Šta je novo?

Problem sa Panasonic plazmama - "starenje" crne boje

noMad

Čuven
Učlanjen(a)
25.10.2003
Poena
615
Izgleda da toliko hvaljene Panasonicove crne, blede tokom vremena.
Bas me zanima da li ovo vazi i za ostale plazme...

Over the last several months complaints that Panasonic's plasma
HDTVs experience sudden adverse changes in their black levels
after a certain number of viewing hours have been piling up in an
AVSForum thread, and now that behavior has been confirmed,
though not very well explained, in a response the company sent
to CNET today:

In order to achieve the optimal picture performance throughout the life of the set, Panasonic Viera plasma HDTVs incorporate an automatic control which adjusts an internal driving voltage at predetermined intervals of operational hours. As a result of this automatic voltage adjustment, background brightness will increase from its initial value ... The newest Viera plasma HDTVs incorporate an improved automatic control which applies the voltage adjustments in smaller increments. This results in a more gradual change in the Black Level over time.

Especially considering many buyers purchased their televisions
specifically for those deep black levels, you can see why a TV
suddenly going Sammy Sosa overnight would be upsetting. One
of the reigning theories in the thread indicated by poster &
calibrator D-Nice has been that this is by design, but a flaw
in the settings caused the large jumps (around double the
brightness, as measured by several owners light meters) instead
of a much more subtle change. So what now for owners or
potential buyers? Without more details about what is going on
and whether or not anything can be done about it, like CNET's
David Katzmeier, it's hard to see how we can continue to
recommend these HDTVs for purchase without knowing what they
will do months or years down the line. The ball is in Panasonic's
court now, a speedy response could do a lot to assuage the
concerns of current and potential owners.

Izvor: Engadget, AVS

Ovo je krajnje skandalozno! Da sam ovo znao kada sam kupovao TV dobro bi se razmislio.

Imam X10 i već sam u Plasma vs. LCD temi govorio kako je crna prilično neubedljiva. Sada kada ovo čitam vidim i zašto.

Kako neko može da napravi ovakvu glupost?!? Ne razumem baš najbolje u čemu je problem ali da se nivo crne menja ovako posle par meseci?!?

Je l' ima još neko ko ima Panasonic plazmu da iznese svoje iskustvo?

Ja imam Panasonic plazmu vec god ipo i ne priemcujem da kvalitet crne pada. AKo i jeste onda ja nisam u stanju da to primetim. Zavisno od materijala koji pustam crna je bolja ili ne, npr kod nekih MKV crna nije ono skroz crna ali zato ako pustim BD crnje od toga ne moze biti. Zavisi napravno da li u podesavanjima ukljucim dynamic range na 0-255 ili 16-235.

Povucite ručnu ovde negde da ne bi bilo brisanja :)

Poenta je da postoji neka tehnologija koja podešava tamo neki napon u Panasonic plazmama, ali da to na nekima 11. i 12. generacije i ne radi baš kako treba, odnosno radi pogrešno. I držite se te teme.

Kako sam ja shvatio taj "Panasonic-ov patent" služi da posle izvesnog vremena podigne napon u ćelijama kada su u "standbuy-u".
To znači da te ćelije dobijaju napon i kada prikazuju crnu boju i zato plazma nema apsolutnu crnu. Da ove ćelije ne dobijaju taj napon onda bi došlo do "zaglavljivanja" pojedinih ćelija/piksela i ne bi mogle na vreme da se pobude da prikažu neku drugu boju.

Znači u početku ćelije dobijaju manji napon i emituju vrlo malo svetlosti. Nakon nekog vremena televizor sam podigne jačinu tog napona i onda ćelije emituju više svetlosti.

E sad kako ovo važi za sve plazme, tj. sve plazme moraju da imaju taj mali napon kada prikazuju crnu ne znam kako samo Panasonic ima problem sa tim.
Ako se ne varam ovo ima neke veza sa starenjem tih ćelija i trebalo bi da bude isto na svim plazmama.

Ja imam Panasonic plazmu vec god ipo i ne priemcujem da kvalitet crne pada. AKo i jeste onda ja nisam u stanju da to primetim.

Ti imas model G11, 11te generacije. Koliko kapiram problem na njima nije izrazen vec samo na samo G12 i to samo americkim (vidi dole za objasnjenje razlike oznake i generacija ekrana ).
Evropski modeli, oni sa slovom E na kraju (ili ES sto znaci evropski u srebrnoj boji) nemaju taj problem, tj. jos uvek nije primeceno.

Moj 50G10E (dakle 12ta generacija panela) je crn kao i kad je kupljen, a sada ima sigurno 1000+ sati.

