Šta je novo?

wifi Provajderi R.I.P. u 2010?! (uvođenje naplate po AP-u)

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Prenosim poruku sa drugog foruma:

RATEL je svim wifi provajderima, poslao obracun za 2009., za koriscenje Javnog dobra, frekvencije 2,4ghz i 5,4ghz

Prema uredbi Ratela, svaki provajder ce za svaku baznu stanicu morati da plati 50.000,00 dinara. godisnje.

dakle:

10 baznih = 500.000,00 din. godisnje
50 baznih = 2.500.000,00 din. godisnje
200 baznih = 10.000.000,00 din. godisnje

zanimljivo je to da RATEL ovim planira da naplati koriscenje Javnog dobra, a pritom ova nadoknada vazi samo za Provajdere.?!

a da ne pricam da je visina nadoknade , po mom misljenju, totalno proizvoljna i da se neko u RATELU debelo "zeznuo", ali nepogresivo, u svoju korist...

namerno ili ne ? ...

a pritom provajderi na licenciranim opsezima 3,5ghz, 24-27ghz , placaju istu ili manju cifru u zavisnosti od razvijenosti podrucja na kojem se nalazi bazna stanica ???

dok je za 2,4ghz i 5,4ghz fiksna cena, nebitno gde se nalazi ?

Postoji mogućnost da će cena biti spuštena na 10.000 po AP-u, ali i to mi zvuči mnogo, s obzirom na niske margine zarade za WISP.

RATEL - Gomila nesposobnih aparatcika koji u pauzi izmedju gajenja praziluka u dupetu i pljackanja poreskih obveznika donosi retardirane odluke koje idu direktno na stetu gradjana. Informaticki obrazovani ljudi su javno dobro a frekvencija je tu samo da pomogne mnogim takvim ljudima da imaju internet.

Sve mi se vise cini da je uslov Srbiji za ulazak u Jevropu proizvodnja sto veceg broja zaglupelih dronova sposobnih jedino da rmbace dve smene dnevno za civilizovanog gazdu koji postiva sve zakone i ima normalan sistem vrednosti.

Nekad smo bili medj' sljivama a sad smo vala na gljivama. Trip za tripom, dzip za dzipom.

Zar opseg 2.4 GHz nije u "javnom" posedu koji se koristi bez ikakve dozvole ?? Ako misle provajderima da naplacuju taj opseg sta je sa par desetina hiljada privatnih rutera sa wifi mogucnostima ? Da nece i njima traziti novac ?

Zar neko u onoj temi o zaštiti/razbijanju zaštite WiFi nije napisao da se žalio na kradju kod neke inspektore ili šta već (u svakom slučaju neko zvanično lice :D) koja mu je odgovorila da je frekvencija od 2,4 GHz javna i da svako može da je koristi bez nadoknade (i da stoga ona ne može ništa da uradi po pitanju te "kradje")?

bas cu da pitam profesora sta mu ovo znaci :D

Ta frekvencija jeste javna, ali je nije dozvoljeno koristiti onako kako to rade nasi provajderi. U svakoj normalnoj drzavi postoje zakonom propisane dozvoljene jacine signala u ovom javnom spektru (a verovatno i nas zakon to regulise).
Familija standarda 802.11 nije predvidjena da se koristi za ovo sto rade nasi wifi provajderi, vec je namenjena za upotrebu u zatvorenom prostoru na malim daljinama.
Necu da branim Ratel, jer su vec x puta pokazali koliko su nesposobni/korumpirani, ali 90% nasih wifi provajdera uopste ne bi trebalo da imaju dozvolu za rad, sa obzirom na nacin kako postavljaju mrezu, koliko pojacavaju signal i slicno. Mozda oni imaju neko drugo poimanje javnog opsega, ali to im sigurno nije deda ostavio pa da se izivljavaju u njemu i ometaju sve drugo sto taj isti opseg koristi.

Ovo zvuci kao guranje Wi-Maxa.

taj Wi-max guraju jedino u neki zapecak, jer je odlozen konkurs za licencu do daljnjeg.

pre mi lici - drzavi Srbiji trebaju pare, pa da udarimo harach na vazduh... toga ima najvise

Nothingman, prema poseldnjem pravilniku za koji ja znam, max dozvoljena izlazna snaga je 100mW.
Moj stari ruter je bio 200, a ovaj trenutni je 100. Imam jednu PCMCIA karticu od 200. Tehnički gledano, ti uređaji ne bi moglid a dobiju sertfikat/homolagaciju/šta_već za prodaju na anšem tržištu.

Nemam ja ništa protiv velikih nameta wireless provajderima, samo neka mi prvo obezbede kabal do kuće koji će omogućiti uslugu bar na nivou psotojeće. Važi.
Ja kod kuće preko WiFi imam bolji ping i kvalitetniju konekciju od većine lokacija gde sam koristio kablovski internet.

802.11 jeste predviđen za zatvoren prostor, ali se u kriznoj situaciji nametnuo kao najefikasnije rešenje za premošćavanje tzv. last mile, odnosno od čvorišta, do krajnjeg korisnika. Sa 50k din po AP-u će se većina WISP ugasiti. Sa 10k po AP-u će ostati najjači, ali verujem da će biti prinuđeni da smanje broj baznih stanica i ugase one koje su i sada na granici isplativosti.

PJ, ali kada ti nestane WiFi, moces da uzmes ADSL kod Telekoma :D
surfujmo zajedno :D

yeah, right!

@PJ

Nece biti nameti 50 000. Vec si sam napomenuo da ce biti 10 000. Sasvim je ocigledno da ti nameti sluze samo za popunjavanje budzeta. Najjaci provajderi ce opstati, jedino sto ce se tih 10 000 verovatno prelomiti na ledja korisnika u vidu vece cene. Ono sto mene brine je to da ce taj dodatni trosak vishe pogoditi WISP koji rade kvalitetno (i postuju pravila o broju korisnika po AP-u), nego recimo kbc i kompaniju koja na jedan AP nakachi ko zna koliko 802.11g korisnika i sa kakvom opremom, pa em sto nikom od njih net ne radi kako treba, em sto ometaju sve korisnike javnog opsega u okolini.
Takodje, postavlja se sustinsko pitanje: sta Ratel tu zapravo naplacuje?
Ako zakupim licencu za koriscenje odredjenog opsega, onda imam garancije da je taj opseg moj i mogu pruziti odredjeni kvalitet usluge u skladu sa tim. A kakve garancije dobijaju WISP od Ratela za ove pare koje im placaju? :)

@Nothingman
"Ako zakupim licencu za koriscenje odredjenog opsega, onda imam garancije da je taj opseg moj i mogu pruziti odredjeni kvalitet usluge u skladu sa tim. A kakve garancije dobijaju WISP od Ratela za ove pare koje im placaju?"

Apsolutno tacno ali ne vazi u Srbiji. Ovde ces da platis da bi dobio svoj opseg ali taj opseg ce da prodaju barem jos jedno 5 puta , za kvalitet usluge koji ti nudis ces ti da odgovaras i za to ce ti vrlo rado nakaciti trzisnu ili neku drugu inspekciju koju nece interesovati previse sto ti je Ratel naplatio opseg koji je prodajo jos barem za 4 providera.
Em ce da uzmu pare providerima ,em ce posle trzisna da klepa ako se korisnici budu zalili , a sve pod izgovorom da mora da se postuje zakon o zastiti potrosaca:)

Mada kada malo bolje pogledamo isti tak zakon , kada bi se postovao jednako prema svima i ne bi bio tako los s' obzirom kakvi su nam provajderi:)

Lepo sam ja rekao pre par godina, samo cekam kada ce na uplatinicama infostana da se pojavi stavka "VAZDUSARINA" - naknada za vazduh koji udisete, valjda ce se setiti da manje naplacuju za decu ono tipa 50% od cene za odraslog.

