Šta je novo?

Phenom II X4 20 + OCZ Vendetta 2

daxyco

Čuven
Učlanjen(a)
24.06.2009
Poena
515
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam Phenom II X3 720 koji je otključan i radi kao X4 20, ploča je MSI 790FX-GD70 (šta mislite o ploči?) i grafičku Sapphire 4870 1GB.

Do malopre mi je procesor radio sa box kulerom, temperatura u idle 40C, pod opterećenjem 62C na 3GHz, VID 1.296V.

Sada sam stavio OCZ Vendetta 2, koristio sam pastu Xigmatek PTI-G3606, i temperature su smešne. Idle 25C, u linxu 35C (ambijentalna temp 24C). Znači Vendetta kida. Još sam imao problem (ustvari, još uvek ga imam) sa orijentacijom hladnjaka. Prvi put sam malopre skinuo kuler i (ne znam kako bih se izrazio) zakačke za koje treba da se zakači hladnjak nisu dobro orijentisane, odnosno, šira strana hladnjaka je vodoravna, ventilator uvlači hladan vazduh odozgo. Verujem da ovo nije baš dobro za air-flow, ali šta ću. Skinuo sam te zakačke da pogledam da li možda može da se zašrafi drugačije, ali ne može. Ima li neko ideju šta da radim ili da ostavljam sve ovako?

Na 4870 sam nakačio Accelero S1 rev.2, ali se ne ponaša kako sam želeo, moguće da sam nešto zeznuo, tako da ću ga sutra opet skidati. + kada digne furmark temperaturu, nakon prekida jako sporo spušta tako da ću da stavim i jednu 12icu, ali ne znam kako da je zakačim? Dobro bi mi došla vaša pomoć ovde.

Uglavnom, prezadovoljan sam za sada, temperature (procesora) su strava, sad ću malo da se zezam sa oc, javljam šta je bilo.

Obavezno nakaci vent na Accelero.Najlakse ces ga nakaciti sa onim plasticnim vezicama kojim se vezuju kablovi u snop.Ili sa nekim gumicama nalik ovom>

Prilozi

• dsc02553po2.jpg
    dsc02553po2.jpg
    145.8 KB · Pregleda: 127
Još sam imao problem (ustvari, još uvek ga imam) sa orijentacijom hladnjaka. Prvi put sam malopre skinuo kuler i (ne znam kako bih se izrazio) zakačke za koje treba da se zakači hladnjak nisu dobro orijentisane, odnosno, šira strana hladnjaka je vodoravna, ventilator uvlači hladan vazduh odozgo. Verujem da ovo nije baš dobro za air-flow, ali šta ću. Skinuo sam te zakačke da pogledam da li možda može da se zašrafi drugačije, ali ne može. Ima li neko ideju šta da radim ili da ostavljam sve ovako?

Pa stavi da gura na gore... Tako je valjda prirodno (meni napajanje tu ima vent koji izbacuje topao vazduh napolje).

Poslednja izmena:
Razmišljao sam i o tome (sad mi je još logičnije, bolje da se vruć vazduh izbaci).

@csozsop Kakve su to gumice? Gde da ih nadjem?

Za sada prolazi 3.2GHz na 1.296V, teramo dalje.

Izgleda da zbog tog ventilatora na dole accelero ne radi svoj posao, guram vruć vazduh na grafičku. Sad opet da skidam ovo čudo.

Imas te vezice kod Kineza.20 din/10 kom
070.700.015.jpg
ili kod istih imas i te gumice za tegle :D pakovanje od 50 kom je cca isto roliko din.:D
edit: vent treba da duva prema rebrima accelera.Znaci prema gore.

Prilozi

• image142xa8.jpg
    image142xa8.jpg
    409.1 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
Nisam skontao da su to gumice za tegle :D

Možda ovo izvedem još večeras.

Poslednja izmena:
kako je moguce da ti je tako low vid, jel ti prolazi linx ili nesto pod punim opterecenjem sa tim vid om

Prolazi 3.6GHz (samo multiplier na 18) na 1.44V, kako stavim 3.7GHz odmah se restartuje. Mislim da neću dalje od ovoga ići. Ima li neko savete šta dalje? Nisam dirao NB i HT, koje napone za njih da podešavam?