Sto se tice problema, ne bih ga nazvao skandalom ali je svakako propust/greska.
Verujem i nadam se da moze da se ispravi zamenom firmware-a, logicno je, u pitanju je softver.

====================
G11 kao 11ta generacija, modeli sa oznakama
**P_8xx
** = dijagonala
_ = slovo V, X, Y ili Z.
xx = ostatak oznake

G12 kao 12ta generacija, ti su modeli obelezeni sa:
**_10xx
** = dijagonala
_ = slovo C, X, U, S, G ili V.
xx = ostatak oznake

Ovo kucam da ljudi ne mesaju oznaku modela sa generacijom panela
====================

Poslednja izmena:
E sad kako ovo važi za sve plazme, tj. sve plazme moraju da imaju taj mali napon kada prikazuju crnu ne znam kako samo Panasonic ima problem sa tim.
Ako se ne varam ovo ima neke veza sa starenjem tih ćelija i trebalo bi da bude isto na svim plazmama.

Ne preteruj(te).
Sigurno je da sve plasme imaju tu logiku ali samo kod Panasonica je doslo do problema, znaci nije do plasmi nego do Panasonica.
Da je to generalno problem plasma tehnologije sreli bi se sa tim problemom odavno. Nije plasma "od juce".

Poslednja izmena:
Evropski modeli, oni sa slovom E na kraju (ili ES sto znaci evropski u srebrnoj boji) nemaju taj problem, tj. jos uvek nije primeceno.

Ovi kod nas su izgleda Y, za čije je to tržište? I zar to ne beše oznaka za tip tjunera?

Ovi kod nas su izgleda Y, za čije je to tržište? I zar to ne beše oznaka za tip tjunera?

Slabiji modeli imaju i Y, verovatno oni postoje sa i bez DVB-T tjunera.
Jaci to nemaju.

Ima tu jos nekih oznaka, ali su one gore pobrojane osnovne, velicina i tip panela.

Napominjem da su to EU oznake, drugacije su za druga trzista, posebno tamo gde se koristi 110V napon i/ili NTSC sistem za televiziju.

Ne preteruj(te).
Sigurno je da sve plasme imaju tu logiku ali samo kod Panasonica je doslo do problema, znaci nije do plasmi nego do Panasonica.
Da je to generalno problem plasma tehnologije sreli bi se sa tim problemom odavno. Nije plasma "od juce".

Problem kod Panasonica je to što TV sam promeni napon tako da se to primeti. Znači preko noći podigne napon a ne postepeno kako su rekli da će biti na novijim modelima.

Kako je ovo dizanje napona očigledno normalna stvar za Panasonic ne vidim zašto bi Samsung ili LG plazme bile pošteđene ovoga.

Mene ne brine to dizanje napona tj. naglo dizanje napona nego me brine to što je to njima normalna stvar. To znači da oni prodaju plazme sa crnom od 0,01 koja će za par meseci biti 0,02 ili šta već.

Neko je to uporedio sa kolima. Kupite kola od 100 konja i posle godinu dana ona se automatski spuste na 50.

Problem kod Panasonica je to što TV sam promeni napon tako da se to primeti. Znači preko noći podigne napon a ne postepeno kako su rekli da će biti na novijim modelima.

Kako je ovo dizanje napona očigledno normalna stvar za Panasonic ne vidim zašto bi Samsung ili LG plazme bile pošteđene ovoga.

Mene ne brine to dizanje napona tj. naglo dizanje napona nego me brine to što je to njima normalna stvar. To znači da oni prodaju plazme sa crnom od 0,01 koja će za par meseci biti 0,02 ili šta već.

Neko je to uporedio sa kolima. Kupite kola od 100 konja i posle godinu dana ona se automatski spuste na 50.

Ja nevidim zasto Gorenje firizder ne bi preko vremena prekalibrisao termometar i kada prikazuje +8 C u stvari radi na +15.
A zasto ne bi VW Golf 1.9TDI preko noci umesto 6 trosio 11 litara.
Ili da Canon napise da slike od 3mpx imaju 18mpx.

Moze sve, ali kad proizvodjac pogresi!
Ako ces ides okolo i razmisljas sta su sve mozda pogresno napravili, svaka cast!

Dakle:
- nije do svih televizora
- nije do plasma televizora
- nije do svih panasonic plasmi
- nije do svih modela
- nije do svih trzista

U problemu su samo G10 i V10 modeli pravljeni za US trziste, Panasonicovi modeli iz 2009te godine.

Ok ?

A odakle tačno te informacije za US i GB modele?

za US imas na CNET-u zvanicno objasnjenje panasonica, a za UK pismo prepiske izmedju panasonica i clana kojem je panasonic preuzeo V10 na testiranje.

