Šta je novo?

Montiranje LCD TVa

BelThaZoR

Slavan
Učlanjen(a)
13.04.2006
Poena
370
Mozda ce zazvucati kao glupo pitanje ali me je devojka zaduzila da pitam pa moram :D

Ona planira kupovinu 32" Samsung LCD TVa ali je sad zackoljica oko montaze nosaca. Jedino gde bi mogao da se uglavi je na lamperiju u njenoj sobi, a lamperija je malo odmaknuta (1 ili 2 cm ne vise) od zida i malo se ugiba na tom delu. Da li ce to mozda uticati na stabilnost LCDa na zidu (sam LCD je bez nosaca tezak 10 kg)? Naravno nosac bi se kroz lamperiju usrafio u zid...

Hvala i pozz :)

Nosač mora baš skroz da naleže na zid. Znači, iseci lamperiju gde će ti ići nosač po njegovim dimenzijama, obeleži za rupu, izbuši i montiraj. Praktično ćeš ukopati nosač u lamperiju. Sve drugo ti je veoma ne sigurno.

Nema druge, osim da se seche lamperija. Moze da se stavi nosach pa da se posle to zagituje ili prekrije tako da se ne vidi rupa, ali ionako TV to pokriva tako da ne vidim neku potrebu...

Ako je tezina 10kg i razmak od zida ne veci od 2-3cm onda ne mora da se sece lamperija, postoje tiplovi i srafovi koji bez problema mogu da drze tu tezinu.

Ovo sa secenjem lamperije bi mozda bilo kao poslednja opcija. Pozadi iza lamerije je cist betonski zid (osim ta 2-3cm nicega).

Razmisljao sam o duzim/debljim srafovima, pa neka se i lampreija malo ugiba ako se oni pritegnu, ne verujem da bi joj to smetalo.

Razmisljao sam i o stavljanju neke podloge iza lamperije samo na mestu gde se nalazi TV, recimo jednu dasku koju samo prosrafim, i opet stavim duze srafove koji bi isli u sam beton.

Ali sve se to zavrsilo samo na razmisljanju :D

@joe_rambo: izvini, sta je to flah? :d

Poslednja izmena:
Imaš duže šrafove s tiplovima za pune materijale (beton, puna opeka), ja sam tako okačio sto (tj. tablu od 28mm univera) od zida do zida, na betonski zid sa gipsanom oblogom.
Šraf je dimenzija tipa 8x120, tako nešto...
Gipsana obloga je udaljenija od zida nego ta tvoja lamperija.

Poslednja izmena:
Ovo sa secenjem lamperije bi mozda bilo kao poslednja opcija. Pozadi iza lamerije je cist betonski zid (osim ta 2-3cm nicega).

Razmisljao sam o duzim/debljim srafovima, pa neka se i lampreija malo ugiba ako se oni pritegnu, ne verujem da bi joj to smetalo.

Razmisljao sam i o stavljanju neke podloge iza lamperije samo na mestu gde se nalazi TV, recimo jednu dasku koju samo prosrafim, i opet stavim duze srafove koji bi isli u sam beton.

Ali sve se to zavrsilo samo na razmisljanju :D

@joe_rambo: izvini, sta je to flah? :d

„Flah“ (od nem. „flach“) je vrsta čeličnog profila - ravan, pljosnat profil, za razliku od L-profila, U-profila, I-profila itd
:D

Na ovo sam misli (nije mi se dalo preciznije crtati :)):

sema.jpg
[/URL]

Ako mozes isjeces lamperiju i ubacis komad zeljeza ili cijevi tako da on dodje u ravninu sa lamperijom. Probusis rupu kroz cijev i istim sarafom stegnes nosac, kroz flah na zid. Tako sarafi trpe manje opterecenje zbog toga sto su odmaknuti od zida.

Poslednja izmena:
Dugacki srafovi kroz lamperiju i u beton.
Tako pricvrscen, TV sigurno nece nigde.

OK, hvala na predlozima, videcemo ovih dana kad se TV pazari, pa cu javiti sta sam uradio...
Najverovatnije cu probati prvo bez icega pa ako se bude klimao, klatio il sta ja znam, stavicu nesto ispod lamperije :)

Jos jednom hvala svima

Ma nema šta da se klima bre ja sam sto okačio tako.
Šta misliš kako se kače radijatori na zidove sa gipsanom oblogom? I to da nisu ni betonski nego šupalj blok.
Dakle uzmeš burgiju za drvo prečnika kao tipla, nabušiš tu oblogu. Uzmeš neki pneumatski čekić (hilti, iz milošte kod nas) i nabušiš beton - ne stiskaš jako da ne praviš vibracije, pustiš mašinu sama maltene da radi, vibracionom bušilicom će dosta teže ići. Nabušiš dužinu tiple i uteraš tiplu ali da ne prođe skroz kroz oblogu, ušrafiš nosač šrafovima i ima da drži.
Neko pravilo za konzolna opterećenja je 1/3 dužine može biti prepušteno i imaćeš maksimalno opterećenje, što LCD za sigurno nije, 2-3kg po šrafu će nositi i onaj za ivericu :)

Kupi bre prijatelju ankere sa odbojnikom i to je to...srafovi sa navojom, imas svakakve srafove i tiplove, od metalnih do plasticnih...nikakvo isecanje lamperije i podupiraci/flahovi ti nisu potrebni..sta dobar sraf i tipl drze ne bi verovao, pogotovo ako to nesto ima 10kg :)

Nazad
Vrh Dno