Šta je novo?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Možda i jesam, ali ćemo to znati tek pošto odgledamo sva tri dela. ,)

To što ti nešto ne vidiš ne znači da to i ne postoji. A drugo... ta "dubina" je sasvim normalna dimenzija svakog Kameronovog filma, pa čak i velike većine Holivudskih režisera... (nije indi kinematografija patentirala simboliku)

Šta li bi ti tek onda rekao na činjenicu da se Ridlijev Ejlien bavi seksualnošću kroz prizmu post-feminizma? :d:smoke:

U win :d :smoke:

Iz tvog prethodnog posta sam razumeo da su ti u tel. razgovoru rekli da ne rade rezervaciju preko telefona, pa sam pomislio da ima više brojeva :)

Tnx u svakom slučaju.
Ne, to je taj jedan jedini broj koju svuda daju. A ja sam baš zato i naglasio da su mi pre nedelju-dve rekli kako rezervacije ne rade, već da se po karte mora doći, a u poslednje vreme su vidim to ipak počeli da praktikuju. Eto, ja juče rezervisah karte... :)

Inače, za mesta sam već gore komentarisao... U Rodi sam sedeo u 4-tom redu, jer vidim da svi pričaju "što bliže to bolje", ali mi se čini da bi mi 3D efekti bili bolji da sam bio malo dalje (iako ja volim da se nabijam u platno :)).

kolosej zovem vec sat vremena...od 50 poziva, 49 bude zauzeto, 50i dobijem, i niko se ne javlja :mad:
Ah pa ti kao da to nisi znao... :) Kolosej bolje ni ne pokušavaj da dobiješ. A i da ih dobiješ, mislim da ti neće rezervisati karte telefonom.

Poslednja izmena:
U win :d :smoke:
Pa pazi... To je živa istina. Ne samo da je sam vanzemaljac urađen prema Necronom seriji radovima Hansa Rudolfa Gigera, već je i Ridli Skot angažovao čuvenog kontraverznog umetnika da kreira scenografiju i druge vizuelne elemente filma Alien.

hr-giger-necronom-iv.jpg

hr_giger_necronom_II.jpg

Critics have also analyzed Alien's sexual overtones. Adrian Mackinder compares the facehugger's attack on Kane to a male rape and the chestburster scene to a form of violent birth, noting that the Alien's phallic head and method of killing the crew members add to the sexual imagery. McIntee claims that "Alien is a rape movie as much as Straw Dogs (1974) or I Spit on Your Grave (1978), or The Accused (1988). On one level it's about an intriguing alien threat. On one level it's about parasitism and disease. And on the level that was most important to the writers and director, it's about sex, and reproduction by non-consensual means. And it's about this happening to a man." He notes how the film plays on men's fear and misunderstanding of pregnancy and childbirth, while also giving women a glimpse into these fears. Film analyst Lina Badley has written that the Alien's design, with strong Freudian sexual undertones, multiple phallic symbols, and overall feminine figure, provides an androgynous image conforming to archetypal mappings and imageries in horror films that often redraw gender lines.
Izvor

According to critic Ximena Gallardo, the alien's combination of sexually evocative physical and behavioral characteristics creates, "a nightmare vision of sex and death. It subdues and opens the male body to make it pregnant, and then explodes it in birth. In its adult form, the alien strikes its victims with a rigid phallic tongue that breaks through skin and bone. More than a phallus, however, the retractable tongue has its own set of snapping metallic teeth that connects it to the castrating vagina dentata."
Izvor

Interesantno je primetiti da je kritika u samom početku bila dosta oštra prema ovom filmu, da ne kažem da ga je "sahranila":

A review by Time Out said the film was an "empty bag of tricks whose production values and expensive trickery cannot disguise imaginative poverty".

Nije da poredim Alien-a sa Avatarom, već samo hoću da kažem da "prvi pogled" nije uvek i onaj pravi, ali i da treba posmatrati stvari malo dublje od jeftine metafore.

