Šta je novo?

Sony Playstation 3 - opšta diskusija i blic pitanja (II)

Nije poenta u ceni igranja, već u komforu. Sve dalje od "ubacim disk i igram" je za mene lično smaranje i ne zanima me. Ako neko hoće da pristane na cimanje koje vlasnici xboxa trpe samo da bi "besplatno" odigrali igru nek izvole (ne flejmujem, samo kažem se ja ne bih zezao sa patchovanjem, aktivacion diskovima i 100% offline). Koliko naslova godišnje igram trenutnim tempom mogu sebi da priuštim, a pojavom "besplatnih" igara, samo bih se vratio na režim iz vremena igranja na PCu. Ono kao, imam 20 igara, sve sam pokrenuo i 2 sam prešao. Bolje imati 3 igre, 3 platinuma i xx sati online igre bez imalo uslova (nema online, nema trofeja, strah od "bana").

No dobro, moje lično mišljenje. Ako razbiju konzolu ja se tim neću petljati.

Ivane, ti si apsolutno u pravu......
Ali ono sto je "nepostojanje pirata" stvarno donelo je da razmislimo sta zelimo/hocemo/volimo da igramo.....
Ja na PS2 sam imao xy igara, a koliko sam stvarno odigrao?
Time sto dajemo velike pare za originale teramo vendore koji misle da krsh igrice mogu da prodju da stave prst na celo i razmisle....
I hocu za igru za koju dam 50 Eur da stvarno uzivam i nije mi zao......
Uostalom, pitaj nekog ko je imao PS3 pa kupio xbox (da bi ustedeo na igrama) koliko vremena igra PS3 i originale, a koliko xbox i pirate.....

Da, i na to sam mislio, samo sam zaboravio da napisem. To je za mene licno mozda i najznacajnije. Igrao sam tri miliona igara nedeljno decenijama, a zapravo nista nisam igrao. Posebno na PC-u. Doduse, bio sam i mladji, pa nisam ni mislio o svemu tome. Naravno, moze i u toj situaciji da se ponasa normalno tj. da igras tempom kao da kupujes originale, ali ne znam NIKOG ko je tako radio.

Imao sam i ja xbox uz ps3 u vise navrata (pa 2006. sam samo xbox i imao) i kad sam posle ovog novog pristupa narezao 50 xbox igara i svaku isprobao po minut, pogledao sam sve diskove na gomili i posmislio: "I sta sad?". Bukvalno mi se zgadio ceo taj fazon. Odvikao sam se od toga, to slobodno mogu da kazem. I drago mi je.

Poslednja izmena:
u jeeee, sad odjednom svi postadose sveci :)

elem, ja ne bih voleo da ga razbiju cisto iz botovskog razloga (bilo bi mi neobicno kad bi sad svi oni kojima je box bolja konzola uzeli da ih prodaju a kupuju ps3 :)). ali objektivno, voleo bih da ga razbiju.

kupovina 2 konzole (jedna za off, jedna za online) je ne bas preterano dobra ideja, jer u sustini, u nekoj formi to imamo i sada: ps3 + xbox u kombinaciji jedan pored drugog.

Da, i na to sam mislio, samo sam zaboravio da napisem. To je za mene licno mozda i najznacajnije. Igrao sam tri miliona igara nedeljno decenijama, a zapravo nista nisam igrao. Posebno na PC-u. Doduse, bio sam i mladji, pa nisam ni mislio o svemu tome. Naravno, moze i u toj situaciji da se ponasa normalno tj. da igras tempom kao da kupujes originale, ali ne znam NIKOG ko je tako radio.

Imao sam i ja xbox uz ps3 u vise navrata (pa 2006. sam samo xbox i imao) i kad sam posle ovog novog pristupa narezao 50 xbox igara i svaku isprobao po minut, pogledao sam sve diskove na gomili i posmislio: "I sta sad?". Bukvalno mi se zgadio ceo taj fazon. Odvikao sam se od toga, to slobodno mogu da kazem. I drago mi je.