Na avs su svedocanstva korisnika sa pomenutim problemom koji je resen zamenom kontrlne ploce valjda ili tako nesto, ne znam.

U problemu su samo G10 i V10 modeli pravljeni za US trziste, Panasonicovi modeli iz 2009te godine.

Ok ?

Ne razumemo se...
Ja pokušavam da skrenem pažnju na to da je sada kada je ovaj problem isplivao na videlo postalo jasno da plazme imaju taj "feature" koji menja napon automatski i time uništava nivo crne.

Ako Panasonic mora da ugrađuje ovu opciju u svoje plazme onda je logično da i ostali proizvođači moraju isto da rade. I da, Panasonic je to loše uradio pa su ljudi primetili. Samsung i LG su mnogo veštije to sakrili.

Ne znam da li si me sada razumeo ali kako sam ja ovo shvatio svaka plazma vremenom gubi nivo crne.
Panasonic G10 i V10 američki modeli (po tebi) gube naprasno, preko noći dok drugi modeli postepeno, neprimetno.

To je čak i Panasonic potvrdio u onom dopisu CNET-u:
In order to achieve the optimal picture performance throughout the life of the set, Panasonic Viera plasma HDTVs incorporate an automatic control which adjusts an internal driving voltage at predetermined intervals of operational hours. As a result of this automatic voltage adjustment, background brightness will increase from its initial value ... The newest Viera plasma HDTVs incorporate an improved automatic control which applies the voltage adjustments in smaller increments. This results in a more gradual change in the Black Level over time.

Ako se ovo ispostavi kao apsolutno tačno to onda znači:

Kupiš plazmu sa jednim nivoom crne a posle nekog vremena ta crna postepeno postaje sve svetlija i svetlija...

To je pravi problem a ne to što se dešava na pojedinim modelima preko noći.

Lose si shvatio.

Plasme imaju automatsku kontrolu crne koja treba da osigura da ona vremenom bude ista ili bolja. Ne pricam na pamet za "dublja" citao sam da se to desava na mnogim plasmama, a na Pioneerovim je dokazano testovima.
Fizicke osobine celija se menjaju i automatika to regulise i drzi nivo konzistenim (ili boljim).

Problem je sto je ta logika kod Panaosnica zatajila i umesto da makar odrzi isti nivo kvaliteta ona ga pogorsava.

To logika i njeno podesavanje nije naucna fantastika cim do sada to nikada nije bio problem na plasma televizorima.

To je izjava vezana za ovaj problem i modele koje je potkacio koja namerno zvuci visesmislena da bi (ako je moguce) umirila vlasnike, potencijalne kupce i sve koje ovo prati.

Nece sigurno da napisu "zeznuli smo se, nismo hteli ali eto crna zaista postaje svetlija i slika jeste losija..." :)

Svako ce probati da problem umanji ili ga cak predstavi kao pozitivnu osobinu. PR :)

@Sasa

Ako sam te dobro razumeo.Pioneer bi trebalo da dobije na dubini crne posle odredjenog broja sati?
Panasonic-ove plazme takodje treba da dobiju na dubini crne ali su nesto za..bali pa se u stvari pogorsava (bledi) posle odredjenog broja sati?

Testovi za Pioneer,procitao si gde,ja nisam uspeo da nadjem,samo neke recenzije nema reci o tome?

Testovi za Pioneer,procitao si gde,ja nisam uspeo da nadjem,samo neke recenzije nema reci o tome?

Previse sam review-ova procitao da bih se secao.. :/

Ne znam kako stojiš sa engleskim ali upravo su to napisali.

? :)
A da ipak malo pogledas Morton Bensona, mada i Google translate ce ti zavrsiti posao za ovako nesto.

Ovo je vec problem. No, sacekao bih zvanicni dopis od Panasonica, da ne bi bilo istrcavanja pred rudu, ali i nekoliko merenja koliko to tacno menja crnu i kako se pre i posle Panasonic G/V10 nosi sa konkurentskim modelima.

Poslednja izmena:
Izgleda da "BREAK IN PERIOD" nije dovoljan sad postoji i "STABILIZATION PERIOD" :) par godina, taman kad Vam i vino sazri. :)

Q: When do the materials stabilize? The statement mentioned "years," anything more specific?

A: It varies based on the assumptions you make, but it would be safe to assume that around three years, more or less, is a reasonable approximation.

Q: Which are the "newest Viera plasma HDTVs" referred to in the statement? Please provide model numbers and, if current (2009) models are affected, how can a shopper determine between old and new ones, e.g. those with and without the more-gradual increases?

A: 2010 model year Viera TVs, which are being produced now, feature a more gradual automatic adjustment process.

Diplomatski, nema sta, kupi novi i budi happy.

Nazad
Vrh Dno