In the initial cut of Alien, the alien possessed a complete life cycle, with the still-living bodies of its victims converted into eggs. However, the scene showing this final stage was cut for reasons of pacing, leaving the ultimate origin of the eggs obscure. This allowed Aliens director James Cameron to introduce a concept he had initially conceived for a spec script called Mother, a massive mother alien which laid the eggs and formed the basis for the aliens' life cycle. Cameron conceived the Queen as a monstrous analogue to Ripley's own maternal role in the film. In that vein, some critics have compared it to Grendel's mother.

...

The eggs laid by the queen are large, ellipsoidal leathery objects about one meter high with a four-lobed opening at the top. As a potential host approaches, the egg's lobes unfold like flower petals, and the parasitic facehugger explodes from within. Giger initially designed the eggs with a much more obviously vaginal appearance, complete with an "inner and outer vulva". The producers complained that Catholic countries would ban the film if the allusion was too strong, so Giger doubled the lobes to four, so that, in his words, "seen from above, they would form the cross that people in Catholic countries are so fond of looking at."
:D:D:D

Inače, Kameronov Aliens je film o vijetnamskom ratu više nego mnogi ratni filmovi... Baš kao što je i Avatar (izmeđuostalog) kritika rata u Iraku...

Concept of high tech invading force attacking a low tech enemy and being overwhelmed and defeated in part due to underestimating and not understanding the enemy.

P.S. Ne izmišljam ja ove stvari ljudi, majke mi! :D

Pa što se tiče izgubljene bitke protiv tehnološki slabijeg neprijatelja, uvek imamo Battle of the Little Bighorn kao primer iz istorije :p

Poslednja izmena:
Nisam iz Beograda i dolazim sutra da gledam film. U kom bioskopu da ga gledam? 3D naravno, ali gde će biti najbolje za vizuelni i zvučni užitak? U Koloseju, Rodi,...?

U Koloseju, nesumnjivo.

Džejkov brat Tomi je potpuno suvišan za naraciju, tako da njegovo ubacivanje u priču sigurno služi još nečemu osim da nam pokaže kako je važno da imate "custom made" avatara. Da li je u pitanju samo aluzija na dualizam čovekove prirode ili je pak direktna parabola na mit o Prometeju i Epimeteju ostaje nam da vidimo kroz nastavke.

Ne, nećemo videti kroz nastavke, već u četvorosatnoj produženoj verziji koja će ići na blue-ray (prvi put isto za kućni 3D ako se ne varam?).

U specijalnom izdanju će se videti Zemlja (ono što je suštinski produženo jeste upravo taj početak, koji je sasečen zbog praktičnih razloga), uključujući i smrt Džejkovog brata blizanca.

Inače, rano je pričati o nastavcima, ali Sigurni Viver je nagovestila da će nekakvu ulogu i imati prilikom snimanja drugog dela. Što se tiče Polifemovih meseca, izgleda da će nastavci biti više orijentisani kao "svemirska opera".

Polifem ima dva nastanjiva (i vrlo verovatno nastanjena) meseca, a ne samo Pandoru.

Evo sličice iz izbačenih scena:

filmstill067.jpg

To je kada ova dva agenta idu po Džejka (kompanija je očajna, a deoničari nervozni - pare bivaju bacane u smeće). Sali je ustvari pogodio samo dno, na Zemlji nema više nikoga, pa to i objašnjava njegovu odlučnost da napusti ovaj svet i svoje telo za svagda. Malo me ono, bivši marinac koji pogodi dno podseća na Ramba (ako se dobro sećam scenario je pisao Cameron?).

Poslednja izmena:
Ne, nećemo videti kroz nastavke, već u četvorosatnoj produženoj verziji koja će ići na blue-ray (prvi put isto za kućni 3D ako se ne varam?).

U specijalnom izdanju će se videti Zemlja (ono što je suštinski produženo jeste upravo taj početak, koji je sasečen zbog praktičnih razloga), uključujući i smrt Džejkovog brata blizanca.
4 sata?
eek.gif
Jedva čekam! :p:D

Inače, rano je pričati o nastavcima, ali Sigurni Viver je nagovestila da će nekakvu ulogu i imati prilikom snimanja drugog dela.
Po meni je bilo više nego očigledno da je dr Grejs nastavila svoj život "u Evi", te da će kao i na kraju ovog dela (zahvaljujući njoj je Majka priroda uskočila u bitku), imati važnu ulogu i u idućem nastavku.