Ne mogu da verujem šta oni rade, za mnoge je WIFI jedini način za pristup netu. Još ako ubodeš pravog provajdera eto sreće. Ima tu i šljama ali ima vrlo ozbiljnih igrača koji su opasna konkurencija ADSL provajderima, kako uslugom tako i inernet paketima.

Razne agencije, porznici i zakonodavci kako su krenuli biće gori od partizana '45 god. U ime naroda ima da otmu narodu sve što ima.

Poslednja izmena:
Pa to ratelovo obaveštenje jeste poslato WIFI provajderima ali iz ovog dela koji sam našao na netu nema nikakve veze sa njima.

A zove se:
"Obavestenje o visini nadoknade za koriscenje radio-frekvnecija sa izjasnjenjem imaoca dozvole za radio stanicu"

a prva rečenica u obaveštenju:

"Ovim aktom, imaocu dozvole za radio stanicu , (pa ime WIFI Provajdera) , itd..."

Koliko znam WIFI provajderi nisu dobijali dozvole za radio stanice tako da neznam što njima poslaše ovo obaveštenje.

RATEL - Gomila nesposobnih aparatcika koji u pauzi izmedju gajenja praziluka u dupetu i pljackanja poreskih obveznika donosi retardirane odluke koje idu direktno na stetu gradjana. Informaticki obrazovani ljudi su javno dobro a frekvencija je tu samo da pomogne mnogim takvim ljudima da imaju internet.

Sve mi se vise cini da je uslov Srbiji za ulazak u Jevropu proizvodnja sto veceg broja zaglupelih dronova sposobnih jedino da rmbace dve smene dnevno za civilizovanog gazdu koji postiva sve zakone i ima normalan sistem vrednosti.

Nekad smo bili medj' sljivama a sad smo vala na gljivama. Trip za tripom, dzip za dzipom.

Ovo slobodno ubaci na http://sr.wikipedia.org pod RATEL, sve je 100% tacno

Meni je SSID hidden - nek se jebu sve odluke na stetu gradjana a mi ih kao poreski obvezni ih placamo

JA HOCU DA PLACAM PDV 17.9% dakle bez RATELa!

Poslednja izmena:
Nema pravde, nema zakona, nek mi ugase i provajdera i ovo malo neta sto imam pa posle mogu da se slikam, a od telekoma nemam nista jer ga moja central ne interesuje. Apsolutna sramota za drzavu i narod.:mad:

http://www.021.rs/index.php?option=...ajdera-zbog-naknade&catid=15:srbija&Itemid=10
Udruženje internet provajdera Srbije (UISP) protestovalo je u sredu zbog odluke Republičke agencije za telekomunikacije (Ratel) da provajderima uvede plaćanje naknade od 50.000 dinara po baznoj stanici godišnje.

Udruženje internet provajdera okuplja oko 80 firmi koje se u Srbiji bave pružanjem usluga bežičnog interneta.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja, provajederi neće moći da plate tu naknadu koja se godišnje kreće od jedan do pet miliona dinara po preduzeću, pošto su im toliki bruto prihodi. Provajederi su optužili Ratel da je pravilnik o naknadi za bazne stanice od 50.000 dinara godišnje doneo jer želi da "očisti etar za nekog operatera".

"Naš opstanak je važan i zbog toga što u najvećem delu baš mi pokrivamo najnerazvijenije i najzabačenije krajeve zemlje i često radimo sa po dva-tri korisnika po baznoj stanici", navodi se u saopštenju Udruženja.
dobro rečeno

Izgleda da zec leži u ovom grmu:

Greenhouse Telecommunications: Novi fiksni bežični operater

Fiksna telefonska mreža kompanije Media Works, bazirana na bežičnoj tehnologiji, nedavno je puštena u rad, dok je početak komercijalizacije usluge planiran za april tekuće godine. Puštanje u rad ove mreže potvrđeno je od strane Ratela – Republičke Agencije za telekomunikacije, čime su ispunjeni uslovi iz Licence koju je na javnom nadmetanju za fiksni bežični pristup 19. maja 2009. godine dobio Media Works.