Iz istog razloga sam i ja presao na PS3, recimo najbolji primer ovoga gore sto si naveo za XBox sam ja imao sa PS2. Kupio sam ga pre par 2007., za dva meseca sam poskidao cca. 150 igara, a odigrao bukvalno 3 (Top Spin, Personu i Okami), naravno sve sam ih upalio, probao, odigrao pola sata i ugasio. Osim sto mi je sluzio za PES vikendom sa drustvom, bukvalno ga nisam palio i na kraju prodao.
Enivej, poenta prica da je u mom slucaju piraterija overrated, a ocigledno nisam ni jedini.
Inace, istu stvar sam radio i sa PC-em (mada je tu malo drugacija prica, jer testiram graficke vec pet godina, pa mi je muka od sedenja za kompom i igranjem, jer se posle gazilionitog vrtenja bencha neke igre, tesko mozes odluciti da je jos i igras, verovatno isto tako taksisti ne vole da voze auto, ukoliko ne rade :))

u jeeee, sad odjednom svi postadose sveci :)

elem, ja ne bih voleo da ga razbiju cisto iz botovskog razloga (bilo bi mi neobicno kad bi sad svi oni kojima je box bolja konzola uzeli da ih prodaju a kupuju ps3 :)). ali objektivno, voleo bih da ga razbiju.

kupovina 2 konzole (jedna za off, jedna za online) je ne bas preterano dobra ideja, jer u sustini, u nekoj formi to imamo i sada: ps3 + xbox u kombinaciji jedan pored drugog.

Pa ne zele svi da imaju 270 igara kao ti :p :p :d :d

Ima nesto u tome da ti se igra orginal igra od 30,40e. Ja na boxu imam 30tak igara kao i na PS3, i osim sporta i MW1,2 nisam nista ozbiljnije igrao.
Ima par dobrih igara, ali box exluzive su smesne za PS3 exluzive. Jednostavno ne mogu da se mere ni u jednom polju. Pazi sam Uncharted 2 vredi vise nego sve Xbox igre, dal treba da spominjem KZ2, Demons Souls. Sad ce neko reci vidi fanboy-a, ali nije to, jednsotavno PS3 ima mnogo bolje igre, tacka, to je realno sagledanje situacije.
Mogu da ga razbiju 10 puta ja cu da igram orginale, necu da rizikujem online igranje ni za koje pare!

Treba da pošaljemo kolektivni mejl geohot-u "okani se toga, nikoga ne zanimaju pirati" :D

A postavlja se jedno prosto pitanje - sad kad je došao čika Dositej i prosvetio nas šta originali znače šta nas to tačno sprečava da sa istom tom "prosvećenom" kulturom selektiramo koje ćemo pirate igrati a koje ne?

Zašto moramo biti alavi pa skinuti sve što se ikada može skinuti umesto da nastavimo onim tempom koji smo imali dok smo igrali samo originale?

sve u svemu ako ga krekuje ovaj momak krenuce bolja prodaja PS3-jke, razmislite o tome :) svi srecni i pirati i korisnici (kojima MP preko neta i nije bitan) i na kraju indirektno i SONY :)

A postavlja se jedno prosto pitanje - sad kad je došao čika Dositej i prosvetio nas šta originali znače šta nas to tačno sprečava da sa istom tom "prosvećenom" kulturom selektiramo koje ćemo pirate igrati a koje ne?

Zašto moramo biti alavi pa skinuti sve što se ikada može skinuti umesto da nastavimo onim tempom koji smo imali dok smo igrali samo originale?

I rest my case :)
Veruj mi manje vise, svi su takvi, cast izuzecima (medju kojima se ni ja ne nalazim)...
Jedina prednost je sto su igre za PS3 vece pa bi tempo bio uslovljen nesto sporijim downloadom, ali opet verovatno ne dovoljno :)

Poslednja izmena:
mali off:
e sad neshto u vezi piraterije i software-a koji se koristi. zanima me ako su sad svi postali visoko moralni u vezi legalnog software-a (ja kupujem iskljuchivo polovne igre za PS3 jer zaista ne mogu da dam 40-50 evra za novi naslov, ma kakav bio, pre bih ishao negde u zezanje sa nekim ribama :)) zashto recimo niko nema grizu savesti kad koristi piratski software na PC-u? ne bitno koje vrste i kog obima? (od Total Commandera(oko 30e) do Photoshopa (600e) do 3D Max-a (3000e))

Nije stvar morala, nego lose postavljenih vrednosti, program koji mi treba, cu da koristim i ne skidam programe bez razloga. Photoshop mi treba i imam ga, a sa druge strane to ne znaci da cu da "nabavim" i sve ostale slicne programe cisto da ih imam i da mi zauzimaju prostor. AutoCad kada sam radio aktivno u srednjoj sam imao instaliran i od tada ga vise nikad nisam koristio, dok recimo kod igara se poskida sve sto postoji, a ne iskoristi 5% (opet ovde pricam o vecini ljudi koje znam sto licno, sto sa foruma).

Jednostavno, jedno je u domenu zabave i nije toliko interesantno kada te neko lopatom zatrpava igrama, pa makar to radio sam sebi. Jednostavno, sve isprobas po malo i to je to, obicno vise ne znas ni sta bi i onda ti se na kraju ne igra nista...
Opet naglasavam da neki ljudi imaju samokontrolu, ja ih recimo znam malo, ali vecina poskida sve sto se pojavi (naravno od iole kvalitetnijih naslova) odustane na prvoj trecini ili na pola i vec igra nesto drugo, a od ovog sindroma posebno pati PC gejming, barem u mom okruzenju.

Da ne pominjem to sto mnogi ne zele da narusavaju multiplayer i potencijalan gubitak istog, banovanje konzole i slicne komplikacije.

Poslednja izmena:
Ti koristis piratski softver?! Stidi se :) (Ja koristim Linux pa me pitanje piraterije prilicno zaobilazi, ali nemam nista protiv toga)

Mislim da je ovde vise pitanje da li se isplati da dobijes piratske igre ali da se zauzvrat odreknes online igranja... Naravno, ako bi bilo moguce i jedno i drugo vecina bi (verovatno) promenila misljenje :)

Ja ne igram 200 igara godisnje, vec mozda najvise 10ak tako da cene igara ne uticu mnogo... Druga stvar je sa ljudima koji imaju klince koje jedna igra 'drzi' nedelju ili dve pa bi im kupovina originala dosta uticala na kucni budzet..

Ti koristis piratski softver?! Stidi se :) (Ja koristim Linux pa me pitanje piraterije prilicno zaobilazi, ali nemam nista protiv toga)

Mislim da je ovde vise pitanje da li se isplati da dobijes piratske igre ali da se zauzvrat odreknes online igranja... Naravno, ako bi bilo moguce i jedno i drugo vecina bi (verovatno) promenila misljenje :)

Ja ne igram 200 igara godisnje, vec mozda najvise 10ak tako da cene igara ne uticu mnogo... Druga stvar je sa ljudima koji imaju klince koje jedna igra 'drzi' nedelju ili dve pa bi im kupovina originala dosta uticala na kucni budzet..

Pa naravno da bi promenili misljenje ako SONY ne bi reagovao banovanjem konzola.
Inache ja imam original Adobe Creative Suite 4 Standard za Mac koji koristim ;) (Student Edition - placen 250e - ali ima jednu manu, vezuje se za jedan hardver i jednu mashinu)

Nije stvar morala, nego lose postavljenih vrednosti, program koji mi treba, cu da koristim i ne skidam programe bez razloga. Photoshop mi treba i imam ga, a sa druge strane to ne znaci da cu da "nabavim" i sve ostale slicne programe cisto da ih imam i da mi zauzimaju prostor. AutoCad kada sam radio aktivno u srednjoj sam imao instaliran i od tada ga vise nikad nisam koristio, dok recimo kod igara se poskida sve sto postoji, a ne iskoristi 5% (opet ovde pricam o vecini ljudi koje znam sto licno, sto sa foruma).