Možda i grešim, ali mene lik dr Grejs asocira na boginju Atinu koja je savetovala i podučavala Prometeja kako da unapredi ljudsku rasu. Mislim da će ona i u buduće imati ulogu savetodavnog tela i spone između ovog i onog sveta, ljudskog i božanskog. :)

Polifem ima dva nastanjiva (i vrlo verovatno nastanjena) meseca, a ne samo Pandoru.
Ja bih samo da dodam da se među mnogobrojnim Saturnovim satelitima nalaze i Pandora i Prometej i Epimetej, a kao najveći i Titan. :)

Evo sličice iz izbačenih scena:
Slika je prevelika... Bolje da si je prosto linkovao za otvaranje u novom tabu ili prozoru.

Inače, Vatikan će mu se krvi napiti zbog ovoga. :d

To je kada ova dva agenta idu po Džejka (kompanija je očajna, a deoničari nervozni - pare bivaju bacane u smeće). Sali je ustvari pogodio samo dno, na Zemlji nema više nikoga, pa to i objašnjava njegovu odlučnost da napusti ovaj svet i svoje telo za svagda. Malo me ono, bivši marinac koji pogodi dno podseća na Ramba (ako se dobro sećam scenario je pisao Cameron?).
Pa zar kritika ophođenja prema veteranima nije i ovako jasna? Mislim, čovek je ratni veteran i invalid je u državi koja ima mogućnost da ga izleči, ali on nema para za to!?!? :S::wall:

U nastavku će čini se ta aluzija na "njegovo žrtvovanje za naše grehe" biti samo još eksplicitnija.

Poslednja izmena:
Forbidden
You don't have permission to access /avatar/imagevideo/filmstill067.jpg on this server.
Da... server ne dozvoljava hot-linkovanje. Ja zato sliku nisam ni video u početku. Idite ovamo, pa prva slika...

BTW: Ako po nečemu možemo porediti Odiseju i Avatar onda to definitivno jeste fotografija. :)

Primer I
Pirmer II

P.S. Morate prvo otvoriti link na sajt koji sam dao, pa tek onda ova donja dva, inače vam server neće dozvoliti da vidite slike.

Poslednja izmena:
Pa pazi... To je živa istina.....

Hvala na "prosvetljenju" ;)
Znam to odavno :smoke:
Ima ovde nas "matorih" ,) koje je sf zanimao i pre interneta/wikipedie ;)
I meni je alien serijal odlican a aliens bogami definitivno najbolji kameronov film :) (Avatar included ;))

Hvala na "prosvetljenju" ;)
Znam to odavno :smoke:
Nisi tako delovao, a i to objašnjenje nije bilo upućeno ekskluzivno tebi, već svima koji misle da se zanosim jer "tražim simboliku tamo gde je nema".

Da li ipak misliš da je Tomi-Džejk-Pandora veza malo dublja od "tipu ubiju brata pa on ode 'mesto njega na drugu planetu da iskopava rudu"?

Ima ovde nas "matorih" ,) koje je sf zanimao i pre interneta/wikipedie ;)
Kakve veze godine imaju i sa čim? Posle 14-te, starost igra jako malo značaja u informisanosti o nekoj temi... Viđao sam matore ljude koji ne vide dalje od nosa, ali i "klince" koji znaju o pojedinim stvarima (kojima se bave) više nego svi mi u ovom tredu zajedno. A i Wikipedia je sasvim validan izvor "brzih" informacija i referenci. Mrzelo me da kopam... (btw: opusti se... nisi mnogo matoriji od mene ,))

I meni je alien serijal odlican a aliens bogami definitivno najbolji kameronov film :) (Avatar included ;))
Stvar ukusa. Da ne ispadne da sam neki apologista... Meni je T2 najbolji Kameronov film, ali je i Aliens odma' tu. :)

P.S. Evo konačno primera fotografije u filmu.

507bdad06630e1e4_avatar.jpg

realisticavatar4.jpg

Poslednja izmena:
Da... server ne dozvoljava hot-linkovanje. Ja zato sliku nisam ni video u početku. Idite ovamo, pa prva slika...