Evo i screenshot linx

Poslednja izmena:
Prolazi 3.6GHz (samo multiplier na 18) Nisam dirao NB i HT, koje napone za njih da podešavam?

Imas NB Core za napon.Meni danas ili sutra treba da stigne N520, po rezultatima je kao wendetta 2 samo malo glasniji , probat cu NB do maximuma da isteram....kazu da je tu najvece ubrzanje.

Poslednja izmena:
E ovako ljudi, čitav dan sam nešto zauzet, ali promenio sam orijentaciju kulera i temperature su bile znatno veće! Pretpostavljam da je tako jer u tom slučaju vent uvlači topao vazduh sa grafičke tako da sam vratio kako je sve bilo. A na grafiku (sa accelerom) sam nakačio i 12icu pa sada nema problema sa temperaturama (u load-u maksimalna temperatura je 65C).

E sad, što se tiče overkloka... Ne znam baš puno o tome, čak i ovo što sam do sada radio je bilo poprilično napamet. Na slici se vidi da sam samo menjao cpu voltage. Može li neko da mi kaže šta još da menjam (što se klokova tiče) i kojim naponima te promene da ispratim? Jedino znam još za povećanje NB i HT, kako to da radim, samo množiocem ili...? Dokle da idem, koji je max napon...?

Prilozi

• SDC10383.JPG
    SDC10383.JPG
    452.6 KB · Pregleda: 55
E ovako ljudi, čitav dan sam nešto zauzet, ali promenio sam orijentaciju kulera i temperature su bile znatno veće! Pretpostavljam da je tako jer u tom slučaju vent uvlači topao vazduh sa grafičke tako da sam vratio kako je sve bilo. A na grafiku (sa accelerom) sam nakačio i 12icu pa sada nema problema sa temperaturama (u load-u maksimalna temperatura je 65C).

E sad, što se tiče overkloka... Ne znam baš puno o tome, čak i ovo što sam do sada radio je bilo poprilično napamet. Na slici se vidi da sam samo menjao cpu voltage. Može li neko da mi kaže šta još da menjam (što se klokova tiče) i kojim naponima te promene da ispratim? Jedino znam još za povećanje NB i HT, kako to da radim, samo množiocem ili...? Dokle da idem, koji je max napon...?

Kod mene to izgleda skroz drugacije, valjda zato sto je je BE.. NB dizes na CPU NB voltage..., al ne znam gde ga klokujes, ide mozda zajedno sa ht...

Poslednja izmena:
Ima množilac za nb i ht, ali neko reče da jedno ne sme da bude veće od drugog (šta od čega?), sad da li da idem samo preko množioca ili da povećavam fsb?

Ima množilac za nb i ht, ali neko reče da jedno ne sme da bude veće od drugog (šta od čega?), sad da li da idem samo preko množioca ili da povećavam fsb?

NB mnozilac ne sme da bude manji od HT mnozioca.

E, to mi je trebalo, hvala! Koji su tu sigurni naponi (za nb i ht)? Za zo podižem NB Voltage i HT link voltage?

E, to mi je trebalo, hvala! Koji su tu sigurni naponi (za nb i ht)? Za zo podižem NB Voltage i HT link voltage?

NB napon ne moras da podižeš sve dok ti ne gazi 2.5GHz (pošto 90% procesora stabilno radi sa tim NB taktom, posle podiži u najmanjim mogućim koracima, ili obaraj množilac). HT Link sa druge strane ne valja da overklokuješ (sve što ćeš dobiti je nestabilnost sistema). Njega drži približno na 2GHz (može i stotinak megaherca više od toga, ali ne treba preterivati).