Jednostavno, jedno je u domenu zabave i nije toliko interesantno kada te neko lopatom zatrpava igrama, pa makar to radio sam sebi. Jednostavno, sve isprobas po malo i to je to, obicno vise ne znas ni sta bi i onda ti se na kraju ne igra nista...
Opet naglasavam da neki ljudi imaju samokontrolu, ja ih recimo znam malo, ali vecina poskida sve sto se pojavi (naravno od iole kvalitetnijih naslova) odustane na prvoj trecini ili na pola i vec igra nesto drugo, a od ovog sindroma posebno pati PC gejming, barem u mom okruzenju.

pa ako ti treba kupi ga. 600e u CET-u ;)

svi podrazumevaju da bi u slucaju piraterije igre bile free, sto znaci da se smatra da ce se pokretati preko iso loadera. a sta ako to ne moze, vec ce morati da se reze? kupi prazan br disk, kupi br rezac, skidaj 20+ gb sa neta, i kolko te na kraju kosta ta igra? nista manje nego sto idu stariji polovni/novi orginali..

svi podrazumevaju da bi u slucaju piraterije igre bile free, sto znaci da se smatra da ce se pokretati preko iso loadera. a sta ako to ne moze, vec ce morati da se reze? kupi prazan br disk, kupi br rezac, skidaj 20+ gb sa neta, i kolko te na kraju kosta ta igra? nista manje nego sto idu stariji polovni/novi orginali..

iskreno samo bih i ja koristio originale zbog tog cimanja, te download, te chekash, troshish struju, zezanje oko rezanja Blu-ray-a itd... mada ako neko vec skine pa prodaje ekskluzivu za 300-400 din. hm.. :-devil-:

svi srecni i pirati i korisnici (kojima MP preko neta i nije bitan) i na kraju indirektno i SONY

Ja mislim da ne bih bio srećan - jer kako ću da igram MP ako drugar ne sme da ode na net da ne bi popio ban - eno, na mom forumu uskoro kreće liga u FIFI sa ~40 igrača - dajem glavu da bi njih 75% sigurno preuzelo piratski program i kako u tom slučaju onda da se igra MP drugačije osim preko nekih quick match opcija sa totalnim anonimusima.

Ovde je konkretno navedena FIFA, ali isto se može odnositi za bilo koju MP igru.

Ja sam pochetkom 2003-e placao 18 E za igru na Verbatim DVD , a 14 E ako je igra bila na Princo DVD ( koji ochima nisam mogao da vidim ) , plus tada je euro ovdje vrijedio duplo vishe nego sada.
Znachi , ako igre budu morale da se narezuju potrajace dok pojeftine.Mora i piratska sirotinja neshto da zaradi.

sve u svemu ako ga krekuje ovaj momak krenuce bolja prodaja PS3-jke, razmislite o tome :) svi srecni i pirati i korisnici (kojima MP preko neta i nije bitan) i na kraju indirektno i SONY :)

Samo sto Sony ne bi postao srecniji, jer PS3 i dalje prodaje sa gubitkom, a ljudi koji kupuju samo masinu, bez igara, njemu nanose gubitak.

Da ne pominjem cinjenicu da bi odredjen procenat kupaca konzole prestao da kupuje originale, ili bi ih kupovao sporijim ritmom.

Dakle, Sony ovde nikako ne moze da profitira, barem dok Slim ne pocne da pravi pare, a i tada je pitanje da li je piraterija isplativija, ukoliko se zna da ce prodaja igara da opadne.

Čekaj, otkud ti to da i dalje košta više da se napravi nego što se prodaje?

Zato sto, i pored toga sto je Slim jeftiniji za proizvodnju, sada kosta $100/100€ manje.

Takodje, jen je dosta jak, sto ne pogoduje izvozu.