Početkom 2009. godine investiciona kompanija Greenhouse Telecommunications Holdings postala je vlasnik kompanija Media Works, najvećeg alternativnog provajdera orijentisanog ka pružanju usluga poslovnim klijentima, i NeoBee.NET, najvećeg vojvođanskog internet provajdera, dok je nedavnom kupovinom SezamPro-a holding Greenhouse Telecommunications osnovao jezgro kompanije koja postaje najveći alternativni telekomunikacioni operater u Srbiji.

Dosadašnja ulaganja u telekomunikaciono tržište Srbije od strane holdinga Greenhouse Telecommunications i Evropske banke za obnovu i razvoj, ali i drugih investitora, iznosila su 22,5 miliona eura. Tokom 2009. godine izvršeno je 70% plana ulaganja tih sredstava, dok prema biznis planu ulaganja u naredne četiri godine prelaze iznos od 46 miliona eura. Očekuje se da će ove integracije i investicije doprineti ubrzanom razvoju tržišta telekomunikacija u Srbiji i priključenju korisnika na javnu telekomunikacionu mrežu preko alternativnog operatera, što čini veliki korak u daljoj liberalizaciji tržišta i njegovoj konkurentnosti.

Dejvid Šok, predstavnik borda direktora holdinga Greenhouse Telecommunications, izjavio je ovim povodom da je kompanija Media Works orjentisana ka pružanju usluga u fiksnoj telefoniji i da su tokom 2010. godine planirane dalje akvizicije i širenje mreže u većim gradovima Srbije i krajevima gde ne postoji infrastruktura za uvođenje fiksne telefonije. Pored toga, Dejvid Šok dodao je i da je početak pružanja ovih usluga planiran za april tekuće godine kao i da je u toku projektovanje mreže koja će građanima po prvi put pružiti mogućnost izbora fiksnog operatera i mogućnost telefonskog priključka u mestima gde do sada nije bilo tehničkih uslova.

Mislim da nema ništa od ovoga, bar ja tako mislim. Kao i obično probaju da proture pa ako uspe uspe. Mislim da takve stvari kad je nešto na štetu naroda mogu da prođu samo kad nemaju dovoljan odjek u medijima. Ipak mi biramo njih. Kad se malo digne frka i sedne za sto, pa kad se vidi da to nema veze sa životom i samo donosi štetu za mnoge, ima da popuste (povuku ili da smanje).
Ako bi prošlo, jedina dva epiloga su gašenje ap-ova ili povećanje cena. I jedno i drugo je nedopustivo. Za svaki pokušaj koraka u nazad po pitanju brzine ili cena interneta treba dići ustanak, a da ne govorimo da gomila ljudi ostane bez interneta.

Kakvi su to provajderi kada im mesecni bruto prihodi iznose 1000 evra :d
Znaci kad oduzmu troskove/porez njima ostane par stotina evra mesecno...sad preteruju zestoko. Ispade da je neto dobit wisp-a manja nego prosecna plata u Srbiji. Verovatno ih i ima toliko mnogo iz tog razloga :)
To su bajke za malu decu, obliznji provajder ima prijavljenog samo jednog zaposlenog(sebe, gazdu) a na crno mu radi 8 ljudi po terenu koji idu u 4 automobila na sve strane po Sremu i imaju platu svaki po 300e. A cena interneta od sela do sela zavisi od broja korisnika(manje korisnika skuplji internet i obrnuto), s tim sto niko za uplatu interneta ne dobija racun ili bilo kakav krsten dokaz da placa neku vrstu komunikacije. Ali dobro ako je to nacin da mesta koja nemaju hajtek telefonske centrale i kablovsku TV dobiju internet, zasto onda praviti probleme tim provajderima i dodatno ih pritiskati?

