Šta je novo?

Problem STUCANJA kod paljenja kompijutera!

peramika

Cenjen
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poena
151
Postovani
Imam mali problem kada se pali kompijuter. Naime od kada sam overklokovao procesor od tada se nesto cudno desava, kompijuter pocne da se pali (recimo u trajanju od jedne sekunde) zavrte se kuleri i cuje se sve kako bi i trebalo, onda kratka PAUZA-STUCANJE i sve stane (oko 2s), pa onda pocne ponovo da se pali sve normalno kako bi i trebalo i upali se kompijuter, podigne win i na dalje sve normalno. Ovo PAUZA se nije desavala pre overklokovanja, pa me interesuje da li je ovo normalno i ako nije sta je uzrok ovog desavanje i kako bi to mogao da ispravim?

Daj mu vode, da prestane da stuca :d

Mislim da ti je neka od komponenti preforsirana ili radi na premalom naponu, pa ploca ne moze da je inicira odmah po paljenju, vec joj treba neko vreme. Probaj sad neklokovani rezim pa vidi kako radi.

Sigurno imas plocu sa P35 cipsetom a kod njih je to normalno, i ne moze se ispraviti... Mozes pokusati staviti noviji bios pa probati, ali nemas potrebe i tako joj nista ne smeta...

Poslednja izmena:
Kad ga ugasis posle npr. sat vremena rada i ponovo upalis, da li ti se isto desava?
Zasto je toliko tesko popuniti inf o masini?

Hteo sam da potvrdim kako se i meni isto desava, vec godinu dana nakon sto sam klokovao Q6600 (default podesavanja ne prave tu pauzu)... a onda se setim sto rece Jofka, ako je masina malo duze iskljucena tada nema tog 'zastoja' nego se dize normalno (nisam 100% siguran zato sto ne znam kada sam gasio komp osim mesecnog ciscenja kucista)...

Ja nemam pomenutu plocu, posedujem:
Asus P5Q-E
Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q8200 @ 2.33GHz OC 2800Mhz
NVIDIA GeForce 9600 GT
Kingston KHX 2x2gb 800Mgz DDR2 CL5
cooler master TX3
LC6550 V2.2 napajenje koje bi trebako da ima nekih 15-16A na 12v.
Stucanje se ne desava uvek, mada i kad bude ugasen i duze od sat pa se upali desi se iste stvar kao da nema pravila. Ni sam jos probao sta se desava kad ga vratim na default.

Si mu dao casu vode? :)
ili misli neko na njega? ;)

Mislis vodeno hladjenje :)? NE samo ne znam koliko je stvar ozbiljna da nesto ne rikne. Ima li neko resenje? Unapred zahvalan.

Meni se to događa nevezano za OC. X38 čipset.

OT:
Verovatno si hteo da kazes kompjuter (bez i). A jos bolje mozes po srpski (kad vec lose stojis sa engleskim): racunar :)

kako god, samo da li ima neko zna o cemu se radi i gde bih mogao da nadjem resenje?

It's not a bug, it's a feature :D

stani, zar ovo nije iskljuchivo problem napajanja slabog ? chudni mi vashi odgovori, pa pitam .. ?

Ako je 1250W slabo , onda *** :p

Mislim da je takav bios. Tj znam da to neke ploce rade, valjda prvo startuje sa default vrednostima, pa onda restart da ucita overklokovane...
Opusti se i uzivaj.

Poslednja izmena:
Vidiš, moguće je zaista da je to u pitanju.
Meni se to događalo i bez OC-a, ali ja sam od starta namestio manuelne vrednosti, nisam mu ostavio default.

Mislim da mi se na Gigabyte P31 ploci to desavalo uvek, a na ovoj DFI P35 samo kada je komp iskljucen iz struje u medjuvremenu. Desava se i kada promenim bilo sta vezano za klok procesora ili memorije, makar i za samo jedan MHz.

U principu, stvar je uobicajena, mada mi se nikad to sve nije svidjalo zbog hard diskova, zavrti, pa stane, pa zavrti...

Ja sam u startu stavio poslednji bios sa Asusovog saita. Verovatmo ste u pravu sa ovim sto dvaput cita bios. Samo se nadam da to ne smeta ostalim komponentama.

Ja sam taj problem imao na starijem cipsetu i865G, problem je bio u napajanju mada mislim da ti LC ne bi trebao praviti problem oko toga... Probaj da flash-ujes bios, mozda to pomogne!

Hmm, imao sam Gigabyte P31 plocu a sad DFI P35 plocu i nisam nista slicno primetio.

Nazad
Vrh Dno