Trenutno, Sony skoro sigurno pravi gubitak u SAD-u. Za Japan nisam siguran, dok u Evropi verovatno pravi novac.

Procene su bile da Slim kosta $340 za proizvodnju.

Videcemo finansijske izvestaje. Mada, i dok je kostao $399/399€, Sony je pravio ogromne gubitke, iako realno nisu gubili TOLIKO novca na samom hardwareu...

Iako bi gubici mogli da budu amortizovani u 3. kvartalu (to je period oko NG, posto se Sonyeva fiskalna godina zavrsava 31. marta) kroz povecanu prodaju softwarea, ako se stvari budu vratile na staro u Q4, Sony ce opet nastaviti da gubi novac.

Ako se ne varam, ne ocekuju pocetak profitiranja jos godinu i po dana.

Poslednja izmena:
Zato sto, i pored toga sto je Slim jeftiniji za proizvodnju, sada kosta $100/100€ manje.

Takodje, jen je dosta jak, sto ne pogoduje izvozu.

Trenutno, Sony skoro sigurno pravi gubitak u SAD-u. Za Japan nisam siguran, dok u Evropi verovatno pravi novac.

Procene su bile da Slim kosta $340 za proizvodnju.

Videcemo finansijske izvestaje. Mada, i dok je kostao $399/399€, Sony je pravio ogromne gubitke, iako realno nisu gubili TOLIKO novca na samom hardwareu...

Iako bi gubici mogli da budu amortizovani u 3. kvartalu (to je period oko NG, posto se Sonyeva fiskalna godina zavrsava 31. marta) kroz povecanu prodaju softwarea, ako se stvari budu vratile na staro u Q4, Sony ce opet nastaviti da gubi novac.

Ako se ne varam, ne ocekuju pocetak profitiranja jos godinu i po dana.

U ovo mi je tesko da poverujem. Sta zbog bluray citaca kosta tolko? Nema sanse....Realno mozda 150$ kosta proizvodnja slima ako i tolko, pustite price sa sajtova.....

U ovo mi je tesko da poverujem. Sta zbog bluray citaca kosta tolko? Nema sanse....Realno mozda 150$ kosta proizvodnja slima ako i tolko, pustite price sa sajtova.....

Pa, mozes da verujes i ne moras, to su procene analiticara (cini mi se iz kraja avgusta/pocetka septembra) na osnovu analize svake pojedine komponente konzole, ali $150 ne kosta sigurno. :)

A ako vec ne verujes analiticarima, i sam Kaz Hirai je na pocetku prodaje Slima potvrdio da gube novac na svakoj prodatoj jedinici.

EDIT:
Analiza iSuppli-a:

ps3_slim_bom.jpg

http://www.xbitlabs.com/news/multim...l_Sells_PlayStation_3_at_a_Loss_Analysis.html

Poslednja izmena:

Pa jel bluray citac jedina stvar unutra? :) Cell moze da se poredi sa I7 procesorom, a u nekim stvarima (konkretno, za igre) ga verovatno i sije.. plus graficka i ostalo..

Idi bre borise i ti sada, poredis procesor iz konzole sa onim iz pc-ja :D.
Pa 2 razlicite platforme...

BR rezac je oko 150-160e (kod nas), 20GB = 0din (samo komp trosi vreme), BR disk je 6-10e (opet kod nas)

Polovne igre su 1000-2500din (mada nekad mozes da naletis pa kupis 3 komada za 21din na limundu) sto ce reci da ti se na nekih 100ak komada isplati :)

Naravno ako si pirat, to je onda sve jos lakse... Kupis npr AC2 i narezes 1000 komada... Dobices nizu cenu za medije i mocices da ih prodajes i po 8e :)

Uvek ce neko naci racunicu...

Sto se mene tice, ne bi mi se isplatilo... Druga stvar je sto cu da uzmem BDRW za komp cisto zbog kapaciteta i mogucnosti da tu drzim rezervne image za VM :)

Nazad
Vrh Dno