BTW: Ako po nečemu možemo porediti Odiseju i Avatar onda to definitivno jeste fotografija. :)

Primer I
Pirmer II

P.S. Morate prvo otvoriti link na sajt koji sam dao, pa tek onda ova donja dva, inače vam server neće dozvoliti da vidite slike.

I nije neka slika, ali najzesci su Image Credits sa strane, vidite stavku 4, da li je neki Srpski sajt? :d
Pozdrav ,)

Ona iznad, tip lezi na patosu i to je najbolje sto su mogli da postave kao reklamu da nas navuku na extended verziju!?Jel na ruskom ona rec znaci slicno kao kod nas? :d
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Ona iznad, tip lezi na patosu i to je najbolje sto su mogli da postave kao reklamu da nas navuku na extended verziju!?
Dobro bre ljudi, jel treba da vam se crta? :)

Je l' se sećaš kako na početku filma on kaže da često sanja da leti? E, pa na jednom nivou... vidimo ga kako leži širom raširenih ruku, sa (Harley Davidson) orlom na grudima koji takođe širi krila, i pretpostavljamo da sanja da leti.

Na jednom dubljem nivou... Vidimo da položaj u kom leži neodoljivo podseća na "raspeće", pa možemo naslutiti sugestiju da i on "ispašta za naše grehe". Čovek je ratni invalid, a društvo, zbog koga je ratovao, nema nameru da ga izleči iako za to ima tehničkih mogućnosti. Dakle, on pati zbog naših/tuđih interesa/ratova, a nikoga za to nije ni briga.

Jel na ruskom ona rec znaci slicno kao kod nas? :d
Da. :)

Poslednja izmena:
Izvini, ali ovo izgleda kao iz neke jeftine CSI serije ili tako nešto.
Ufff...
rolleyes.gif

Pogledaj, evo, ovu scenu iz Odiseje, bez zvuka (koji je na trenutke i suvišan). Sve će ti se kazati. ;)
Prvo, Odiseju znam napamet... A drugo, u Odiseji zvuk nikako nije suvišan, ni u jednom trenutku - naprotiv.

Ono što većina laika, pa i kinematografa, ne razume je da fotografija treba da bude u funkciji filma, a ne obrnuto. Film nije niz lepih fotografija, i svoditi Odiseju na to je u najmanju ruku neznanje.

Onaj prvi kadar u kome su Sigurni i Sem je malo remek delo, barem za onog ko ume da gleda. Prvo što je Sem obasjan plavim svetlom, koje mu menja boju tena, održavajući nam u podsvesti njegovu vezu sa likom u avataru. Istovremeno, Sigurni je obasjana toplim žutim svetlom koje lepo ističe boju njene kose. A hajlajt na ruci je poseban detalj koji ističe njenu dobronamernost, brižnost i prenos znanja.

Ajde da vam ne držim više ovde predavanja... počeću da naplaćujem časove. :d

Nemoj... Više porediti, u bilo kom kontekstu, Odiseju 2001 sa Avatarom. Nema smisla. :)
Odiseja je od strane širokih narodnih masa bila jako dobro prihvaćena upravo zbog do tada neviđenih efekata i vizuelno lepih scena. Ni zbog čega drugog. Mada ne treba podceniti ni uticaj hipi kulture i masovnu prihvaćenost halucinogenih droga, koje je čak i one "pliće" gledaoce nateralo da izdrže Kjubrikovo orgijanje po ganglijama. :)

Odiseja je od strane širokih narodnih masa bila jako dobro prihvaćena upravo zbog do tada neviđenih efekata i vizuelno lepih scena. Ni zbog čega drugog. Mada ne treba podceniti ni uticaj hipi kulture i masovnu prihvaćenost halucinogenih droga, koje je čak i one "pliće" gledaoce nateralo da izdrže Kjubrikovo orgijanje po ganglijama. :)

Jednostavnije rečeno, u pitanju je vizuelna masturbacija :d

Nadam se da za ovo ne slede neki kazneni poeni. Mogu ja da nađem termin koji bi bio prihvatljiviji ukoliko je neophodno :)

Prvo, Odiseju znam napamet... A drugo, u Odiseji zvuk nikako nije suvišan, ni u jednom trenutku - naprotiv.

