Šta je novo?

Odziv monotora 14ms u praksi!?

tibby

Čuven
Učlanjen(a)
28.04.2003
Poena
619
Ljudi, interesuje me u praksi i zaista koliko je velika stvar odziv od 14ms u odnosu na 8 ili chak 4? Vidim dize se dosta buke oko toga, ali imam neki osecaj da je to vise stvar mode nego da zaista bas toliko smeta u praksi!?...citajuci starije teme od pre par godina, mastalo se o 16, pricalo se o 30 i duhovima a oni koji su imali 20ms nikad nikakvog duha i ostale paranormalne pojave nije video?!
2 godine nakon toga alarmantno je kad neko spominje odziv veci od 10ms...imam osecaj po pricama da danasnji 10+ imaju vise duhova nego nekadasnji od 30?! :wall:

Sta je tu istina?

Ja ne igram bas igrice...veoma retko, najvise komp koristim za office stvari, internet i filmove...takodje mi je bitna stavka i TV kartica u kompu jer mi sluzi i kao TV. Prema tome trudim se da nadjem relativno prihvatljiv monitor sa panelom koji nije TN i ima dobre uglove vidljivosti bez deformacije boja isl... nasao sam VIEWSONIC VP2365VB koji ima IPS i odlicne uglove ali odziv od "samo" 14ms... koliko je to u praksi zaista SAMO i kolika je smetnja???

pozdrav

apsolutno ako nisi igrac, prednosti boljeg panela daleko prevazilaze odziv...

To je neki bug sa sajtom, kako samo na njemu imam duhove a ne na xtremesystems recimo?
Glupost... :D

@tibby Sutra ili preksutra sigurno stize monitor... a ako vec hoces nesto sto nije tn imas i samsung f2380.

ovo ohrabruje...znachi 1 glas za viewsonic :)
jos kad bih iskopao neki IPS po slicnoj ceni, 24" ali 16:10... ne volim full hd

@Rapture
zeljno cekam da cujem utiske...ocajnicki vec trazim monitor
javi, hvala!

Marketing, imao sam monitore od 24, 14 i sad od 2ms i nikad nisam video "duhove", ne opterecuj se time, nego gledaj da nije tn panel, vec isp, mva...

Ljudi, interesuje me u praksi i zaista koliko je velika stvar odziv od 14ms u odnosu na 8 ili chak 4? Vidim dize se dosta buke oko toga, ali imam neki osecaj da je to vise stvar mode nego da zaista bas toliko smeta u praksi!?...citajuci starije teme od pre par godina, mastalo se o 16, pricalo se o 30 i duhovima a oni koji su imali 20ms nikad nikakvog duha i ostale paranormalne pojave nije video?!
2 godine nakon toga alarmantno je kad neko spominje odziv veci od 10ms...imam osecaj po pricama da danasnji 10+ imaju vise duhova nego nekadasnji od 30?! :wall:

Sta je tu istina?

Ja ne igram bas igrice...veoma retko, najvise komp koristim za office stvari, internet i filmove...takodje mi je bitna stavka i TV kartica u kompu jer mi sluzi i kao TV. Prema tome trudim se da nadjem relativno prihvatljiv monitor sa panelom koji nije TN i ima dobre uglove vidljivosti bez deformacije boja isl... nasao sam VIEWSONIC VP2365VB koji ima IPS i odlicne uglove ali odziv od "samo" 14ms... koliko je to u praksi zaista SAMO i kolika je smetnja???

pozdrav

ono shto kazu nije istina.

nije_istina.jpg

pazi vamo, care, u pravu si:

odziv
kolichina boja
kontrast
frejmova u sekundi

to su stavke koje su odavno postale marketinshka vrednost, nego realan parametar.

ne znam dal si obratio paznju, kolko je teshko, kada chitash opis monitora, da vidish kolko je osvetljenje istog, shto je zapravo najbitnija stavka, a ni panel jako chesto ne napomenu, chovek koji se ne ubacuje u ove priche recimo, pojma nece imati da TN od 800 evra u stvarnosti ne vredi ni 10inu od 500 evra vrednog IPS-a.

shto se odziva tiche -

aparat ljudskog oka nema definisane vrednosti, odnosno - ako ih ima, josh nisu odredjene. vrsheni se eksperimenti pre par godina, gde je pri 200fps-a, sa 200 slika, nekoliko testiranih ljudi uspelo da prijavi shta su videli, odnosno jednu od tih slika.

isto tako - mozak komepnzuje nedostatke koji se javljaju na objektu, te se deshava da i 20 fps-a bude prihvatljivo pojedincu da skapira pokretnu sliku, i da nema problema niti glavobolje sa time.

nemam link, ali se jako dobro secam testa, ako nadjem okacicu:

nekoliko ljudi je bilo testirano, da na odzivu od 16 milisekundi, pokusha da prijavi "duha" - i niko nije uspeo. da ne duzim prichu sa tachim detaljima eksperimenta - tek kad im je bilo naznacheno na shta trebaju da obrate paznju, 20% ispitanika je zapravo moglo da pronadje nedostatak odziva od 16 milisekundi.

da ne spominjem krajnji neukus koji sam video u tehnomarketu na onom uzasno velikom SAMSUNG LCD-u od 100+ incha - 5 milijardi boja. yeah right, ko da je bitno da ima i 100 puta manje od toga.

Poslednja izmena:
secam se kad sam davne 2005 kupio Hansol 15" TFT i mislio da ima d gledam duhove umesto slika, e pa zeznuo sam se, uopste ih nisam video, a siguran sam da je taj hansol imao mnogo vise ms od tih 14

tako sam i mislio! da je to realno postalo samo marketing
a vrste panela obicno nerado navode u specifikacijama!

eee...sad kad bih nasao jos neki 24" IPS/PVA koji ima odnos stranica 16:10 postom me 16:9 malo nervira

ako znate nesto...a da ima povoljnu cenu, molim javite :)

IPS monitor sa 16ms je klasa za bilo koji TN sa 2ms i tu uopšte ne treba razmišljati i porediti monitore.

Moje lično iskustvo:
LG 1972h-pf (TN) protiv Acer AL2021 (MVA)

LG: ultra - giga - mega po performansama na papiru (bio "vrh" pre 2 godine), kontrast - ubija, boja - ubija, dizajn - ubija itd...
Boja: neprirodno jake nijanse.
Kontrast: bole oči.
Uglovi: nije katastrofa, ali daleeekooo od onoga što bi trebalo za grafički dizajn i tome sl.
Odziv (2ms): smeće kad skroluješ (doduše mnogo manje nego kod jeftinijih), zamućenost na ivicama predmeta prilikom gledanja filmova (ovo mu je mislim najozbiljnija mana)

Acer: stara profi serija
Boja: prirodna
Kontrast: solidan
Uglovi: odlični
Odziv (15- tak ms): glatkije klizi kad skroluješ nego LG, filmovi perfektni.

Pa ti vidi.

ja se izvinjavam - molim vas nemojte koristiti izraz - boja prirodna, ili topla. dobijem shugu kad chujem ta dva opisa :\

@Rapture
zeljno cekam da cujem utiske...ocajnicki vec trazim monitor
javi, hvala!

Licno prezadovoljan, uglovi za tn ok, kvalitet za te pare super, ako imas para idi na ips, ja planiram ponovo za dve godine da promenim "na" neki pristupacan non tn panel, led osvetljenje itd....do tada ce ovo biti vise nego dobro :).

Sto se tice odziva, ne znam kakvi su oni iznad 5ms ali mogu pouzdano da TVRDIM (dacu i jednostavan primer) da i 2ms itekako bluruje pokretnu sliku i apsolutno se oseti!!!! Primer: moj monitor je Samsung T220 (samsungov panel) 2ms, na komp sam povezao njega i Samsungov CRT (neki levi). Znaci sada desktop vidim na dva monitora CRT i LCD, uzmite "Winamp"ili bilo koji program (sliku, txt) i vucite je sa jednog na drugi monitor, razlika je toliko ocigledna (mislim da bi i slepac primetio), dok vucete Winamp lagano po Lcd-u, slova imaju blur, kako predju na CRT blur NESTAJE.

Dok ne stigne 0-ms, to NIJE to!!!!!

Imao sam Samsung sa 12ms odzivom i meni je bio ok, nisam primetio nikakve anomalije...

ekspert chovek kad kaze, mi ostali samo mozemo da cutimo.

ekspert chovek kad kaze, mi ostali samo mozemo da cutimo.
И ја сам раније тако мислио, али сам временом разуверен толико да поред постојећег монитора јурим сад да купим неку CRT 19ицу за игре и ТВ картицу.

Мислим зашто ми је Icy Tower увек деловао тако "течно" у кабинету информатике док сам ишао у средњу :D а тамо су рачунари на којима се и Win2000 вуче :d зашто су прозори програма код ортакиње која је имала Celeron 400 и XP накрцан глупостима некада померали "течније" него на машини из потписа.

Кад узмем неко чудо јављам утиске :d

Nazad
Vrh Dno