija je deklarisana na 1,8V (standardno), a toliko joj je nominalno ploca i pruzala, jer je bila podesena na "auto" rezim (vrednost "auto"=1,8V). sad, ja sam povecavao do 2,05V i nista se nije promenilo. da li ima smisla jos povecavati, da li je to bezbedno i na kraju (i najvaznije) - kakav je zakljucak otkrica da orthos na testu (inace ispravne) memorije resetuje komp? ipak ploca ili ?

Poslednja izmena:
Pa ,***,izgleda si i ti skrenuo malo sa pravca. :)
Ako si izmenjao sve osim procesora i ploce i ostalo je pitanje shta izmedju ova dva,ne kapiram sad potezanje price sa memorijom opet.Ako nemas XyperX Kingstone koji rade na 2.2,ostavi sve na AUTO i to je to.

P.S.
Ja vec rekoh odavno da mislim da je problem u plochi.
:wave:

Nazad
Vrh Dno