Šta je novo?

4870 2Hot

BitrAtE

Znamenit
Urednik
Moderator
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
1,165
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D @ NZXT Kraken Elite 240 AIO
Matična ploča
Gigabyte B650M AORUS ELITE AX ICE
RAM
32GB (2x16GB) Kingston FURY Renegade DDR5 RGB DDR5-6000 CL32-38-38 @1.35V
GPU
GIGABYTE RTX 5080 AERO OC SFF
Storage
Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD (2TB + 1TB)
Zvuk
Edifier S880DB MKII / Edifier T5 Sub @ AudioQuest DragonFly Black / Asus ROG Delta II Wireless
PSU
NZXT C1200 Gold ATX 3.1
Kućište
ASUS Prime AP202 ARGB White [5x Lian Li Wireless Fans]
Monitor
Philips Envia 32M2N8900 4K 240Hz QD-OLED
Miš & tastatura
Asus ROG Strix Scope II 96 Wireless Gaming + ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition @ Razer Pro Glide XXL
Ostale periferije
C1 55" & PS5 & Q990B
Mobilni telefon
iPhone 17 Pro Max
Pametni uređaji
Huawei GT2 Pro, GT4 Silver Elite, GT5...
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Dakle imam problem s Sapphire 4870, karta je jednostavno preevruca 🙂 idle temperatura je 80c a kad pokrenem neki od 3D Markova ili neku igru, temperatura je oko 100c. Flashovao sam onaj bios novi za ovu problematicnu kartu al temperatura ne pada. Da napomenem da nemam ama bas nikakvih problema u igrama, niti jedan artifekt da kucnem 🙂 Cak i posle nekoliko sati igranja, al isto neprijatno je gledati ovoliku temeperaturu. 🙂 Da napomenem da je podesen auto rezim obrtaja, pri 41% idle je 80c 🙂

Osrafi ti to na 90 ili 100 % pa onda pogledaj temperature 😀. Da ti nije slucajno zapala prasina? Produvaj karticu, reinstaliraj drivere opanji vent i prati u furmarku temperature. Pa javi sta se promenilo. Jel ti u garanciji?

Moguće da ti se prašina uvukla u kuler. Ako znaš šta radiš, skini kuler, očisti ga malo, stavi novu termalnu pastu, nekoliko stepeni bolje će biti sigurno. To su ipak previsoke temperature. Pretopstavljam da ti je karta neoverklokovana. Ako je tako, meni je neoverklokovana karta u furmarku išla do maksimum 84C, što znači da nešto nije u redu sa tvojom.

Da li je to ova karta?

Nabavio sam i ja istu pre par dana i stvarno je furuna prava. Moje temperature nisu tako ekstremne ali je prilično toplija u odnosu na staru XFX 4830.

Skinuo sam taj cooler i stavio je pod vodu sa EK full cover WB-om, ali na žalost sama karta nije referentni dizajn tako da deo koji hladi naponsku ne može da nalegne kako treba. Na vodi temperature pri 850/1020 ne prelaze 41-42C u FurMarku, ali ono što me brine je temperatura naponske sekcije, koja je toliko vrela da ne može da se drži prst na njoj.

Mora da je Sapphire malo fushario na kvalitetu. Što se tiče paste i ja bi ti preporučio da skineš cooler i istu zameniš, pošto mi se čini da su i na njoj štedeli.

Ako možeš bilo bi lepo da navedeš temperature iz Rive, pa da uporedim sa onima koje mi je davao stock cooler.

Takođe proveri i šrafove coolera pošto se može desiti da nisu svi podjednako pritegnuti pa sam cooler ne naleže kako treba.

Prilozi

• sapphire_ati_hd4870_512.webp
    sapphire_ati_hd4870_512.webp
    32.6 KB · Pregleda: 136
jel moze da se stavlja pasta od procesora u ovakvim situacijama,ja imam neku xilence pastu od 400 dinara koju koristim za procesor.

Moze

Pa koju drugu bi ti stavljao? Pastu za zube?

Maži taj xilence i uživaj.

Da li je to ova karta?

Nabavio sam i ja istu pre par dana i stvarno je furuna prava. Moje temperature nisu tako ekstremne ali je prilično toplija u odnosu na staru XFX 4830.

ja imam istu skoro 1god i posle 2h igranja crysisa ili npr dirt 2 ne pelazi 65c i to leti[crysis]! pre neki dan sam je testirao sa furmarkom,nema teorije da predje 62,a i nije bas najcistija:smoke: mada opet imam cm mistique 632 kuciste i sve komponente su ledene.. graf u idle 45-48c

Poslednja izmena:
Uradio sam onaj fan hack, editovao ini file, skinulo mi je 3-4c. Mada jutros je temperatura graficke 69c a temperatura u sobi je ista ko i sinoc. Videcu da skinem danas kuler i ocistim od prasine. Kad odvrnem fan na 100% temperatura padne na 52c 😉

Al se zato čuje kao avion kad poleće 😀

Skinuo sam kuler s graficke, zatim isti otvorio i imao sam sta da vidim 🙂 Tu samo sto miseva nije bilo 😀 Paste na gpu je bilo malo al *** nemam kod sebe pa sam malo razmazivao postojece, ocistio svu prasinu i na 25% fan sad je temperatura 47c sto je extra 😉

Poslednja izmena:
Idi kupi pastu, ta stara nije ni za qra*.

Drago mi je da si rešio problem.

Poz.

koji su drajveri najbolji za 4870,jel poslednja verzija ili neka malo starija ?

i ja sam do skoro isto picio najnovije ali ovi 9.12 kod mene pucketaju u igrama ako je kartica OC. tako da drzim 9.8 koji rade savrseno.

koji su drajveri najbolji za 4870,jel poslednja verzija ili neka malo starija ?
Instalirao sam ove najnovije 10.1 i zadovoljan sam.Hocu reci desetak dana grafa radi bez problema sa tim drajverima , a ni ranije nisam imao nekih problema sa driverom a ni veliku razliku u odnosu na ranije verzije ne vidim. Tako da probaj najnoviju ako radi onda ostavi ako baguje onda probas neku raniju verziju.:wave:

Ja sam jos uvijek na 9.12 😉

imam ovu karticu iz priloga i uhvatio sam screen dok je karta bila pod full load u GRID-u.

temperatura necega je dosla do 104 stepena,jel to memorija ili nesto drugo?

ove zadnje 3 temperature su dosta velike u odnosu na glavnu GPU Temperature.

da li to treba da me brine,jer kad su bile te ogromne temperature,na kratko je izbacivao artefakte u toku igre,zakucao na 5 sekundi i odjednom je ventilator krenuo na 100% i tako se malo po malo smanjivao ?

inace drzim fiksiran na 45%,pa je verovatno drajver usled granice velike temperature prebacio na Auto i polako smanjivao od 100% ka nadole.

Prilozi

• 3122.webp
    3122.webp
    24.9 KB · Pregleda: 71
  • sapphire_ati_hd4870_512.webp
    sapphire_ati_hd4870_512.webp
    32.6 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
Trebalo bi da je temp memorije, ili je temperatura dela procesora koji je zadužen za rad sa memorijom (kontroler ili sl).

Drži ti taj vent na AUTO sve vreme.

onda se cuje kao usisivac,posto se tada vrti na nekih 60-65%,zavisi kako kad.

dzaba njoj silent u nazivu.

U kakvom je to kućištu držiš?

Poželjno bi bilo da promeniš pastu na karti. Ja imam istu takvu i kada sam je stavljao pod vodu primetio sam da je pasta prilično mršava.

e,imao sam i ja isti problem na msi-evoj kartici (najjadniji fabricki kuler),temperature na default-u nisu isle ispod 72-75 stepeni,a kada je malo kloknem,moram da odpanjim vent na,minimum 60%,a tada nastaje panika zbog ventilatora!naaaaaajbolje resenje je zameniti fabricki kuler
za,recimo Arctic Cooling Accelero Twin Turbo ili Akasa AK-VC05 Freedom Force i da vidis kako pada temperatura! 🙂 tada moze hladjenje da ti pila u punoj snazi,a da ti ne smeta!

Moguće da ti se prašina uvukla u kuler. Ako znaš šta radiš, skini kuler, očisti ga malo, stavi novu termalnu pastu, nekoliko stepeni bolje će biti sigurno. To su ipak previsoke temperature. Pretopstavljam da ti je karta neoverklokovana. Ako je tako, meni je neoverklokovana karta u furmarku išla do maksimum 84C, što znači da nešto nije u redu sa tvojom.

+1

Da li je to ova karta?

Skinuo sam taj cooler i stavio je pod vodu sa EK full cover WB-om, ali na žalost sama karta nije referentni dizajn tako da deo koji hladi naponsku ne može da nalegne kako treba. Na vodi temperature pri 850/1020 ne prelaze 41-42C u FurMarku, ali ono što me brine je temperatura naponske sekcije, koja je toliko vrela da ne može da se drži prst na njoj.

Mora da je Sapphire malo fushario na kvalitetu. Što se tiče paste i ja bi ti preporučio da skineš cooler i istu zameniš, pošto mi se čini da su i na njoj štedeli.

Ako možeš bilo bi lepo da navedeš temperature iz Rive, pa da uporedim sa onima koje mi je davao stock cooler.

Takođe proveri i šrafove coolera pošto se može desiti da nisu svi podjednako pritegnuti pa sam cooler ne naleže kako treba.

gde ste nasli ove kartice? moram i aj da uzmem neku karticu, hteo sam 58xx seriju ali cene su bas bezobrazne, pa uzeo bih ovo...
gledao sam da ovo kod nas nema...:trust:

Ma ja sam moju polovnu nabavio, dok od novih imaš samo one Gainward 4870 GS i Palit Sonic za oko 115e, ali uz njih daju samo 1 god garancije.

???kako 1god?kako ja znam trebalo bi 3godine...?:trust:

Ne ide 3 godine na sve graficke, graficke sa 1 godinom garancije ako su Gainward su sa repariranim ventilatorima odnosno promenjeni su ventilatori jer su se graficke nenormalno grejale i umesto fabrickog ventilatora stavljen je dual slot sa pajpovima koji hladi odlicno. Eto otud 1 godina garancije i po meni je sasvim ok i cena i garancija, kao da ce neko od nas drzati duze graficku od godinu dana u racunaru.

Nazad
Vrh Dno