Naravno da je zvuk suvišan. Iz više razloga. A na prvom mestu zato što se radnja dešava u svemiru. ;)

Onaj prvi kadar u kome su Sigurni i Sem je malo remek delo, barem za onog ko ume da gleda. Prvo što je Sem obasjan plavim svetlom, koje mu menja boju tena, održavajući nam u podsvesti njegovu vezu sa likom u avataru. Istovremeno, Sigurni je obasjana toplim žutim svetlom koje lepo ističe boju njene kose. A hajlajt na ruci je poseban detalj koji ističe njenu dobronamernost, brižnost i prenos znanja.

To je i dalje šuplje i plitko. I očigledno. Zašto naglašavati očigledne stvari?

Ne treba ti plava svetlost da bi shvatio vezu između lika i avatara. Ili "hajlajt" na ruci da bi shvatio lik doktorke.

Poslednja izmena:
Naravno da je zvuk suvišan. Iz više razloga. A na prvom mestu zato što se radnja dešava u svemiru. ;)
Pa ne dešava se non-stop i samo u Svemiru. :)

E, izvini ali kenj*š. :wc: Ne znam šta si po struci, ali sa filmom sigurno nemaš veze. Nađi mi i jednog snimatelja ili majstora svetla koji će reći da je ovaj kadar bezveze ili bilo šta manje od savršenstva. (Režisere namerno ne spominjem zato što bi među njima još i mogao da nađeš neku budalu koja bi se nalupetala, jer joj je mozak u hipoksiji zbog hipertrofisanog ega. Ali to im je ionako u opisu posla. :D)

Ne treba ti plava svetlost da bi shvatio vezu između lika i avatara. Ili "hajlajt" na ruci da bi shvatio lik doktorke.
A ti znaš šta treba? Onako štručno? :trust: Mislim... nemaš pojma. Realno. :)

I nisam rekao da je taj detalj potreban da bi se shvatila veza, već da se ona održi jakom na podsvesnom nivou. Postoji dosta tehnika i trikova u filmskoj gramatici koje pojačavaju gledaočeve unutrašnje emocije. Ja znam o tome malo više od prosečnog gledaoca, pa koga zanima može nešto i da nauči jer sumnjam da bi se i jedan ozbiljan filmadžija mlatio sa vama na ovom forumu. :)

Poslednja izmena:
Slobodn idi na te " bolje " forume pa se tamo mlati, ovo je IT forum a ne filmski forum

I dosta vise sa prozivanjem i vređanjem ( vazi za sve ne govorim nikom pojedinacno) ... jer ce se zakljucati topic zauvek

Poslednja izmena:

A ti znaš šta treba? Onako štručno? :trust: Mislim... nemaš pojma. Realno. :)

Barem znam da ne treba tražiti neki dublji smisao, tamo gde tog smisla jednostavno nema.

O čemu ti uopšte pričaš? O tome kako je umeće snimiti onakvu scenu (sa sve kamermanima, svetlom, ton majstorom itd.), ili kako je umeće snimiti onakvu scenu u umetničkom smislu? Јa ne vidim nikakvu umetnost tu.

Poslednja izmena:
Inace director cut verzija filma bi trebalo da traje 20-tak minuta duze. Na pocetku, Jake izaziva neku tucu u baru, pa ga izbacuju napolje, i to je ona scena, gde lezi na ulici. Inace i na zemlji vazduh nije bas najbolji, pa mnogi ljudi na ulici mogu da se vide sa maskama. Jake u tom baru na tv-u gleda neki sportski prenos, gde sportisti imaju implementirane robotizovane noge (slicne nogama antilope). Drugim recima sve je moguce ako se ima lova. Na kraju je izbacena scena gde pronalaze smrtno ranjenog TSU`TEY-a, koji govori Jake-u da on sada mora da vodi Narod. Mislim da ce postojati i scena kad Na`vi ratnici napadaju ljudsko utvrdjenje, ali je tu prikazano vrlo malo same borbe. I naravno sex izbedju Jake-a i Neytiri, gde se naravno kontakt ostvaruje preko pletenica:)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno