Šta je novo?

OpenOffice 3.1

Word je inače, sam po sebi, neposlušan. Pokušaj da prelomiš knjigu od 500 strana u tome, pa ces videti da je nemoguće odstampati verno čak i ako ti štamparija primi tako nešto. Naročito ako tu ima tabela, fotografija ili grafičkih elemenata. Nijedan ozbiljan štampar ne bi stampao iz Worda, već bi te zamolio da to doneses u pdf-u ili bi to sam pretvorio u pdf pa onda štampao.
Inače, ljubitelj sam Quarka ;).

tamo gde samja stampao, u SU, imali su samo open office...znachi na 3-4 mesto...ali zato cena je bila najniza, a kvalitet i vise nego zadovoljavajuci.

Ali može 2003-ojka uz patch koji može za džabe da se skine sa MS sajta i služi samo za to - da programi iz verzije 2003 otvaraju fajlove iz verzije 2007...

Paket se zove "Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats", ali nigdje ne piše prilikom instalacije da li se odnosi isključivo na 2003-ojku ili mogu i stariji...

EDIT: Sad sam malo proguglao i našao ovo:

Pravac - ovdje ili ovdje.

Zasto bi neko Googlao po netu i trazio zakrpe? Zasto nisu patchovali sam MS Office 2007 kako bi se dokument koji je odradjen u njemu mogao da otvori i sa starijom verzijom npr 2000

OO Rules:banana:

Kakv rules, pokusao sam da uradim copy iz html starnice i paste u OO writer, katastrofa zaklalo mi masinu, ladnjaka to radi u Wordu. Ne nisam hteo pdf, nego bas ovako...

pa svejedno, oni koji su koristili MS Office, tesko ce poslei na OO, takodje obrnuto...
bitno je da OO je free, a oni koji rade u OO, za nekih mesec dva mislim da ce naviknuti:smoke:i posle MS office-a.

Zasto bi neko Googlao po netu i trazio zakrpe? Zasto nisu patchovali sam MS Office 2007 kako bi se dokument koji je odradjen u njemu mogao da otvori i sa starijom verzijom npr 2000

OO Rules:banana:

Čini mi se da mašiš ovdje par stvari. Koliko je meni poznato, struktura fajlova u 2007-ici je kompletno XML-based. 2003 i stariji koriste staru strukturu dokumenata, koja je RTF-based. Dakle, u samom startu postoji ogromna razlika koja nekako mora da se riješi.

Ako se ima legalan softver, onda ovaj update sam dođe na red za skidanje i instalaciju. Ako se nema, kao što 99% ljudi u Srbiji nema, onda mora da se ganja i lovi po netu.

Very simple...

Sa druge strane, 99% korisnika Office paketa nema pojma da iskoristi više od 15-20% mogućnosti, pa isto tako ne zna ni osnovno da se prilikom čuvanja fajla, isti može sačuvati u ranijem formatu, samo ako se izabere u File type drop-down meniju.

Toliko o tome.

lenjin sam...a i nisam MS ekspert :banana:

Pa nemas sta da budes ekspert, samo kliknes i dobijes pdf dokument koji snimis na usb i koji izgleda isto na svakom racunaru u svakoj stampariji i u svakoj kopirnici. Ovo je standardna opcija openoffice-a i postoji sigurno vec 6 godina.

Čini mi se da mašiš ovdje par stvari. Koliko je meni poznato, struktura fajlova u 2007-ici je kompletno XML-based. 2003 i stariji koriste staru strukturu dokumenata, koja je RTF-based. Dakle, u samom startu postoji ogromna razlika koja nekako mora da se riješi.

Ako se ima legalan softver, onda ovaj update sam dođe na red za skidanje i instalaciju. Ako se nema, kao što 99% ljudi u Srbiji nema, onda mora da se ganja i lovi po netu.

Very simple...

Sa druge strane, 99% korisnika Office paketa nema pojma da iskoristi više od 15-20% mogućnosti, pa isto tako ne zna ni osnovno da se prilikom čuvanja fajla, isti može sačuvati u ranijem formatu, samo ako se izabere u File type drop-down meniju.

Toliko o tome.

Slazem se sa tobom u potpunosti i naravno da mi je poznata opcija da mozes da sacuvas dokument kao da si ga radio na ranijoj verziji. Ali ako si koristio OO moras da priznas da ni po cemu ne zaostaje od MS office-a, cak sta vise mnogo je laksi za rad (mozda meni jer ga koristim duze od 2 god) Uz to dodaj da je OO besplatan softver za razliku od M$O.

Cinjenica je da se kod nas masovno koristi nelegalna verzija MSO pa je ova razlika ne bitna, ali sa drugim uredjenijim zemljama to nije slucaj. Onda se postavlja pitanje sta je bolje od ova dva.

Poslednja izmena:
jednostavno nisam ni mislio da cu biti frke prenosim rad u*.doc ...

Onda se postavlja pitanje sta je bolje od ova dva.

Kao i uvijek - bolje je ono što ti završava posao... OO je očigledno dobar, dok ne krenu problemi sa interoperabilnošću između njega i MSO. Tu kad zapne - gotovo je. Ne koristim OO, ali ću ga probati. Opet...

OpenOffice.org 3 is easy to learn, and if you're already using another office software package, you'll take to OpenOffice.org 3 straight away. Our world-wide native-language community means that OpenOffice.org 3 is probably available and supported in your own language. And if you already have files from another office package - OpenOffice.org 3 will probably read them with no difficulty.

Best of all, OpenOffice.org 3 can be downloaded and used entirely free of any licence fees. OpenOffice.org 3 is released under the LGPL licence. This means you may use it for any purpose - domestic, commercial, educational, public administration. You may install it on as many computers as you like. You may make copies and give them away to family, friends, students, employees - anyone you like.

Office Excel 2007
Analyze, share, and managing information to make more informed decisions.
Full product $229.95
Office OneNote 2007
Gather notes and information, use powerful search capabilities to find what you are looking for quickly, and share notebooks easily so that teams can work together efficiently.
Full product $99.95 | Upgrade $79.95 ???????
Office Word 2007
Create and share great-looking documents by combining a comprehensive set of writing tools with an easy-to-use interface.
Full product $229.95

Izbor je vas:p

Jesi ti uopšte upoznat sa fundamentalnim razlikama između Office 2007 formata i ranijih verzija?
Jel možeš da otvoriš ODF napravljen u OpenOfficeu 3 uz pomoć OpenOfficea 1?
Ajmo malo upotrebiti zdrav razum pre nego što se nešto kaže.

Štamparija?

Čekajte ljudi vi pričate o tome da diplomske maturske radove tj. dokumete u wordu ili čemu već štampate u štamparijama na ofset mašinama!?

Ili štamparije poistovećujete sa kopirnicama koje nude uslugu štampe na laserskim štampačima?

Hahahaha, mi se zapricali a ovo je fundamentalno pitanje.

OpenOffice.org 3 is easy to learn, and if you're already using another office software package, you'll take to OpenOffice.org 3 straight away. Our world-wide native-language community means that OpenOffice.org 3 is probably available and supported in your own language. And if you already have files from another office package - OpenOffice.org 3 will probably read them with no difficulty.

Best of all, OpenOffice.org 3 can be downloaded and used entirely free of any licence fees. OpenOffice.org 3 is released under the LGPL licence. This means you may use it for any purpose - domestic, commercial, educational, public administration. You may install it on as many computers as you like. You may make copies and give them away to family, friends, students, employees - anyone you like.

Office Excel 2007
Analyze, share, and managing information to make more informed decisions.
Full product $229.95
Office OneNote 2007
Gather notes and information, use powerful search capabilities to find what you are looking for quickly, and share notebooks easily so that teams can work together efficiently.
Full product $99.95 | Upgrade $79.95 ???????
Office Word 2007
Create and share great-looking documents by combining a comprehensive set of writing tools with an easy-to-use interface.
Full product $229.95

Izbor je vas:p

nemozes sve gledai u parama....navika je navika...

samsung je bolji od nokije, a svi kupuju nokiju....

Probao novi OpenOffice i mogu reci da sam zaista prijatno iznenadjen sto se tice zamene za Word i Excel - brzo, funkcionalno i udobno. Nije sasvim na nivou Office paketa ali je prilicno blizu. Snimanje odredjenih dokumenata u doc formatu povlaci automatski upozorenje da sav sadrzaj nece biti snimljen kako treba...proverom u Office-u ustanovio sam ipak da je sve OK sto se izgleda dokumenta tice mada verujem da odstupanja u snimljenom doc fajlu ipak moze biti u nekim slucajevima inace ne bi bilo ni upozorenja pri snimanju.. Ostale programe nisam probao.

nemozes sve gledai u parama....navika je navika...

samsung je bolji od nokije, a svi kupuju nokiju....

Kada dodje momenat da se plati softver itekako se gleda sve kroz pare. To sto smo mi navikli da je sve za dz pa nas mrzi da menjamo navike je nesto drugo.

I da, Samsung je krs :)

Jesi ti uopšte upoznat sa fundamentalnim razlikama između Office 2007 formata i ranijih verzija?
Jel možeš da otvoriš ODF napravljen u OpenOfficeu 3 uz pomoć OpenOfficea 1?
Ajmo malo upotrebiti zdrav razum pre nego što se nešto kaže.

Koliko ljudi zapravo koristi .docx a koliko je onih drugih koji furaju compatibility mode (.doc)?

I da, Samsung je krs

Da znaš da jeste.

Poslednja izmena:
Štamparija?

Čekajte ljudi vi pričate o tome da diplomske maturske radove tj. dokumete u wordu ili čemu već štampate u štamparijama na ofset mašinama!?

Ili štamparije poistovećujete sa kopirnicama koje nude uslugu štampe na laserskim štampačima?

mi smo pricali o tome da MSO ne voli OO, takodje obrnuto :D da ako nesto napravias u OO, pa otvoris u MSO bice sve KRS:wall:

Kada dodje momenat da se plati softver itekako se gleda sve kroz pare. To sto smo mi navikli da je sve za dz pa nas mrzi da menjamo navike je nesto drugo.

I da, Samsung je krs :)

jedva cekam, jer onda ce svi da koriste OO, pa nece biti frke :D

Koliko ljudi zapravo koristi .docx a koliko je onih drugih koji furaju compatibility mode (.doc)?

Da znaš da jeste.

off..nije KRS:smoke:

Mozes ti da se smejes koliko zelis ali kada neko gleda u cenovnik a mora da istrese pare iz novcanika, taj dobro gleda sta dobija za pare koje daje. Kad budes imao firmu kojoj treba bar 3 licence Windows-aa i Office-a onda cu te pitati hoces li se tako lepo smejati ili ces probati da koristis OpenOffice.

Recimo, kod mene u firmi se koristi Google Documents. Za ono sto nama treba, Google Documents i kompletan Google Apps zavrsava posao bolje nego bilo koji MS Office paket. Cena? Sitnica.

Pazi, sad bi ovde mogao da se pojavi dežurni MS advokat (svi znamo ko je) i da počne da priča priču kako Nemce OO puno košta zbog korisničke podrške koju moraš dodatno da platiš. Kako stvari trenutno stoje bio bi u pravu. Iako se većina evropskih država okreće OSS-u stvari nisu baš kao što su mislili da će biti (nije džabe) ali svakako ima mnogo prednosti u odnosu na zatvoreni softver.

E sad ono što je ključno jeste upravo to za GDocs što si rekao. To i ja svima pričam, GDocs je za većinu poslova sasvim dovoljan i što je najbolje jako je jednostavan za korišćenje (nema suvišnih opcija, dugmića, ikona i lokalizovan je na većinu jezika). Za većinu korisnika Cloud aplikacije su savršeno rešenje. Za one kojima to nije dovoljno odličan je Open Office i kod njih ne bi smelo da se postavlja pitanje podrške (ako ti trebaju napredne opcije moraš biti napredan, visoko kompjuterski obrazovan korisnik).

E sad, ljudi će kukati: pa kako Googlu da dozvolimo da vidi naš posao. Pa oni špijuniraju. Sve će nas oterati u propast itd. Google nije ništa veći špijun od ostalih kompanija, u stvari jeste ali to je samo zato što mu je na raspolaganju veći broj informacija nego ostalima. Mislite da vas Microsoft ne špijunira već 20 godina, da Yahoo nema gomilu podataka o vama. Dajte ljudi osvestite se i batalite tu priču, google će nam ovo google će nam ono jer onima znaju to i to o nama...

Što se tiče MS Office, znam da celokupna Uprava Grada Beograda (ili kako je već tačan naziv) daje licenciran MS Office 2007 po zaposlenom. Pošto imaju pored toga licenciran WinXP verujem da su pre imali MSO 2003 i da su našli za shodno da ga apgrejduju!!! Molim vas, šta će gradu novi MSO, kao da im stari ne radi posao. Tačno, jeste to kompleksan IS ali i dalje ne vidim potrebu za novim Office paketom. Koja su to unapređenja koja su vredna trošenja ogromne količine novca građana?

Ako nemačka državna uprava može da funkcioniše sa OSS, ako domaće banke mogu koristiti alternativna rešenja (nemaju svi MSO) šta onda fali državi Srbiji, gradu Beogradu da i oni skrešu troškove i oslobode se okova Microsofta. Tek sada počinje da mi biva jasno zašto je MS među prvima došao u "oslobođenu" Srbiju. Ko zna koliko ima "podmazanih" ljudi u tom lancu...

Eh da, lokalizacija je takođe plaćena iz naših džepova ali zato niko nije našao za shodno da to negde iskoristi. Zašto gradski službenici koji nisu naročito kompjuterski pismeni moraju da rade na računaru koji nije lokalizovan na njihov jezik (što je svuda normalna praksa)? Zašto im otežavati proces prilagođavanja? Lenji i zatucani admini (po principu: mi smo tako učili i oni će)? Svi znamo engleski po defaultu pa nam je tako lakše? Ko je lud da plaća nešto što mu ne treba. Izgleda jedino građani Srbije.

Poslednja izmena:
Mozes ti da se smejes koliko zelis ali kada neko gleda u cenovnik a mora da istrese pare iz novcanika, taj dobro gleda sta dobija za pare koje daje. Kad budes imao firmu kojoj treba bar 3 licence Windows-aa i Office-a onda cu te pitati hoces li se tako lepo smejati ili ces probati da koristis OpenOffice.

Recimo, kod mene u firmi se koristi Google Documents. Za ono sto nama treba, Google Documents i kompletan Google Apps zavrsava posao bolje nego bilo koji MS Office paket. Cena? Sitnica.

Gdoc je poslednjih 6 meseci se veoma poboljsao. U bivsoj firmi su se svi jako mrstili na njega u pocetku, ali sada se ne bi vratili na neko offline resenje nikako.

Za manje kompanije do 20 zaposlenih koji nisu svi na jednom mestu mislim da je najbolje resenje. Sada ne znam u praksi kako to izgleda ako je kompanije malo veca.

Pazi, istina boli, a nisam rekao NISTA sto bilo koga uvredio, ja tako mislim.
To, da tebi boli, da sam rekao da jedva cekam da svi koriste OO, to sam rekao i zbog mene, je ronda cu i ja koristiti, i jedva cekam da vec ne bude komplikacije izmedju OO i MSO-naravno, vecina ce ond akoristiti OO.

Pazi...uzmes neki HTC Advantage, gde vec imas originalnu MSO, to vec moze da se koristi ladno umesto alptopa i to je to...pobao sam ja vec OO. nemam nista protiv OO-a - mislim d asi me krivo shvatio.

Pazi, sad bi ovde mogao da se pojavi dežurni MS advokat (svi znamo ko je) i da počne da priča priču kako Nemce OO puno košta zbog korisničke podrške koju moraš dodatno da platiš. Kako stvari trenutno stoje bio bi u pravu. Iako se većina evropskih država okreće OSS-u stvari nisu baš kao što su mislili da će biti (nije džabe) ali svakako ima mnogo prednosti u odnosu na zatvoreni softver.

E sad ono što je ključno jeste upravo to za GDocs što si rekao. To i ja svima pričam, GDocs je za većinu poslova sasvim dovoljan i što je najbolje jako je jednostavan za korišćenje (nema suvišnih opcija, dugmića, ikona i lokalizovan je na većinu jezika). Za većinu korisnika Cloud aplikacije su savršeno rešenje. Za one kojima to nije dovoljno odličan je Open Office i kod njih ne bi smelo da se postavlja pitanje podrške (ako ti trebaju napredne opcije moraš biti napredan, visoko kompjuterski obrazovan korisnik).

E sad, ljudi će kukati: pa kako Googlu da dozvolimo da vidi naš posao. Pa oni špijuniraju. Sve će nas oterati u propast itd. Google nije ništa veći špijun od ostalih kompanija, u stvari jeste ali to je samo zato što mu je na raspolaganju veći broj informacija nego ostalima. Mislite da vas Microsoft ne špijunira već 20 godina, da Yahoo nema gomilu podataka o vama. Dajte ljudi osvestite se i batalite tu priču, google će nam ovo google će nam ono jer onima znaju to i to o nama...

Što se tiče MS Office, znam da celokupna Uprava Grada Beograda (ili kako je već tačan naziv) daje licenciran MS Office 2007 po zaposlenom. Pošto imaju pored toga licenciran WinXP verujem da su pre imali MSO 2003 i da su našli za shodno da ga apgrejduju!!! Molim vas, šta će gradu novi MSO, kao da im stari ne radi posao. Tačno, jeste to kompleksan IS ali i dalje ne vidim potrebu za novim Office paketom. Koja su to unapređenja koja su vredna trošenja ogromne količine novca građana?

Ako nemačka državna uprava može da funkcioniše sa OSS, ako domaće banke mogu koristiti alternativna rešenja (nemaju svi MSO) šta onda fali državi Srbiji, gradu Beogradu da i oni skrešu troškove i oslobode se okova Microsofta. Tek sada počinje da mi biva jasno zašto je MS među prvima došao u "oslobođenu" Srbiju. Ko zna koliko ima "podmazanih" ljudi u tom lancu...

Eh da, lokalizacija je takođe plaćena iz naših džepova ali zato niko nije našao za shodno da to negde iskoristi. Zašto gradski službenici koji nisu naročito kompjuterski pismeni moraju da rade na računaru koji nije lokalizovan na njihov jezik (što je svuda normalna praksa)? Zašto im otežavati proces prilagođavanja? Lenji i zatucani admini (po principu: mi smo tako učili i oni će)? Svi znamo engleski po defaultu pa nam je tako lakše? Ko je lud da plaća nešto što mu ne treba. Izgleda jedino građani Srbije.

???o cemu ti pricas?nismo pricali ni o nemcima ni francuzima ni da su oni JamesBond 007 da spemuju...ko ima firmu zna ove stvari, nemoj u off, molim te...;)
Taj ko hoce free resenje, koriste gdoc, ili OO, nemoramo da vodimo svadju u tome sta koliko kosta...

ahh..pricali smo o OO i MSO...,)

Nazad
Vrh Dno