Treba nahraniti 500.000 drzavmnih sluzbenika, Necemo reformistai nista, samo cemo uvoditi namete i podizati takse

Izgleda da zec leži u ovom grmu:

Greenhouse Telecommunications: Novi fiksni bežični operater

Sumnjam da je ovo razlog. WISP koriste frekvencije koje se ne mogu licencirate za stvari kao što je CDMA ili kako se već zove taj tip telefonije.

Update: BTW Telekomovi telefoni na tom principu već poodavno rade. Najviše ih je na Ledinama/Novi Surčin i slična novo izgrađena naselja koja nemaju kablovsku infrastrukturu.

Ipak mislim da je sve to povezano. Onog trenutka kada veliki broj korisnika WIFI-a zbog Ratelove "čistke" ostane bez internet usluga. A kako nemaju mogućnost priključka na ADSL ili neki drugi vid širokopojasnog interneta, kao jedino i logično rešenje nameće se novi fiksni bežični operater.

I tako im Ratel na startu komercijalne eksploatacije mreže obezbedi bazu od oko 100k pretplatnika.

I još simptomatično je to da su ovi Greenhouse-a izašli u javnost sa saopštenjem o planovima za početak komercijalne upotrebe svoje mreže onog dana kada je na adrese WIFI provajdera stiglo obaveštenje o naknadi. A i sam početak funcionisanja bežične fiksne telefonije je tempiran tako da krene sa komercijalnim radom u aprilu pošto je to otprilike dovoljan rok da se raščisti etar od WIFI provajdera.

Kako god i zbog cega god bilo, kao doskorasnji korisnik bezicnog interneta smatram da je ovo jedna velika sramota za Srbiju. Slazem se da je potrebno da se uvede red u etar ali ovo definitivno nije nacin da se to uradi. Po toj logici bi onda cak i neko ko koristi neki bluetooth uredjaj morao da placa drzavi naknadu jer koristi taj isti 2.4ghz opseg. Da ne pricam o kojekakvim ruterima, ap-ovima, bezicnim telefonima, kamerama itd. Primera je bezbroj. Stvarno sramota...

Ovi iz ratela su gomila ljigavca koji samo na pare misle. Evo jedan lep primer, da bi narucio 6 low power FSK transivere na 433MHz (slobodna, besplatna frekvencija u srbiji i evropi) iz engleske za potrebe mojih studentski projekata moram da zatrazim od ratela prokletu dozvolu za uvoz koja bi me kostala 12000 din, dok mi FSK transivere platio jedva 5000. Ja nemam reci, ovo je jos jedna potvrda bezobrazluka i arcenja naroda u ovoj skrnavoj drzavi.

Zbog RATEL svaka komponenta na serveru koja ima bilo koji mrežni konektor kasni na carini dve nedelje minimalno. Osedeo sam od nezadovoljnih korisnika koji cekaju delove iz EU tri fuckin nedelje zbog RATEL i carine. Uvek treba oni nešto da ispitaju. :wall:

Srbija medju sljivama: 1. ukinuti net seljacima, tako neobrazovani i dalje ce moci da kad nastupi kriza proizvode hleb za 1 din jer ce opet imat samo RTS kao sredstvo informisanja :)

Iskreno ja prvi bi voleo da neko dovede u red bagru u wifi etru ( pre svega stanje sa kanalima , smetnjama i zagusenostima po stanicama kao i derackim cenama nekih) ali ovaj nacin je cisto ubistvo jer ti po jednoj stanici sa sadasnjim brzinama nemozes vezat vise od 20-30 ljudi tako da su nemati nerealni, cak i 10 000 po APu bi unistilo svakog provajdera koji drzi do kvaliteta svoje mreze

Za Media Works SVE NAJGORE!!!, to su najgore nekompetentna bagra!

Posto su sva desavanja u zemlji u zadnjih godinu dana negativna ja ocekujem da i ishod ove bude negativan

Vrh Dno