Šta je novo?

Dodatno hladjenje laptopa - kako?!?

IzNoGooD

Čuven
Učlanjen(a)
20.08.2003
Poena
860
Pored teme o Undervoltingu - zanima me kako bi jos moglo da se hladi laptop?

prikacio sam "unutrasnjost" mog laptopa. tamo gde je CPU (desno od Wi-Fi), stavio bolju pastu, ali je GPU (ispod CPU) sa heat-pipe povezan nekom kao zvakom. Taj heat-pipe je predaleko da bi lepo legao na chip samo sa pastom. Da li tu moze nesto da se odradi? Cini mi se da je R_U_S pisao o nekom prespajanju sa komadom bakra-aluminijuma kod nekog Acer laptopa...

Takodje me zanima da li bi mogao HDD nekako da se dodatno ohladi?!? Ovo me najvise zanima, posto moj non-stop radi preko 45C!!! Nasao sam ovaj klip sa vodenim hladjenjem, ali to je neprakticno:

[YOUTUBE]OpzHVqJ5DNw[/YOUTUBE]

zanima me da li postoji neki bolji nacin da se HDD drzi ispod 30-40C?

znaci, ideja je da se ne koriste oni Cooling pad-ovi i sl. budze...

ajde moderi, da vas vidim :D

Prilozi

• aspire-5315.jpg
    aspire-5315.jpg
    149.7 KB · Pregleda: 358
:D postoji kupi Asus K50In evo HD posle igranja Far crya 2
Hitachi HTS543232L9A300 28 °C (82 °F)
:D :D

Nikad mi nece biti jasna ta logika, kupim laptop jer mi treba mobilnost i prostora, pa onda kupim gomilu cooling padova i sl i dobijem samo neudobniji desktop (koji zauzima dosta prostora i tesko ga je nositi)... :)

@zevs, zato je i tema kako ohladiti laptop bez tih dodatnih stvarcica... tj. moze nesto ako je u unutrasnjosti laptopa...

@crow011
ako nemas pametan predlog - ne moras da pises ni ovaj drugi :D
pisanje na forumu nije obaveza :D

Ni meni. Laptop se kupuje zbog mobilnosti ili manjka prostora i MORA da radi sa prihvatljivim parametrima (buka, temperatura) u svim uslovima za koje je projektovan. Vodeno hladjenje laptopa?? Kupis lepo desktop i to duplo brzi za te pare i hladis ga kako hoces. Laptop kome treba dodatno hladjenje je obicno lose projektovano smece i ne vredi ni eura iako mozda po performansama u benchmark programima jeste vrhunski i placen je puno. Ja licno placam samo ono sto koristim i ono sto je funkcionalno. Dodatno hladjenje laptopa...hbg to je kao da kupis neke brandirane pantalone i super su kvalitetne, lepe boje ma sve naj.. samo su ti u struku malo siroke pa gurnes par novina za pojas da bi ti stajale bolje..Hodaj tako ulicom ako mozes..cak i sa izvucenom kosuljom.

Poslednja izmena:
... Nasao sam ovaj klip sa vodenim hladjenjem, ali to je neprakticno...

...zanima me da li postoji neki bolji nacin da se HDD drzi ispod 30-40C?

znaci, ideja je da se ne koriste oni Cooling pad-ovi i sl. budze...

ajde moderi, da vas vidim :D

urgh, mrsko mi je da citiram samog sebe, ali da ponovim - ideja je poboljsati na neki nacin hladjenje, a da to nije Cooling pad, vodeno hladjenje, ili novi laptop :p

Laptop kome treba dodatno hladjenje je obicno lose projektovano smece
Pa ma kakvo dodatno hladjenje to bilo.
Evo, mene ne mrzi da citiram sebe :). jeste da ne dajem doprinos temi vec je samo malo obesmisljavam :). Nadam se da nece niko zameriti ni pogresno shvatiti ali to je upravo srz stvari.

pozdrav,

M.

stvar je u tome sto sam ja menjao Celerona za T7300 i HDD od 80GB za 250GB, dodao RAM i sl.
disipacija Celerona je oko 30W - (mada je on uvek non-stop radio na 1.8GHz i grejao sve), dok je kod Meroma T7300 disipacija oko 45W.
undervoltingom sam spustio temperaturu za oko 10 C, nekom bakarnom plocicom cu verovatno spojiti heat-pipe sa GPU i ostvariti bolje provodjenje toplote...

ostaje mi samo da "resim" nekako HDD - i zato se nadam nekom savetu kako da tu rashladim ...

al' do sada sam dobio samo savet da kupim Asusa, i da gurnem novine u pantalone :D :p

Aaaaaaa...modovan laptop... menjane komponente..pa sto ne kazes bre..nemoj novine onda..gledaj da se ugojis :). Ne znam zaista..ja sam promenio HD uzevsi WD na 5400 obrtaja kapacitet 320 GB i ne greje se. Bas zato sam i uzeo HD na 5400 a sa drugacijim pristupom citanju podataka sa ploca..Na 7200 obrtaja se greju a dobitak u brzini je smesan ako uopste i postoji. Tesko da ce neki ventilator pasovati u kuciste jer je tu sve spakovano vec. Neka mala toplotna cev mozda i hoce ali potrebno je za toplotnu cev imati tzv "hladni kraj" a za to opet tesko da ima mesta u kucistu..Mozda par otvora probusiti na mestu gde je HD i drzati laptop nesto vise nego obicno od podloge (ako ti sluzi kao zamena za desktop) ali to naravno ne mozes uvek..

Crow011, biće da ti senzor ne daje ispravne podatke. Ili ta igra ne koristi HDD (?!).
Meni CPU laže ~12C, a za jedan HDD još nisam utvrdio, ali čini mi se da je najmanje 5C.

Bez obzira da li je notebook modovan ili ne, ovo je uputstvo za one koji ne vole da im sve bude stock. Neko želi nižu temp da bi sačuvao bateriju, neko da bi utišao ventilator, neko da bi se hvalio u društvu, a neko jednostavno ubija vreme :)

Ne znam zaista..ja sam promenio HD uzevsi WD na 5400 obrtaja kapacitet 320 GB i ne greje se. Bas zato sam i uzeo HD na 5400 a sa drugacijim pristupom citanju podataka sa ploca..Na 7200 obrtaja se greju a dobitak u brzini je smesan ako uopste i postoji. ..

pa to.. ja sam stavio Samsunga na 7200 i greje se ko furunche, time sam bas bio neprijatno iznenadjen. ali sada mi se ne vraca na 80GB, navikao sam ipak na prostor :D

nisam planirao da busim "kuciste" laptopa, ali cu videti da li moze mozda iznutra da se nesto odradi.

nista... cekamo i dalje na neke ideje :D

Probaj zamijenit poklopac od prostora za hard disk. Npr umjesto plasticnog napravi alumijski ili bakreni ili od neke legure, a za proc i GPU mijenjaj pastu i mozda se moze nabavit i bolji heatsink i ventilator koji odgovaraju tj. da su iste velicine.

da da da... toga sam se setio... :D hvala sto si mi ustedeo search

Probaj zamijenit poklopac od prostora za hard disk. Npr umjesto plasticnog napravi alumijski ili bakreni ili od neke legure, a za proc i GPU mijenjaj pastu i mozda se moze nabavit i bolji heatsink i ventilator koji odgovaraju tj. da su iste velicine.

Moja ideja upravo:)
Vidi ako mozes ikako od bakra da napravis vratanca, ali tako da nalegne sto bolje na hdd. Moze neki majstor to da ti napravi sigurno, a verovatno mozes i sam ako imas alat i dosta vremena/strpljenja.
Mada iskreno, neces se ti hleba najesti od pevanja :p

Prodas lepo taj Samsung HD na 7200 i kupis WD na 5400 i zavrsis posao - 'leba od modovanja kucista nema bas, poklopci od aluminijuma, zlata srebra platine titanijuma...zaboravi to sve. Toplotna cev bi mogla da se ugradi mozda ali se ne isplati - treba prvo nabaviti nesto takvo a to kosta i pitanje je kako ce da se ponasa. Prodas HD kupis neki na 5400 (doplata od 20-ak eur jer prodajes svoj POLOVAN a kupujes NOV istog kapaciteta) i imas tih HD koji se manje greje i jednake je brzine tj razliku neces primetiti (a i nema je cak je WD na 5400 brzi od vecine diskova na 7200 - za brzinu hard diska je bitna gustina zapisa tj "sirina" staza na ploci, elektronika i algoritmi citanja kao i velicina fajlova koji se citaju i fragmentiranost diska a mnogo manje brzina obrtanja ploce. Taj samsung ne moras ni prodati vec ga cusnuti u neki rack ako ga imas. Pametnome dosta.

pozdrav,

M.

Poslednja izmena:
Crow011, biće da ti senzor ne daje ispravne podatke. Ili ta igra ne koristi HDD (?!).
Meni CPU laže ~12C, a za jedan HDD još nisam utvrdio, ali čini mi se da je najmanje 5C.

Bez obzira da li je notebook modovan ili ne, ovo je uputstvo za one koji ne vole da im sve bude stock. Neko želi nižu temp da bi sačuvao bateriju, neko da bi utišao ventilator, neko da bi se hvalio u društvu, a neko jednostavno ubija vreme :)
Ma naravno da koristi i da se greje ,ali kada ga opteretim ja ga drzim na ravnoj povrsini i pazim da su mu svi otvori za ventilaciju slobodni,a to je rules No1

Ako prodajes HD ozbiljno uzmi u obzir Hitachi Travelstar, meni nijedan (imam ukupno 3 u 2 laptopa i kao eksterni HD) ne radi na preko 33-35C u proseku, kad se izmuci prebaci 40C ali da prebacuje 50C je stvarno mnogo za bilo koji HD, koji je tvoj tacno model?
Pozdrav ,)

ma vraticu se na stari Hitachi koji je dosao uz laptop od 80GB, a ovaj Samsunga cu u 2.5" rack.

samo da vidim i nekako ko R_U_S spojim heat-pipe sa GPU chipom i stavim neku bolju pastu. to bi bilo to... jos samo da ubudzim Bluetooth :D

Sensor Properties:
Sensor Type CPU, HDD, ACPI
GPU Sensor Type Driver (NV-DRV)

Temperatures:
CPU 44 °C (111 °F)
CPU #1 / Core #1 43 °C (109 °F)
CPU #1 / Core #2 43 °C (109 °F)
GPU 45 °C (113 °F)
WDC WD3200BEVT-22ZCT0 35 °C (95 °F)

Voltage Values:
CPU Core 1.15 V

evo temperatura diska iz everesta lenovo g550. Isti wd320bevt sam kupio prosle nedelje za ps3 i kosto me ako se dobro secam nesto ispod 60 evra nov, na 5400 je sigurno jer samo toliko obrtaja moze u ps3.

@Stilgar

koliko ti idu temperature na gore, kada opteretis procesor? i da li si probao undervolting?

Evo, vracen je Hitachi na 5400 obrtaja i imam pad od nekih 5-10 stepeni - sto je lepo! :D

ostalo mi je da vidim neka aluminijumska plocica kojom cu da "pritisnem" GPU, slicno po R_U_S-ovom uputstvu

Nazad
Vrh Dno