NB napon ne moras da podižeš sve dok ti ne gazi 2.5GHz (pošto 90% procesora stabilno radi sa tim NB taktom, posle podiži u najmanjim mogućim koracima, ili obaraj množilac). HT Link sa druge strane ne valja da overklokuješ (sve što ćeš dobiti je nestabilnost sistema). Njega drži približno na 2GHz (može i stotinak megaherca više od toga, ali ne treba preterivati).

meni nije radio na 2.4 bez dizanja napona:crash:

athlon se bolje klokuje.. kako si onih ..3 namestio , meni samo po 200 dize

Gde moze da bude bolji od Phenoma? :eyebrows:

NB Mnozilac ostao na 10, a oborio sam CPU mnozilac na 11. FSB sam setovao na 255 (ali ploca ga iz nekog razloga drzi na 253). 253x10 = 2530MHz.

Pogledaj temu o overklokovanju Athlon-a 620 u "radionici", tu sam stavio screen-ove iz CPU-Z.

A šta mislite o kloku koji sam postigao (3.6GHz na 1.44V, samo preko množioca)? Odnosno, kakav sam primerak ubo? Napominjem da je otključan X3 720 (sad se vidi kao X4 20). Ali ne verujem da ću ga držati overklokovanog, jednostavno mi ne treba, i do sada je radio posao sasvim dobro.

@daxyco

Rekao bih, standardno ,)

Strava! Evo sad, na 3.0GHz na 1.32V, na idle hladniji procesor nego HDD :D

A ja bih dodao odlično !!!
Mislim, nije šampionski primerak otključanog Phenoma 720BE, ali veruj mi i da je ovaj rezultat više nego dobar. I ne idu tek tako lako na 3.8 ili 3.9 Ghz, a da ti i ide, ne verujem da bi ga držao za svaki dan na tom kloku.

Bolje mu spusti napon i neka radi na 3.4 ili 3.5 ;)

Inace, radi uporedjenja, ovaj kod mene na tom naponu ide na 3.5 Ghz, a dalje neće ni sa povećanjem napona !?

A ja ga držim svakodnevno na 2.8 Ghz, jer je dovoljno snažan za skoro sve primene i moje potrebe...

@zogi
Moj proc stabilno radi na 1.2v na 3GHz + overklokovan NB na 2530MHz. Doduse nije phenom, ali su slicni ,)

A sto se tice tvog procesora, to je sasvim korektno (malo ispod proseka). Za dalje bi trebalo da navlacis i FSB.

Poslednja izmena:
@beagle

U pravu si, ali ja sam zadovoljan, da znam da mogu da ga kloknem na 3.5, ako mi ikada bude trebalo, ionako ne bih osetio neku veliku razliku, da li radi na 3.2-3.5 ili 3.7 Ghz ...

A FSB, odnosno HT Link je odavno proban i ide na 285 Mhz, a NB frekvencija je oko od 2300 Mhz, bez dizanja napona...

Ovo sam generalno probao jer često mi devojka dolazi da radi neki 3d rendering koji na njenom lapitopiju traje po par sati pa da ubrzam taj proces. Meni je mnogo bitnija tišina, nego da li će da mi odraruje nešto za 30 ili 35 sekundi. Bitnija mi je grafička i njeno overklokovanje. Sad mi je grafička u idle sa accelerom i 12icom na 43C a proc sa Vendettom 27. I tišina...

A nb mi je radio na 2.4GHz bez dizanja napona (u stvari, samo sam za jedan korak povećao, mislim za 0.01V, čisto da ne bi stajao na auto) i prolazio je linx bez problema.

Pa, ovaj, nisam baš siguran... OCZ Vendetta 2 = 30e, bilo koje vodeno hladjenje nema ispod 100e. Sam se zaključak nazire. Za tu razliku u ceni ću pre da kupim bolji procesor ili grafičku.

Vidim da imamo istu ploču, kako te služi? Jesi li zadovoljan? Koji fsb postižeš sa njom?

PS. Mislim da me nisi razumeo što se tišine tiče, važnija mi je tišina u normalnom radu (net, muzika i sl.) a kad se nešto ozbiljnije radi, nek zuji koliko hoće, s tim da ni u load-u uopšte nije glasan komp. Nije nečujan ali je daleko od iritirajućeg.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno